Vizita.si

prehrana in zdravje

Bolezni živčevja in možganov 30. 10. 2019 08.03

Tihi ubijalec, ki lahko vodi tudi v kap

Visokemu krvnemu tlaku pravijo tudi tihi ubijalec. Je najpogostejši vzrok srčno-žilnih bolezni. "Mi pa ne želimo, da bi bil prvi dogodek, ki nas opozori, da ima oseba visok krvni tlak, možganska kap ali nek drug srčno-žilni dogodek," pove prof. dr. Marija Petek Šter, dr. med., predstavnica Združenja zdravnikov družinske medicine. Zato je dobro, da si krvni tlak vsaj enkrat letno preventivno izmerimo.

Prehrana 19. 03. 2018 07.50

Živila, ki bi jih morali jesti, ko je zunaj mraz

Ni pomembno, kateri datum je zapisan na koledarju. Vedno se moramo tako pri oblačenju kot pri tem, po kakšni hrani posežemo, prilagoditi vremenu, pravi naturopatinja Erika Brajnik. Preberite si, kaj priporoča, kadar postane mrzlo.

Koža 28. 10. 2019 07.51

Kako zaščititi kožo obraza, ustnic in rok?

Vaša koža je v jesenskih dneh izpostavljena velikim spremembam temperature med zaprtimi in odprtimi prostori, stalnim nihanjem vlažnosti zraka in tudi vetru ter višinskemu soncu, če hodite po hribih, zato je negi kože v jesenskih dneh treba posvetiti posebno pozornost, da ohranite njeno prožnost in vitalnost.

Imunski sistem 22. 10. 2019 12.49

Limona, kurkuma, ingver in česen: ali resnično pomagajo pri krepitvi imunskega sistema?

Poleg splošnih smernic o krepitvi imunskega sistema, kot so opustitev kajenja, redno gibanje in telovadba, ohranjanje zdrave telesne teže, opustitev alkohola, zadosten spanec in čas za počitek, zmanjšanje stresnih dejavnikov ter higiena rok, je vsekakor še posebej pomembna in vplivna zdrava prehrana. V obdobju jeseni je zato priporočljivo povečati količino zaužite zelenjave in sadja.

Prehrana 23. 10. 2019 08.14

Kislo zelje zelo prispeva k zmanjšanju telesne teže

Prvi hladnejši dnevi že dišijo po domači kuhinji. Segedin in sarme so z namenom jedi za jesenke in zimske dni, saj zelje vsebuje vse, kar človeško telo potrebuje, da bi okrepilo imunski sistem in se pripravilo na nižje temperature.

Prehrana 15. 10. 2019 13.16

Se boste zaradi krompirja res zredili?

"To, da se med hujšanjem ne sme jesti krompirja, je neumnost," takoj jasno pove prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš, ki vsakodnevno ljudem pomaga do bolj zdrave teže. Preberite si, zakaj si ga lahko tudi, ko se trudite izgubiti odvečne kilograme, privoščite brez slabe vesti in z veliko užitka.

Prehrana 15. 10. 2019 13.15

Kakšna je resnica o zloglasnem glutenu?

Obstaja celiakija. Avtoimunska bolezen, ki prizadene celo telo, je pa posledica preobčutljivosti na gluten. Bolniki se morajo celo življenje držati stroge brezglutenske diete. "A če celiakije nimate, vam odrekanje glutenu najverjetneje ne koristi," pravi prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš. Zakaj je torej gluten postal nekaj, česar se mnogi bojijo tako kot nasičenih maščob in sladkorja?

Zdravje 14. 10. 2019 08.05

Je debelost mladih posledica genetskih dejavnikov?

Na razvoj debelosti, poleg vpliva genetske predispozicije, odločilno vplivajo tudi dejavniki okolja, kot so prehrana, telesna dejavnost, onesnaževalci okolja in med drugim tudi motnje spanja.

Duševne motnje 11. 10. 2019 11.06

10 skritih sprožilcev tesnobe, ki se jim morate izogniti

Tesnoba postaja vse večji problem sodobne družbe. Okoli 18 odstotkov populacije se v zahodnih državah spopada z njo. In to velja le za primere, ki so diagnosticirani. V resnici je številka veliko večja.

Prehrana 11. 10. 2019 10.23

To se zgodi, če kavo pijemo vsak dan

Mnogi ljudje si niti zamisliti ne morejo pričetka dneva brez skodelice kave. Ne samo, ker ima aromatična kava odličen okus in prijeten vonj, a ker nam podari energijo, ki jo potrebujemo že takoj zjutraj. A preverite, kaj se zgodi, če kavo pijemo prav vsak dan.

