prebave

To bi morali narediti po obroku hrane
Zakaj bi se morali po jedi sprehoditi? Poglejmo si, zakaj je to zelo pametno in veliko bolje kot to, da se po obroku hrane uležemo.

Največja napaka, ki jo lahko naredimo na stranišču
Ko se začne ozračje ohlajati, se ljudje v želji, da nas ne bi napadli virusi in bakterije, pogosto zatečemo k bolj zdravi prehrani in raznim prehranskim dopolnilom. S tem seveda ni nič narobe, saj tako eno kot drugo zelo verjetno vsebuje snovi, ki lahko pomagajo zaščititi naš organizem. A to se bo zgodilo le, če bo zdrava tudi prebava.

To je razlog, da ste zaprti, če ste prenehali piti kavo
Ste prenehali piti kavo, vaša prebava pa ni več redna ali pa enaka, kot je bila? Kava velja za stimulans, vendar ne vpliva na vse enako. Vsekakor pa je dejstvo, da lahko povzroči kratkotrajno zaprtje, če se odločimo, da je ne bomo več pili.

Čas je za jesenske sadeže, vse to pa so njihove prednosti
Zagotovo ste že slišali za sezonsko prehranjevanje, morda pa še ne poznate njegove prednosti. Ideja je, da uživamo hrano glede na letni čas. Tisto, kar trenutno raste, kar imamo bodisi na vrtu ali pa je lokalno primerno. Vsekakor je dejstvo, da pomlad in poletje ponujata večjo izbiro svežega sadja in zelenjave, a tudi jesen je iz prehranskega vidika prav tako čudovita.

Ste tudi vi nenadoma zboleli?
Se tudi vam zdi, da ste v zadnjem času ujeti v vrtinec bolezni? Komajda premagate en prehlad, že se vas začne lotevati nov, kašelj je tako rekoč stalni spremljevalec, občasno se mu pridruži še nelagodje v trebuhu, da o konstantnem slabem počutju sploh ne izgubljamo besed. S podobnimi težavami se srečuje vse več ljudi in večina kljub številnim prizadevanjem ne odkrije pravega vzroka za nastalo situacijo. Morda zato, ker iščejo na napačnem mestu. Že Hipokrat je namreč trdil, da se vse bolezni "začnejo v črevesju".

Hitra in enostavna jed za krepitev imunske odpornosti
September je čas novih projektov, svežih začetkov in vrnitve v ustaljene rutine. Na vse našteto se je treba dobro pripraviti - neposredno in posredno. Ker lahko imate na tisoče idej in polno mero elana, a če vas izda zdravje, bo motivacija hitro izpuhtela. Prav zato v nadaljevanju ponujamo enostaven recept za krepitev odpornosti, ki se ga z malce truda in dobre volje lahko drži vsak izmed nas.

Sadež, ki bi lahko izboljšal zdravje črevesja
Katero sadje naj bi po mnenju zdravnice ljudje premalo uživali? Slednji sadež naj bi imel sposobnost, da nam pomaga izboljšati zdravje našega črevesja.

10 živil, ki se jim je dobro izogibati, če imate Crohnovo bolezen
Ko gre za Crohnovo bolezen, vsa živila ne vplivajo na ljudi na enak način. Tukaj je seznam 10 vrst hrane, ki bi lahko pri tej vrsti bolnikov predstavljale težavo.

Zakaj je pomembno, da sprejmeš svoje telo?
Trebušček je za mnoge punce predmet pomanjkanja samozavesti. Morda je čas, da se začnemo zavedati, da je trebušček nekaj popolnoma normalnega!

Vse prednosti uživanja koruze
Koruza je vsestransko in osnovno živilo, ki ponuja vrsto koristi za zdravje. Kakšno hranilno vrednost ima, kakšne potencialne koristi za zdravje in navsezadnje, kako jo lahko vključimo v prehrano?

Zakaj pride do laktozne intolerance?
S staranjem se postopno slabšajo fiziološke funkcije organizma, s tem pa tudi vzdrževanje ravnovesja v telesu. Kar zadeva prebavo, se pojavijo pomembne strukturne spremembe organov oziroma žlez, ki proizvajajo prebavne sokove, kot so želodčna kislina, bikarbonat, encimi in slina. Pri encimih velja še posebej izpostaviti laktozno intoleranco, ki velja za najbolj znano in eno najpogostejših s starostjo povezanih prebavnih težav. Žal, ni edina!

