sestavine

Zakaj vas po jedi boli želodec? Možni vzroki, ki jih je pametno preveriti
Občutek bolečine, pritiska ali neugodja v želodcu po obroku je pogost pojav, ki pa ga ne gre vedno jemati zlahka. V ozadju so lahko preprosti vzroki, kot je prenajedanje, a tudi resnejše prebavne motnje, ki zahtevajo pozornost.

Začnite dan brez napihnjenosti: 3 jutranji čaji za prebavo in naravno energijo
Jutro je pomembno za pripravo telesa na dan, najbolje pa ga je začeti s čajem za boljšo prebavo. Slednja namreč vpliva na energijo in zdravje. Različni čaji vam lahko pomagajo izboljšati prebavni sistem za dober začetek dneva. Poglejmo si, kateri.

Poletna utrujenost, napihnjenost, glavoboli? Morda ste preprosto dehidrirani
Skozi poletje smo skoraj vsak dan izpostavljeni visokim temperaturam. Preživljanje časa na plaži, druženje na piknikih in športnih aktivnostih na prostem povzroči povečano potenje, kar lahko vodi do dehidracije. Zadosten vnos tekočine je pomemben za ohranjanje energije in delovanja prebavil.

Žensko zdravje po 50. letu: kako si lahko lajšate poletne tegobe?
Ohranjanje zdravja v starosti ni le posledica naravnih procesov ali genetske predispozicije. Pomembno vlogo igrajo predvsem vsakodnevne navade, ki vplivajo na dolgoživost, splošno počutje in kakovost življenja. Posebej pri ženskah po 50. letu starosti pa lahko dosledno upoštevanje določenih priporočil še dodatno in pomembno prispeva k izboljšanju fizičnega in psihičnega stanja ter lajšanju simptomov menopavze.

15 presenetljivih stvari, ki vam lahko povišajo krvni tlak – brez da bi vedeli
Visok krvni tlak ali hipertenzija je včasih povezan s pogostimi vzroki, kot sta prekomerno uživanje soli in stres. Vendar pa lahko presenetljivo veliko dejavnikov, kot so tudi osamljenost ali zeliščni dodatki, prav tako povišajo krvni tlak.

Ali se vaše telo slabo odziva na gluten? Kako prepoznati občutljivost
Gluten je beljakovina, ki jo najdemo v pšenici, ječmenu in rži. Pri nekaterih ljudeh povzroča neprijetne prebavne in sistemske simptome – tudi če ne gre za celiakijo ali alergijo na pšenico.

Vas koža po sončenju srbi, čeprav ste uporabili zaščito? To je lahko znak preobčutljivosti
Sončni dnevi vabijo na prosto, a za nekatere se uživanje na soncu hitro sprevrže v neprijetno srbečico, rdečico ali celo izpuščaje – kljub dosledni uporabi zaščitne kreme.

Prezgodnje staranje kože je lahko povezano s tem hormonom
Staranje kože je naraven proces, a ko se ta začne dogajati prezgodaj – še preden bi pričakovali prve gube ali izgubo elastičnosti – se pogosto sprašujemo, kaj je šlo narobe.

Vas po sončenju srbi koža, a ni opeklin? Morda gre za to skrito stanje
Po dnevu na soncu pričakujemo lahko nekoliko občutljivejšo kožo, a če vas začne srbeti, peči ali celo nastanejo drobni izpuščaji – brez vidnih znakov opeklin – je zelo verjetno, da ne gre za klasično sončno poškodbo.

Poletje in zastrupitve s hrano: to morate vedeti, preden jeste zunaj ali na pikniku
Poletje je čas piknikov, druženj na prostem in spontanih obrokov pod soncem. A visoke temperature, daljše izpostavljanje hrane na zraku in pomanjkljiva higiena lahko hitro pripeljejo do ene najpogostejših poletnih nevšečnosti – zastrupitve s hrano.

Ali je solata res najboljša izbira poleti? 3 poletna živila, ki vas lahko napihnejo
Poleti se večina ljudi naravno nagne k lažji, osvežilni prehrani – in na vrhu tega seznama je seveda solata. Sveža, hrustljava, barvita in brez občutka teže v želodcu. A čeprav se sliši idealno, solata – skupaj z nekaterimi drugimi poletnimi živili – pri marsikomu povzroči neprijetno napihnjenost.

Sončna krema ne bo rešila vaše kože, če delate te napake
Zaščita vaše kože pred škodljivimi UV-žarki je ključnega pomena, pri čemer je uporaba kreme za sončenje eden najučinkovitejših načinov za ohranjanje zdravja. Dejstvo je, da je s pravilno uporabo kreme za sončenje mogoče doseči izjemne rezultate in zagotoviti maksimalno zaščito pred morebitnimi težavami. A ne, če delate naslednje napake.

To privlači komarje bolj kot vaš parfum
Komarji so več kot le nadležni spremljevalci poletnih večerov – prenašajo tudi bolezni in povzročajo alergijske reakcije.

Največja napaka pri izbiri sončne kreme (in kako jo preprečiti)
Izbira prave kreme za sončenje je ključna za zaščito kože pred škodljivimi sončnimi žarki. Pomembno je razumeti SPF, ki varuje pred UVA in UVB žarki. Ne pozabite, da potrebujejo zaščito pred soncem vsi, ne glede na barvo kože. Redna uporaba kreme za sončenje pomaga preprečevati opekline in zmanjšuje tveganje za kožnega raka.

Poletni stres za ledvice: kako vročina vpliva na vaše sečne poti in izločanje
Ko se temperature dvignejo, pogosto razmišljamo o sončnih opeklinah, vročinskih udarih in dehidraciji. Le redko pa pomislimo, kako poletje in vročina vplivata na enega najpomembnejših filtrov v našem telesu – ledvice.