Srčno žilne bolezni 09. 10. 2019 08.05

Kako uspešno znižati holesterol?

Stresnemu načinu življenja se danes težko izognemo, hkrati pa premalo časa namenjamo skrbi za svoje zdravje. To pušča nemalo posledic. Zaskrbljujoč je podatek, da ima več kot 60 odstotkov Slovencev povišan holesterol, kar med drugim vodi v srčno-žilne bolezni, te pa so tudi najpogostejši vzrok smrti pri nas. Kako si lahko pomagamo?

Prehrana 07. 10. 2019 16.00

7 razlogov, zakaj bi morali uživati mandarine

Odkar se je na spletu pojavila Kristina, prodajalka mandarin, si najbrž mnogi želijo pobližje spoznati ta sadež in njegove zdravilne učinkovine. Zato vam predstavljamo sedem razlogov, zakaj bi bilo dobro v jesenskih dneh uživati mandarine.

Bolezni 06. 10. 2019 15.25

8 sprememb na nohtih, ki jih ne smete ignorirati

Mehki nohti, katerih površina se zvija in lupi, so lahko tudi posledica prepogostega umivanja rok, povečanega stika s kemikalijami ali rezultat slabih prehranskih navad, pojasnjuje dr. Ivana Manola.

Prehrana 01. 10. 2019 08.11

Večina jih izpljune, a ravno v njih je največ koristnih sestavin

Grozdje zori od konca avgusta do oktobra – odvisno pač od sorte in pokrajine, kjer raste. Jemo ga lahko svežega ali posušenega, iz grozdja pridobivajo tudi sokove, olje in celo kreme. To sladko sadje je namreč še kako koristno, tako za naše zdravje kot tudi za lepoto.

Imunski sistem 27. 09. 2019 10.41

Gripa, angina, prehlad – kaj se vas loteva?

Sezonske viroze v jesenskem in pomladnem času, ko so značilna izrazita temperaturna nihanja, vsako leto prizadenejo več kot polovico Slovencev. Ste tudi vi med njimi?

Zdravje 27. 09. 2019 07.59

Jesenski plodovi prinašajo energijo sonca in vitalnosti

Narava nam nudi ravno tisto, kar naše telo v določeni sezoni potrebuje za dobro počutje in zdravje. V jesensko zimskem času je zato narava polna plodov, obogatenih z vitaminom C, antioksidanti ter beta glukanom, ki krepijo naš imunski sistem in nam pomagajo v borbi z gripo in prehladi.

Prehrana 20. 09. 2019 10.47

5 superživil, ki jih uživajte septembra

Zaradi velikih temperaturnih razlik v prejšnjem mesecu je številnim v tem času močno upadla imunska odpornost, kar se kaže v pogostejših prehladih in drugih zdravstvenih težavah, ki privrejo na dan. Z nekaj superživili, ki so na voljo septembra, pa si lahko znova okrepite odpornost.

Življenjske zgodbe 18. 09. 2019 08.32

Poglejte jo danes, ko je manekenka

35-letna mati samohranilka, ki je nekoč tehtala več kot sto kilogramov, je danes neprepoznavna. Potem ko je izgubila polovico telesne teže, ji je uspelo celo ustvariti kariero manekenke. Danes tehta 57 kilogramov, pred kratkim pa je postala model leta britanske izdaje revije Glamour.

Prehrana 19. 09. 2019 10.16

Ne dajajte otrokom kokosovega ali riževega mleka

Kokosovo mleko, riževo mleko, ovseno ali katero drugo rastlinsko mleko, ki je nadomestek mleka ne bi smela piti večina otrok mlajših od pet let, so opozorili strokovnjaki. Kot pravijo, rastlinski nadomestki mleka ne nudijo otroku dovolj hranil, ki jih potrebuje za rast in razvoj.

Zdravje 16. 09. 2019 08.10

Kako lahko študentska prehrana vpliva na uspešen študij?

Vas oktobra čaka novo študijsko leto? Da bo kar se da uspešno, si preberite smernice pravilne prehrane, ki bodo vaše telo (predvsem pa možgane) napolnile z zadostno energijo in hranili, s tem pa povečale vašo koncentracijo, produktivnost, spomin in fizično telesno pripravljenost.

Bolezni 11. 09. 2019 11.17

TEST: Je vaše zdravje ogroženo?

