Vizita.si

polnozrnata žita

Zdravje 13. 05. 2019 10.22

Kakšna hrana ščiti pred boleznijo ledvic?

Raziskovalci Fakultete za javno zdravje Bloomberg Univerze Johns Hopkins so prehrano, v kateri prevladuje zdrava hrana rastlinskega izvora, povezali z manjšim tveganjem za pojav bolezni ledvic. Takšno prehrano sestavljajo polnozrnata žita, stročnice, zelenjava, sadje in oreščki.

Življenjske zgodbe 01. 03. 2019 09.59

Ko bolezen čez noč spremeni življenje

Angležinja Louise King ima 28 let. Že ko jih je štela pet, se ji je pojavil atopijski dermatitis. Dolgo časa so ji mazila zelo pomagala. A ko je slišala, da lahko od njih koža postane odvisna, kar naj bi stanje poslabševalo, jih je lanskega decembra prenehala jemati. Od takrat pa je izbruh bolezni njeno življenje zelo spremenil.

Prehrana 25. 02. 2019 10.52

4 živila zmanjšajo tveganje za enega najpogostejših rakov

Česen, šalotka, por, drobnjak. To so živila, ki bi jih morali vključiti v svojo prehrano, saj res močno zmanjšajo tveganje za pojav raka na debelem črevesu in danki, tudi tako imenovanega kolorektalnega raka.

Zdravje 21. 12. 2018 10.39

Kako jesti med prazniki, da ne bi pridobili preveč kilogramov?

Med prazniki se velikorat podružimo ravno ob hrani, mize se šibijo pod raznimi dobrotami in prazniki so zato »idealen« čas za pridobitev odvečnih kilogramov. Seveda, če ste bolj suhceni in jih potrebujete, so praznične jedi za vas več kot dobrodošle, vendar pa večina med nami, ne potrebuje dodatnih kilogramov. Pravzaprav se jim želimo resnično izogniti.

Zdravje 14. 03. 2018 09.01

To za 12 odstotkov poveča tveganje za raka

Uživate veliko predelane, vnaprej pripravljene hrane z obsežnim seznamom sestavin, pri katerem večinoma ne veste, kaj te sestavine sploh so? Potem imate v primerjavi s tistimi, ki večinoma uživajo hrano, ki izvira iz narave, večje tveganje za raka, je pokazala francoska študija.

Duševno zdravje 02. 03. 2018 12.30

Prehrana, ki za več kot 10 odstotkov zmanjša tveganje za depresijo

Prehrana, ki vsebuje veliko sadja, zelenjave ter polnozrnatih žit, za več kot 10 odstotkov zmanjša tveganje za depresijo pa tudi pojav drugih duševnih motenj. Tveganje pa se poveča, če uživate predelana živila in sladkor ter sladkane pijače, je pokazala ameriška študija.

Zdravje 05. 02. 2018 11.22

Ste res med tistimi, ki se morajo odreči glutenu?

Imate, potem ko zaužijete gluten, simptome, kot so napihnjenost, vetrovi, bolečine, slabost? Raziskovalec Peter Gibson, ki je leta 2011 odkril občutljivost na gluten, je nato s svojo raziskavo nadaljeval in ugotovil, da ne obstaja.

Zdravje 12. 01. 2018 13.07

Za 5 odstotkov zmanjšajte svoje tveganje za bolezni srca

Eno ali dve porciji živalskih beljakovin vsak dan zamenjajte z rastlinskimi. To bo izboljšalo stanje vašega holesterola. S tem pa boste za pet odstotkov zmanjšali svoje tveganje za bolezni srca, tudi infarkt.

Lepota 22. 12. 2017 14.47

Katera hrana lahko polepša lase?

Namesto da zapravite celo premoženje za različne pripomočke, ki naj bi bolj ali manj uspešno negovali lase, v svoje obroke vključite hrano, ki jih bo oskrbela prav s tistimi hranili, ki jih potrebujejo.

Zdravje 07. 11. 2017 08.13

Resnica o ogljikovih hidratih

Mnogi mislijo, da se morajo, da bi izgubili odvečne kilograme, odreči testeninam in kruhu. Tega pa si ne želijo. Toda ameriška nutricistka Lisa Drayer pravi, da sploh ne vemo, katerim ogljikovim hidratom se je treba izogibati.

