prehrana napenjanje

To živilo naj bi bilo najboljšo za malico
Gastroenterologinja je povedala, da to hrano, zaradi neverjetnih učinkov in dobrobitnih lastnosti, uživa vsak dan za malico.

Se lahko (tudi) s prehrano borimo proti alergijam?
Alergije na hrano so dandanes vse pogostejše, prizadenejo na milijone ljudi po vsem svetu in so velik izziv, saj vplivajo na kakovost življenja ter povzročajo nelagodje.

Zdravstvene koristi mete: zakaj bi jo morali dodati svoji prehrani?
Odkrijte nekatere od številnih zdravstvenih koristi dodajanja mete vaši prehrani! Od izboljšanja prebave do zmanjšanja vnetij. Zakaj je vredno dodati svežo ali posušeno meto v svojo prehrano?

Kaj so prebavni encimi?
Naravni prebavni encimi so beljakovine, ki jih vaše telo tvori za razgradnjo hrane in pomoč pri prebavi. Prebava je proces uporabe hranil, ki jih najdemo v hrani, da vašemu telesu dajo energijo, mu pomagajo pri rasti in opravljanju vitalnih funkcij.

Previdno, če imate te simptome
Večina se nas decembra vsaj nekajkrat pregreši s hrano in pijačo, saj ne moremo samo gledati dobrot, ki se znajdejo na praznični mizi. Januarja potem sledi streznitev, ki se ne odraža nujno samo na tehtnici – zadnji mesec v letu običajno pusti posledice tudi na počutju. Pojavijo se obdobja nerazložljive utrujenosti, težje se osredotočimo na zadane naloge, pade nam imunska odpornost, pojavijo se lahko podočnjaki, težave nam lahko povzroča tudi počasna prebava. Nekateri menijo, da je za tako stanje kriva zgodnja spomladanska utrujenost, a pogosto gre za veliko resnejšo težavo!

5 znakov, ki kažejo, da vam primanjkuje kalija
Če ste med tistimi, ki uživajo veliko vnaprej pripravljenih živil in hitro pripravljene hrane, ste tudi med tistimi, ki imajo veliko verjetnost za pomanjkanje kalija.

5 živil, ki zmanjšajo napihnjenost, in 5 živil, ki jo povzročajo
Se soočate z neprestano napihnjenostjo in ne veste več, kaj bi vam lahko pomagalo? Predstavljamo živila, ki lahko zmanjšajo napihnjenost, in 5 živil, ki jo lahko povzročajo.

7 živil, ki lahko škodujejo naši prebavi
Teoretično bi moralo (in načeloma tudi jo) naše telo prebaviti katero koli hrano, ki jo zaužijemo. Toda spremembe v izdelavi in pripravi hrane ter sedeči način življenja povzročajo, da se naša prebava ne odziva nujno dobro v vseh okoliščinah.

3 nasveti nutricionistke za povrnitev črevesnega zdravja
Pomen bakterij v človeškem telesu lahko opišemo z eno zanimivo ugotovitvijo: Nabor genomov vseh mikroorganizmov, ki so prisotni v mikroflori v telesu, vsebuje približno 100-krat več genov kot človeški genom, zaradi česar je človek bolj prokariontski kot evkariontski.

To je najpogostejši vzrok za slabo počutje
Prebavne nevšečnosti so rak rana sodobne družbe, vzroki zanje pa pogosto povsem jasni: sodoben način življenja s stalnim hitenjem, pomanjkanje časa za počitek in sprostitev ter obroki, ki so komaj podobni pravi hrani. Posledice so vsem dobro znane: slabost, spahovanje, napenjanje, zaprtje. Gre za rezultat slabe prebave, zaradi česar telesu primanjkuje energije in hranilnih snovi, potrebnih za normalno delovanje. Rešitev je v bistvu precej preprosta: bolj zdrava prehrana pomeni tudi bolj zdravo prebavo, boljše počutje in kakovostnejše življenje. A kaj to pomeni v praksi?

