Vizita.si

prehranske

Prebava 18. 07. 2024 10.18

To je največja napaka, ki jo naredimo, ko se odločimo za hujšanje

Mnogo ljudi ni zadovoljnih s svojo zunanjo podobo. Poleg znakov staranja so za to v največji meri krivi odvečni kilogrami. Ti se praviloma ne pojavijo čez noč, temveč se počasi in precej neopazno nalagajo na naša stegna, boke, trebuh ter ostala kritična področja. Ko nas začnejo motiti, se jih želimo seveda čim prej znebiti, zato smo pripravljeni poseči po številnih, v mnogih primerih precej drastičnih dietah. A te na dolgi rok, žal, ne bodo učinkovale.

Zlata leta 16. 07. 2024 04.41

Kakšna prehrana je najboljša za starejše?

Nova študija je pokazala, da lahko dieta, ki je bogata z beljakovinami in ima nizko vsebnost kalorij, pomaga starejšim odraslim z debelostjo izgubiti več teže, hkrati pa ohraniti mišično maso in izboljšati gostoto kosti.

Rakave bolezni 04. 07. 2024 04.26

Koraki za preprečevanje raka, s katerimi lahko začnete že danes

Kakšne in katere navade pomagajo preprečevati raka? Na vse seveda ne moremo vplivati sami, veliko navad pa nam lahko vsekakor pomaga! Spletni portal healthista razkriva spremembe življenjskega sloga, ki dokazano preprečujejo raka.

Prebava 24. 06. 2024 11.45

To bi morali jesti v vročih poletnih dneh

Poleti se naša vsakodnevna rutina spremeni. Dnevi so daljši, vzdušje na delovnem mestu je bolj sproščeno, naš urnik pa manj natrpan. Večina si privošči teden ali dva dopusta, kjer gibanje, kot smo ga vajeni doma, ni v prvem planu. Vse te spremembe zaznava tudi naš organizem, še posebej burno pa se lahko nanje odzove prebava. Prav zato je pomembno, da tudi v poletnih dneh skrbimo za uravnoteženo in zdravo prehrano, s poudarkom na vlakninah in probiotikih.

Prehrana 21. 06. 2024 04.30

Ne boste verjeli, kako zdrave so

Fige so starodavno sadje, ki se že tisočletja uporablja v prehrani in medicini. Priljubljene so zaradi svojega sladkega okusa in številnih koristi za zdravje. Rastejo predvsem v toplejših podnebjih, kot so sredozemska regija, Bližnji vzhod in deli Azije.

Novice 03. 06. 2024 05.00

Brezplačni diagnostični pregled pri strokovnjaku za tradicionalno kitajsko medicino

S tradicionalno kitajsko medicino si lahko občutno izboljšate zdravje in počutje. Prvi korak je diagnostični pregled, ki ga Hiša TKM nudi brezplačno.

Prebava 03. 06. 2024 04.57

To je pogosto spregledan simptom funkcionalnih motenj prebavil

Če se že dalj časa soočate z zgago, boste najprej verjetno pomislili, da gre za gastroezofagealno refluksno bolezen (GERB), ki nastane zaradi vračanja želodčne vsebine v požiralnik, vzrok zanjo pa je nepravilno delovanje spodnje mišice zapiralke požiralnika. Toda pri približno 70 % ljudi, ki se spopadajo z zgago, ni zaznati znakov poškodb na požiralniku. Kaj je torej v teh primerih krivo za neprijetno pekočo bolečino za prsnico?

Novice 29. 05. 2024 05.00

Promocijski material za bolj zdravo življenje

Za mnoge izmed nas sta zdravje in dobro počutje postali najpomembnejši vrednoti v življenju. Ponudba promocijskih izdelkov, ki ju navdihujejo, pa lahko poveča zadovoljstvo strank in izboljša kakovost njihovega življenja. Mnoga podjetja in blagovne znamke s pridom izkoriščajo ta trend za rast prepoznavnosti in prodaje.

Dieta 27. 05. 2024 04.37

Kako se znebiti 'dietne kulture' in se naučiti zaupati svojemu telesu?

Imate tudi vi dovolj dietne kulture in dejstva, da ste neprestano na restriktivnih, milo rečeno, nezdravih dietah, ki nikamor ne vodijo? Morda je čas, da jih opustite in začnete zaupati svojemu telesu.

Prebava 24. 05. 2024 09.34

Tako najlažje ugotovite, katera živila vam povzročajo zgago

Čeprav je zgaga lahko simptom različnih bolezni prebavil, gre najpogosteje za ločen, prehoden pojav, ki je posledica zlasti neprimernega načina življenja in slabih prehranjevalnih navad. To se z nekaj prilagoditvami vsakdanjega življenja na srečo da popraviti. Toda seznam živil, ki so kriva za pojav zgage, se lahko od posameznika do posameznika razlikuje. Kako torej sploh ugotoviti, katera živila vam povzročajo zgago?

