sladkor

Kaj bi v resnici morali vedeti o sadnih sokovih?
Dr. Sally Norton je britanska zdravnica, ki je specializirana za hujšanje. In zanimivo je, da svojim pacientom svetuje, naj nikar ne pretiravajo s sadnimi sokovi, četudi ti nimajo dodanega navadnega sladkorja. Zakaj?

Jagode med vsem sadjem in zelenjavo - tretje najboljše!
Ne le med vsem sadjem in zelenjavo, ampak tudi med oreški in zelišči in začimbami. Jagode naj bi bile po tem, koliko antioksidantov lahko z njimi zaužijemo, tretje najboljše. Izredno blagodejne so tudi, ker lahko uravnavajo krvni sladkor.

1 navada zmanjša tveganje za kap za tretjino!
100 gramov svežega sadja na dan zmanjša tveganje za srčno in možgansko kap za tretjino, pravijo znanstveniki z Oxforda. Če se redno tako zdravo prehranjujemo, imamo manj možnosti, da nas preseneti katera koli težava s srcem.

Katja iz Ljubljane: ''V dveh mesecih sem izgubila kar 16 kilogramov''
22-letna Katja Chatellier se je med nosečnostjo zredila za 14 kilogramov in pol. Prvih nekaj mesecev po porodu se ni obremenjevala z odvečnimi kilogrami, ko je nehala dojiti, pa se je odločila, da se loti hujšanja. V samo dveh mesecih je izgubila kar 16 kilogramov in danes ima zavidanja vredno postavo.

Odrekla se je 1 sestavini. In to je rezultat!
Eni sestavini sem se odrekla, pripoveduje 31-letna Škotinja. In že to je naredilo ogromno razliko. Sčasoma je povsem spremenila svoj življenjski slog. Ampak za božič leta 2013 se je najprej povsem odrekla samo sladkorju.

TRIK: Kako se ustaviti, preden pojemo kaj sladkega?
Ko dobimo občutek, da nujno potrebujemo nekaj sladkega, nam možgani pravzaprav sporočajo nekaj drugega. Ameriški in brazilski znanstveniki trdijo, da bomo doživeli isti občutek sreče, če si bomo privoščili nekaj, kar nima specifičnega okusa, a je enako kalorično.

Nutricisti razkrili 7 živil, ki jih ne bi nikoli jedli!
Ko pomislimo na nezdravo hrano, nam najprej na pamet padejo vrečke čipsa. A verjetno ne bi pomislili na sadni smoothie in juho iz pločevinke. Pa bi morali, pravi priznana britanska nutricistka Helen Bond. Preverite, zakaj in katere hrane nutricistka prav tako ne bi jedla.

Tečejo ji krvave solze, zdravniki pa ...
17-letna Marnie Harvey je bila nekoč popolnoma običajno dekle. Nato pa je pred tremi leti pričela jokat kri, ki ji je tekla tudi iz ušes. Nenavadno stanje je britansko deklico in njene starše popolnoma prestrašilo. Zdravniki pa še do danes niso postavili prave diagnoze.

Znate hrano pripraviti tako, da izkoristite vse njene zdravilne lastnosti?
Britanska nutricistka Naomi Haynes svetuje, kako hrano pripraviti tako, da izkoristimo res vsa zdravilna hranila, ki jih vsebuje. Preverite, ali svoje obroke pripravljate tako, da so res optimalno zdravi.

7 načinov, kako lahko jabolčni kis izboljša vaše zdravje
Jabolčni kis ne bo le izboljšal okusa vaših jedi, ampak ga lahko uporabite tudi za lepotne namene in izboljšanje zdravja. Nekatere njegove pozitivne lastnosti, ki so jih že dobro poznale naše babice, so tudi znanstveno dokazane. Preverite, katere.

Poznate resnično razliko med belim in rjavim sladkorjem?
Da je bel sladkor krivec za številne bolezni, kot so sladkorna bolezen in srčno-žilne bolezni, je že dolgo znano. A nič dobrega za svoje telo ne boste storili niti, če boste bel sladkor le nadomestili z rjavim sladkorjem ali priljubljenimi sladili, kot je agavin sirup.

Vsi ga uživamo! Pa nam res škodi?
Umetno sladilo aspartam se skriva v gaziranih pijačah, pa tudi v žvečilnih gumijih, jogurtih, celo v zdravilih, na katerih je označeno, da so brez sladkorja. Britanski znanstveniki so preverili, ali nekaterim res škodi.

Dokazali, kako se upreti sladkarijam
Znanstveniki so ugotovili, zakaj se včasih sladkim pregreham sploh ne moremo upreti, medtem ko se včasih režima zdrave prehrane držimo veliko lažje.

Ste v stresu, nemirni, razdražljivi in ne spite dobro?
Zadnji mesec v letu je eden najlepših mesecev, a hkrati lahko tudi eden najbolj stresnih. Leto se zaključuje, obveznosti je še veliko. Poleg službenih, tudi številne družinske in lahko se zgodi, da smo preprosto preobremenjeni. S tem pa bolj razdraženi, nemirni in ne spimo več dobro.

To naj bi bila bolj zdrava kava
Ameriški znanstvenik je odkril, kako je mogoče izkoristiti vse prednosti za zdravje, ki jih ima kava. Nov način praženja kavnih zrn omogoči, da ta ohranijo več antioksidantov – predvsem enega, ki je zelo močan ter blagodejen.