Nad tegobo sodobnega časa na naraven način
Hiter življenjski tempo, pretežno 'sedeči' delovniki, pomanjkanje gibanja, neuravnoteženi obroki – to je le nekaj potencialnih vzrokov za počasno prebavo in zaprtost, ki pa ju neredko zanemarjamo, misleč, da bo bolje samo od sebe. Ko se neuspešni obiski stranišča nadaljujejo, se večina zapodi do najbližje lekarne po odvajala, čeprav obstaja več popolnoma naravnih rešitev, ki učinkovito odpravijo zaprtost. Kdaj pa sicer sploh lahko govorimo o redni prebavi?

Živila, ki vam lahko škodijo, če jih jeste ob napačnem času
Različne raziskave so pokazale, da naj bi povprečen človek danes zaužil bistveno več kalorij kot naši predniki. Velikokrat tudi menimo, da lahko določena živila jemo kadarkoli, ker spadajo v tako imenovana 'zdrava živila', četudi temu ni tako.

Predpraznični stres ni le modna muha
Praznični čas je resda poln topline, bližine, stika z najdražjimi in dobre hrane, a gre tudi za izjemno stresno obdobje, v katerem se že tako hud življenjski ritem še dodatno močno pospeši, saj moramo pred iztekom leta zaključiti vse načrtovane delovne obveznosti, pravočasno nakupiti božična darila, generalno očistiti in lično okrasiti domovanje ter pripraviti praznične pojedine. Že sama misel na tako dolg spisek opravil povzroča stres, ki se vse do vrhunca praznikov samo še poglablja. Kako se mu zoperstaviti in ga ublažiti?

Ta funkcionalna motnja velja za bolezen sodobnega časa
Prebavne težave postajajo stalnica našega vsakdana in veliko ljudi bolečinam v trebuhu, napenjanju in napihnjenosti ne posveča več omembe vredne pozornosti. Pa bi jo morali! Gre namreč za simptome, ki lahko kažejo na zahtevna bolezenska stanja. Izziv predstavljajo zlasti funkcionalne motnje prebavil, pri katerih v črevesju sicer ni vnetij ali lezij, ki bi pojasnile simptome, vseeno pa prihaja do nepravilnosti v delovanju, kar lahko negativno vpliva na kakovost življenja. Ena takih motenj je sindrom razdražljivega črevesa, ki ga zaradi razširjenosti nekateri že uvrščajo med bolezni sodobnega časa. Ponujamo nekaj nasvetov, kako ga prepoznati in učinkovito ublažiti.

Kako na naraven način ublažiti črevesne tegobe?
S pomočjo nasvetov ajurvede in kitajske medicine si lahko na naraven način lajšate tegobe s črevesjem. Slabo zdravstveno stanje črevesja, kot so zaprtje, napihnjenost, driska ali slaba prebava, lahko namreč vpliva na vaš imunski sistem, zato je priporočljivo vsakršne tegobe začeti zdraviti nemudoma.

Te zimske jedi povzročajo preglavice naši prebavi
Hladni jesenski in zimski dnevi so kot nalašč za uživanje toplih enolončnic, krepkih juh in ostalih domačih jedi na žlico, ki pogrejejo telo in duha. Vendar pa lahko ob pretirani uporabi maščobe, pikantnih začimb in nekaterih vrst zelenjave hitro pride do nelagodja v želodcu, napenjanja, občutka teže, pa tudi do konkretnih krčev ter bolečin. Preverite, kako se lotiti priprave tovrstnih jedi in se ob tem v kar največji meri izogniti prebavnim tegobam.

Z Donatom v boj proti zaprtosti in počasni prebavi
Se vam večkrat dogaja, da so vaši obiski stranišča in opravljanje velike potrebe težavni in se zgodijo le redko? Zaprtje, ki je posledica počasne prebave, pomeni, da je naše blato suho in trdo, posledično pa je opravljanje velike probleme lahko celo boleče. Z zaprtostjo in počasno prebavo se dnevno srečuje vedno več ljudi.

Ste že slišali za sindrom prepuščajočega črevesja?
Že Hipokrat, eden najbolj znanih zdravnikov vseh časov, je trdil, da smrt sedi v črevesju. Je črevesje res izvor številnih bolezenskih težav? Znanstveniki danes črevesje označujejo za naše druge možgane.

