polnozrnata žita

Kakšna hrana ščiti pred boleznijo ledvic?
Raziskovalci Fakultete za javno zdravje Bloomberg Univerze Johns Hopkins so prehrano, v kateri prevladuje zdrava hrana rastlinskega izvora, povezali z manjšim tveganjem za pojav bolezni ledvic. Takšno prehrano sestavljajo polnozrnata žita, stročnice, zelenjava, sadje in oreščki.

Ko bolezen čez noč spremeni življenje
Angležinja Louise King ima 28 let. Že ko jih je štela pet, se ji je pojavil atopijski dermatitis. Dolgo časa so ji mazila zelo pomagala. A ko je slišala, da lahko od njih koža postane odvisna, kar naj bi stanje poslabševalo, jih je lanskega decembra prenehala jemati. Od takrat pa je izbruh bolezni njeno življenje zelo spremenil.

4 živila zmanjšajo tveganje za enega najpogostejših rakov
Česen, šalotka, por, drobnjak. To so živila, ki bi jih morali vključiti v svojo prehrano, saj res močno zmanjšajo tveganje za pojav raka na debelem črevesu in danki, tudi tako imenovanega kolorektalnega raka.

Kako jesti med prazniki, da ne bi pridobili preveč kilogramov?
Med prazniki se velikorat podružimo ravno ob hrani, mize se šibijo pod raznimi dobrotami in prazniki so zato »idealen« čas za pridobitev odvečnih kilogramov. Seveda, če ste bolj suhceni in jih potrebujete, so praznične jedi za vas več kot dobrodošle, vendar pa večina med nami, ne potrebuje dodatnih kilogramov. Pravzaprav se jim želimo resnično izogniti.

To za 12 odstotkov poveča tveganje za raka
Uživate veliko predelane, vnaprej pripravljene hrane z obsežnim seznamom sestavin, pri katerem večinoma ne veste, kaj te sestavine sploh so? Potem imate v primerjavi s tistimi, ki večinoma uživajo hrano, ki izvira iz narave, večje tveganje za raka, je pokazala francoska študija.

Prehrana, ki za več kot 10 odstotkov zmanjša tveganje za depresijo
Prehrana, ki vsebuje veliko sadja, zelenjave ter polnozrnatih žit, za več kot 10 odstotkov zmanjša tveganje za depresijo pa tudi pojav drugih duševnih motenj. Tveganje pa se poveča, če uživate predelana živila in sladkor ter sladkane pijače, je pokazala ameriška študija.

Ste res med tistimi, ki se morajo odreči glutenu?
Imate, potem ko zaužijete gluten, simptome, kot so napihnjenost, vetrovi, bolečine, slabost? Raziskovalec Peter Gibson, ki je leta 2011 odkril občutljivost na gluten, je nato s svojo raziskavo nadaljeval in ugotovil, da ne obstaja.

Za 5 odstotkov zmanjšajte svoje tveganje za bolezni srca
Eno ali dve porciji živalskih beljakovin vsak dan zamenjajte z rastlinskimi. To bo izboljšalo stanje vašega holesterola. S tem pa boste za pet odstotkov zmanjšali svoje tveganje za bolezni srca, tudi infarkt.

Katera hrana lahko polepša lase?
Namesto da zapravite celo premoženje za različne pripomočke, ki naj bi bolj ali manj uspešno negovali lase, v svoje obroke vključite hrano, ki jih bo oskrbela prav s tistimi hranili, ki jih potrebujejo.

Resnica o ogljikovih hidratih
Mnogi mislijo, da se morajo, da bi izgubili odvečne kilograme, odreči testeninam in kruhu. Tega pa si ne želijo. Toda ameriška nutricistka Lisa Drayer pravi, da sploh ne vemo, katerim ogljikovim hidratom se je treba izogibati.

Tole je preprosta pomoč v boju proti holesterolu. To pa sploh še ni vse!
Če bi vsak naš državljan pojedel eno skledo ovsene kaše na dan, bi se zdravje nacije občutno izboljšalo, je izjavil Chris Seal, raziskovalec na univerzi Newcastle, ki je raziskoval učinke ovsa. Ta dokazano zniža raven slabega holesterola. In to sploh še ni vse.

5 navad, ki bodo poslabšale vaš vid
V življenju je zagotovo lažje, če dobro vidite. Da bi dober vid ohranili čim dlje, pa ga morate ščititi. To storite tako, da se pokušate izogibati nekaj škodljivim navadam. S tem boste preprečili naprezanje oči in zmanjšali tveganje ne le za poslabšanje vida, temveč tudi za pojav očesnih bolezni.

To je hrana, ki proizvaja vnetja in bolezni
Zavedati se moramo, da določena živila v telesu ustvarjajo vnetja – ta pa so razlog, zakaj se pojavijo bolezni. In to tako hude, kot je rak. Vnetja so znanstveniki povezali tudi z avtoimunskimi in kardiovaskularnimi boleznimi ter diabetesom.

5 "zdravih" živil, ki se jih nutricionisti nikoli ne bi niti pritaknili
Prehranske strokovnjake najbolj razjezi prav pogled na živila, ki se promovirajo kot zdrava, a v resnici niso. Tako pa jih mnogi uživajo ne zaradi njihovega okusa, temveč da bi naredili nekaj za svoje zdravje. V resnici pa bi v takih primerih enako dosegli, če bi posegli po čokoladi.