Prehrana 22. 05. 2024 04.27

Prehranske vlaknine: zato jih potrebujemo v prehrani

Vlaknine najdemo v sadju, zelenjavi, celih zrnih in stročnicah, najbolj pa so znane po svoji sposobnosti preprečevanja ali lajšanja zaprtja. Toda ali ste vedeli, da živila, ki vsebujejo vlaknine, nudijo tudi druge koristi za zdravje?

Zdravje 20. 05. 2024 04.41

Najpogostejši razlogi za bolečino v trebuhu

Ko nas začne boleti trebuh, se velikokrat sprašujemo, ali je kriva določena hrana, živilo, kombinacija več dejavnikov ali kaj drugega. Predstavljamo najpogostejše vzroke za bolečino v trebuhu in najboljše načine zdravljenja, navsezadnje pa tudi preventivo.

Prehrana 20. 05. 2024 04.00

Vse o medu ob svetovnem dnevu čebel

Med je naravno sladko in hranljivo darilo narave, ki ga proizvajajo čebele iz nektarja cvetov. Poleg svoje okusne in sladke narave ima številne zdravstvene koristi. Pomembnost čebel pa presega zgolj proizvodnjo medu; čebele so ključne za opraševanje rastlin, kar omogoča pridelavo hrane za ljudi in živali ter ohranjanje biotske raznovrstnosti. Brez čebel bi bil naš svet revnejši za številne pomembne živilske vire in naravne procese. Zato je nujno, da cenimo in varujemo te pridne delavke ter se zavedamo njihove ključne vloge v ekosistemu.

Prehrana 12. 05. 2024 04.26

So 'goljufivi' dnevi in obroki zdravi ali ne?

'Cheat day' ali 'cheat obrok', koncepta, ki sta izjemno priljubljena med navdušenci fitnesa in med prehranskimi navdušenci, imata kot vse drugo v življenju svoje prednosti in slabosti. Poglejmo si, kaj je tako imenovani 'dan pregrehe' ali 'obrok goljufanja', pozitivne in manj dobre plati enega in drugega ter vse ostalo.

Duševno zdravje 03. 05. 2024 04.01

Kako je duševno zdravje povezano s prehrano in obratno?

Prehrana ima ključno vlogo pri ohranjanju duševnega zdravja, saj številne študije kažejo na povezave med kakovostjo prehrane in splošnim počutjem ter duševnimi motnjami. Razumevanje teh povezav lahko pomembno prispeva k razvoju strategij za izboljšanje duševnega zdravja in kakovosti življenja.

Prebava 01. 05. 2024 04.01

Ste že slišali za simbiotike?

V zadnjih letih je preučevanje črevesnega mikrobioma postalo eno najbolj vznemirljivih področij v znanstveni skupnosti. Spoznanja o kompleksnem ekosistemu mikroorganizmov, ki naseljujejo naše črevesje, so prinesla nove vpoglede v povezavo med zdravjem prebavil in celotnim zdravjem organizma.

Prehrana 30. 04. 2024 04.00

Poznate umetna sladila?

Umetna sladila so postala stalnica sodobne prehrane, ponujajoč sladkost brez dodatnih kalorij. Njihova popularnost je vse večja, a hkrati se pojavljajo tudi vprašanja glede njihovega vpliva na zdravje.

Prehrana 25. 04. 2024 04.56

Kako nastane kislo zelje in zakaj je koristno?

Kislo zelje, klasična jed mnogih kuhinj po vsem svetu, ima globoko zakoreninjeno zgodovino in raznovrstno uporabnost v prehrani. Njegova priljubljenost ni le posledica izjemnega okusa in teksture, temveč tudi številnih koristi za zdravje, ki jih prinaša. Razumevanje procesa, skozi katerega nastane kislo zelje, in njegove biokemične sestave omogoča boljše razumevanje njegovih prehranskih lastnosti in koristi za zdravje.

Prehrana 23. 04. 2024 04.56

Poznate vse koristi češenj?

Češnje (Prunus avium) predstavljajo pomembno sadno vrsto z razširjenostjo po vsem svetu. Njihova biološka in fiziološka kompleksnost, ki sega onstran zgolj okusnih lastnosti, privlači tako botanike in nutricioniste kot tudi kulinarične strokovnjake. Čeprav so bile že stoletja del kmetijskih praks in prehranske kulture, so češnje še vedno predmet številnih raziskav zaradi svojih zdravstvenih koristi in raznolikosti sort.

Prebava 22. 04. 2024 11.57

Slovenska znanstvenika odkrila črevesne bakterije za zniževanje holesterola

Spremembe v črevesnem mikrobiomu so bile vpletene v vrsto bolezni, vključno s sladkorno boleznijo tipa 2, debelostjo in vnetno črevesno boleznijo. Študija odkriva več vrst bakterij, ki presnavljajo holesterol, pri ljudeh z nižjo ravnjo holesterola. Slovenska znanstvenika sta sodelovala pri raziskavah.