Rastlina sreče, ki lahko povrne vašo moč
Zaradi pozitivnih učinkov na energijo in moč človeka je zelišče šetraj pridobilo tudi imeni rastlina sreče ali Yerba Buena, kar pomeni dobro zelišče. Gre za močno aromatično rastlino, ki je uporabna pri kuhi in tudi v zdravilstvu. Šetraj lahko vzgajate doma na vrtu, v lončku na balkonu ali pa ga naberete v naravi.

5 stvari, ki jih vetrovi lahko razkrijejo o vašem zdravju
Občasni vetrovi niso nič takšnega, a če se njihova količina poveča, dodatno pa jih spremlja smrad, je čas, da se zazremo v naslednje stvari, ki so morda razlog za vetrove, navsezadnje pa tudi napihnjenost, ki jih navadno spremlja.

Kaj je dobro jesti in kaj ni, če imate gastritis?
Kronični gastritis pomeni vnetje želodčne sluznice, najpogostejši simptomi pa so pekoč občutek v želodcu, slabost, bruhanje, napenjanje, spahovanje in zgaga.

Kaj pomaga pri menstrualnih bolečinah?
Nekatera živila lahko lajšajo menstrualne bolečine, dietetičarka Ethel Lim pa je za tuje spletne portale razkrila, za katero hrano naj bi šlo.

Jabolko na dan odžene zdravnika stran – mit ali resnica?
Vsi poznamo omenjen rek – pa je resničen? Stavek je bil prvič izrečen leta 1913, vendar temelji na pregovoru, ki je nastal leta 1866.

12 razlogov, zakaj bi ga morali uživati vsak dan
O ingverju že veliko vemo, prav tako je o njem že napisana marsikatera informacija. Zato na enem mestu izpostavljamo 12 razlogov, zakaj bi bilo priporočljivo, da bi ga vnesli v svoje življenje.

Brezglutenska dieta – da ali ne?
Brezglutenska prehrana je v zadnjem času še posebej priljubljena, saj vse več ljudi izloča gluten iz svoje prehrane, toda, ali je resnično škodljiv?

7 preverjenih načinov, kako zmanjšati napihnjenost
Napihnjenost je stanje, ki je posledica povečane produkcije plinov in s tem kopičenja teh v črevesju ali želodcu. V prebavnem sistemu se nahajata dve vrsti plinov: prve proizvajajo bakterije v črevesju, druge pa požiramo ob hranjenju in pitju tekočin.

6 znakov, da uživate preveč sladkorja
Vsi se kdaj radi posladkamo. Eni bolj, drugi manj. Vsekakor pa skoraj vsak izmed nas vsaj ob posebnih priložnostih poseže po kakšni sladici ali čokoladni dobroti, ki poteši otroka v nas. Kadar pa nenehno hrepenite po sladkem, lahko to pomeni, da pretiravate s količino zaužitega sladkorja. Kakšni so še znaki prekomernega uživanja sladkorjev ali hiperglikemije?

Poslušajte svoje telo in se prehranjujte intuitivno
Intuitivno prehranjevanje sledi načelom, da je potrebno pri prehrani predvsem prisluhniti svojemu telesu. Na ta način boste lahko brez odrekanja in mukotrpnih diet pozitivno vplivali na svoje zdravje in ohranili primerno telesno težo.

Sindrom razdražljivega črevesa - kako si pomagati?
Se enkrat spopadate z zaprtjem, drugič pa z diarejo? So prisotne bolečine v trebuhu in napihnjenost, težave pa trajajo že nekaj časa? Potem se lahko spopadate s sindromom razdražljivega črevesa. Gre za stanje, s katerim se spopada vsak peti Slovenec, a mnogi ne vedo, kako si pomagati.

Zakisanost telesa lahko privede do različnih bolezenskih težav
Kadar imamo porušeno kislinsko bazično ravnovesje v telesu, lahko nastopi zakisanost ali acidoza telesa. Ta lahko privede do različnih zdravstvenih težav. Zato je pomembno prepoznati znake zakisanosti ter svoje telo razstrupiti različnih toksinov, ki so se skozi določeno obdobje nabrali v našem telesu.