slab holesterol

Znake pomanjkanja je potrebno prepoznati takoj
Da je magnezij eden najpomembnejših mineralov, priča že dejstvo, da je ključen pri več kot 300 biokemičnih procesih v našem telesu. Telo nas začne hitro opozarjati, ko nam magnezija primanjkuje, zato je izjemnega pomena, da te znake prepoznamo in pravočasno ukrepamo.

Grozdje – hrana 'bogov' za zdravo srce in kosti
Grozdje vsebuje obilico flavonoidov, ki so zaslužni za barvo tega sadeža, zaslužni pa so za celo vrsto blagodejnih učinkov na človekovo zdravje, predvsem za ohranjanje zdravja srčno-žilnega sistema.

To so po mnenju nutricionistov zdravstvene koristi grenivke
Bele, rumene, rožnate ali rdeče grenivke imajo številne zdravstvene koristi, zaradi katerih niso povsem podobne drugemu sadju.

Ajurvedski čaj za pomoč pri čiščenju telesa
Razstrupljanje je ključna funkcija telesa, ki vključuje odstranjevanje odpadnih snovi in toksinov iz presnove. Organi, ki izvajajo razstrupljanje, so koža, ledvice in – najpomembnejša – jetra.

Kako znižati holesterol s prehrano?
Če imamo težave s povišanim holesterolom, je med prvimi ukrepi zagotovo sprememba življenjskega sloga, pri katerem igra pomembno vlogo tudi naša prehrana. Več o tem si lahko preberete v nadaljevanju.

Tako koristna so. Zakaj jih torej premalokrat uživamo?
Glede na število kalorij, ki jih vsebujejo, so chia semena eno s koristnimi hranili najbogatejših živil. Vsebujejo neverjetno veliko vlaknin, ki jih toliko ljudi uživa premalo. Poleg tega so polna antioksidantov, beljakovin, omega-3 maščobnih kislin ter železa, kalcija, fosforja in mangana.

Ne boste verjeli, kako uporaben je
Cimet lahko doseže mnogo več kot samo začini vašo hrano in pijačo. Ta izjemna začimba se lahko bori proti okužbam, lajša bolečine v vratu in še veliko več! Poglejmo si nekaj zdravstvenih koristi cimeta.

10 najbolj zdravih živil za vaše srce
90 odstotkov srčnih infarktov je posledica dejavnikov tveganja, ki bi jih lahko preprečili. Med njimi je tudi nezdrava prehrana. Eden najpomembnejših ukrepov, če želite ohraniti zdravo srce, je, da izboljšate svojo prehrano. Predstavljamo vam 10 najbolj zdravih živil za vaše srce.

Kaj je dobro vedeti o demenci?
Kakšni so najzgodnejši znaki? Kakšni so najnovejši obeti glede zdravljenja? Kaj lahko vsi naredimo za preventivo? O tem smo se pogovarjali z vodjo Centra za kognitivne motnje na Nevrološki kliniki UKC Ljubljana, doc. dr. Milico Gregorič Kramberger, dr. med.

Bolezen, ki jo ima vsak deseti, a tega pogosto ne ve
Kar vsak deseti odrasel ima kronično bolezen ledvic. A tega, dokler bolezen ni že zelo napredovala, marsikdo niti ne ve, saj ne čuti nobenih bolečin v ledvenem predelu. Z nefrologinjo prof. dr. Jelko Lindič, dr. med., smo se pogovarjali, kako čim prej posumiti, da je nekaj narobe, kaj se dogaja, če nam odkrijejo kronično ledvično bolezen, in zakaj to ogroža tudi naše srce in ožilje.

Jabolčni kis zjutraj na tešče. Napaka, ki jo delamo prepogosto
Jabolčni kis ima številne dobrodejne učinke na naše telo. Ti so v zdravilstvu dobro poznani dolgo časa. Prav zato mnogi ljudje z jabolčnim kisom pričnejo že dan in pijejo že zgodaj zjutraj, da bi prebudili svojo presnovo. A previdno, da ne bi naredili napake, ki jo delamo prepogosto.

Malica, ki ščiti srce, pomaga pri povišanem holesterolu
Ljudje v prehrani potrebujemo tudi maščobe. A zdrave maščobe. Eden njihovih najboljših virov je oreh. Zelo zdrava malica, s katero zaužijemo še vlaknine, vitamine, minerale in antioksidante. Študija za študijo je pokazala, da uživanje orehov pomaga zniževati povišan holesterol oziroma preprečuje njegovo povišanje. Že zaradi tega varuje srce.

