Vizita.si

prehrani

Prehrana 15. 10. 2019 13.15

Kakšna je resnica o zloglasnem glutenu?

Obstaja celiakija. Avtoimunska bolezen, ki prizadene celo telo, je pa posledica preobčutljivosti na gluten. Bolniki se morajo celo življenje držati stroge brezglutenske diete. "A če celiakije nimate, vam odrekanje glutenu najverjetneje ne koristi," pravi prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš. Zakaj je torej gluten postal nekaj, česar se mnogi bojijo tako kot nasičenih maščob in sladkorja?

Dieta 15. 10. 2019 13.12

Res krompirja in mesa ne smemo jesti skupaj?

Moramo živila res ločevati? Res ne smemo uživati hkrati mesa in krompirja? Resnica je prav nasprotna, pravi prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš. Meso in krompir je celo priporočljivo uživati skupaj. Namesto da pazimo na to, da hrano ločujemo, pa je bolje, da pazimo, da ne uživamo prevelikih porcij.

Zlata leta 15. 10. 2019 08.54

10 pravil za kakovostnejše staranje

V Dnevnem centru za starejše v Ljubljani so začeli starostnike spodbujati k bolj zdravemu življenju, da bi živeli z manj bolečinami in z več energije. Naturopatinja Erika Brajnik je sestavila 10 zlatih pravil za zdravo jesen živjenja.

Duševno zdravje 08. 10. 2019 08.35

'Zaslepljena slika o drugih nas lahko pahne v obup.'

Prepogosto in predolgo poseganje po elektroniki v največ primerih prizadene otroke in mladostnike. Poleg doseganja slabših ocen v šoli lahko privede prekomerno uporabljanje elektronskih naprav do razvoja motnje v pozornosti skupaj s hiperaktivnostjo.

Bolezni 06. 10. 2019 15.25

8 sprememb na nohtih, ki jih ne smete ignorirati

Mehki nohti, katerih površina se zvija in lupi, so lahko tudi posledica prepogostega umivanja rok, povečanega stika s kemikalijami ali rezultat slabih prehranskih navad, pojasnjuje dr. Ivana Manola.

Zdravje 08. 01. 2019 13.15

Stari dober česen je res izjemno živilo

Česen se v prehrani ljudi nahaja že stoletja. Že od nekdaj tudi velja za skorajda zdravilno živilo. Vsekakor ga je v svoje obroke še posebej priporočljivo vključiti v tem letnem času, ko smo bolj izpostavljeni okužbam. Zelo dobro pa vpliva tudi na srce.

Bolezni 13. 09. 2019 10.05

Strokovnjaki razkrili rezultate pilotnega rehabilitacijskega programa za bolnike s krvnimi raki

Program Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo L&L, Skupaj na poti do zdravja je brezplačen in dostopen program. Po vpisu lahko namreč s programom začnete že naslednji dan oz. v roku enega tedna. Gre za prehransko področje, psihosocialno področje in fizikalno področje, na katerih vam skupina strokovnjakov omogoča celostno rehabilitacijo.

Dieta 03. 09. 2019 11.05

Razkrili skrivnost naravno suhih ljudi

Ste že kdaj slišali kakšno vitko osebo, da pravi, da uživa prav vse, kar hoče in da ne telovadi veliko? Morda niste bili čisto prepričani, ali jim verjeti ali ne. A zadnja raziskava je pokazala, da je to morda celo možno. Strokovnjaki so odkrili, da naravno suhi ljudje ostanejo vitki, ker so njihove maščobne celice manjše in manj aktivne, čeprav jedo več ali ne telovadijo.

Zdravje 30. 08. 2019 12.51

Zakaj namesto belega izbrati polnozrnati kruh?

Uživajte živila polnozrnata, saj s tem zelo zmanjšate tveganje za nastanek sladkorne bolezni tipa dva. Kot si lahko preberete v spodnji povezavi, je ta nevarna, saj pri bolnikih, pri katerih ni pravočasno odkrita, za tri do petkrat poveča tveganje za srčni infarkt. Kar 40 odstotkov prizadetih šele po tem dogodku izve, da imajo sladkorno bolezen.

Aktivno življenje 26. 08. 2019 09.45

Imate psa? To je dobro za vaše zdravje! Preverite, zakaj

Ste lastnik psa? Potem dobro skrbite za zdravje svojega srca in ožilja. Imeti psa je dobro za vaše srce, saj vas spodbudi, da greste ven na sprehod, na tek ali da se s svojim ljubljenčkom preprosto le igrate zunaj na svežem zraku, trdijo znanstveniki. Preverite, kaj so odkrili.