Preprečite pojav herpesa!
Nadležen oralni herpes sicer vašega življenja ne ogrozi, vendar močno zamaje vašo samozavest. Naučite se, kako lahko zmanjšate pogostost njegovih izbruhov.

Poglejte, zakaj so mnogo bolj zdrave, kot si mislite!
Banane spadajo med bolj zdrave sadeže, saj vsebujejo ogromno vitaminov in mineralov, so bogate z vlakninami, vrh vsega imajo kljub svoji sladkosti nizek glikemični indeks.

Znižajo holesterol, izboljšajo prebavo, poskrbijo za dober spanec
Banane spadajo med bolj zdrave sadeže, saj vsebujejo ogromno vitaminov in mineralov, so bogate z vlakninami, vrh vsega imajo kljub svoji sladkosti nizek glikemični indeks.

Tega ne smete uživati, ko ste prehlajeni!
Prej ali slej vsakogar napade ta tako mučen prehlad. A ko se to zgodi, ne podaljšujte svojih muk s tem, da uživate napačno hrano in pijačo. Odrecite se sladkorju, procesiranim ogljikovim hidratom, alkoholu …

Kako opečen kruh in krompir pripraviti tako, da ne povzročata raka?
Hrustljav krompirček in opečen kruh lahko pripomoreta k nastanku rakavega obolenja, če ju preveč zapečemo, je pokazala nova britanska študija. Preberite si, kakšno pripravo priporoča strokovnjak.

Poglejte, kaj se je zgodilo po tem, ko je spremenila zajtrk …
23-letna nekdanja odvisnica od sladkorja Charlotte Bourton je izgubila kar 44 kilogramov, ko je spremenila svoje jutranje prehranjevalne navade. Če je prej dan pričela s čokoladicami in kruhom s čokoladnim namazom, je nato zajtrkovala bolj zdravo in sčasoma opustila tudi preostale sladkarije med obroki.

Poglejte, kaj sladkor, alkohol, gluten in mlečni izdelki naredijo obrazu!
Vsi že dobro vemo, da prehrana vpliva na videz kože. Zaradi prehrane z malo kakovostnimi hranili se lahko hitreje postrajo, saj se gube poglobijo, koža postane bolj suha in manj napeta. Naturopatinja iz Londona pa razkriva, kako na videz naše kože vpliva prekomerno pitje alkohola, uživanje sladkorja, glutena in mlečnih izdelkov.

Tako se zagotovo znebite maščobe na trebuhu
Maščobne obloge na trebuhu. Tiste, ki se jih je najtežje znebiti, in tiste, ki si jih najmanj želimo. A vse ni tako črnogledo. Z nekaj ukrepi se jih lahko za vedno znebimo. Tu je nekaj nasvetov, ki vam morda pridejo prav.

Poglejte, kaj se zgodi, ko devet dni ne jeste sladkorja
Prenehajte šteti kalorije in se preprosto odpovejte sladkorju. Zadnja raziskava je pokazala, da so imeli ljudje, ki so se le za devet dni odpovedali sladkorju, takoj nižji pritisk in nižji nivo holesterola v krvi.

Pomembno odkritje o sladkarijah!
Uživanje sladkorja nikakor ne vpliva samo na obseg pasu. Kot poudarjajo strokovnjaki, dokazano povzroča raka na črevesju. Poleg čokolade, piškotov in tortic pa so zelo škodljive tudi slabe nasičene in trans maščobe.

Samo dve stvari je morala spremeniti in uspelo ji je!
Visoka 26-letnica danes tehta zanjo zdravih 67 kilogramov. Kdo bi pomislil, da je imela leta 2007 več kot 100 kilogramov. Uspelo ji je, ker je spremenila dve stvari: odnos do hrane in odnos do telovadbe. Recept je preprost.

Zaradi teh fotografij se jim boste morda odpovedali
Zobozdravniki opozarjajo, da sladke pijače in prehrana, bogata s sladkorji, povzroča zobno gnilobo. Še posebej se spopadajo z vse več ekstrakcijami zob pri otrocih, kjer morajo včasih prav vse mlečne zobe izpuliti že zelo majhnim otrokom. Tu je nekaj fotografij, ki prikazujejo nekaj najhujših primerov, ki pa, kot pravijo, niso več taka redkost.

So dietne pijače bolj zdrave?
Če ste upali, da boste navadno pijačo zamenjali z dietno in boste s tem rešili težavo pridobivanja odvečnih kilogramov zaradi sladkih pijač, ste se zmotili, pravijo strokovnjaki. Preverite zakaj.

Hrana, ki pomaga, če imate akne ali menopavzo
Vam preglavice povzročajo akne ali pa vas mučijo simptomi menopavze – oblivanje vročice, glavoboli, nihanje razpoloženja? V obeh primerih je težava, da hormoni niso v ravnovesju. Kako jih uravnovesiti s hrano, piše britanska zdravnica dr. Erika Schwartz.

Prevare: Želijo vas prepričati, da je to zdravo – a ni!
Tu je nekaj izdelkov, ki jih proizvajalci reklamirajo kot hranljive in dobre za zdravje. A v resnici ni čisto tako, piše spletna stran Rawstory.com.