slab holesterol

Kako uspešno znižati holesterol?
Stresnemu načinu življenja se danes težko izognemo, hkrati pa premalo časa namenjamo skrbi za svoje zdravje. To pušča nemalo posledic. Zaskrbljujoč je podatek, da ima več kot 60 odstotkov Slovencev povišan holesterol, kar med drugim vodi v srčno-žilne bolezni, te pa so tudi najpogostejši vzrok smrti pri nas. Kako si lahko pomagamo?

Kaj v petih letih zmanjša tveganje za bolezen srca in ožilja za 39 odstotkov?
Celo ljudje, ki pokadijo veliko cigaret in to počnejo že vsaj 20 let, lahko, ko to razvado opustijo, v naslednjih petih letih zmanjšajo svoje tveganje za bolezen srca in ožilja za 39 odstotkov. Kot poroča Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), so te bolezni tako v razvitem svetu kot pri nas najpogostejši vzrok prezgodnje smrti. Največ jih povzročita srčni infarkt in možganska kap.

Strokovnjaki opozorili na nevarna priporočila
Priporočati ljudem, naj ne uživajo nasičenih maščob, je lahko slab nasvet in lahko celo bolj škodi kot pomaga, opozarjajo strokovnjaki. Popolno izogibanje nasičenim maščobam lahko privede do tega, da iz svoje prehrane izključujemo nekatera pomembna živila, kot so jajca, temna čokolada, meso in sir. Vsa ta živila so bogata z maščobami, a vsebujejo tudi veliko zdravih hranil in vitaminov.

Sadje, ki do 15 odstotkov zniža tveganje za bolezen srca
Imate radi borovnice? Potem si jih le privoščite, saj je nova študija pokazala, da varujejo srce in ožilje. Skledica borovnic na dan je zmanjšala tveganje za bolezen srca in ožilja za od 12 do 15 odstotkov. In to pri prekomerno težkih posameznikih, ki so že imeli vrsto dejavnikov tveganja, zaradi katerih so bili bolj ogroženi za pojav takšnih težav. Pri zdravih ljudeh z normalno težo bi po mnenju raziskovalcev tak učinek imela že manjša količina borovnic.

Kaj poveča tveganje za zgodnjo Azheimerjevo bolezen?
Alzheimerjeva bolezen je najpogostejša oblika demence; kar 60 do 80 odstotkov bolnikov jo ima. Ne vemo, kaj jo povzroča. Je pa dejavnik tveganja vsekakor starost, saj se običajno pojavi po 65. letu. A okoli 10 odstotkov bolnikov Alzheimerjevo bolezen dobi pred 65. letom. Takrat govorimo o zgodnji obliki. Raziskovalci so odkrili, kaj bi lahko bil dejavnik tveganja.

Kaj za 87 odstotkov poveča tveganje za smrt zaradi bolezni srca?
Redno uživanje zajtrka že dolgo velja za zdravo navado. Nedavno pa so bili objavljeni rezultati prve študije, ki je pogledala, kako vpliva na naše srce izpuščanje tega obroka. Kaj je bila ugotovitev? Tisti, ki nikoli niso jedli zajtrka, so imeli v primerjavi s tistimi, ki so redno zajtrkovali, kar za 87 odstotkov večje tveganje za smrt zaradi bolezni srca in ožilja.

Zelo razširjena navada poveča tveganje za prezgodnjo smrt
Vse več študij razkriva, da preveč sedenja vodi v pojav kroničnih bolezni in prezgodnjo smrt. V nevarnosti so celo tisti, ki trikrat tedensko odidejo potelovadit za eno uro, če sicer veliko sedijo. Treba je obdobja sedenja prekinjati z vsaj nekaj minutami hoje in gibanja.

Pijete mleko? Polnomastnega ali posnetega?
''Zakaj se zaradi polnomastnega mleka ne boste zredili, zaradi posnetega pa,'' je v svoji kolumni zapisal dr. Michael Mosley. Kot pravi, so v njegovem otroštvu vsi pili polnomastno mleko in je bilo veliko manj težav z debelostjo kot danes, ko vsi pijejo posneto mleko. Navedel pa je kar nekaj razlogov, zakaj danes tudi sam pije polnomastno mleko.

Znanstveniki razkrili, kar bi vsi morali vedeti o maslu
Maslo je prišlo na slab glas, ker vsebuje nasičene maščobe. Številni ljudje mislijo, da bodo zaradi visokega nivoja maščob, ki jih vsebuje maslo, dobili povišan holesterol, da se jim bodo zamašile žile in da imajo povečano tveganje za srčni infarkt. A temu ni tako, pravijo strokovnjaki.

