prehrana

Nutrigenetika: kaj imajo geni z našo telesno težo?
Leta 2003 je Ioannis Arkadianos začel raziskovati potencialno uporabo preskušanja hranil v protokolih za uravnavanje telesne teže. Prišel je do zanimivih spoznanj, ki pa so se skozi leta še naprej razvijala. Poglejmo si, kaj sploh je nutrigenetika in kaj imajo geni z našo telesno težo.

5 živil, ki lahko okrepijo vaš imunski sistem
Obstaja kar nekaj načinov, kako lahko okrepimo imunski sistem, in hrana je vsekakor eden izmed njih!

Je boljši čaj v vrečkah ali čaj iz suhih zelišč?
Eden glavnih argumentov v prid čaja iz suhih zelišč je njegova višja kakovost zdravilnih sestavin.

Znaki, da jeste preveč 'slabe' hrane
To, kar jemo se odraža na našem počutju, na naših laseh, koži, ustih in praktično na vseh delih našega telesa. Poglejmo si najpogostejše 'simptome', ki razkrivajo, da uživamo preveč 'slabe' oz. 'prazne' hrane.

5 znakov, ki kažejo, da vam primanjkuje kalija
Če ste med tistimi, ki uživajo veliko vnaprej pripravljenih živil in hitro pripravljene hrane, ste tudi med tistimi, ki imajo veliko verjetnost za pomanjkanje kalija.

Napaka, ki jo delamo vsi, pa se tega sploh ne zavedamo
Naši predniki so na svoje jedilnike umeščali predvsem sestavine, ki so bile aktualne v določeni sezoni in so zrasle doma ali v bližnji okolici. Razširjeno in uveljavljeno je bilo blagovno izmenjevanje, ki je zagotavljalo preskrbo in raznolikost na krožnikih. Danes, desetletja kasneje, je lokalna hrana ponovno v središču pozornosti. A tokrat ne le zaradi enostavnega zagotavljanja preskrbe, temveč tudi zaradi zagotavljanja kakovosti, ki postaja vse pomembnejši kriterij zdrave prehrane.

Kaj se zgodi, če redno uživamo ribe?
Redno uživate ribe? Sploh v tem letnem času in sploh če ste na počitnicah ob morju? Kitajska raziskava je pokazala, da nas ščitijo pred prezgodnjo smrtjo. In sicer se ob rednem uživanju rib tveganje zmanjša tudi za skoraj 40 odstotkov.

Gripa in prehlad – kako se zaščititi?
Pozimi, ko so temperature nižje in na prostem preživimo precej manj časa kakor poleti, odpornost imunskega sistema nekoliko upade, medtem ko zaprti prostori še dodatno spodbudijo prenos virusov, zaradi česar se pojavijo različna sezonska obolenja.

Brstični ohrovt – zelena 'bombica', ki ima številne pozitivne učinke
Brstični ohrovt ima specifičen okus, posledično pa ni vsem pri srcu. Še več, večina ljudi ga preprosto ne mara. Vendar ne smemo pozabiti na njegova kakovostna mikrohranila, ki blagodejno vplivajo na naše zdravje. Poglejmo si, kako.

5 živil, ki zmanjšajo napihnjenost, in 5 živil, ki jo povzročajo
Se soočate z neprestano napihnjenostjo in ne veste več, kaj bi vam lahko pomagalo? Predstavljamo živila, ki lahko zmanjšajo napihnjenost, in 5 živil, ki jo lahko povzročajo.

4 razlogi, zakaj začeti jemati beta glukane še danes
Beta glukani so vodotopne prehranske vlaknine, ki jih najdemo v nekaterih gobah, morskih algah in žitaricah, kot so ječmen, oves in pšenica. Veliko se je že govorilo o njihovem koristnem vplivu na imunski sistem in njihovo vlogo pri borbi z bakterijami in virusi. Vendar le redko kdo ve, da so beta glukani na Japonskem registrirani kot zdravilo, ki pomaga pacientom pri zdravljenju rakavih obolenj, da imajo pomembno vlogo pri zdravju srca in celo pri hujšanju. Zakaj bi torej morali razmisliti o dodajanju beta glukanov v vaš jedilnik?

Rak ščitnice: vzroki, simptomi in zdravljenje
Zdi se, da so bolezni ščitnice v porastu. Čeprav ima večina od njih odlično prognozo, rak ščitnice zahteva dolgotrajno spremljanje pod specialističnim nadzorom.

Je mleko res zdravo?
Mleko je eno izmed tistih živil, ki je v prehrani Slovencev prisotno že od nekdaj. Uživati ga je priporočljivo kot del pestre in uravnotežene prehrane, saj je dober vir kalcija in vitamina D, pri izbiri pa velja prisegati na kakovostno mleko in mlečne izdelke iz slovenskih kmetij. Ob tem ne gre zanemariti niti izvora mleka, saj so med kravjim, kozjim in ovčjim mlekom kar precejšnje razlike. Jih poznate?

Prehrana pri psoriatičnem artritisu: katero hrano jesti in katero omejiti po mnenju strokovnjakov?
Čeprav psoriatičnega artritisa ni mogoče zdraviti samo z dieto, lahko nekatera živila pomagajo pri obvladovanju simptomov. Katero hrano jesti in katero omejiti po mnenju strokovnjakov?

10 živil, ki spodbujajo prebavo in metabolizem
Prebavne težave povzročajo krče, slabost, pline in bolečine v trebuhu. Zaprtje je danes ena najpogostejših bolezni v zahodnih industrializiranih državah.

Svetovni dan vida: poskrbite za svoje oči še danes
Ob svetovnem dnevu vida so napovedi strokovnjakov glede okvar vida v prihodnosti precej črne, a za zdravje oči in dober vid lahko veliko naredite sami.