Zdravje 29. 09. 2017 14.10

Tole je preprosta pomoč v boju proti holesterolu. To pa sploh še ni vse!

Če bi vsak naš državljan pojedel eno skledo ovsene kaše na dan, bi se zdravje nacije občutno izboljšalo, je izjavil Chris Seal, raziskovalec na univerzi Newcastle, ki je raziskoval učinke ovsa. Ta dokazano zniža raven slabega holesterola. In to sploh še ni vse.

Zdravje 08. 09. 2017 11.41

5 navad, ki bodo poslabšale vaš vid

V življenju je zagotovo lažje, če dobro vidite. Da bi dober vid ohranili čim dlje, pa ga morate ščititi. To storite tako, da se pokušate izogibati nekaj škodljivim navadam. S tem boste preprečili naprezanje oči in zmanjšali tveganje ne le za poslabšanje vida, temveč tudi za pojav očesnih bolezni.

Zdravje 14. 08. 2017 07.59

To je hrana, ki proizvaja vnetja in bolezni

Zavedati se moramo, da določena živila v telesu ustvarjajo vnetja – ta pa so razlog, zakaj se pojavijo bolezni. In to tako hude, kot je rak. Vnetja so znanstveniki povezali tudi z avtoimunskimi in kardiovaskularnimi boleznimi ter diabetesom.

Prehrana 28. 07. 2017 13.15

5 "zdravih" živil, ki se jih nutricionisti nikoli ne bi niti pritaknili

Prehranske strokovnjake najbolj razjezi prav pogled na živila, ki se promovirajo kot zdrava, a v resnici niso. Tako pa jih mnogi uživajo ne zaradi njihovega okusa, temveč da bi naredili nekaj za svoje zdravje. V resnici pa bi v takih primerih enako dosegli, če bi posegli po čokoladi.

Prehrana 14. 07. 2017 08.29

Namesto porcije mesa - pest oreškov. Poglejte, kaj se zgodi

Če bi namesto ene porcije mesa pojedli pest oreškov in bi tako vsak dan vsaj eno živilo zamenjali za bolj zdravo, bi tveganje za prezgodnjo smrt zmanjšali za 17 odstotkov, pravijo znanstveniki.

Starostne bolezni 29. 05. 2017 08.04

S to prehrano bi se lahko izognili težki Alzheimerjevi bolezni

Alzheimerjeva bolezen je najpogostejši vzrok demence. Bolnik ima najprej čedalje več težav s spominom. Na koncu postane nebogljen in odvisen od drugih. To je bolezen, ki je še ne znamo zdraviti. Zato je toliko pomembneje, da so raziskovalci ugotovili, da jo lahko preprečimo s primerno prehrano.

Zdravje 19. 05. 2017 13.39

4 pravila za dobro prebavo

Ko imate dobro prebavo, se bolje počutite in imate več energije. Ker se v prebavnem sistemu nahaja tudi 70 odstotkov imunskega sistema, pa tako poskrbite tudi za svoje zdravje. Držite se naslednjih štirih pravil in prebava vam ne bo več povzročala preglavic.

Prehrana 03. 05. 2017 15.17

Veste, kaj jesti za zdrave oči?

Že od malih nog nas učijo, da je za boljši vid treba jesti korenček. Obstaja pa še veliko drugih živil, ki pomagajo našim očem, da nam dobro služijo. Te za opravljanje svoje funkcije potrebujejo predvsem vitamine B, C in E, zato naj jih bo dovolj na našem krožniku.

Novice 28. 04. 2017 08.51

Potrebujete dober izgovor? Mi smo ga našli!

Si želite, da bi si lahko čokolado vsak dan privoščili brez slabe vesti? Strokovnjaki z univerz Cambridge in Edinburgh pravijo, da si jo lahko. A mora biti temna. Poskrbela bo, da bo vaša notranja ura tekla čim bolj nemoteno. To pa pomeni, da se boste bolje počutili in boste bolj zdravi.

