prehranske

Brezplačni diagnostični pregled pri strokovnjaku za tradicionalno kitajsko medicino
S tradicionalno kitajsko medicino si lahko občutno izboljšate zdravje in počutje. Prvi korak je diagnostični pregled, ki ga Hiša TKM nudi brezplačno.

To je pogosto spregledan simptom funkcionalnih motenj prebavil
Če se že dalj časa soočate z zgago, boste najprej verjetno pomislili, da gre za gastroezofagealno refluksno bolezen (GERB), ki nastane zaradi vračanja želodčne vsebine v požiralnik, vzrok zanjo pa je nepravilno delovanje spodnje mišice zapiralke požiralnika. Toda pri približno 70 % ljudi, ki se spopadajo z zgago, ni zaznati znakov poškodb na požiralniku. Kaj je torej v teh primerih krivo za neprijetno pekočo bolečino za prsnico?

Promocijski material za bolj zdravo življenje
Za mnoge izmed nas sta zdravje in dobro počutje postali najpomembnejši vrednoti v življenju. Ponudba promocijskih izdelkov, ki ju navdihujejo, pa lahko poveča zadovoljstvo strank in izboljša kakovost njihovega življenja. Mnoga podjetja in blagovne znamke s pridom izkoriščajo ta trend za rast prepoznavnosti in prodaje.

Kako se znebiti 'dietne kulture' in se naučiti zaupati svojemu telesu?
Imate tudi vi dovolj dietne kulture in dejstva, da ste neprestano na restriktivnih, milo rečeno, nezdravih dietah, ki nikamor ne vodijo? Morda je čas, da jih opustite in začnete zaupati svojemu telesu.

Tako najlažje ugotovite, katera živila vam povzročajo zgago
Čeprav je zgaga lahko simptom različnih bolezni prebavil, gre najpogosteje za ločen, prehoden pojav, ki je posledica zlasti neprimernega načina življenja in slabih prehranjevalnih navad. To se z nekaj prilagoditvami vsakdanjega življenja na srečo da popraviti. Toda seznam živil, ki so kriva za pojav zgage, se lahko od posameznika do posameznika razlikuje. Kako torej sploh ugotoviti, katera živila vam povzročajo zgago?

Prehranske vlaknine: zato jih potrebujemo v prehrani
Vlaknine najdemo v sadju, zelenjavi, celih zrnih in stročnicah, najbolj pa so znane po svoji sposobnosti preprečevanja ali lajšanja zaprtja. Toda ali ste vedeli, da živila, ki vsebujejo vlaknine, nudijo tudi druge koristi za zdravje?

Najpogostejši razlogi za bolečino v trebuhu
Ko nas začne boleti trebuh, se velikokrat sprašujemo, ali je kriva določena hrana, živilo, kombinacija več dejavnikov ali kaj drugega. Predstavljamo najpogostejše vzroke za bolečino v trebuhu in najboljše načine zdravljenja, navsezadnje pa tudi preventivo.

Vse o medu ob svetovnem dnevu čebel
Med je naravno sladko in hranljivo darilo narave, ki ga proizvajajo čebele iz nektarja cvetov. Poleg svoje okusne in sladke narave ima številne zdravstvene koristi. Pomembnost čebel pa presega zgolj proizvodnjo medu; čebele so ključne za opraševanje rastlin, kar omogoča pridelavo hrane za ljudi in živali ter ohranjanje biotske raznovrstnosti. Brez čebel bi bil naš svet revnejši za številne pomembne živilske vire in naravne procese. Zato je nujno, da cenimo in varujemo te pridne delavke ter se zavedamo njihove ključne vloge v ekosistemu.

So 'goljufivi' dnevi in obroki zdravi ali ne?
'Cheat day' ali 'cheat obrok', koncepta, ki sta izjemno priljubljena med navdušenci fitnesa in med prehranskimi navdušenci, imata kot vse drugo v življenju svoje prednosti in slabosti. Poglejmo si, kaj je tako imenovani 'dan pregrehe' ali 'obrok goljufanja', pozitivne in manj dobre plati enega in drugega ter vse ostalo.