Znaki, da vaše telo ne presnavlja hrane pravilno (in kaj to pomeni za zdravje)
Presnova je temelj našega preživetja – gre za niz kemičnih procesov, s katerimi telo pretvarja zaužito hrano v energijo. Ko ta proces deluje pravilno, se počutimo energični, prebava je urejena, telesna teža stabilna, mišice se obnavljajo in imunski sistem deluje brezhibno. A ko telo hrane ne presnavlja pravilno, se začnejo kazati številni subtilni, a pomembni opozorilni znaki, ki jih pogosto spregledamo.

Zakaj je krema za zaščito pred soncem nuja?
Ko se temperature dvignejo in dnevi podaljšajo, sonce postane nepogrešljiv del vsakdanjika. A ravno takrat, ko nam ponuja največ užitkov, skriva tudi največje tveganje za kožo. Poletni žarki so intenzivnejši, UV-sevanje močnejše, tveganje za poškodbe kože pa večje kot kadar koli. Krema za zaščito pred soncem zato ni le dodatna kozmetika – je obrambna linija, ki varuje pred prezgodnjim staranjem, opeklinami, poškodbami DNK in kožnim rakom.

Skrivno orožje proti boleznim? Navdušuje celo strokovnjake
Ingverjevi shoti so postali priljubljeni zaradi svojih potencialnih zdravstvenih koristi. Raziskali smo prednosti ingverja, denimo, dober je za zmanjševanje vnetij, izboljšanje prebave, krepitev imunskega sistema in celo pomoč pri hujšanju. Naleteli pa smo tudi na morebitne stranske učinke.

Onkologinja o zajtrku za zdravo življenje
Onkologinja razkriva, da je ključ do preprečevanja raka v vsakodnevnem hranljivem zajtrku. Strokovnjakinja priporoča ovseno kašo z jagodičevjem in oreščki, saj kombinacija sestavin podpira splošno zdravje in zmanjšuje vnetja. Spoznajte pomembnost prehrane in njenega vpliva na razvoj bolezni.

Razkrivamo: Katera priljubljena omaka je najbolj škodljiva?
Raziskava razkriva, katera omaka predstavlja največjo grožnjo za zdravje. Visoka vsebnost sladkorja in soli kečap uvršča na prvo mesto najbolj nezdravih omak. Majoneza in tatarska omaka imata prav tako svoje pasti, zlasti zaradi vsebnosti maščob. Če se odločite za omake, je zmernost ključnega pomena za ohranjanje zdrave prehrane.

Nutricionisti svarijo: To 'zdravo' kosilo lahko redi – vi pa mislite, da z njim hujšate
V prizadevanju za zdravo prehrano se mnogi odločajo za obroke, ki veljajo za koristne za zdravje. Vendar pa lahko nekatere izbire, ki se zdijo zdrave, dejansko prispevajo k povečanju telesne teže, če niso ustrezno uravnotežene.

Presenetljive koristi kave: Od antioksidantov do možganskih funkcij
Kava ni le jutranji ritual za energijo; nove raziskave razkrivajo številne zdravstvene koristi. Zmerno uživanje je povezano z manjšim tveganjem za raka, nevrološke, presnovne in jetrne bolezni, zahvaljujoč antioksidantom, ki ščitijo celice in upočasnjujejo staranje. Tudi brezkofeinska različica prinaša koristi, zato uživajte, a pazite na dodatke.

6 živil, ki 'čistijo' telo naravno – brez diet in brez odrekanja
Ko govorimo o razstrupljanju telesa, se pogosto pojavljajo napačne predstave. Telo ima svoje lastne, izjemno učinkovite mehanizme za odstranjevanje toksinov – predvsem prek jeter, ledvic, pljuč, kože in prebavnega sistema.

Šola kot prostor zaupanja: Projekt 'Od Alje do Žana' premaguje otroške strahove
Raziskava kaže, da kar 17 % mladih v Sloveniji trpi za tesnobo, ki se pogosto začne že v osnovni šoli. Projekt 'Od Alje do Žana' v sodelovanju s Fundacijo Alma, Slovensko filantropijo in Zvezo Anite Ogulin – ZPM pod vodstvom dr. Anice Mikuš Kos, gradi okolje, kjer strah ni tabu. Z zgodbami učencev in učiteljev projekt dokazuje, da je strah lahko premagan s pogumom in podporo.

Kako to pomlad uporabiti zdrava sezonska zelišča?
Zelišča so zdrava, ker vsebujejo bogato paleto antioksidantov, vitaminov in mineralov, ki podpirajo imunski sistem, izboljšujejo prebavo in zmanjšujejo vnetja v telesu.

Kaj je SIBO?
SIBO (small intestine bacterial overgrowth) je okrajšava, ki v prevodu pomeni "prekomerno razraščanje bakterij v tankem črevesu".

Eno mesto na telesu, kamor vam ne bi bilo treba nanesti parfuma
Ko je govora o parfumih, obstajajo številni nasveti, kaj ja in kaj ne. Kam pa ne bi bilo treba nanesti parfuma? Poglejmo.

Kaj se zgodi, če sladkor nadomestimo z medom?
Med je lahko naravno sladilo, ima pa številne prednosti in slabosti. Kaj se zgodi, če ga začnemo uporabljati namesto sladkorja?

Kako si pomagati pri bolečinah v križu?
Preverimo, kaj lahko storite za bolečine v spodnjem delu hrbta.

Vam smrdi iz ust? Umivanje zob ni dovolj
Menite, da je za ustrezno in zadostno ustno higieno dovolj ščetkanje zob dvakrat na dan?