Zlata leta 23. 08. 2019 11.40

Kdaj bi morali uživati več rastlinskih beljakovin?

V španski študiji se je izkazalo, da so starejši odrasli, ki so pojedli več beljakovin iz rastlinskih virov, izkusili manj zdravstvenih težav povezanih s starostjo, kot tisti, ki so njihovo količino v prehrani zmanjšali. Pri starejših od 65 let je zelo pomembno zadostno uživanje beljakovin, ki naj bodo iz zdravih virov. Strokovnjaki odsvetujejo pretirano uživanje rdečega in predelanega mesa.

Dieta 14. 08. 2019 11.45

Načini, kako lahko jeste kruh in testenine in shujšate

Ogljikovi hidrati sami po sebi niso problematični, če želite shujšati. Svetovna zdravstvena organizacija pravi, da uživanje več vlaknin, ki jih dobimo iz polnozrnatih žitaric, kot so kosmiči, testenine, kruh in prav tako oreščki in stročnice lahko pomagajo zmanjšati tveganje za bolezni srca in prezgodnjo smrt. Ne le to, pomagajo nam tudi pri izgubi odvečnih kilogramov. Poglejmo, kako.

Bolezni 14. 08. 2019 08.12

Jabolko na dan odžene ti smrtonosni bolezni stran

Jabolko na dan odžene raka in srčne bolezni stran. Znanstveniki so odkrili, da ljudje, ki uživajo prehrano, bogato s flavonoidi, manj verjetno umrejo zaradi raka ali srčno-žilnih bolezni. Uživanje okoli 500 mg flavonoidov na dan zmanjšuje tveganje za prezgodnjo smrt.

Prehrana 09. 08. 2019 11.19

Preprost ukrep, s katerim zmanjšate tveganje za bolezni srca in ožilja

Uživanje več zelenjave in manj mesa lahko zmanjša vaše tveganje za smrt zaradi bolezni srca in ožilja za 32 odstotkov. A znanstveniki opozarjajo, naj se ljudje ne odpovedo popolnoma mesu in mlečnim izdelkom. Pomembna je zmernost.

Prehrana 08. 08. 2019 08.15

Nadvse okusen napitek, ki skrbi za dobro prebavo 

Vsi že dobro poznamo riževo, ovseno ali mandljevo mleko. Zadnji hit med nadomestki mleka pa je mleko narejeno iz tigrovih oreščkov. A še preden se razburite, naj opozorimo, da pri tem ni bil poškodovan noben tiger. Oreščki, ki uspevajo v Afriki in Španiji, so ime po največjem predstavniku mačk dobili zaradi svojih prog na površini.

Življenjske zgodbe 02. 08. 2019 12.04

Zaradi obroča maščobe okoli vratu ni mogla več gledati televizije

Samo pred dvema letoma je 32-letna Kimberley Watson tehtala že 111 kilogramov in bila dobesedno zasvojena z mastno hitro prehrano in coca colo. Ko je njena telesna teža narasla, se ji je okoli vratu oblikoval obroč maščobe, zaradi česar je postalo gledanje televizije prava nočna mora.

Rakave bolezni 01. 08. 2019 20.04

2 živili, ki zmanjšata tveganje za kožnega raka

Ljudje, ki uživajo zelenjavo bogato z vitaminom A, kot sta korenje in brokoli, imajo za 17% manjše tveganje za razvoj kožnega raka. Žal pa pri temu ne pomagajo prehranski dodatki.

Bolezni 30. 07. 2019 07.51

Po dveh nepotrebnih operacijah ugotovili, da je postavljena diagnoza napačna

Mnogokrat se zgodi, da zdravniki postavijo napačno diagnozo in bolnika posledično napačno zdravijo. Svojo izkušnjo nam je zaupala tridesetletna Slovenka, ki je šele po nekaj letih in dveh operacijah izvedela, da gre za celiakijo. Kako se je s tem spopadla?

Zdravje 13. 05. 2019 10.22

Kakšna hrana ščiti pred boleznijo ledvic?

Raziskovalci Fakultete za javno zdravje Bloomberg Univerze Johns Hopkins so prehrano, v kateri prevladuje zdrava hrana rastlinskega izvora, povezali z manjšim tveganjem za pojav bolezni ledvic. Takšno prehrano sestavljajo polnozrnata žita, stročnice, zelenjava, sadje in oreščki.

Prehrana 24. 05. 2019 13.49

Katera živila povzročajo prenajedanje in odvečno težo?

Ljudje, ki so uživali zelo predelana živila, so v primerjavi s tistimi, ki so takih živil pojedli malo, zaužili več energije in pridobili več odvečne teže. To je veljalo, četudi so imeli tako obroki z zelo predelanimi živili kot obroki brez njih isto energijsko vrednost ter količino makrohranil, kot so sladkorji, vlaknine, ogljikovi hidrati in maščobe. Ljudje so pojedli več, ko je bil obrok sestavljen iz zelo predelanih živil.