Zato ne morete shujšati
Kamor koli kliknemo, na spletu najdemo veliko morje najrazličnejših nasvetov strokovnjakov za hujšanje, ki pa nemalokrat spodbujajo bodisi stradanje bodisi pretiravanje v kateri koli obliki in restrikcije, ki niso ne pametne, še manj pa zdrave, v najboljšem primeru pa so le neumne. Poglejmo si najpogostejše.

Neprijetna tegoba, ki smo ji z leti vse bolj izpostavljeni
Staranje je naravni proces, ki mu žal ne moremo ubežati. Zunanje znake z uporabo različnih preparatov in tretmajev še nekako uspemo prikriti in upočasniti, a telo se stara tudi navznoter, tam pa ne pridejo v poštev niti kreme in barve niti razni posegi, s katerimi bi ustavili čas. Na katere organe pa ima staranje največji vpliv?

To je največja napaka, ki jo naredimo, ko se odločimo za hujšanje
Mnogo ljudi ni zadovoljnih s svojo zunanjo podobo. Poleg znakov staranja so za to v največji meri krivi odvečni kilogrami. Ti se praviloma ne pojavijo čez noč, temveč se počasi in precej neopazno nalagajo na naša stegna, boke, trebuh ter ostala kritična področja. Ko nas začnejo motiti, se jih želimo seveda čim prej znebiti, zato smo pripravljeni poseči po številnih, v mnogih primerih precej drastičnih dietah. A te na dolgi rok, žal, ne bodo učinkovale.

7 razlogov, zakaj je vaš iztrebek zelen
Dobra in uravnotežena prebava je ključna za zdravje, zato ne čudi, ko se nekoliko prestrašimo, če zagledamo zelen iztrebek. A brez skrbi, navadno ni razloga za paniko.

'Filane' paprike na prav poseben način
Polnjene paprike so ena tistih jedi, ki v poletnih mesecih večkrat kraljuje na naših krožnikih. Še posebej priljubljene so v sredini poletja, ko je sezona domačih paprik na vrhuncu. Največkrat jih pripravimo na 'klasičen' način, torej nadevane z mletim mesom in rižem ter kuhane v paradižnikovi omaki, a je možnosti za njihovo pripravo še veliko več. Poskusite nekaj novega, drugačnega, predvsem pa prijaznega do vaše prebave!

To bi morali jesti v vročih poletnih dneh
Poleti se naša vsakodnevna rutina spremeni. Dnevi so daljši, vzdušje na delovnem mestu je bolj sproščeno, naš urnik pa manj natrpan. Večina si privošči teden ali dva dopusta, kjer gibanje, kot smo ga vajeni doma, ni v prvem planu. Vse te spremembe zaznava tudi naš organizem, še posebej burno pa se lahko nanje odzove prebava. Prav zato je pomembno, da tudi v poletnih dneh skrbimo za uravnoteženo in zdravo prehrano, s poudarkom na vlakninah in probiotikih.

Zakaj pride do neprebavljene hrana v iztrebku?
Včasih lahko v našem blatu opazimo neprebavljene delce hrane. Običajno gre za rastlinske snovi, ki vsebujejo veliko vlaknin, ki se navadno ne razgradijo in se absorbirajo v našem prebavnem traku. Neprebavljena hrana pa je lahko tudi znak slabega prežvekovanja hrane, hitrega hranjenja ali pa so v ozadju določena stanja. Poglejmo si bolj podrobno.

Kdaj bi morali razmisliti o dodatkih k prebavnim encimom?
Prebavni encimski dodatki so postali priljubljeni zaradi trditev o zdravljenju pogostih oblik draženja črevesja, zgage in drugih bolezni. Toda kako delujejo prebavni encimi in kdo jih resnično mora dodati svoji prehrani?

To so razlogi, zakaj vse več posameznikov izbira postbiotike namesto probiotikov
V sodobnem tempu življenja se vsak dan srečujemo s situacijami, ki lahko negativno vplivajo na našo prebavo. Posledično se pogosto pojavijo neprijetni simptomi, kot so napihnjenost, napenjanje in bolečine v trebuhu. Ravno zato so vse bolj priljubljeni probiotiki, ki prispevajo k ohranjanju zdravega ravnovesja v črevesju. A ker so nekateri posamezniki ugotovili, da lahko ti v procesu prebave naletijo na nekatere izzive, se raje odločajo za postbiotike.

