recepti

VIDEO: Recept za zdravo praznično pecivo
Če se še niste odločili, s čim se boste v teh prazničnih dneh sladkali, vam ponujamo preprost recept za pripravo medenih Miklavžev, Božičkov ali drugih prazničnih figur.

Ko bolijo gibala
Bolečine v kosteh, mišicah in sklepih so lahko posledice poškodb (izvin, izpah, nategnitev mišice), degenerativnih sprememb (artritis, revma), spremljajo pa jih tudi gripozna obolenja.

Preverite, kako skrbeti za svojo kožo jeseni
Jeseni koža izgublja barvo, pogosto pa se pojavljajo tudi alergične reakcije, obarvani madeži in podobno. Prav zato je nega kože v tem letnem času še kako pomembna.

BUČA
Buče prihajajo iz Amerike. Uživali so jih Indijanci v Mehiki in srednji Ameriki. Evropski mornarji so buče prinesli v Evropo. V 17 stoletju so se pojavile v Angliji, zaradi svojih kulinaričnih odlik pa so se hitro razširile po vsem svetu.

Buča na bučo pogača
Bliža se noč čarovnic, ko bomo z bučami, izrezljanimi tako ali drugače, odganjali zle duhove. No, na ta dan pa si lahko privoščite tudi kakšno zdravo jed iz buč.

Poskusite okusen jesenski kaki
V teh jesenskih dneh izkoristite kaki in si iz njega pripravite kakšno slastno jed. Poskusite lahko s kakijevim pecivom, okusno peno ali pa si na zalogo naredite kar kakijevo marmelado. S čimerkoli se boste že pocrkljali, naj vam dobro tekne!

Naj v kuhinji zadiši po kostanju ...
Kostanj je nekoč veljal za zelo pomembno jed, saj ima bogato hranljivo vrednost. Danes večinoma obožujemo pečen ali kuhan kostanj.

Šetraj v kulinariki
Šetraj je uporaben tako v kuhinji kot tudi v zdravilstvu. Kot začimbo ga uporabljamo pri težko prebavljivim mastnim mesnim jedem. Čaj pa zdravi driske, pomaga pri črevesnih in želodčnih krčih, napenjanju ter draženju na bruhanje.

Dojenčkova bio zelenjavna kašica
Prvi tedni navajanja na hrano so čas, ko otroka spodbujamo, da poskusi nove okuse. Poleg zelenjave ta recept vsebuje tudi nekaj kapljic okusnega ekološko pridelanega olivnega olja.

Ko začne boleti zob
Zobobol je lahko le oster občutek ob stiku zob s hladnim ali vročim, kislim ali sladkim, lahko pa se stopnjuje do hude neprestane bolečine. Marsikdo pravi, da je to celo najhujša bolečina, ki lahko doleti človeka.

Sladke in okusne fige
Fige lahko uživate surove, suhe, v sladici, veljajo pa tudi za priljubljeno gurmansko jed. Iz njih tako lahko pripravite posebno hladno omako s pršutom, se posladkate s figovimi kroglicami ali pa naredite marmelado iz fig.

Nad menstrualne bolečine z domačo lekarno
Menstrualne bolečine vsaj občasno pestijo več kot 90 odstotkov žensk, zato spadajo v vrh težav, povezanih z rodili. Krčenje mišic maternice je sicer normalen del cikla in zagotavlja, da se odebeljena sluznica odlušči in izloči iz telesa.

Vsestransko uporabna šentjanževka
Šentjanževka je vsestransko uporabna rastlina, ki nam pomaga tudi pri depresiji, glavobolih, nespečnosti ... Predstavljamo vam nekaj uporabnih receptov, s katerimi boste lahko kar sami ustvarili uporabne pripravke iz te rastline.

Zakaj ne bi tokrat slivovih?
Govorimo o slivovih cmokih. Privoščite si jih ali pa kakšno drugo jed iz sliv. Slive so namreč vsestranski in zdrav sadež, ki jih lahko uporabite za pripravo različnih jedi.

Buče v kulinariki in zdravilstvu
Težko najdemo zelenjavo, ki bi jo lahko pripravili na toliko različnih načinov kot buče. Lahko so v glavnih ali stranskih vlogah, v vsakdanjih in slavnostnih obedih.

Privoščite si robide!
Če vam surove robide ne dišijo, si lahko iz njih pripravite tudi različne jedi ali okusno marmelado. Zakaj ne bi za spremembo poskusili hladne ribezove juhe z robidami.

