Vizita.si

prehrana

Prehrana 11. 01. 2023 05.00

Zakaj nekateri pogosteje doživljajo lakoto?

Naše telo je odvisno od hrane, da zadovolji svoje energetske potrebe, zato je povsem normalno, da nekaj ur po jedi začutimo lakoto. Če pa vaš želodec nenehno zahteva več, včasih tudi celo takoj po obroku, je morda kaj narobe z vašim zdravjem.

Prehrana 09. 01. 2023 05.00

Zlata pravila zdravega prehranjevanja v starosti

Procesa staranja ni mogoče ustaviti in v telesu prihaja do sprememb, za katere je med drugim treba prilagoditi prehrano in prehranjevalne navade.

Ginekologija in porodništvo 31. 12. 2022 05.00

To bi o sindromu policističnih jajčnikov morala vedeti vsaka ženska

Sindrom policističnih jajčnikov je ena najpogostejših bolezni, ki jo povzroča hormonsko neravnovesje, in prizadene vsako peto žensko.

Rakave bolezni 29. 12. 2022 05.00

Tako lahko zmanjšate tveganje za raka debelega črevesa

Rak debelega črevesa, pravimo mu tudi kolorektalni rak, je ena najpogostejših malignih bolezni v razvitem svetu. Kaj lahko naredimo predvsem z vidika preventive?

Rakave bolezni 28. 12. 2022 13.22

5 presenetljivih vzrokov za nastanek raka

Rakave bolezni so še vedno eden glavnih vzrokov smrti po vsem svetu, razlogi za njegov nastanek pa niso vedno nujno povezani (zgolj) z genetiko.

Prehrana 19. 12. 2022 05.00

Uživanje surovih jajc – koristno ali škodljivo?

Surova jajca so vir zdravih hranil, a tudi potencialni vir okužbe s salmonelo.

Prehrana 16. 12. 2022 05.00

Kaj se zgodi, če vsak dan jeste ovsene kosmiče?

Kosmiči so eden najbolj priljubljenih izbir za zajtrk. A na žalost številni med njimi vsebujejo skrite sladkorje, umetna sladila, konservanse in predelane ogljikove hidrate. Če želite jesti kaj bolj zdravega, si privoščite ovsene kosmiče. Preverite, kaj se zgodi, če jih vsak dan jeste.

Dieta 16. 12. 2022 05.00

5 vrst čajev, ki vam lahko pomagajo pri hujšanju

Čaji lahko, seveda ob ustrezni prehrani in gibanju, pomagajo pri hujšanju. Poglejmo si, kateri in zakaj.

Prehrana 15. 12. 2022 05.00

Tradicionalne zimske jedi, pripravljene na bolj zdrav način

Vsi vemo, da je v zimskem času dobro uživati veliko fižola, kislega zelja in pese. Z roko v roki z omenjeno hrano gredo zelo dobro slanina, klobase in druga živila. So ta res najboljša izbira? Kako lahko tradicionalne obroke naredimo bolj zdrave?

Zdravje 09. 12. 2022 05.00

Znake pomanjkanja je potrebno prepoznati takoj

Da je magnezij eden najpomembnejših mineralov, priča že dejstvo, da je ključen pri več kot 300 biokemičnih procesih v našem telesu. Telo nas začne hitro opozarjati, ko nam magnezija primanjkuje, zato je izjemnega pomena, da te znake prepoznamo in pravočasno ukrepamo.

Prehrana 05. 12. 2022 05.00

S tem si uničujete zdravje

Prihajajo tedni, ko bomo zdravi prehrani in zmernosti nekoliko pogledali skozi prste, saj se je v času, ko so mize bogato obložene s prazničnimi dobrotami, tako rekoč nemogoče ves čas 'držati nazaj'. Kljub temu pa velja biti pozoren na to, koliko in kaj uživamo v veselem decembru, saj je od tega odvisno naše splošno počutje, ki je osnova za lepe praznične dni. Na katera živila se torej opreti po obilnem božičnem kosilu ali prekrokani noči?

Prehrana 02. 12. 2022 09.01

Kaj se zgodi, če imate povečan holesterol?