Prehrana 15. 04. 2020 10.33

Razkrinkana 4 napačna prepričanja o zdravi prehrani

Je gluten res škodljiv? In maščob ni dobro uživati? Se bom zaradi ogljikovih hidratov zredil? Po telovadbi pa moram jesti proteine? Odgovor je vsakič: ne. Nutricistka pravi, da so to napačna prepričanja, ki so se žal razširila med ljudmi.

Imunski sistem 22. 11. 2016 08.14

Ne vitamin C - v resnici imunski sistem krepi to ...

Želite okrepiti svoj imunski sistem? Potem uživajte prehrano, ki vsebuje dovolj vlaknin, pravijo ameriški znanstveniki. Naš imunski sistem je v našem črevesju. Da bi bil krepak, moramo poskrbeti torej za zdravo črevesje.

Zdravje 03. 10. 2016 08.12

To je hrana, ki zniža krvni tlak

Previsok krvni tlak lahko povzroči tudi napačno prehranjevanje. Zbrali smo nekaj živil, ki pomagajo doseči nasprotno. Še posebej blagodejna so tista, ki vsebujejo kalij, kalcij in magnezij. Pretiravati pa ni dobro z natrijem.

Zdravje 21. 07. 2016 08.34

6 skrivnosti zdrave prehrane lepe Gisele

Gisele Bundchen, izredno uspešna manekenka, je za pariški Vogue razkrila šest skrivnosti svojega zdravega prehranjevanja. Nutricist Allen Campbell jo je naučil, kako dobro poskrbeti za svoje telo.

Zdravje 19. 04. 2016 13.30

Potrebujete dober izgovor? Mi smo ga našli!

Si želite, da bi si lahko čokolado vsak dan privoščili brez slabe vesti? Strokovnjaki z univerz Cambridge in Edinburgh pravijo, da si jo lahko. A mora biti temna. Poskrbela bo, da bo vaša notranja ura tekla čim bolj nemoteno. To pa pomeni, da se boste bolje počutili in boste bolj zdravi.

Novice 29. 01. 2016 09.58

Prvič v življenju je srečna in povedati želi, kako lahko to dosežete tudi vi!

Nosila je konfekcijsko številko 50. Potem pa izgubila kar 33 kilogramov. To, da je včasih na avtobusu zasedla dva sedeža, je le še slab spomin. Danes je 25-letna Angležinja presrečna in želi vsem povedati, kako je mogoče to doseči.

Zdravje 23. 11. 2015 10.16

12 korakov do izgube odvečne teže

Ne le, da bi bili bolj privlačni – odvečne kilograme je dobro izgubiti, da bi bili dolgoročno bolj zdravi, saj močno povečajo tveganje, da zbolimo. Zato predstavljamo 20 korakov, ki pomagajo shujšati.

Novice 16. 10. 2015 13.31

Neverjetno! Poglejte jo v kopalkah danes! Ne bi je prepoznali!

Zaslovela je v avstralskem resničnostnem šovu "Največja zguba." Danes je vse kaj drugega. Na Facebooku je 42-letna mamica treh otrok objavila fotografijo v kopalkah, na kateri je tako osupljiva, da je obkrožila svet.

Prehrana 27. 05. 2015 08.25

To so živila, ki jih jemo napačno!

Četudi ste dobro osveščeni in jeste veliko zdravih živil, kot so sadje in zelenjava, semena in črni čaj, pa je ključnega pomena tudi, da veste, kako živila jesti, da bi ta kar najbolje učinkovala. Tu je nekaj nasvetov priznanih nutricistov.

Novice 06. 02. 2015 14.36

Uspelo ji je z majhno spremembo

Ko je izgubila svojo mater, je žalost utapljala v hrani in vinu. Kilogrami pa so se nabirali. Zaradi otrok je vedela, da mora nekaj spremeniti. In uspelo ji je izgubiti kar 32 kilogramov.

Prehrana 31. 03. 2014 10.14

4 vrste živil, ki se jim morate izogniti!

Večina nas pozna osnovna pravila zdrave prehrane – uživajte več prave in sveže hrane (sadje, zelenjava, polnozrnata žita) in čim manj predelanih živil. A dobro je vedeti tudi, katerim živilom se je resnično treba izogniti.

ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1331