Vitamini in minerali 22. 04. 2024 04.28

Vitamin, ki ščiti celice pred poškodbami

Vitamini in minerali so osnovni hranilni elementi, ki igrajo ključno vlogo pri ohranjanju optimalnega zdravja in delovanju telesa.

Novice 16. 04. 2024 04.32

''So malenkosti, ki bi bolnikom ali staršem obolelih otrok ogromno pomenile''

Od septembra dalje je zaživela ideja Anje Kastelic, posvečene sestre iz skupnosti Na tvojo Besedo, da bi v minoritskem samostanu v središču Ljubljane onkološkim bolnikom in staršem otrok, ki se zdravijo na pediatrični kliniki, nudili nastanitev. Na voljo imajo štiri samostojne sobe s kopalnico ter souporabo kuhinje. Želeli bi, da se vest o tem razširi med ljudi, ki nastanitev potrebujejo.

Prehrana 16. 04. 2024 04.16

Kako pripraviti uravnotežen obrok?

Uravnotežen obrok je ključnega pomena za vzdrževanje zdravega življenjskega sloga in optimalnega delovanja telesa. Razumevanje osnovnih načel prehrane nam omogoča, da z združevanjem različnih hranilnih snovi ustvarimo obrok, ki zadovolji naše prehranske potrebe. V tem članku bomo raziskali pomembnost uravnoteženega prehranjevanja in ponudili smernice za pripravo takšnih obrokov, ki bodo koristili našemu zdravju in blaginji.

Prehrana 13. 04. 2024 04.02

Spomladanski detoks – ali ga res potrebujemo?

Vstopamo v spomladanski del leta, čas obnovitve in prenove. V spomladanskem času se mnogi od nas začnemo zavedati pomembnosti uravnotežene prehrane in t. i. čiščenja telesa. V tem času se pogosto srečujemo s pojmom "spomladanski detoks", ki obljublja razstrupljanje telesa in izgubo odvečnih kilogramov. Vendar pa se poraja vprašanje – ali ta praksa resnično deluje?

Vitamini in minerali 11. 04. 2024 10.53

Popoln recept za zdrave kosti, zobe in mišice

Ko beseda nanese na prehranska dopolnila, se mnenja splošne javnosti močno razlikujejo. Nekateri so prepričani v njihovo učinkovitost, drugi menijo, da nimajo pomembnejšega vpliva na naše zdravje. Resnica je, da čeprav prehranska dopolnila ne morejo nadomestiti zdrave prehrane, nam lahko pomembno pomagajo pri izboljšanju kakovosti življenja. Še posebej to velja za magnezij, ki je nujno potreben za normalno delovanje organizma, največjo vlogo pa ima pri ohranjanju zdravja kosti, zob in mišic.

Simptomi in bolezni 31. 03. 2024 04.46

6 simptomov anemije

Anemija je lahko resno stanje, ki vpliva na sposobnost vašega telesa, da proizvede dovolj rdečih krvnih celic. Kakšni so simptomi in zakaj je pomembno pravočasno ukrepanje?

Prehrana 28. 03. 2024 04.05

10 nasvetov za prehrano, če vas muči refluks

Refluksna bolezen ali gastroezofagealna refluksna bolezen (GERB) je stanje, pri katerem se želodčna vsebina vrača v požiralnik, kar povzroča neprijetne simptome, kot so zgaga, pekoč občutek v prsnem košu, kisli okus v ustih in težave z zaužitjem hrane. Kako konkretno vam lahko pomaga prilagoditev prehrane?

Prebava 25. 03. 2024 04.18

Prebavna motnja, ki vpliva na absorpcijo hranil

Sindrom malabsorpcije je prebavna motnja, ki telesu, natančneje, naši prebavi, preprečuje, da bi učinkovito absorbirala hranila iz hrane.

Prebava 06. 03. 2024 04.45

Kako lahko s spremembami življenjskega sloga izboljšamo prebavo?

Zdravniki slabo prebavo pogosto povezujejo z več dejavniki, kot so gastrointestinalna stanja ali stres. Navsezadnje pa je velikokrat lahko kriva naša prehrana, pa tudi sam življenjski slog.

Zdravje 17. 02. 2024 04.22

Načini, s katerimi telo sporoča, da nekaj ni v redu

Ljudje premalokrat zares prisluhnemo svojemu telesu in upoštevamo, kar nam želi sporočiti. V vsem današnjem tempu se nam venomer mudi, smo neprespani in vse simptome pripisujemo zgolj natrpanemu urniku ter pomanjkanju časa. Včasih pa je dobro, da se za trenutek ustavimo in premislimo o znakih, ki se na novo pojavijo ter s katerimi nas želi telo opozoriti, da nekaj ni v redu.

ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1331