prebava hrana

Čemaž proti holesterolu
Čemaž so poznali že stari Rimljani. Raste od marca do junija in cvete v aprilu in maju v gosto poraslih preprogah. Mladi listi so sveže zeleni in svetli, zraste od 25–30 centimetrov visoko. Lahko ga gojite, a čebulice posadite v vlažna tla pod drevesi in grmovjem.

Sadje in zelenjava za zajtrk
Velikokrat slišimo, da je dan najbolje začeti kar s sadjem. Nikjer pa ni točno zapisano, kaj se dogaja v želodcu, če vanj navsezgodaj vnesemo sadje, in kaj, če vanj na primer vržemo velik sendvič s salamo. Kaj je v sadju in zelenjavi tako pomembnega, da sta najbolj primerna za zajtrk?

Kako jesti pri obolenjih prebavil
Prebavila morajo v času obolevnosti počivati, zato naj bo hrana lahka, sadje in zelenjava kuhana, obroki manjši. Hranimo se najpozneje 3 ure pred spanjem. Hrano uživamo počasi in dobro prežvečeno ter spimo z višjim vzglavjem.

Lažje je pojesti, kakor prebaviti
Prebava temelji na absorbciji in izgorevanju energijskih sestavin hrane. Tako kot se kaša kuha v loncu, se mešajo in prebavljajo hrana in tekočine v trebuhu. Ko se hranila in tekočine prebavijo, se iz hrane absorbirajo uporabne snovi, vlaknine, neprebavljivi ostanki pa se izločijo z blatom in urinom.

7 mitov o prehranjevanju
Miti o prehrani so po navadi opravičila za razvade. Razkrili vam bomo sedem najpopularnejših mitov, ki ne držijo.

Še pred zimo si privoščite kaki
Kaki je namreč hrana bogov, ki vsebuje izjemno veliko zdravilnih snovi. Pomaga pri razstrupljanju telesa, povečuje odpornost in pospešuje prebavo. Zelo priljubljen pa je tudi v kulinariki.

Ste se zastrupili z gobami? Preverite!
Slabost, bruhanje, bolečine v trebuhu in driska so lahko znak, da ste se zastrupili z gobami. V tem primeru čim prej poiščite zdravniško pomoč. Podobni znaki lahko pojavijo tudi, če ste se gob le preobjedli.

Gobe vas lahko stanejo življenja!
Jesenski dež je dodobra namočil naše gozdove in sezona nabiranja gob se lahko začne. Hkrati pa se poveča tudi možnost zastrupitve z njimi. Čeprav je zadnja leta vse manj sprejemov v bolnišnico zaradi zastrupitev z gobami, pa se še vedno vsako leto z gobami precej ljudi resno zastrupi in tudi umre.

SLIVA
Slive vsebujejo veliko antioksidantov in drugih pomembnih snovi, zato veljajo za odlično hrano za živce, izboljšujejo prebavo in pomagajo odvajati vodo iz telesa. Slive, ki jih poznamo že skoraj 2000 let, prihajajo iz Azije.

10 razlogov, zakaj se redite!
Želite shujšati? Razkrivamo vam edini ključ do uspeha: uravnotežena in zdrava prehrana. V boju proti kilogramom pa na to pravilo zaradi hitrega tempa življenja pogosto pozabimo.

Kako obdržati 'poletno' postavo?
Če ste poleti izgubili kilograme in se sprašujete, kako obdržati vitko postavo tudi v hladnejših mesecih, vam ponujamo nekaj nasvetov, kako se tega lotiti.

Motnje hranjenja so klic na pomoč!
Uživanje hrane naj bi bil eden od užitkov v življenju, a je zaradi sporočil o hrani in telesni teži, ki jih prejemamo, za mnoge prava muka. Motnje hranjenja so klic na pomoč in so posledica čustvene stiske. Od kod prihaja pritisk, da moramo biti vitki in popolni? Odgovore smo poiskali pri mag. Dragici Sternad, ki se ukvarja z motnjami hranjenja.

Shujšajte s surovo hrano
Presna – surova hrana ni le dieta, je način prehranjevanja, ki vam ponudi povsem novo izkušnjo v življenju. Se sliši nenavadno? Pa ni! S presno hrano boste spoznali popolnoma nov vidik prehranjevanja: hrano ne boste ne kuhali, ne pekli in ne cvrli, jedli jo boste surovo.