Preverite, v kakšnem stanju je vaš krvni obtok
Po poročanju portala Mindbodygreen naš krvni obtok vključuje približno 96.560.000 kilometrov krvnih žil, ki delujejo kot mreža za ohranjanje in gibanja telesa. Dobra cirkulacija je zato izjemnega pomena. Poglejmo si, kako lahko ugotovimo, v kakšnem stanju je krvni obrok, in nasvete, kako ga lahko izboljšamo.

Hrana, ki jo je dobro jesti v 20, 30, 40 letih ...
V najstniških letih potrebujemo več kalcija, da si izgradimo močne kosti, v 30 letih več energije, ker imamo številne obveznosti z družino in službo, v 40 se presnova upočasni in moramo znova prilagoditi prehrano. Preverite, kaj je dobro jesti v različnih življenjskih obdobjih.

Krepi odpornost, odpravlja glavobol, nespečnost, uravnava holesterol ...
Ste že slišali za vodni kefir? Gre za doma pripravljen probiotični napitek, ki skrbi za zdravo črevesno floro, pomlajuje naše telo, krepi odpornost, odpravlja glavobole, nespečnost, uravnava holesterol in še bi lahko naštevali. Pozitivnih učinkov je mnogo, vodni kefir pa si lahko pripravite kar sami doma.

Pomanjkanje tega vitamina lahko povzroči težave s srcem
Glede na najnovejšo študijo, objavljeno v reviji Nutrients, lahko pomanjkanje vitamina B12 povzroči povišan holesterol in povišane trigliceride, navsezadnje pa tudi težave s srcem.

Muškatni orešček – priljubljena vsestranska začimba
Muškatni orešček je zaradi svoje izrazite arome in dobrodejnih lastnosti ena najbolj cenjenih začimb na svetu.

Debelost pri otrocih – razlogi, posledice in preventiva
Debelost pri otrocih je v razvitih državah in državah v razvoju dosegla raven epidemije. Še posebej je zaskrbljujoče, ker odvečni kilogrami pogosto vodijo k zdravstvenim težavam, ki so v preteklosti veljale za težave odraslih: k sladkorni bolezni, visokemu krvnemu tlaku, visokemu holesterolu ... Debelost v otroštvu je pogosto povezana tudi z nizko samopodobo, depresijo, slabšim učnim uspehom in nižjo kakovostjo življenja otroka.

Ste že slišali za ta izjemen vir vlaknin?
V zadnjih nekaj letih se je naš nabor vsakodnevnih obveznosti precej podaljšal, zato nam ostaja vse manj časa za gibanje, sprostitev in zdravo prehranjevanje. Ko nas popade lakota, iščemo hitre rešitve, ki pa pogosto niso najbolj prijazne do naše prebave. Posledica je kritični porast funkcionalnih tegob sodobnega časa: zaprtja, zgage ter napihnjenosti, vse pogostejša je tudi lena prebava. Če stanje ni bolezensko, je zdrava prebava zagotovo dosegljiva – preverite, kako!

Kako obvladati stres ob prehodu v študentsko življenje?
Prehod med srednjo šolo in fakulteto velja za enega večjih mejnikov v življenju mladostnika, saj za mnoge to pomeni tudi selitev od doma, študijske izzive, iskanje nove družbe prijateljev in prve korake v samostojno življenje. Nič čudnega torej ni, če je prehod v novo obdobje pospremljen s skrbmi, tesnobnimi občutji in strahom.

Kaj se zgodi, ko nehamo uživati rdeče meso?
Nekateri se za opustitev mesa odločajo z etičnega vidika, drugi z okoljskega. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pravijo, da uradna medicina stoji za stališčem, da zdrava in uravnotežena prehrana vključuje vsa živila v priporočenih in optimalnih količinah. A pri tem dodajajo, da je lahko tudi prepogosto uživanje mesa in zlasti mesnih izdelkov v večjih količinah zdravju škodljivo.

Veste vse o raku dojke?
Rak dojk je najpogostejši rak pri ženskah.

Dobre in slabe plati vegetarijanske prehrane
Nekateri se za vegetarijansko prehrano odločijo, ker želijo izgubiti kakšen kilogram, drugi zaradi etičnih in moralnih načel, spet tretji imajo popolnoma drugačne razloge. Poglejmo si, zakaj je vegetarijanska prehrana dobra, zakaj ni in na kaj moramo biti pozorni, če se šele seznanjamo s tovrstnim načinom prehranjevanja.

Ena najpogostejših bolezni prebavnega sistema
Bolečine v želodcu in različne prebavne motnje naj bi bile ene najpogostejših motenj, s katerimi se srečujejo tako družinski zdravniki kot gastroenterologi.

Ideje za preproste in zdrave zajtrke
Vsi že dobro vemo, da je zajtrk eden najpomembnejših obrokov dneva. Če pojemo zdrav zajtrk, bomo telesu že takoj zjutraj zagotovili zdrav vir goriva in čez dan manj verjetno posegali po nezdravih živilih. Tisti, ki jedo zajtrk, imajo tudi manj verjetnosti za debelost, ki je glavni vzrok za srčno-žilne bolezni in nekatere vrste raka.

Tega zagotovo še ne veste
Imunski sistem je ključ do dobrega počutja in pravilnega delovanja vseh telesnih funkcij, saj nas varuje pred poškodbami, boleznimi in kužnimi organizmi. Prav zaradi tega je njegova zaščita ključnega pomena, krepitve pa se je potrebno lotiti celostno in pri tem paziti še na zdravo prebavo, ki je središče naše imunosti. Razkrivamo, zakaj je temu tako, in svetujemo, kako lahko okrepite svoj imunski sistem na povsem naraven način.