Tako najlažje ugotovite, katera živila vam povzročajo zgago
Čeprav je zgaga lahko simptom različnih bolezni prebavil, gre najpogosteje za ločen, prehoden pojav, ki je posledica zlasti neprimernega načina življenja in slabih prehranjevalnih navad. To se z nekaj prilagoditvami vsakdanjega življenja na srečo da popraviti. Toda seznam živil, ki so kriva za pojav zgage, se lahko od posameznika do posameznika razlikuje. Kako torej sploh ugotoviti, katera živila vam povzročajo zgago?

Povezava prebave in našega duševnega zdravja
News medical poroča, da imajo bolniki z boleznimi prebavil tudi visoko psihiatrično komorbidnost. To je zato, ker so gastrointestinalni trakt in možgani tesno povezani prek dvosmernih živčnih, endokrinih in imunskih poti.

Kje se začne prebava?
Prebavni sistem je eden najbolj osupljivih in kompleksnih sistemov v našem telesu, ki omogoča razgradnjo hrane v hranila, potrebna za delovanje našega telesa in celic. Od trenutka, ko hrano zaužijemo, do trenutka, ko se preostanki izločijo iz telesa, prebavni sistem izvaja številne natančno usklajene mehanizme.

Ste že slišali za simbiotike?
V zadnjih letih je preučevanje črevesnega mikrobioma postalo eno najbolj vznemirljivih področij v znanstveni skupnosti. Spoznanja o kompleksnem ekosistemu mikroorganizmov, ki naseljujejo naše črevesje, so prinesla nove vpoglede v povezavo med zdravjem prebavil in celotnim zdravjem organizma.

Rastlina, za katero ne bi nikoli rekli, da vsebuje magnezij
Topinambur ali jeruzalemska artičoka je rastlina, ki izvira iz Severne Amerike. Gre za trajnico iz družine Asteraceae, sorodno sončnicam, s podzemnimi gomolji, ki so užitni in imajo številne koristi za zdravje. Ključni del te rastline so njeni gomolji, ki vsebujejo inulin, vrsto prebiotika, ki ima pomembno vlogo pri podpori prebavi in splošnemu zdravju črevesja.

Jeste manj, pa se še vedno redite?
Zaradi kopice obveznosti v službi in doma imamo pogosto šele zvečer, ko gredo vsi spat, čas za prvi pravi obrok v dnevu. Ker smo lačni, hrano dobesedno goltamo in tako možganom ne pustimo, da bi nam pravočasno sporočili, da smo siti. In tako se naš klobčič slabega počutja, prebavnih tegob in kopičenja kilogramov veča, in veča ... Zveni znano?

Najboljša sadje in zelenjava, ki sta polna antioksidantov
Živila, bogata z antioksidanti, so ključne sestavine zdrave prehrane. Antioksidanti, ki jih najdemo predvsem v rastlinski hrani, pomagajo nevtralizirati oksidativni stres in nudijo zaščito pred poškodbami celic, ki jih povzročajo prosti radikali.

Veste, kako dejansko deluje prebava?
Vsi že vemo, kako pomembna je zdrava in urejena prebava. Pa vemo, kako dejansko deluje? Kaj je prebavni sistem, kje se začne in kje konča prebava? Zakaj so pomembni prebavni encimi, zakaj potrebujemo probiotike? Poglejmo si vse, kar moramo vedeti o prebavi.

10 načinov za spomladansko 'čiščenje' prehrane
Navadno govorimo o spomladanskem čiščenju stanovanja, morda pa je prišel čas, da spregovorimo tudi o 'čiščenju', bolje rečeno, spremembi naše prehrane. Zima se počasi končuje, zato bi bilo dobro, da tudi prehrano prilagodimo letnemu času.

Prebavna motnja, ki vpliva na absorpcijo hranil
Sindrom malabsorpcije je prebavna motnja, ki telesu, natančneje, naši prebavi, preprečuje, da bi učinkovito absorbirala hranila iz hrane.