prehrani

Dojenje in prehranski dodatki
Moj otrok je star štiri mesece. Je samo dojen. Zadnje dni se mi zdi, da je mleka premalo. Kaj naj mu dodajam?

Živila, ki preprečujejo bolezni srca, raka in Alzheimerjevo bolezen
Britanski zdravnik Rupy Aujla pravi, da je 'živi dokaz, da je hrana najboljše zdravilo', saj si je sam samo s spremembo prehrane in življenjskega sloga uspel pozdraviti bolezen srca, ki mu je povzročala nereden srčni utrip, zelo hiter srčni utrip, kar je povečevalo tveganje za kap, bolezni srca in odpoved srca. S svojimi nasveti danes učinkovito pomaga tudi svojim pacientom. Preverite, kakšno prehrano svetuje.

4 živila zmanjšajo tveganje za enega najpogostejših rakov
Česen, šalotka, por, drobnjak. To so živila, ki bi jih morali vključiti v svojo prehrano, saj res močno zmanjšajo tveganje za pojav raka na debelem črevesu in danki, tudi tako imenovanega kolorektalnega raka.

Povsem preprosto za 40 odstotkov zmanjšajte tveganje za raka jeter
Prehrana bogata s polnozrnatimi žitaricami zmanjšuje tveganje za raka na jetrih za 40 odstotkov, je pokazala zadnja raziskava Univerze Harvard. Tako lahko že dan pričnete s polnozrnatim kruhom, otrobi ali prosom in si tako telesu zagotovite vlaknine, ki jih potrebuje.

Smrtonosna prehrana, ki poveča tveganje za smrt zaradi sepse
Tipična zahodna prehrana, ki je bogata s sladkorjem in maščobami, velja za eno najbolj nezdravih oblik prehranjevanja, a sedaj se je pokazalo, da povečuje tudi tveganje za smrt zaradi sepse. Raziskovalci so odkrili tudi, da bi morali v bolnišnicah posvetiti več pozornosti primerni prehrani, da bi pri pacientih preprečili sepso.

Vizita.si - nova podoba, novi začetki
Spletni portal vizita.si že skoraj deset let ustvarja vsebino s področja zdravja in preventive, a njegovi zametki so se pričeli že veliko prej, ko je v oddaji 24ur v rubriki Vizita voditeljica Alenka Kesar vsako nedeljo podajala informacije s tega področja. Danes rubriko v oddaji vodi voditeljica Urška Šestan, skupaj pa ustvarjamo vsebino, ki pomaga bralcem in gledalcem do najnovejših informacij na področju zdravja. Da bi vam te lahko na bolj prijazen način podajali še naprej, smo osvežili podobo spletne strani in obrnili nov list.

Kaj morate vedeti o dojenju?
Materinega mleka ne more nadomestiti nobena formula, nam je razložila Marta Borštnar, dipl. m. s., IBCLC, iz ljubljanske porodnišnice. Resnično ne boste verjeli, kaj vse so njegove prednosti.

Marina Zakič, dietetičarka
Marina Zakič je diplomirana dietetičarka, ki je študij zaključila na Fakulteti za vede o zdravju, smer dietetika. Ukvarja se tako z individualnim prehranskim svetovanjem, kot z izdelavo individualno prilagojenih jedilnikov, organiziranjem predavanj ter delavnic na področju prehrane, prav tako pa je avtorica izobraževalnih člankov v strokovnih in poljudnih publikacijah. V svoji praksi se večinoma srečuje s strankami, ki imajo težave z odvečno telesno težo ter seveda tudi z mnogimi drugimi prehranskimi izzivi in prebavno-patološkimi težavami, svetuje pa tudi profesionalnim športnikom.

Jajca: DA ali NE?
Jajca so izjemno zdravo beljakovinsko živilo, ki je po krivici prišlo na seznam problematičnih živil. Mnogi, ki imajo povišan holesterol, se jim izogibajo, saj eno jajce vsebuje približno 200 mg holesterola. Dietetičarka Marina Zakič pojasnjuje, zakaj v večini primerov holesterol v jajcih ni problematičen. Prav tako tudi, zakaj velja: 'Dve jajci na dan odženeta zdravnika stran'.

Največji mit o soji
Soja je živilo, ki se ga mnogi bojijo, ker naj bi v telesu zaradi fitoestrogenov lahko delovalo kot ženski hormon estrogen. To prepričanje je precej razširjeno, vendar ne drži, pojasnjuje Nina Zupanič z Inštituta za nutricionistiko. Strah, da bi soja negativno vplivala na naše hormone, ni upravičen. To stročnico lahko brez skrbi v svojo prehrano vključijo tako moški kot ženske.