Ko ne uživate v življenju in le še izpolnjujete obveznosti
“Izgorelost se začne s tem, da se ženete in delate, pa niste zadovoljni. Morda se ne počutite cenjene, mislite, da za svoje delo niste dovolj nagrajeni. Morda vam niso všeč sodelavci, šef. Ali pa vam zaradi preobilice dela stvari uhajajo iz rok.” Tako zdravnica in psihoterapevtka Tina Bončina opiše, kaj nas lahko pripelje v stanje izgorelosti. Počutimo se vse slabše. Na koncu je telo lahko tako izčrpano, da ne moremo več niti vstati iz postelje.

Biopsija ledvic
Spošrovani!Na sestamatskem pregledu so mi odkrili zelo slab urin,kateri se tudi po nekaj mesecih še ni popravil. V KC Ljubljana sem opravila ultrazvok ledvic,ki po ni pokazal nic narobe.Imam minimalno...

Napadi hitrega bitja srca
Spoštovani, dogaja sem mi, da mi srce čisto ponori, močno bije in občutek imam, da mi bo kar počilo. V glavnem se mi to dogaja, če se po kosilu uležem, da bi malo počila. Nikoli pa ni teh napadov zve...

Zdravnik razkril tri živila, ki se jim morate izogniti
Avstralski zdravnik Vincent Pedre, avtor knjige Veselo črevesje, je razkril tri živila, ki se jim moramo izogniti, če želimo ohraniti zdravo črevesje. Prav tako je razkril, katera živila sam izbere, ko gre s prijatelji v restavracijo. Prav v restavracijah je namreč pogosto pravi izziv najti zdravo prehrano.

Kardiologinji je dovolj. Odločila se je za drug pristop k zniževanju holesterola
Imate visok holesterol? Tu je tableta. Visok krvni pritisk? Tu sta dve tableti. Visok krvni sladkor? Tu sta dve tableti in injekcija. Tako danes poteka rutinsko delo večine zdravnikov, ne da bi pacientu natančno pojasnili, zakaj sploh pride do visokega holesterola, krvnega pritiska in sladkorja. In predvsem, kako si lahko pomagajo brez tablet, je za CNN zapisala ameriška zdravnica dr. Elizabeth Klodas, ki se je odločila, da bo sama delala nekoliko drugače.

Eno jajce na dan zmanjša tveganje za sladkorno bolezen tipa 2!?
Uživanje enega jajca na dan lahko zmanjša tveganje za sladkorno bolezen tipa 2, je pokazala nova raziskava finske univerze. Nova študija je znova odprla razpravo o tem, ali je uživanje jajc priporočljivo ali slabo za bolnike s sladkorno boleznijo.

Odkritje o mandljih, ki vas bo navdušilo
Oreščki so dolgo časa – podobno kot jajca – veljali za hrano, pri kateri strokovnjaki niso bili prepričani, kako zdrava je. Pri jajcih so se bali velike vsebnosti holesterola, pri oreščkih pa maščob. Toda študije kažejo, da hrane res ne smemo presojati po eni sestavini.

To je živilo z največ antioksidanti! In ne gre za borovnice
Antioksidanti so snovi, ki varujejo naše telo pred škodljivimi prostimi radikali, ki povzročajo oksidativni stres in povečajo tveganje za bolezni srca in ožilja, raka, sladkorno bolezen tipa 2 in kronične bolezni. A k sreči prehrana, bogata z antioksidanti, nevtralizira proste radikale in zmanjša tveganje za te bolezni. Tu so živila, ki imajo največ antioksidantov.

Ko se zdravnik odloči za spremembo ...
Dr. Kevin Gendreau je družinski zdravnik. Ni mu bilo ravno vseeno, da ljudem svetuje in podaja svoje znanje, medtem ko se sam tega, kar ve, ne drži. Da nekaj spremeni, pa se je zmogel odločiti šele, ko je njegovo družino prizadela tragična diagnoza.

Eno jajce na dan?
Eno jajce na dan naj bi kar za četrtino zmanjšalo tveganje za kap, je pokazala kitajska in britanska raziskava. To pa ni edini blagodejni učinek tega živila. Ste vedeli, da je eden najboljših virov beljakovin ter da vsebuje tudi omega-3 maščobne kisline? Poglejte, kako vse vam koristi.

