prehranske

'Sem živi dokaz, da je hrana najboljše zdravilo'
Britanski zdravnik Rupy Aujla pravi, da mu je sprememba prehrane pomagala pozdraviti njegovo srce. Prepričan je, da je hrana zdravilo in da to čudežno zdravilo lahko pomaga preprečiti nekatere najbolj smrtonosne bolezni - vse od raka, bolezni srca in ožilja, Alzheimerjeve bolezni do sladkorne bolezni. Kot pravi, je to zdravilo poceni, lahko za uporabo in že dostopno.

Preprost način, kako jesti bolj zdravo
Si želite jesti bolj zdravo, vendar pa vas vedno znova premamijo nezdrave maščobe in predelani ogljikovi hidrati? Ameriška raziskava je odkrila način, kako lahko precej preprosto začnete jesti bolj zdravo. In sicer tako, da se več gibate. Preberite si, kako to vpliva na željo po hrani.

Zdravnik razkril tri živila, ki se jim morate izogniti
Avstralski zdravnik Vincent Pedre, avtor knjige Veselo črevesje, je razkril tri živila, ki se jim moramo izogniti, če želimo ohraniti zdravo črevesje. Prav tako je razkril, katera živila sam izbere, ko gre s prijatelji v restavracijo. Prav v restavracijah je namreč pogosto pravi izziv najti zdravo prehrano.

Marina Zakič, dietetičarka
Marina Zakič je diplomirana dietetičarka, ki je študij zaključila na Fakulteti za vede o zdravju, smer dietetika. Ukvarja se tako z individualnim prehranskim svetovanjem, kot z izdelavo individualno prilagojenih jedilnikov, organiziranjem predavanj ter delavnic na področju prehrane, prav tako pa je avtorica izobraževalnih člankov v strokovnih in poljudnih publikacijah. V svoji praksi se večinoma srečuje s strankami, ki imajo težave z odvečno telesno težo ter seveda tudi z mnogimi drugimi prehranskimi izzivi in prebavno-patološkimi težavami, svetuje pa tudi profesionalnim športnikom.

22-letna balerina se je skoraj izstradala do smrti
Profesionalna plesalka 22-letna balerina Megan Brewer iz mesta Licoln je zaradi svoje bolezni in 'demona', ki ga ni več znala nadzorovati, plesala po deset ur na dan, pile le še kavo in jedla kofeinske prehranske dodatke, ko se je skoraj izstradala do smrti. Ko je njeno življenje viselo na nitki, je tehtala le še 36 kilogramov.

Uau! Poglejte jo danes, ko ima 40 kg manj
Dietetičarka Marina Zakič se je odločila pomagati drugim potem, ko se je sama dolga leta spopadala z odvečnimi kilogrami. A kot pravi ni nič pomagalo, vse dokler ni doživela preklopa v glavi.

Tamari Božić je v dveh letih uspelo izgubiti kar 70 kilogramov
Jeziček na tehtnici Ljubljančanke Tamare Božić se je pred osmimi leti ustavil pri številki 150. Bila je nezadovoljna in nesrečna, posledice prevelike teže pa so se začele kazati tudi na zdravju. Takrat je končno razčistila sama s seboj ter se odločila, da naredi nekaj za boljše življenje.

Predstavljamo najbolj zdrav način priprave
Najbolj zdravo je špinačo le narezati ter narediti kot smuti, pravijo raziskovalci univerze Linköping na Švedskem. Kuhanje naj bi uničilo antioksidante, ki jih vsebuje ta zelena listnata zelenjava. Še posebej, če želimo zaužiti antioksidant lutein, je bolje, da jo pripravimo kot smuti.

Kako jesti med prazniki, da ne bi pridobili preveč kilogramov?
Med prazniki se velikorat podružimo ravno ob hrani, mize se šibijo pod raznimi dobrotami in prazniki so zato »idealen« čas za pridobitev odvečnih kilogramov. Seveda, če ste bolj suhceni in jih potrebujete, so praznične jedi za vas več kot dobrodošle, vendar pa večina med nami, ne potrebuje dodatnih kilogramov. Pravzaprav se jim želimo resnično izogniti.