Šipek - uporaben tudi v kuhinji
Šipek vsebuje veliko vitamina C krepi imunski sistem in izboljšuje odpornost. Poleg čaja iz šipka delamo tudi marmelado, liker in vino.

VIDEO: Pripravite si domač sladoled iz lubenice!
V vročih poletnih dneh zelo prija sladoled. Osvežilen in okusen sladoled si lahko pripravite kar sami, uporabite pa sezonsko sadje. Poskusite lahko s sladoledom iz lubenice?

Razkrivamo, kdo ima koristi od nove gripe
"Manj vidno ozadje izbruha nove gripe so milijarde evrov dobička, ki so se zlile v žepe podjetja, ki proizvaja tamiflu," neodvisne organizacije svarijo, da je sedanji izbruh le nadaljevanje 'projekta', ki ni bil dokončan ob izbruhu ptičje gripe.

Hladne ali tople?
Kumare lahko uživate surove ali pa jih skuhate. V obeh primerih so osvežilne in zelo zdrave. So nizkokalorične in hitro prebavljive. V teh vročih dneh si jih privoščite v izobilju!

Poletne dobrote iz breskev
Če si želite privoščiti osvežilno jed, potem so breskve v kombinaciji s sladoledom ali jogurtom prava stvar. Slasten okus breskev bo tako prišel bolj do izraza.

Privoščite si korenčkov dan!
Uporabnost korenja je res neskončna. Uživate ga lahko za zajtrk, kosilo, večerjo ali ga grizljate za malico. Iz njega lahko pripravite sok, zelenjavno kašo, ga dušite ali uporabite za sladico.

Ognjič v kuhinji ali toaletni torbici
Ognjič je vsestransko zdravilo. Lahko ga uporabljate za nego kože, čiščenje organizma ali v kulinariki. Zaradi pestrosti uporabe vam zato tokrat ponujamo malce drugačne recepte.

Privoščite si paradižnik na mediteranski način
Zlato jabolko, rajsko jabolko, sadež iz paradiža – kljub mikavnemu imenu paradižnik ni prišel iz raja. Je pa kar nekaj časa trajalo, da si je pridobil mesto, ki mu pripada. Danes brez njega v kuhinji ne shajamo več.

Za spremembo si privoščite češnjevo juho
Iz češenj lahko pripravite precej okusnih jedi, od juhe pa vse do sladic, z njim pa lahko začnete in končate dan. Zdrave so, zato si jih privoščite v izobilju!

Uživajte v aromatičnem bezgu!
Najprej smo odkrivali, kako zdrav je bezeg, pri katerih zdravstvenih težavah je najbolj učinkovit ter kdaj in kako ga lahko nabirate. Da boste bezeg lahko preizkusili tudi v praksi, vam ponujamo nekaj nasvetov, kako si ga lahko pripravite.

Zakaj ne bi kemije zamenjali z naravo?
Smrekovi vršički spet postajajo cenjeni kot učinkovito sredstvo za lajšanje kašlja, prehladnih obolenj pa tudi za odpiranje dihalnih poti. Če imate tovrstne težave, potem se čim prej podajte v gozd.

Pozor! Niso vse jagode zdrave!
Jagode so izredno uporaben sadež, saj vsebujejo veliko vitaminov, iz njih pa lahko pripravimo mnogo zdravih jedi. Vendar ne iz vseh. Prehranski strokovnjaki svarijo predvsem pred španskimi jagodami, ki jih lahko kupite tudi v slovenskih prodajalnah.

Špinačo zamenjajte z bolj zdravo koprivo
Spomladanski čas je kot nalašč primeren za čiščenje organizma. To lahko storite z uživanjem koprivnega čaja ali drugih jedi iz kopriv. Z uživanjem koprive boste namreč svoje telo do poletja spravili v formo. Rezultat bo odlično počutje in čudovit zunanji videz.

Z redkvico nad težave z jetri!
Če imate težave z jetri in žolčem si občasno privoščite solato ali namaz iz redkve. Redkev je namreč znana po tem, da učinkovito lajša težave, povezane s temi organi. Koristna pa je tudi pri putiki, sklepnem revmatizmu, kašlju in odpravljanju hripavosti. Zaradi antiseptičnega delovanja je odlična izbira tudi v boju proti glivicam.