polnozrnata žita

Kaj se zgodi, če uživate preveč beljakovin?
Beljakovine so nujno potrebne za normalno funkcioniranje našega telesa, vseeno pa lahko, kot pri vseh drugih stvareh v življenju, tudi tukaj pride do pretiravanja.

Protivnetna živila, ki jih je dobro vnesti v svojo prehrano
Vnetja so imunski odziv našega telesa, ki kaže, da nekaj ni popolnoma v redu. Če ga pravočasno in ustrezno ne zdravimo, lahko vnetje privede tudi do drugih zdravstvenih težav, vključno s srčno-žilnimi boleznimi in rakom.

Katere so prednosti fleksitarijanstva?
Fleksitarijanstvo ali 'prilagodljivo vegetarijanstvo', kot mu radi rečemo, je še en prehrambeni trend, ki vključuje občasno uživanje mesa, vendar ne katerega koli.

Glavne prednosti in slabosti ketonske diete
Glavno načelo ketonske diete je zmanjšan vnos ogljikovih hidratov. Ko beseda nanese na njo, se zdi, da smo ljudje razdeljeni le na dva pola - tiste, ki nanjo absolutno prisegajo in jo priporočajo vsem ostalim, ter tiste, ki opozarjajo na njene bistvene pomanjkljivosti, ki se dotikajo predvsem zdravstvenega vidika in samega zdravja. Dejstvo je, da ima ketonska dieta, tako kot vse v življenju, svoje prednosti in slabosti, kot takšna pa tudi ni primerna za vse in za vsakogar.

5 živil, ki lahko pomagajo pri izgubi maščobe okoli trebuha
Vključite v svojo prehrano ta okusna, zdrava in hranljiva živila, ki vam bodo lahko pomagala pri izgubi trdovratne maščobe okoli trebuha.

Katera od 10 najbolj priljubljenih diet je primerna za vas?
Preverite 10 diet, ki so se v svetu izkazale za najučinkovitejše. Med njimi boste zagotovo našli takšno, ki ustreza vam. Če je med vašimi novoletnimi zaobljubami tudi izguba odvečnih kilogramov, pa se ravnajte po tisti, ki najbolj ustreza vašemu tipu postave in načinu življenja.

Kaj pomaga pri menstrualnih bolečinah?
Nekatera živila lahko lajšajo menstrualne bolečine, dietetičarka Ethel Lim pa je za tuje spletne portale razkrila, za katero hrano naj bi šlo.

Izognite se 6 najpogostejšim nevarnostim
Največje nevarnosti za vaše zdravje velikokrat lahko preprečite. Predstavljamo vam, kaj vas statistično najbolj ogroža ter vam predlagamo rešitve, zaradi katerih boste živeli dlje, bolj zdravo in srečno.

7 mitov o hujšanju, v katere še vedno verjamemo
Pri hujšanju je pomembna kombinacija prehrane, gibanja in vnašanje zadostne količine tekočine. Nemalokrat pa naletimo na morje teorij, mitov in idej o tem, kaj je pravilno in kaj napačno. Kateri so najbolj škodljivi miti?

Kaj bi morali decembra vključiti v svojo prehrano?
Občasna pregreha vam zagotovo še ne bo pokvarila prebave (morda vas bo le nekaj časa bolel želodec), zato pa vam jo bodo določena živila zagotovo pomagala izboljšati. December je idealen mesec, da jih vključite v prehrano.

4 znaki, da potrebujete razstrupljanje telesa
Naše telo je vsakodnevno izpostavljeno različnim toksinom, ki jih dobimo iz hrane, vode in navsezadnje tudi iz zraka. Ne glede na to, kako močno se trudimo živeti zdravo, se skozi čas v telesu začnejo kopičiti toksini, ki lahko povzročijo napenjanje, slabost, pomanjkanje moči in tudi nenavadne spremembe razpoloženja. Kateri so še tisti znaki, s katerimi nas telo opozarja, da potrebujemo razstrupljanje?

Brezglutenska dieta – da ali ne?
Brezglutenska prehrana je v zadnjem času še posebej priljubljena, saj vse več ljudi izloča gluten iz svoje prehrane, toda, ali je resnično škodljiv?

Napake pri izbiri hrane, ki lahko škodijo vaši ščitnici
Zdrava presnova, visoka raven energije, hormonsko ravnovesje in boljša osredotočenost so prednosti, ki jih prinaša zdrava ščitnica. To je majhna žleza na vratu, ki je v obliki metulja in je odgovorna za številne funkcije v telesu. Vpliva tudi na našo telesno težo, plodnost, koncentracijo in spomin. Zato je dobro vedeti, kaj jesti in česa ne za dobro delujočo ščitnico.

Strokovnjakina razkriva: kakšna mora biti prehrana v času koronavirusa?
Ste ostali doma in razmišljate, kako prilagoditi prehrano, da se ne bi preveč zredili ali pa vas je strah, da bo stres vplival na vaše zdravje? Po nasvet smo se obrnili na nutricionistko Mojco Cepuš.

Kaj izboljša prebavo?
Občasna pregreha vam zagotovo še ne bo pokvarila prebave (morda vas bo le nekaj časa bolel želodec), zato pa vam bodo določena živila to zagotovo izboljšala.

Kako doseči, da bi bili prej siti in bi manj pojedli?
Na Nizozemskem so na univerzi Wageningen izvedli zanimivo raziskavo. Z magnetnoresonančnim slikanjem želodca in možganov so ugotovili, da so bili udeleženci prej siti ter so manj pojedli, če so ob obroku spili nekaj vode.

