recepti

Naravna zdravila naših babic
Naše babice so znale marsikatero težavo rešiti same – brez kemije, na povsem naraven način. Tukaj je nekaj domačih zdravil, s katerimi lahko poskusite tudi vi rešiti kakšno zdravstveno ali lepotno nadlogo, preden odhitite do strokovnjaka.

Izognite se dodatnim kilogramom v veselem decembru
Začel se je veseli december in praznične dobrote se nam bodo ves mesec ponujale na vsakem koraku. Kako se ob številnih srečanjih in poplavi decembrskih dobrot izogniti dodatnim kilogramom? Z malo previdnosti in iznajdljivosti …

Pripravite zdravo Martinovo pojedino!
Martinova pojedina mora biti že po tradiciji obilna, saj so naši predniki na ta dan praznovali nekakšen zahvalni dan za dobro letino, to pa še ne pomeni, da mora biti tudi nezdrava. Kako pripraviti zdravo Martinovo pojedino?

Imate radi začimbe?
Začimbe so zelišča, ki rastejo divje v naravi, lahko pa jih gojimo tudi doma. Sedaj ko se približuje jesen, si jih lahko posadite v lične posode in postavite na okensko polico. Hkrati vam bodo v okras in dodatek jedem.

Pilav z jagnjetino
Mlada jagnjetina predstavlja odličen vir beljakovin, saj vsebuje vse esencialne aminokisline, ki jih človekov organizem ne more sintetizirati, so pa nujno potrebne za sintezo beljakovin.

Marelice s cimetom
Zdrave ter fizično aktivne osebe in otroci lahko občasno uživajo v tej sladici, pri tem pa morajo paziti na vnos kalorij, ki jih je potrebno potrošiti, da se ne bi porušilo energijsko ravnotežje organizma.

Por – naravni antibiotik
Por ima pikantno trpko aromo, ki rahlo spominja na čebulo. Poznamo spomladanske, poletne, jesenske in zimske sorte pora. Prvi dve imata daljše steblo, listi so svetlo zelene barve. Jesenski in zimski por imata krajše steblo in temnozelene liste.

Sadni kompot
V vročih poletnih dneh se še kako prileže sočno sadje. Lahko ga pripravite tudi v kompotu. Predstavljamo vam recept za šest oseb.

Kanu sendviči
Jutro lahko pričnete z okusnimi kanu sendviči, ki pa imajo vsebnost maščob v mejah priporočenih vrednosti. Osebe, ki se želijo izogniti holesterolu, pa naj se odpovedo rumenjakom v obroku. Predstavljamo vam recept za 4 osebe.

Koščeva solata
Obrok, poln raznobarvne sveže zelenjave, je odličen predstavnik raznovrstne prehrane, z naravnimi rastlinskimi barvili, ki pozitivno vplivajo na zdravje. Predstavljamo vam večerjo za 4 osebe.

Z brusnicami nad raka in bakterije
Že leta 1994 so v študiji, ki so jo izvedli na ameriškem Harvardu, ugotovili, da redno uživanje brusničnega soka zmanjšuje količino bakterij v sečilih starejših žensk.

Musaka s cvetačo
Za kosilo si lahko privoščite musako s cvetačo, vendar pa pazite, da bodo maščobe v mejah priporočene vrednosti. Predstavljamo vam recept za 6 ljudi.

Jamiejev seznam nepogrešljivih živil
So nekatere začimbe in so določena živila, brez katerih v kuhinji Jamieja Oliverja preprosto ne gre. Zdaj je slavni britanski kuhar sestavil seznam hrane in začimb, ki pridejo prav pri pripravi skorajda vsakega obroka.

Müsli v frapeju
Zajtrk je najpomembnejši obrok, ki vam bo dal energijo za vsa dnevna opravila. Prav zato je pomembno, da tega obroka ne izpustite in da je čim bolj zdrav. Predstavljamo vam zajtrk za štiri osebe.