Preprost nasvet za bolj zdrav velikonočni obrok
Nič ni narobe, če se občasno pregrešimo ali pojemo več, kot naše telo potrebuje, razlaga prehranska strokovnjakinja Anja Pristavec. A le če se tako prehranjujemo le ob praznikih in ne ves čas. Preprosto pa lahko tudi svoje praznične obroke spremenimo v bolj zdrave, če poskrbimo, da polovico obroka sestavlja zelenjava. Kaj bi bilo še dobro vedeti o velikonočni hrani?

To bo pomagalo znižati holesterol
Naj najprej pojasnimo, da holesterol sam po sebi ni nič slabega. Imamo ga vsi ljudje in brez njega ne bi mogli živeti. Proizvajajo ga naša jetra in nekaj ga zaužijemo s hrano. A težava se pojavi, ko imamo naenkrat preveč tako imenovanega LDL holesterola. Ta pa lahko maši žile in ko ga je preveč, je treba ukrepati in to preprečiti.

Presenetljivo je, kaj lahko teh 10 živil naredi za vaše srce
Da bi imeli bolj zdravo in močno srce, se izogibajte hrani, ki vsebuje veliko nasičenih maščob, sladkorja, soli. Izogibajte se živilom, ki vsebujejo prazne kalorije – z njimi zaužijemo veliko kalorij, a malo hranil, ki jih naše telo potrebuje. Kaj pa bi morali jesti?

Kompulzivno prenajedanje: ko se ne moreš zaustaviti
Kompulzivno prenajedanje je motnja, za katero je značilno, da bolnik ni požrešen, le zaustaviti se ne more. Za tiste, ki imajo to motnjo, so značilni močni občutki krivde in sramu, pravi sociologinja Dragica Sternad.

5 najboljših živil za vaše srce
Ohranjanje zdravega srca zahteva več kot le izogibanje hitri prehrani in močno predelani hrani. Zdravje srca izboljšate tudi, če izbirate živila, ki pomagajo znižati holesterol, krvni pritisk in vnetja v telesu. Tu je nekaj živil, ki so odlična za vaše srce.

S to vitaminsko bombo pričnite dan
S takšno pijačo je odlično pričeti dan sedaj, ko je obdobje prehladov in gripe. Vsebuje veliko vitamina C pa tudi drugih antioksidantov in hranil, ki nam koristijo. Zaužite takšne snovi že zjutraj in tako poskrbite, da se boste cel dan počutili bolje.

Poznate to neverjetno antioksidantno bombo?
Narava nas jeseni obda v tople jesenske barve in te se lahko znajdejo tudi na krožniku. Buče so odličen vir vitaminov in mineralov, ki bodo pred zimo naše telo dodobra nahranile s številnimi vitamini in minerali. So izjemno zdrave, saj so bogate z antioksidanti, hkrati pa vsebujejo malo kalorij, zato so odlična izbira za tiste, ki pazijo tudi na svojo linijo.

Kako vse nam koristi žajbelj?
Zagotovo ste že slišali za naslednje ljudsko priporočilo: ko te boli grlo, grgraj žajbljev čaj. To zelišče, ki je doma v Sredozemlju, naj bi pomagalo pomiriti vnetje sluznice. Pa tudi sicer si je v tem letnem času priporočljivo kdaj privoščiti skodelico čaja iz njegovih posušenih listov, saj vsebujejo kar nekaj antioksidantov.

Kako uspešno znižati holesterol?
Stresnemu načinu življenja se danes težko izognemo, hkrati pa premalo časa namenjamo skrbi za svoje zdravje. To pušča nemalo posledic. Zaskrbljujoč je podatek, da ima več kot 60 odstotkov Slovencev povišan holesterol, kar med drugim vodi v srčno-žilne bolezni, te pa so tudi najpogostejši vzrok smrti pri nas. Kako si lahko pomagamo?

Kaj v petih letih zmanjša tveganje za bolezen srca in ožilja za 39 odstotkov?
Celo ljudje, ki pokadijo veliko cigaret in to počnejo že vsaj 20 let, lahko, ko to razvado opustijo, v naslednjih petih letih zmanjšajo svoje tveganje za bolezen srca in ožilja za 39 odstotkov. Kot poroča Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), so te bolezni tako v razvitem svetu kot pri nas najpogostejši vzrok prezgodnje smrti. Največ jih povzročita srčni infarkt in možganska kap.