Pri Robertu se je začelo z bolečino v nogi
"Stresen poklic, kajenje. To je pripomoglo k temu, da je prišlo do takšnega stanja pred šestimi leti, ko sem občutil pri hoji bolečino v mečih," pove nekdanji novinar in voditelj Robert Peressutti. Ko je obiskal zdravnika, je ta postavil diagnozo periferne arterijske bolezni. To je pogosta in nevarna bolezen, ki se lahko, če se ne zdravi, konča s kapjo, infarktom ali amputacijo.

To lahko uniči vaše srce in povzroči infarkt ter kap
Med vsemi boleznimi največ Slovencev umre zaradi srčno-žilnih bolezni. Tudi trpljenje je lahko zelo hudo, opozarjajo zdravniki. A dobra novica je, da jih lahko preprečite. Vedeti morate le, kaj lahko uniči vaše srce in kaj mu lahko pomaga.

Polnomastno ali posneto? Katero izbrati?
Kar nekaj časa je veljalo, da je bolj zdravo poseči po posnetem mleku z manj maščobami. Zdaj pa je danska študija pokazala, da je za srce bolj zdravo polnomastno mleko. Raziskovalci so ugotovili, da poveča raven dobrega HDL holesterola.

2 živili, ki zmanjšata holesterol
Uživanje mandljev in temne čokolade lahko pomaga znižati slab holesterol, je pokazala ameriška študija. Raziskovalci opozarjajo, da kljub temu z uživanjem teh dveh živil ne bi smeli pretiravati. Vedno je treba ostati zmeren.

5 dobrih razlogov, da bi morali ta čaj piti vsak dan
Ko vas prevzame nemir, ko vam upade imunska odpornost, ko želite pospešiti svojo presnovo, da bi shujšali ... Takrat spijte več skodelic zelenega čaja na dan, pravijo strokovnjaki. Zeleni čaj ima številne pozitivne učinke, tu pa je pet razlogov, zakaj ga je dobro piti redno.

Dokazano eden najbolj zdravih sadežev. Poglejte, pri čem pomaga!
Zdaj je še čas grozdja, ki spada med znanstveno najbolj raziskane sadeže. Številne raziskave so pokazale, da znižuje holesterol in previsok pritisk, ohranja mladosten videz, krepi imunski sistem, vpliva blagodejno na živce.

Poglejte, kaj se zares zgodi, če preskočite zajtrk
Če ste med tistimi, ki ne zajtrkujejo, imate večje tveganje za aterosklerozo. To je zelo nevarno kopičenje holesterola v arterijah, zaradi česar se te zožijo ali celo zamašijo.

'3 glavni nasveti, ki so mi pomagali izgubiti 30 kilogramov'
Po 40. letu starosti je težje izgubiti odvečne kilograme kot v mladih letih. To se je zgodilo tudi Samanthi Keith, ki je na spletni strani mindbodygreen.com razkrila, kako kar na enkrat s svojimi prejšnjimi triki ni več mogla izgubiti odvečnih kilogramov. Preverite, kako ji je na koncu vseeno uspelo in kako se je na ta način znebila tablet za visok pritisk in se izognila jemanju tablet za visok holesterol.

9 stvari, ki se bodo zgodile z vašim telesom, če boste pojedli 2 jajci na dan
Sestavine jajc so bile vedno znova in znova podvržene dvomu, ali so zdrava ali ne. Veliko je bilo napačnih informacij o jajcih, zaradi katerih še danes ljudje niso prepričani, ali jih vključiti v svoj jedilnik ali ne. A strokovnjaki pravijo, da jih lahko uživate brez slabe vesti. Tu je 9 pozotivnih učinkov jajc na človeško telo. Priporočljiva količina – 2 do 3 jajca na dan.

Vsem dobro znano živilo lahko pomaga zmanjšati holesterol in tveganje za infarkt
Vsakodnevno uživanje jabolčnega kisa lahko občutno zmanjša ravni slabega holesterola, so ugotovili britanski znanstveniki. To nam pomaga ohranjati zdrava naše srce in ožilje. Kar močno zmanjša tveganje za nevaren srčni infarkt. Jabolčni kis bi morali res vključiti v svojo prehrano.

Povsem enostaven recept, kako preprečiti zamašitev arterije
Da bi preprečili zamašitev arterije, uživajte veliko sadja in zelenjave. Ameriška študija, ki je zajela 3,6 milijona ljudi, je še enkrat potrdila, kako močno lahko vplivamo na stanje svojega zdravja s tem, kako se prehranjujemo. Sadje in zelenjavo uživajte čisto vsak dan.