Domov so jo poslali z antibiotiki, a šlo je za raka
Britansko žensko so zdravniki poslali domov z antibiotiki, pa čeprav se je spopadala s hudimi bolečinami v trebuhu, spodnjem delu hrbta in bila napihnjena kot, da je v devetem mesecu nosečnosti. Ko je ženska pomoč poiskala v drugi bolnišnici, pa so k sreči hitro prepoznali, da gre za raka jajčnikov.

Preprosta navada za kar 13 odstotkov poveča tveganje za prezgodnjo smrt
Redno uživanje ocvrte hrane poveča tveganje za prezgodnjo smrt, je pokazala ameriška študija. V njej so sodelovale le ženske. Tiste, ki so pojedle eno ali več porcij ocvrtega piščanca na dan, so imele za 13 odstotkov večje tveganje za prezgodnjo smrt iz katerega koli razloga in za 12 odstotkov večje tveganje, da je prezgodnja smrt povezana s srcem.

Uau! Poglejte jo danes, ko ima 40 kg manj
Dietetičarka Marina Zakič se je odločila pomagati drugim potem, ko se je sama dolga leta spopadala z odvečnimi kilogrami. A kot pravi ni nič pomagalo, vse dokler ni doživela preklopa v glavi.

Brez diete je dosegla take rezultate
Osebna trenerka in mati štirih otrok Sophie Guidolin je razkrila, kako ji uspeva ohranjati tako vitko in popolno postavo. Poleg tega še, kaj je potrebno za mišičast trebuh, s katerim se ponaša.

V katerih državah ljudje najpogosteje umirajo zaradi nezdrave hrane?
Okoli 610.000 ljudi je umrlo leta 2016 zaradi prehrane, ki povzroča bolezni srca in ožilja. Prekomerno uživanje soli, bele moke in premajhen vnos zelenjave, oreščkov in polnozrnatih žitaric je vzrok za te smrti.

Kardiologinji je dovolj. Odločila se je za drug pristop k zniževanju holesterola
Imate visok holesterol? Tu je tableta. Visok krvni pritisk? Tu sta dve tableti. Visok krvni sladkor? Tu sta dve tableti in injekcija. Tako danes poteka rutinsko delo večine zdravnikov, ne da bi pacientu natančno pojasnili, zakaj sploh pride do visokega holesterola, krvnega pritiska in sladkorja. In predvsem, kako si lahko pomagajo brez tablet, je za CNN zapisala ameriška zdravnica dr. Elizabeth Klodas, ki se je odločila, da bo sama delala nekoliko drugače.

Spoznajte idealno živilo za hujšanje
Grenivka ima zelo malo kalorij, a hkrati veliko za nas koristnih hranil. Pravzaprav je eno najmanj kaloričnih živil, obenem vsebuje kar 15 različnih vitaminov in mineralov. Še posebej pa je bogata z vitaminom C. Srednje velika grenivka pokrije kar 64 odstotkov naših dnevnih potreb po tem močnem antioksidantu.

Zakaj vam lahko testenine pomagajo pri hujšanju?
Danes se številni, ki želijo izgubiti odvečne kilograme, izogibajo ogljikovim hidratom. Ko se odločijo za dieto, najprej izključijo kruh, testenine, krompir in vse ostalo, kar sodi med ogljikove hidrate. Na ta način resda lahko shujšate zelo hitro, a če želite ohraniti zdravo telesno težo na dolgi rok, so ogljikovi hidrati v resnici vaši prijatelji in se jim ni smiselno izogibati.

Kako jesti med prazniki, da ne bi pridobili preveč kilogramov?
Med prazniki se velikorat podružimo ravno ob hrani, mize se šibijo pod raznimi dobrotami in prazniki so zato »idealen« čas za pridobitev odvečnih kilogramov. Seveda, če ste bolj suhceni in jih potrebujete, so praznične jedi za vas več kot dobrodošle, vendar pa večina med nami, ne potrebuje dodatnih kilogramov. Pravzaprav se jim želimo resnično izogniti.

Uresničila novoletno zaobljubo. Poglejte jo danes
Vzrokov za pridobivanje telesne teže je veliko. Sophie Austin priznava, da se je tako sprostila v novem odnosu, da je v samo dveh letih pridobila skoraj 20 kilogramov. Čeprav je hodila v telovadnico in se redno gibala, je nekaj počela narobe, pravi.