Strokovnjaki opozorili na nevarna priporočila
Priporočati ljudem, naj ne uživajo nasičenih maščob, je lahko slab nasvet in lahko celo bolj škodi kot pomaga, opozarjajo strokovnjaki. Popolno izogibanje nasičenim maščobam lahko privede do tega, da iz svoje prehrane izključujemo nekatera pomembna živila, kot so jajca, temna čokolada, meso in sir. Vsa ta živila so bogata z maščobami, a vsebujejo tudi veliko zdravih hranil in vitaminov.

Sadje, ki do 15 odstotkov zniža tveganje za bolezen srca
Imate radi borovnice? Potem si jih le privoščite, saj je nova študija pokazala, da varujejo srce in ožilje. Skledica borovnic na dan je zmanjšala tveganje za bolezen srca in ožilja za od 12 do 15 odstotkov. In to pri prekomerno težkih posameznikih, ki so že imeli vrsto dejavnikov tveganja, zaradi katerih so bili bolj ogroženi za pojav takšnih težav. Pri zdravih ljudeh z normalno težo bi po mnenju raziskovalcev tak učinek imela že manjša količina borovnic.

Kaj poveča tveganje za zgodnjo Azheimerjevo bolezen?
Alzheimerjeva bolezen je najpogostejša oblika demence; kar 60 do 80 odstotkov bolnikov jo ima. Ne vemo, kaj jo povzroča. Je pa dejavnik tveganja vsekakor starost, saj se običajno pojavi po 65. letu. A okoli 10 odstotkov bolnikov Alzheimerjevo bolezen dobi pred 65. letom. Takrat govorimo o zgodnji obliki. Raziskovalci so odkrili, kaj bi lahko bil dejavnik tveganja.

Kaj za 87 odstotkov poveča tveganje za smrt zaradi bolezni srca?
Redno uživanje zajtrka že dolgo velja za zdravo navado. Nedavno pa so bili objavljeni rezultati prve študije, ki je pogledala, kako vpliva na naše srce izpuščanje tega obroka. Kaj je bila ugotovitev? Tisti, ki nikoli niso jedli zajtrka, so imeli v primerjavi s tistimi, ki so redno zajtrkovali, kar za 87 odstotkov večje tveganje za smrt zaradi bolezni srca in ožilja.

Zelo razširjena navada poveča tveganje za prezgodnjo smrt
Vse več študij razkriva, da preveč sedenja vodi v pojav kroničnih bolezni in prezgodnjo smrt. V nevarnosti so celo tisti, ki trikrat tedensko odidejo potelovadit za eno uro, če sicer veliko sedijo. Treba je obdobja sedenja prekinjati z vsaj nekaj minutami hoje in gibanja.

Pijete mleko? Polnomastnega ali posnetega?
''Zakaj se zaradi polnomastnega mleka ne boste zredili, zaradi posnetega pa,'' je v svoji kolumni zapisal dr. Michael Mosley. Kot pravi, so v njegovem otroštvu vsi pili polnomastno mleko in je bilo veliko manj težav z debelostjo kot danes, ko vsi pijejo posneto mleko. Navedel pa je kar nekaj razlogov, zakaj danes tudi sam pije polnomastno mleko.

Znanstveniki razkrili, kar bi vsi morali vedeti o maslu
Maslo je prišlo na slab glas, ker vsebuje nasičene maščobe. Številni ljudje mislijo, da bodo zaradi visokega nivoja maščob, ki jih vsebuje maslo, dobili povišan holesterol, da se jim bodo zamašile žile in da imajo povečano tveganje za srčni infarkt. A temu ni tako, pravijo strokovnjaki.

Ko ne uživate v življenju in le še izpolnjujete obveznosti
“Izgorelost se začne s tem, da se ženete in delate, pa niste zadovoljni. Morda se ne počutite cenjene, mislite, da za svoje delo niste dovolj nagrajeni. Morda vam niso všeč sodelavci, šef. Ali pa vam zaradi preobilice dela stvari uhajajo iz rok.” Tako zdravnica in psihoterapevtka Tina Bončina opiše, kaj nas lahko pripelje v stanje izgorelosti. Počutimo se vse slabše. Na koncu je telo lahko tako izčrpano, da ne moremo več niti vstati iz postelje.