Zakaj namesto belega izbrati polnozrnati kruh?
Uživajte živila polnozrnata, saj s tem zelo zmanjšate tveganje za nastanek sladkorne bolezni tipa dva. Kot si lahko preberete v spodnji povezavi, je ta nevarna, saj pri bolnikih, pri katerih ni pravočasno odkrita, za tri do petkrat poveča tveganje za srčni infarkt. Kar 40 odstotkov prizadetih šele po tem dogodku izve, da imajo sladkorno bolezen.

Kakšna hrana ščiti pred boleznijo ledvic?
Raziskovalci Fakultete za javno zdravje Bloomberg Univerze Johns Hopkins so prehrano, v kateri prevladuje zdrava hrana rastlinskega izvora, povezali z manjšim tveganjem za pojav bolezni ledvic. Takšno prehrano sestavljajo polnozrnata žita, stročnice, zelenjava, sadje in oreščki.

Ko bolezen čez noč spremeni življenje
Angležinja Louise King ima 28 let. Že ko jih je štela pet, se ji je pojavil atopijski dermatitis. Dolgo časa so ji mazila zelo pomagala. A ko je slišala, da lahko od njih koža postane odvisna, kar naj bi stanje poslabševalo, jih je lanskega decembra prenehala jemati. Od takrat pa je izbruh bolezni njeno življenje zelo spremenil.

4 živila zmanjšajo tveganje za enega najpogostejših rakov
Česen, šalotka, por, drobnjak. To so živila, ki bi jih morali vključiti v svojo prehrano, saj res močno zmanjšajo tveganje za pojav raka na debelem črevesu in danki, tudi tako imenovanega kolorektalnega raka.

Kako jesti med prazniki, da ne bi pridobili preveč kilogramov?
Med prazniki se velikorat podružimo ravno ob hrani, mize se šibijo pod raznimi dobrotami in prazniki so zato »idealen« čas za pridobitev odvečnih kilogramov. Seveda, če ste bolj suhceni in jih potrebujete, so praznične jedi za vas več kot dobrodošle, vendar pa večina med nami, ne potrebuje dodatnih kilogramov. Pravzaprav se jim želimo resnično izogniti.

To za 12 odstotkov poveča tveganje za raka
Uživate veliko predelane, vnaprej pripravljene hrane z obsežnim seznamom sestavin, pri katerem večinoma ne veste, kaj te sestavine sploh so? Potem imate v primerjavi s tistimi, ki večinoma uživajo hrano, ki izvira iz narave, večje tveganje za raka, je pokazala francoska študija.

Prehrana, ki za več kot 10 odstotkov zmanjša tveganje za depresijo
Prehrana, ki vsebuje veliko sadja, zelenjave ter polnozrnatih žit, za več kot 10 odstotkov zmanjša tveganje za depresijo pa tudi pojav drugih duševnih motenj. Tveganje pa se poveča, če uživate predelana živila in sladkor ter sladkane pijače, je pokazala ameriška študija.

Ste res med tistimi, ki se morajo odreči glutenu?
Imate, potem ko zaužijete gluten, simptome, kot so napihnjenost, vetrovi, bolečine, slabost? Raziskovalec Peter Gibson, ki je leta 2011 odkril občutljivost na gluten, je nato s svojo raziskavo nadaljeval in ugotovil, da ne obstaja.

Za 5 odstotkov zmanjšajte svoje tveganje za bolezni srca
Eno ali dve porciji živalskih beljakovin vsak dan zamenjajte z rastlinskimi. To bo izboljšalo stanje vašega holesterola. S tem pa boste za pet odstotkov zmanjšali svoje tveganje za bolezni srca, tudi infarkt.

Katera hrana lahko polepša lase?
Namesto da zapravite celo premoženje za različne pripomočke, ki naj bi bolj ali manj uspešno negovali lase, v svoje obroke vključite hrano, ki jih bo oskrbela prav s tistimi hranili, ki jih potrebujejo.

Resnica o ogljikovih hidratih
Mnogi mislijo, da se morajo, da bi izgubili odvečne kilograme, odreči testeninam in kruhu. Tega pa si ne želijo. Toda ameriška nutricistka Lisa Drayer pravi, da sploh ne vemo, katerim ogljikovim hidratom se je treba izogibati.

Tole je preprosta pomoč v boju proti holesterolu. To pa sploh še ni vse!
Če bi vsak naš državljan pojedel eno skledo ovsene kaše na dan, bi se zdravje nacije občutno izboljšalo, je izjavil Chris Seal, raziskovalec na univerzi Newcastle, ki je raziskoval učinke ovsa. Ta dokazano zniža raven slabega holesterola. In to sploh še ni vse.

5 navad, ki bodo poslabšale vaš vid
V življenju je zagotovo lažje, če dobro vidite. Da bi dober vid ohranili čim dlje, pa ga morate ščititi. To storite tako, da se pokušate izogibati nekaj škodljivim navadam. S tem boste preprečili naprezanje oči in zmanjšali tveganje ne le za poslabšanje vida, temveč tudi za pojav očesnih bolezni.

To je hrana, ki proizvaja vnetja in bolezni
Zavedati se moramo, da določena živila v telesu ustvarjajo vnetja – ta pa so razlog, zakaj se pojavijo bolezni. In to tako hude, kot je rak. Vnetja so znanstveniki povezali tudi z avtoimunskimi in kardiovaskularnimi boleznimi ter diabetesom.