Čemaž v jedeh
Čemaž postaja vse bolj priljubljena rastlina, ki jo lahko nabiramo v naravi in ima veliko zdravilnih učinkov. Poleg dobro poznane čemaževe juhe vam predstvljamo še nekaj slastnih čemaževih receptov.

Samostanska solata
Zajtrk za 4 osebe

Pripravite si zelenjavni ali sadni napitek za čiščenje
Sadje in zelenjava že od nekdaj veljajo za najboljši vir vitaminov. Če se pripravljate na pomladansko postenje, je najbolje, da pričnete z vitaminskimi napitki, ki jih lahko pripravite sami doma.

Osličevi fileji v medu z zelenjavo
Kosilo za 4 osebe

Piščančje meso v rdeči omaki
Imate holesterol? Brez slabe vesti si lahko privoščite piščančje meso v rdeči omaki. Predstavljamo vam recept za štiri osebe.

Som na mlinarski način
Jedi iz rib varujejo vaše srce in ožilje, saj so bogate z omega-3 maščobnimi kislinami. Te zmanjšujejo krvni pritisk, nastanek arterijskih oblog in raven holesterola. Predstavljamo vam kosilo za štiri osebe.

Figove kroglice
V zdravo prehrano zagotovo sodijo tudi sladice. Pomembno je le, iz česa so narejene. Predstavljamo vam zdrav recept, s katerim se boste posladkali.

Kuhana jajca v kremni omaki
Zajtrk je najpomembnejši obrok dneva, saj z njim prebudimo svoje telo in mu damo energijo za nov dan. Predstavljamo vam zdrav recept zajtrka za štiri osebe.

Rešila sta me kis in med!
Ko je 55-letna Sarah zbolela za artritisom, je morala zaradi hudih bolečin in oviranega gibanja opustiti vse priljubljene dejavnosti. In ker ji zdravila niso pomagala, se je zatekla k bolj naravnim metodam.

Pripravite okusno ohrovtovo musako!
Ohrovt ima zelo nizko hranilno vrednost, zato ga lahko v teh prazničnih dneh uporabimo kot dodatek k drugim, bolj kaloričnim jedem. Iz njega lahko pripravimo marsikaj – solato, juho, rulado, musako ...

Silvestrska pojedina po receptu Saše Lendero
Novopečena mamica Saša, ki je v preteklih letih za silvestrovo običajno nastopala, bo letošnjo najdaljšo noč preživela v krogu družine. Pripravila bo slastno pojedino in recept zanjo je zaupala tudi nam.

VIDEO: Pecivo za alergike
Na praznično obloženih mizah ne smejo manjkati slaščice. Tudi v tistih družinah ne, kjer imajo otroke, ki so alergični na mleko, jajca, gluten, ali imajo kakšno drugo alergijo. Priprava peciva za alergike pa je vse prej kot enostavna.

Sladica z vonjem po božiču
Sanja Lončar nam je predstavila, kako se enostavno pripravi božično sladico, ki ne zakisa telesa in obenem ne pristane v bokih.

Zdrava vegetarijanska božična pojedina
Prihaja božič, praznik, ki ga praznuje na miljone ljudi po vsem svetu. Praznično vzdušje se zrcali tudi v kulinaričnih dobrotah. Božična pojedina je lahko tudi zdrava, z nizkim glukemičnim indeksnom in lahko prebavljiva.

Božična štruca
Božično štruco ali sadni kruh so pekle že naše babice. Lahko ga podarite prijateljem kot darilo ali pa ga postrežete v predprazničnih dneh. Sladki in zdravi božični štruci se je težko upreti.

Recept za daljše življenje z nonijem
Svež sadež je pri nas zelo težko dobiti, saj je noni zelo občutljiv in hitro prične gniti. Zato ga večinoma uživamo v obliki soka, lahko pa tudi v obliki kapsul ali prahu.