Opravite test, seštejte svoje točke, ki gredo od 0 do 15 in odkritje, ali imate povečano tveganje za kronična obolenja. Če so vaše točke visoke, je čas, da storite nekaj za svoje zdravje.

Bolezni 09. 09. 2019 11.28

Živila, ki vam lahko rešijo življenje

Znanstvenik iz Univerze Harvard dr. William Li je razkril živila, ki vam lahko rešijo življenje. Vsi se dobro zavedamo, da je zdrava prehrana ključnega pomena za naše zdravje, a dr. Li je razkril, katera živila natanko lahko izboljšajo vaše naravne obrambne mehanizme telesa in pomagajo okrepiti telo za boj proti bolezni.

Zlata leta 23. 08. 2019 11.40

Kdaj bi morali uživati več rastlinskih beljakovin?

V španski študiji se je izkazalo, da so starejši odrasli, ki so pojedli več beljakovin iz rastlinskih virov, izkusili manj zdravstvenih težav povezanih s starostjo, kot tisti, ki so njihovo količino v prehrani zmanjšali. Pri starejših od 65 let je zelo pomembno zadostno uživanje beljakovin, ki naj bodo iz zdravih virov. Strokovnjaki odsvetujejo pretirano uživanje rdečega in predelanega mesa.

Lepota 19. 08. 2019 23.14

Imate težave z lasiščem? Morda razlog za to ni tako nedolžen

Lasje so precej pomemben del naše samopodobe. Predvsem, če so gosti, sijoči in zdravi, so nam v ponos. Za zdravje naših las pa lahko veliko naredimo sami s pravilno nego in zdravim načinom življenja.

Prehrana 19. 08. 2019 08.05

Mit ali resnica: korenje izboljšuje vaš vid

Ljudje pravijo, da jabolko na dan odžene zdravnika stran, da nam korenje pomaga, da vidimo tudi v temi, in da moramo prehlad nahraniti, vročino pa sestradati. A kaj je res in kaj je le vraža. To so razkrili zdravniki.

Zdravje 14. 08. 2019 11.48

Sir in krekerji v večernih urah so lahko tudi koristni

Veliko je poklicev, ki imajo zaradi narave dela neurejen dnevni ritem ter pogosto zajemajo tudi nočno delo. Kaj je v teh primerih priporočljivo jesti, so raziskali v novi študiji, v kateri so ugotovili, da so za delavce najboljši manjši obroki.

Prehrana 09. 08. 2019 11.18

Sprememba, ki lahko za 15 odstotkov zmanjša tveganje za raka dojk

Namesto govejega ali svinjskega mesa uživajte piščančje ali puranje. To bi lahko zmanjšalo tveganje za pojav invazivnega raka dojk, je pokazala študija ameriškega inštituta National Institute of Environmental Health Sciences. Sodelovalo je več kot 42 tisoč žensk, ki so jih spremljali skoraj osem let. Tiste, ki so uživale več rdečega mesa, so imele večje tveganje, da jih je presenetila neprijetna diagnoza.

Prehrana 09. 08. 2019 11.19

Preprost ukrep, s katerim zmanjšate tveganje za bolezni srca in ožilja

Uživanje več zelenjave in manj mesa lahko zmanjša vaše tveganje za smrt zaradi bolezni srca in ožilja za 32 odstotkov. A znanstveniki opozarjajo, naj se ljudje ne odpovedo popolnoma mesu in mlečnim izdelkom. Pomembna je zmernost.

Prehrana 08. 08. 2019 08.15

Nadvse okusen napitek, ki skrbi za dobro prebavo 

Vsi že dobro poznamo riževo, ovseno ali mandljevo mleko. Zadnji hit med nadomestki mleka pa je mleko narejeno iz tigrovih oreščkov. A še preden se razburite, naj opozorimo, da pri tem ni bil poškodovan noben tiger. Oreščki, ki uspevajo v Afriki in Španiji, so ime po največjem predstavniku mačk dobili zaradi svojih prog na površini.

Zdravje 13. 05. 2019 10.22

Kakšna hrana ščiti pred boleznijo ledvic?

Raziskovalci Fakultete za javno zdravje Bloomberg Univerze Johns Hopkins so prehrano, v kateri prevladuje zdrava hrana rastlinskega izvora, povezali z manjšim tveganjem za pojav bolezni ledvic. Takšno prehrano sestavljajo polnozrnata žita, stročnice, zelenjava, sadje in oreščki.

ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1251