Prekomerna telesna teža, debelost, neaktivnost in kajenje so le nekateri izmed dejavnikov, ki lahko prispevajo k razvoju povišanega holesterola.

Duševno zdravje 02. 12. 2022 05.00

Kaj vam lahko pomaga pri spopadanju s tesnobo?

Anksioznost je motnja, s katero se sooča vedno več ljudi – še posebej v današnjem času, ko živimo v hitrem tempu življenja.

Prehrana 30. 11. 2022 09.16

Dr. Živa Lavriša: Pomemben izziv sodobnega načina prehranjevanja je tudi dejstvo, da vedno manj hrane pripravljamo sami

Kje so največji izzivi pri sodobni prehrani poleg, seveda, pomanjkanja časa? Kako se prehranjujemo Slovenci, je štetje kalorij pametno, kaj je res in kaj ni o razstrupljanju telesa in o smernicah zdrave prehrane sem se pogovarjala z dr. Živo Lavriša, univ. dipl. inž. živ. tehnol., iz raziskovalne skupine Prehrana in javno zdravje z Inštituta za nutricionistiko.

Zdravje 30. 11. 2022 08.00

Zakaj smo med zimskimi meseci tako utrujeni? To so naši nasveti za boljše počutje!

Kratki dnevi, nizke temperature in meglena jutra – to so tipične značilnosti zimskih mesecev. To pa je tudi obdobje, ko marsikdo občuti pomanjkanje energije in večjo utrujenost – vas zanima, zakaj?

Simptomi in bolezni 28. 11. 2022 05.00

Ste pogosto utrujeni? Morda se razlog skriva v pomanjkanju vitamina C

Vitamin C, znan tudi kot L-askorbinska kislina, je vodotopen vitamin, ki je bistven za številne funkcije telesa. Vitamina C človek ne more sintetizirati, kar pomeni, da ga moramo pridobivati iz virov hrane. Kakšni so torej znaki in simptomi pomanjkanja vitamina C?

Simptomi in bolezni 25. 11. 2022 05.00

Imate visok krvni tlak? Potem morate vedeti to

Če vprašate katerega koli zdravnika, kaj je najslabša stvar, ki jo lahko naredite za svoje zdravje, vam bodo skoraj vsi povedali enako.

Aktivno življenje 25. 11. 2022 05.00

Kako kljub šibkemu imunskemu sistemu ohranjati svoje zdravje?

Bele krvne celice, protitelesa in druge komponente, vključno z organi in bezgavkami, tvorijo imunski sistem telesa. Ta ščiti telo pred okužbami. Oseba s šibkim imunskim sistemom pa je lahko posledično bolj nagnjena k pogostim okužbam, bolj pa je nagnjena tudi k obolenjem. Kako lahko zavarujemo svoj imunski sistem in kako lahko kljub šibkemu imunskemu sistemu ohranjamo svoje zdravje?

Duševno zdravje 24. 11. 2022 05.00

Preprosti načini, s katerimi lahko poskrbimo za svoje duševno zdravje

Živimo v času, v katerem smo iz najrazličnejših strani obdani z nešteto informacijami. Različni duhovni, fitnes in drugačni guruji nam vsak iz svoje strani podajajo nasvete in pravila za dobro življenje, kaj kmalu pa se zaradi nakopičenega znanja lahko izgubimo.

Prehrana 24. 11. 2022 05.00

Imate težave z vetrovi? Preverite, katera hrana jih lahko povzroča

Neprijetne vetrove povzroča uživanje polnozrnatih ogljikovih hidratov, so odkrili danski znanstveniki. A pozor. To ni negativno. Nasprotno. Zaradi tega niste napihnjeni in vam bolje delujeta črevesje in prebava.

Hujsanje 23. 11. 2022 05.00

5 mitov o topljenju maščobnih oblog, ki jih morate pozabiti

Vse dokler ne nehamo verjeti v mite in neresnice v povezavi s hujšanjem in topljenju maščobnih oblog, ne moremo zares začeti živeti zdravega življenja. To pa je navsezadnje naš cilj, kajne? Zdravo življenje namreč, ne zgolj in samo hujšanje.