Tuje 24. 09. 2018 09.43

Kako ji je uspela popolna preobrazba?

Če bi odprli Instagram stran Katie Dunlop, bi lahko pomislili, da je imela vedno tako zdravo in fit telo. Toda resnica ni vedno takšna, kot jo na prvi pogled pokažejo družabna omrežja, odkrito prizna sama Katie. Danes je osebna trenerka. A pred tem se je leta borila z nezdravimi dietami ter nihanjem teže.

Prehrana 20. 06. 2019 10.14

7 razlogov, zakaj bi morali uživati lubenico

Poletne počitnice, pikniki, zabave na prostem, sonce, morje in lubenica. Lubenica je zagotovo ena najbolj nepogrešljivih delov poletja in še zelo zdrava je za nas. Kljub temu se je lubenica pri nekaterih dietah znašla na seznamu živil, ki naj jih ne bi uživali, češ da je preveč sladka. A to ni res.

Rakave bolezni 19. 06. 2019 11.09

Samo dvakrat na teden in zmanjšali boste tveganje za raka črevesa

Uživanje jogurta dvakrat na teden lahko zmanjša tveganje za razvoj predrakavih sprememb črevesa pri moških za kar 20 odstotkov, je pokazala zadnja raziskava Univerze Washington. Poleg tega lahko s tem ukrepom zmanjšate tveganje za razvoj adenomov na črevesu, ki imajo večje tveganje, da postanejo rakavi, in sicer za kar 26 odstotkov.

Zdravje 10. 06. 2019 13.51

Kaj jesti, če se spopadate z zaprtjem?

Tokrat se bomo osredotočili na zaprtje, ki se lahko pojavi zaradi prehrane, ki ima premalo prehranskih vlaknin ali zaradi premalo gibanja in preveč sedenja.

Prehrana 07. 06. 2019 11.37

Idealna izbira za zajtrk ali malico

Eden najpogostejših ciljev, ki si ga zadamo, je, da se bomo začeli zdravo prehranjevati. To pravzaprav niti ni težko, če boste izbrali živila, ki so ne samo koristna, ampak tudi izjemno okusna. Več o tem pa v nadaljevanju.

Prehrana 31. 05. 2019 09.34

Živila, ki povečujejo tveganje za kap

Močno predelana živila, kot so čips, sladki kosmiči, sladke gazirane pijače povečujejo tveganje za srčni infarkt in kap, opozarjajo strokovnjaki iz različnih držav po svetu in zahtevajo ukrepanje oblasti.

Zdravje 30. 05. 2019 09.21

Otrokom privlačne embalaže še ne pomenijo zdravih živil

Inštitut za nutricionistiko je v ugledni znanstveni reviji Nutrients objavil rezultate nove raziskave, v kateri so raziskovali, kako zdrava so v resnici predpakirana živila, ki se ponujajo predvsem otrokom. Nezdravo prehranjevanje je še vedno eden izmed večjih problemov, ki močno vpliva na zdravje prebivalstva. Še posebej ranljiva in izpostavljena populacijska skupina so otroci, saj je dokazano, da prehrana v otroštvu zaznamuje tudi prehranske navade v odrasli dobi.

Zdravje 27. 05. 2019 14.59

Kaj se zgodi, če redno uživate vinski kis?

V zadnjem času je veliko govora o jabolčnem kisu, kaj pa vinski kis? V resnici si solato najpogosteje začinimo prav z njim. Prav zato smo pogledali, kako zdrav je vinski kis?

Zdravje 24. 05. 2019 13.49

Kako zdrav je sir v resnici?

Je sir zdrav ali ne? Nekateri se mu pred poletjem izogibajo, da ne bi pridobili odvečnih kilogramov, drugi pravijo, da zakisa telo, da je preveč masten in da se mu je treba izogibati. A kaj je resnica in kaj je mit? Sir je zdrav, a z njim vseeno ne gre pretiravati, pravi dietetičarka Kelly Pritchett. Privoščimo si ga v zmernih količinah.

Življenjske zgodbe 23. 05. 2019 13.04

Shujšal 45 kilogramov z eno samo spremembo

Pred dvema letoma je najstnik Michael Watson iz zvezne države Ohio tehtal kar 152 kilogramov in bil ujet v vsakodnevno rutino. V šoli so ga zaradi debelosti ves čas zbadali in se norčevali iz njega. Vse dokler se ni odločil, da bo začel hoditi peš v šolo.

ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1218