Preprost način, kako zmanjšati apetit
Danes, ko je na voljo toliko različne hrane, ves čas pa nam jo tudi reklamirajo, ima veliko ljudi težave s prenajedanjem. Enostavno jedo več, kot potrebujejo. Toda znanstveniki so nedavno odkrili, kako si lahko res preprosto pomagamo, da bi to preprečili. Ugotovili so, da količino kalorij, ki jo zaužijemo, občutno zmanjšamo, če redno pijemo dovolj vode.

S preprostimi vajami do popolnega telesa v samo 28 minutah na dan
Avstralska osebna trenerka Kayla Itsines je pred kratkim delila podrobnosti svoje najbolj učinkovite vadbe, s katero vzdržuje svoje popolno telo. Razkrila je, da ji vadba vzame le 28 minut na dan.

Kako lahko preprečimo srčni infarkt?
Preventiva je boljša kot kurativa, je pravilo, ki velja pri vseh večjih zdravstvenih tveganjih. Prav tako tudi pri srčnem infarktu. S to filozofijo so se prejšnji teden strokovnjaki združili tudi na srečanju Ameriškega združenja za bolezni srca in ožilja v Chicagu, kjer so razkrili zadnja odkritja na področju preprečevanje srčnega infarkta.

Poznate ta učinek sladkorja na otroke?
Zaradi prekomerne količine sladkorja so lahko otroci bolj nasilni, pijejo več alkohola in bolj verjetno kadijo, je pokazala nova raziskava Univerze Bar Ilan v Izraelu. Pokazalo se je tudi, da imajo britanski otroci dvakrat več možnosti, da se bodo zapletli v pretep, če uživajo več sladkorja. Uživanje sladkorja pri švedskih otrocih pa se je izkazalo za zelo problematično, saj so bili otroci, ki so zaužili veliko sladkorja, verbalno bolj nasilni do drugih otrok.

Kakšna naj bo prehrana šolarja?
Šolarji že dobro grejejo šolske klopi. A tako kot je pomembno, da se učijo novih stvari in se udeležujejo številnih aktivnosti, je pomembna tudi njihova prehrana, saj jim ta daje moč in energijo za opravljanje vseh aktivnosti. O tem, kakšna naj bi bila prehrana šolskih otrok, smo se pogovarjali z dietetičarko Marino Zakič.

Mediteranska prehrana zmanjšuje tveganje za depresijo
Uživanje mediteranske prehrane, ki vključuje veliko rib, sadja, zelenjave in oreščkov lahko za tretjino zmanjša tveganje za depresijo, je pokazala zadnja raziskava Univerze College London.

Gobe so bogat vir vitamina D, a le če ...
Vitamin D je pomemben vitamin za krepitev imunskega sistema, močne in zdrave kosti in boljšo absorpcijo kalcija. Ker ga navadno v sodobni prehrani dobimo premalo, je dobro vedeti, katera živila so bogata z njim. Zadnja raziskava je pokazala, da so dober vir vitamina D gobe, a le pod enim pogojem.

Srhljiv razlog, zakaj bi morali piti samo organsko kavo
Danes se že dobro zavedamo pomena uživanja organskega sadja in zelenjave, če je to le mogoče. Še posebej, ko je govora o jagodah, jabolkih in korenju. A na pomembnost pitja organske kave se spomnimo le redko. Na spletni strani popsugar.com so se pogovarjali s strokovnjaki za kavo, ki so pojasnili, kakšna je razlika med organsko in neorgansko kavo.

Prenehala jesti eno vrsto živil in izgubila 41 kilogramov
Američanka Shandra Redwine je pred kratkim čistila svojo omaro, ko je našla svojo poročno obleko. Spomnila se je, kako je takrat tehtala kar 41 kilogramov več in na svojem Instagram profilu zapisala, da jo je obleka spomnila na njeno pot hujšanja in kako ponosna je lahko na svoje rezultate.

Bi radi preprečili izpadanje zob?
Potem se držite polnozrnatih živil in se izogibajte predelanim živilom, kot je bela moka, piškoti, preste in drugo pecivo. Svetovna zdravstvena organizacija je izdala opozorilo, kako pomemben je izbor zdravih živil za zdravje naše ustne votline. Na ta način boste zmanjšali tveganje za zobni karies, bolezni dlesni in celo za raka ust.