Praznična sestavina, ki je povsem zdrava
Čokolada ni preveč zdrava. Ne velja pa enako za eno od njenih sestavin, in sicer za kakav, ki je izjemno antioksidanten. Vmešajte ga k ovsenim kosmičem, naredite iz njega med temi prazniki bolj zdravo pecivo ali pa ga le potresite po sadju.

Živilo, ki pomaga preprečiti kap
Zakaj ne bi kdaj rižote, testenin ali enolončnice popestrili s koščki tofuja? To živilo iz soje je odličen vir beljakovin. Ker vsebuje vseh devet esencialnih aminokislin, bi po njem morali poseči vegetarijanci. Blagodejen pa je tudi za srce in ožilje. Spada med živila, ki pomagajo preprečiti najhujše.

Tretjini ljudem primanjkuje tega pomembnega minerala
Tretjini svetovnega prebivalstva primanjkuje železa, kažejo podatki Svetovne zdravstvene organizacije, ki svari, da pomanjkanje železa vodi do 30-odstotkov zmanjšane produktivnosti. Poleg tega pomanjkanje tega pomembnega minerala prinaša tudi slabokrvnost in privede do motene koncentracije, razdražljivosti in slabše kakovosti življenja.

Danes je neprepoznavna ...
Pred petimi leti se je danes 41-letna mati dveh otrok Belinda Norton odločila, da je čas za spremembo in uspelo ji je neverjetno. Danes je videti veliko mlajša, kot je bila pred desetimi leti in njeno počutje je veliko boljše.

To pomaga izgubiti maščobo na trebuhu
Marsikaj je mogoče storiti, da bi izgubili škodljivo in nadležno maščobo, ki se nabira na predelu trebuha. Prvo pravilo, ki bi se ga bilo dobro držati, je tako, da poskušamo užiti toliko kalorij, kot jih tudi porabimo. Naše telo namreč presežke energije shranjuje za prihodnost v obliki maščobe. To imamo še iz časov, ko hrana ni bila vedno na voljo.

Tako v srednjih letih ne boste pridobili trebuha
Vsak dan si za malico privoščite pest oreškov. Ti so polni zdravih nenasičenih maščob, bogati pa so tudi z beljakovinami. Zaradi tega vas bodo zasitili in boste imeli manjšo potrebo, da bi posegli po nezdravih živilih, ki bi vodila v nalaganje odvečne maščobe na trebuhu.

Preprečite izpadanje las in lasem povrnite moč ter sijaj
Lepi, močni in sijoči lasje so ogledalo našega zdravja in ustrezne nege. Žal pa se kljub redni skrbi za lase vse več posameznikov sooča z različnimi težavami, ki prizadenejo tako lase kot lasišče. Bodisi gre za pospešeno izpadanje las, bodisi so lasje tanki, krhki in lomljivi. Kaj je vzrok za tovrstne težave in kako si pomagati, preberite v nadaljevanju.

To živilo poveča tveganje za raka dojk
Predelano meso poveča tveganje za pojav raka dojk, je pokazala študija univerze Harvard. Ne poveča pa tveganja za to diagnozo rdeče meso, ki ni predelano, so še odkrili ameriški raziskovalci, ki priporočajo, da se predelanemu mesu, kot so denimo hrenovke, raje odrečete.

Največje odkritje v zdravstvu v zadnjih 30 letih
Resveratrol, ki mu pravijo tudi ’molekula prihodnosti’, ima pestro paleto pozitivnih učinkov na naše zdravje. Med drugim slovi po svojem antioksidativnem delovanju, poleg tega ima tudi pomemben vpliv pri zaviranju staranja in zmanjševanja tveganja za pojav srčno-žilnih bolezni ter celo rakavih obolenj. Učinke resveratrola na človeško telo so pred letom in pol preučevali tudi na mariborski Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo in prišli do zelo obetavnih rezultatov.

Kakšna naj bo prehrana šolarja?
Šolarji že dobro grejejo šolske klopi. A tako kot je pomembno, da se učijo novih stvari in se udeležujejo številnih aktivnosti, je pomembna tudi njihova prehrana, saj jim ta daje moč in energijo za opravljanje vseh aktivnosti. O tem, kakšna naj bi bila prehrana šolskih otrok, smo se pogovarjali z dietetičarko Marino Zakič.