Prehrana 23. 11. 2022 05.00

Upočasnjeno delovanje ščitnice - kaj jesti, kdaj in v kakšnih količini?

Upočasnjeno delovanje ščitnice ali hipotiroidizem zahteva posebno vrsto prehrane. Priporočljiva je hrana z nizkim do srednje glikemičnim indeksom, kot je denimo ovsena kaša z jogurtom in cimetom. Nutricionist Nenad Bratković ponuja dodatne informacije o prehrani za ljudi, ki se borijo z upočasnjenim delovanjem ščitnice.

Prehrana 14. 11. 2022 05.00

5 razlogov, zakaj je dobro pogosto piti špinačni sok

Špinača je prava zakladnica kakovostnih hranil in vsebuje vitamine, minerale in antioksidante. Ne sme biti samo v solatah ali kot priloga, ampak jo uživajmo tudi na druge načine. Skrajni čas je, da poskusite tudi špinačni sok, ker prinaša številne zdravstvene koristi.

Koža 14. 11. 2022 05.00

Previdno, če imate to stanje

Atopijski dermatitis in težave z razdraženo in atopično kožo so vse bolj razširjene težave, ki ne vplivajo zgolj na kožo posameznika, temveč tudi na njegovo samozavest. Koža je namreč pogosto razdražena, rdeča, suha, pojavljajo se celo ekcemi, zaradi česar številni kožo skrivajo in se izogibajo medosebnim stikom. Prav zato je pomembno, da oseba, ki trpi za tem stanjem, najde ustezno kozmetiko, ki mu pomaga, veliko pa lahko naredi tudi s prilagajanjem v vsakodnevnem življenju.

Prehrana 11. 11. 2022 05.00

7 prebiotičnih živil, ki lahko pomagajo prebavi

Če želite nekoliko izboljšati svojo prebavo, je tukaj nekaj najboljših prebiotičnih živil, ki jih priporočajo dietetiki.

Estetska medicina 08. 11. 2022 05.00

Življenjska preobrazba Ane, ki vas bo navdušila

Vsako obdobje ima svoje dobre in slabe plati, a kakor koli pogledamo, vedno težimo k temu, da bi se čim bolje počutili v svoji koži in to ne glede na spol, leta ali kar koli drugega. V resnici nikoli ni prepozno. "In odličen primer za to je moja pacientka Ana," pove Miran Križančič, specialist plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije: "Njena zgodba je živ dokaz, da so leta zgolj številka."

Srčno žilne bolezni 08. 11. 2022 05.00

Dedna bolezen, ki lahko povečuje tveganje za srčni infarkt

Stanje z nenormalno visokimi vrednostmi krvnega holesterola in oz. ali trigliceridov in drugih vrst krvnih maščob imenujemo dedna hiperlipidemija. Kakšni so simptomi in kakšno je tveganje?

Vitamini in minerali 07. 11. 2022 05.00

Vitamini, minerali in vlaknine – kje jih najti?

Velikokrat slišimo in govorimo o pomenu vitaminov, mineralov in vlaknin na naše zdravje, a mnogo ljudi ne ve, v katerih živilih se ti skrivajo. Katera hrana je najboljši vir najpomembnejših vitaminov, mineralov in vlaknin za naše telo?

Zdravje 04. 11. 2022 13.01

Skrite pasti antibiotikov

Konvencionalni antibiotiki so ključnega pomena za naše zdravje, ko se spopademo z bakterijsko okužbo, in so rešili že na milijone življenj. A na žalost se jih predpisuje prepogosto, zato postajajo bakterije vse bolj odporne nanje, to pa predstavlja zelo resen globalni zdravstveni izziv.

Prehrana 04. 11. 2022 05.00

Nutrigenetika: kaj imajo geni z našo telesno težo?

Leta 2003 je Ioannis Arkadianos začel raziskovati potencialno uporabo preskušanja hranil v protokolih za uravnavanje telesne teže. Prišel je do zanimivih spoznanj, ki pa so se skozi leta še naprej razvijala. Poglejmo si, kaj sploh je nutrigenetika in kaj imajo geni z našo telesno težo.

ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 996