Je sir lahko škodljiv za zdravje? Strokovnjaki pravijo ...
Mnogi si radi privoščimo dober cheddar sir skupaj s kozarcem vina. Prav tako je sir nepogrešljiv v solatah, sendvičih in še bi lahko naštevali. A nekatere prehranske smernice trdijo, da sir ni zdrav del prehrane. Še več, da celo zakisa telo in nam škodi. A strokovnjaki pravijo, da so te smernice pretirane in da je sir celo boljši za vas, kot bi si mislili.

To povzročita že dve žlički in pol
Si jutranjo kavo ali čaj privoščite s sladkorjem? Že če si vmešate le dve in pol žlički sladkorja, povečate svoje tveganje za Alzheimerjevo bolezen, so ugotovili ameriški raziskovalci. Alzheimerjeva bolezen je sicer najpogostejši vzrok demence, stanja, ki na koncu povzroči, da ne morete več skrbeti zase.

Nasičene maščobe NE škodijo vašemu zdravju
Nasičene maščobe v jogurtu, siru in maslu NE povečujejo tveganja za bolezni srca in ožilja, a lahko celo zmanjšajo tveganje za kap za 42 odstotkov. Prehranske smernice pogosto ljudem priporočajo, naj izberejo manj mastno mleko ali mlečne izdelke, a prav tem živilom proizvajalci običajno dodajajo večje količine sladkorja. Sladkor pa vodi v bolezni srca in ožilja.

9 živil za sijočo poletno polt
Na videz vaše kože ne vpliva le izpostavljenost sončnim žarkom, ampak močno tudi vaša prehrana. Ker je koža naš največji organ, se pomanjkanje hranljivih snovi najprej pokaže prav na njej. Tu je seznam živil, s katerimi boste lahko tudi poleti zagotovili sijočo in mladostno polt.

Narobe smo se lotili hujšanja. Tu je ključna napaka, ki jo delamo
Čeprav mnogi ljudje posvetijo veliko časa in truda za hujšanje, pa ne dosežejo pravih rezultatov. Nutricistka slavnih Dana James je razkrila, da je razlog za to v tem, da se običajno povsem narobe lotimo hujšanja. Hujšanje je lahko bolj zapleteno, kot bi si mislili, pravi in razkriva, kaj najpogosteje počnemo narobe.

To morate vedeti, če želite shujšati
Z debelostjo se spopada vse več ljudi. V Sloveniji je 37 odstotkov ljudi čezmerno hranjenih, 17 odstotkov ljudi pa debelih. Zaskrbljujoče je, da je debelost vse pogostejša tudi med mladimi. Da bi se lahko spopadli s to težavo, se moramo bolje izobraziti o zdravih načinih prehranjevanja.

'Vsak dan jem burgerje in sladice, pa sem suha'
Avstralka Sarah Stevenson je na svojem YouTube kanalu razkrila, kako vsak dan je raznolike okusne obroke, ki vključujejo tudi burger in sladice, a kljub temu ohranja vitko postavo. Preverite, kako ji uspeva.

Eno jajce na dan?
Eno jajce na dan naj bi kar za četrtino zmanjšalo tveganje za kap, je pokazala kitajska in britanska raziskava. To pa ni edini blagodejni učinek tega živila. Ste vedeli, da je eden najboljših virov beljakovin ter da vsebuje tudi omega-3 maščobne kisline? Poglejte, kako vse vam koristi.

Sedaj jih boste imeli še raje!
Na dan si privoščite pest orehov. Tako boste ogromno naredili za to, da bi preprečili bolezni srca in ožilja, pa tudi raka debelega črevesa in danke, pravijo ameriški raziskovalci. V njihovi študiji se je že po šestih tednih uživanja orehov pokazalo izboljšanje pri holesterolu in žolčni kislini.

Razkrila, kako veliko jesti, a ostati suh
28-letna dietetičarka Leanne Ward iz Brisbana je razkrila, kako vsak dan zaužije tudi po šest obrokov na dan, a ostaja vitka. Kot pravi, je prepričanje, da moramo jesti manj, da bi shujšali popolnoma napačno. Preverite, kaj svetuje.

Kruh: DA ali NE?
Kruh je lahko dober vir vlaknin, vitaminov in mineralov. Prav zato je lahko ključnega pomena v zdravi prehrani. A vse oblike kruha niso narejene enako, zato je pomembno, kakšen kruh izberete. Kruhu najslabše kvalitete se je res bolje izogniti.