Kako je duševno zdravje povezano s prehrano in obratno?
Prehrana ima ključno vlogo pri ohranjanju duševnega zdravja, saj številne študije kažejo na povezave med kakovostjo prehrane in splošnim počutjem ter duševnimi motnjami. Razumevanje teh povezav lahko pomembno prispeva k razvoju strategij za izboljšanje duševnega zdravja in kakovosti življenja.

Ste že slišali za simbiotike?
V zadnjih letih je preučevanje črevesnega mikrobioma postalo eno najbolj vznemirljivih področij v znanstveni skupnosti. Spoznanja o kompleksnem ekosistemu mikroorganizmov, ki naseljujejo naše črevesje, so prinesla nove vpoglede v povezavo med zdravjem prebavil in celotnim zdravjem organizma.

Poznate umetna sladila?
Umetna sladila so postala stalnica sodobne prehrane, ponujajoč sladkost brez dodatnih kalorij. Njihova popularnost je vse večja, a hkrati se pojavljajo tudi vprašanja glede njihovega vpliva na zdravje.

Kako nastane kislo zelje in zakaj je koristno?
Kislo zelje, klasična jed mnogih kuhinj po vsem svetu, ima globoko zakoreninjeno zgodovino in raznovrstno uporabnost v prehrani. Njegova priljubljenost ni le posledica izjemnega okusa in teksture, temveč tudi številnih koristi za zdravje, ki jih prinaša. Razumevanje procesa, skozi katerega nastane kislo zelje, in njegove biokemične sestave omogoča boljše razumevanje njegovih prehranskih lastnosti in koristi za zdravje.

Poznate vse koristi češenj?
Češnje (Prunus avium) predstavljajo pomembno sadno vrsto z razširjenostjo po vsem svetu. Njihova biološka in fiziološka kompleksnost, ki sega onstran zgolj okusnih lastnosti, privlači tako botanike in nutricioniste kot tudi kulinarične strokovnjake. Čeprav so bile že stoletja del kmetijskih praks in prehranske kulture, so češnje še vedno predmet številnih raziskav zaradi svojih zdravstvenih koristi in raznolikosti sort.

Slovenska znanstvenika odkrila črevesne bakterije za zniževanje holesterola
Spremembe v črevesnem mikrobiomu so bile vpletene v vrsto bolezni, vključno s sladkorno boleznijo tipa 2, debelostjo in vnetno črevesno boleznijo. Študija odkriva več vrst bakterij, ki presnavljajo holesterol, pri ljudeh z nižjo ravnjo holesterola. Slovenska znanstvenika sta sodelovala pri raziskavah.

Vitamin, ki ščiti celice pred poškodbami
Vitamini in minerali so osnovni hranilni elementi, ki igrajo ključno vlogo pri ohranjanju optimalnega zdravja in delovanju telesa.

''So malenkosti, ki bi bolnikom ali staršem obolelih otrok ogromno pomenile''
Od septembra dalje je zaživela ideja Anje Kastelic, posvečene sestre iz skupnosti Na tvojo Besedo, da bi v minoritskem samostanu v središču Ljubljane onkološkim bolnikom in staršem otrok, ki se zdravijo na pediatrični kliniki, nudili nastanitev. Na voljo imajo štiri samostojne sobe s kopalnico ter souporabo kuhinje. Želeli bi, da se vest o tem razširi med ljudi, ki nastanitev potrebujejo.

Kako pripraviti uravnotežen obrok?
Uravnotežen obrok je ključnega pomena za vzdrževanje zdravega življenjskega sloga in optimalnega delovanja telesa. Razumevanje osnovnih načel prehrane nam omogoča, da z združevanjem različnih hranilnih snovi ustvarimo obrok, ki zadovolji naše prehranske potrebe. V tem članku bomo raziskali pomembnost uravnoteženega prehranjevanja in ponudili smernice za pripravo takšnih obrokov, ki bodo koristili našemu zdravju in blaginji.

Spomladanski detoks – ali ga res potrebujemo?
Vstopamo v spomladanski del leta, čas obnovitve in prenove. V spomladanskem času se mnogi od nas začnemo zavedati pomembnosti uravnotežene prehrane in t. i. čiščenja telesa. V tem času se pogosto srečujemo s pojmom "spomladanski detoks", ki obljublja razstrupljanje telesa in izgubo odvečnih kilogramov. Vendar pa se poraja vprašanje – ali ta praksa resnično deluje?