Namesto porcije mesa - pest oreškov. Poglejte, kaj se zgodi
Če bi namesto ene porcije mesa pojedli pest oreškov in bi tako vsak dan vsaj eno živilo zamenjali za bolj zdravo, bi tveganje za prezgodnjo smrt zmanjšali za 17 odstotkov, pravijo znanstveniki.

S to prehrano bi se lahko izognili težki Alzheimerjevi bolezni
Alzheimerjeva bolezen je najpogostejši vzrok demence. Bolnik ima najprej čedalje več težav s spominom. Na koncu postane nebogljen in odvisen od drugih. To je bolezen, ki je še ne znamo zdraviti. Zato je toliko pomembneje, da so raziskovalci ugotovili, da jo lahko preprečimo s primerno prehrano.

4 pravila za dobro prebavo
Ko imate dobro prebavo, se bolje počutite in imate več energije. Ker se v prebavnem sistemu nahaja tudi 70 odstotkov imunskega sistema, pa tako poskrbite tudi za svoje zdravje. Držite se naslednjih štirih pravil in prebava vam ne bo več povzročala preglavic.

Veste, kaj jesti za zdrave oči?
Že od malih nog nas učijo, da je za boljši vid treba jesti korenček. Obstaja pa še veliko drugih živil, ki pomagajo našim očem, da nam dobro služijo. Te za opravljanje svoje funkcije potrebujejo predvsem vitamine B, C in E, zato naj jih bo dovolj na našem krožniku.

Potrebujete dober izgovor? Mi smo ga našli!
Si želite, da bi si lahko čokolado vsak dan privoščili brez slabe vesti? Strokovnjaki z univerz Cambridge in Edinburgh pravijo, da si jo lahko. A mora biti temna. Poskrbela bo, da bo vaša notranja ura tekla čim bolj nemoteno. To pa pomeni, da se boste bolje počutili in boste bolj zdravi.

Razkrinkana 4 napačna prepričanja o zdravi prehrani
Je gluten res škodljiv? In maščob ni dobro uživati? Se bom zaradi ogljikovih hidratov zredil? Po telovadbi pa moram jesti proteine? Odgovor je vsakič: ne. Nutricistka pravi, da so to napačna prepričanja, ki so se žal razširila med ljudmi.

Ne vitamin C - v resnici imunski sistem krepi to ...
Želite okrepiti svoj imunski sistem? Potem uživajte prehrano, ki vsebuje dovolj vlaknin, pravijo ameriški znanstveniki. Naš imunski sistem je v našem črevesju. Da bi bil krepak, moramo poskrbeti torej za zdravo črevesje.

To je hrana, ki zniža krvni tlak
Previsok krvni tlak lahko povzroči tudi napačno prehranjevanje. Zbrali smo nekaj živil, ki pomagajo doseči nasprotno. Še posebej blagodejna so tista, ki vsebujejo kalij, kalcij in magnezij. Pretiravati pa ni dobro z natrijem.

6 skrivnosti zdrave prehrane lepe Gisele
Gisele Bundchen, izredno uspešna manekenka, je za pariški Vogue razkrila šest skrivnosti svojega zdravega prehranjevanja. Nutricist Allen Campbell jo je naučil, kako dobro poskrbeti za svoje telo.

Potrebujete dober izgovor? Mi smo ga našli!
Si želite, da bi si lahko čokolado vsak dan privoščili brez slabe vesti? Strokovnjaki z univerz Cambridge in Edinburgh pravijo, da si jo lahko. A mora biti temna. Poskrbela bo, da bo vaša notranja ura tekla čim bolj nemoteno. To pa pomeni, da se boste bolje počutili in boste bolj zdravi.

Prvič v življenju je srečna in povedati želi, kako lahko to dosežete tudi vi!
Nosila je konfekcijsko številko 50. Potem pa izgubila kar 33 kilogramov. To, da je včasih na avtobusu zasedla dva sedeža, je le še slab spomin. Danes je 25-letna Angležinja presrečna in želi vsem povedati, kako je mogoče to doseči.

12 korakov do izgube odvečne teže
Ne le, da bi bili bolj privlačni – odvečne kilograme je dobro izgubiti, da bi bili dolgoročno bolj zdravi, saj močno povečajo tveganje, da zbolimo. Zato predstavljamo 20 korakov, ki pomagajo shujšati.

Neverjetno! Poglejte jo v kopalkah danes! Ne bi je prepoznali!
Zaslovela je v avstralskem resničnostnem šovu "Največja zguba." Danes je vse kaj drugega. Na Facebooku je 42-letna mamica treh otrok objavila fotografijo v kopalkah, na kateri je tako osupljiva, da je obkrožila svet.

To so živila, ki jih jemo napačno!
Četudi ste dobro osveščeni in jeste veliko zdravih živil, kot so sadje in zelenjava, semena in črni čaj, pa je ključnega pomena tudi, da veste, kako živila jesti, da bi ta kar najbolje učinkovala. Tu je nekaj nasvetov priznanih nutricistov.

Uspelo ji je z majhno spremembo
Ko je izgubila svojo mater, je žalost utapljala v hrani in vinu. Kilogrami pa so se nabirali. Zaradi otrok je vedela, da mora nekaj spremeniti. In uspelo ji je izgubiti kar 32 kilogramov.

4 vrste živil, ki se jim morate izogniti!
Večina nas pozna osnovna pravila zdrave prehrane – uživajte več prave in sveže hrane (sadje, zelenjava, polnozrnata žita) in čim manj predelanih živil. A dobro je vedeti tudi, katerim živilom se je resnično treba izogniti.