Popoln recept za zdrave kosti, zobe in mišice
Ko beseda nanese na prehranska dopolnila, se mnenja splošne javnosti močno razlikujejo. Nekateri so prepričani v njihovo učinkovitost, drugi menijo, da nimajo pomembnejšega vpliva na naše zdravje. Resnica je, da čeprav prehranska dopolnila ne morejo nadomestiti zdrave prehrane, nam lahko pomembno pomagajo pri izboljšanju kakovosti življenja. Še posebej to velja za magnezij, ki je nujno potreben za normalno delovanje organizma, največjo vlogo pa ima pri ohranjanju zdravja kosti, zob in mišic.

6 simptomov anemije
Anemija je lahko resno stanje, ki vpliva na sposobnost vašega telesa, da proizvede dovolj rdečih krvnih celic. Kakšni so simptomi in zakaj je pomembno pravočasno ukrepanje?

10 nasvetov za prehrano, če vas muči refluks
Refluksna bolezen ali gastroezofagealna refluksna bolezen (GERB) je stanje, pri katerem se želodčna vsebina vrača v požiralnik, kar povzroča neprijetne simptome, kot so zgaga, pekoč občutek v prsnem košu, kisli okus v ustih in težave z zaužitjem hrane. Kako konkretno vam lahko pomaga prilagoditev prehrane?

Prebavna motnja, ki vpliva na absorpcijo hranil
Sindrom malabsorpcije je prebavna motnja, ki telesu, natančneje, naši prebavi, preprečuje, da bi učinkovito absorbirala hranila iz hrane.

Kako lahko s spremembami življenjskega sloga izboljšamo prebavo?
Zdravniki slabo prebavo pogosto povezujejo z več dejavniki, kot so gastrointestinalna stanja ali stres. Navsezadnje pa je velikokrat lahko kriva naša prehrana, pa tudi sam življenjski slog.

Načini, s katerimi telo sporoča, da nekaj ni v redu
Ljudje premalokrat zares prisluhnemo svojemu telesu in upoštevamo, kar nam želi sporočiti. V vsem današnjem tempu se nam venomer mudi, smo neprespani in vse simptome pripisujemo zgolj natrpanemu urniku ter pomanjkanju časa. Včasih pa je dobro, da se za trenutek ustavimo in premislimo o znakih, ki se na novo pojavijo ter s katerimi nas želi telo opozoriti, da nekaj ni v redu.

Prehrana in navade, ki pomagajo preprečevati prehlade
Prehladi so pogost zdravstveni problem, s katerim se srečuje veliko ljudi. Vendar pa obstajajo prehranske navade, ki lahko pomagajo pri preprečevanju prehladov. Poleg tega lahko določene navade in rutine dodatno okrepijo imunski sistem, kar lahko zmanjša tveganje za prehlad.

Najboljši viri beljakovin za vegetarijance
Beljakovine so ključne hranilne snovi za ohranjanje zdravega telesa, saj igrajo vlogo pri rasti in obnovi tkiv ter delovanju imunskega sistema.

Tudi magnezij lahko pomaga pri tej najpogostejši tegobi
Ob vstopu v novo leto imamo vedno občutek, da se vse začne na novo. Pred nami so novi cilji, čakajo nas novi izzivi, vse je videti novo. Zato ne čudi, da si želimo na to svežo pot stopiti prenovljeni in v top formi. Še prej pa je treba obračunati s starimi bremeni, prečistiti telo in duha ter ponovno ali povsem na novo postaviti temelje za bolj zdrav življenjski slog. Kako se pravilno lotiti tega izjemno pomembnega procesa?

Vse, kar morate vedeti o razstrupljanju
Razstrupljevalne diete res delujejo? So dobre za naš organizem? Kaj sploh je razstrupljanje? Kako, če že, se sploh lotevati razstrupljanja? V tem članku predstavljamo vse, kar morate vedeti o razstrupljanju.

Kako (pre)hrana vpliva na hormone?
Ali vpliva prehrana na občutljivost celic na hormonske signale, tj. na njihovo sposobnost odzivanja na hormonska sporočila? Z drugimi besedami, ali so tkiva in celice manj odporna ali bolj občutljiva na hormone v odvisnosti od določenih prehranskih sestavin, vzorcev prehranjevanja ali celotne prehrane?