sladkor

Vsi ga uživamo! Pa nam res škodi?
Umetno sladilo aspartam se skriva v gaziranih pijačah, pa tudi v žvečilnih gumijih, jogurtih, celo v zdravilih, na katerih je označeno, da so brez sladkorja. Britanski znanstveniki so preverili, ali nekaterim res škodi.

Dokazali, kako se upreti sladkarijam
Znanstveniki so ugotovili, zakaj se včasih sladkim pregreham sploh ne moremo upreti, medtem ko se včasih režima zdrave prehrane držimo veliko lažje.

Ste v stresu, nemirni, razdražljivi in ne spite dobro?
Zadnji mesec v letu je eden najlepših mesecev, a hkrati lahko tudi eden najbolj stresnih. Leto se zaključuje, obveznosti je še veliko. Poleg službenih, tudi številne družinske in lahko se zgodi, da smo preprosto preobremenjeni. S tem pa bolj razdraženi, nemirni in ne spimo več dobro.

To naj bi bila bolj zdrava kava
Ameriški znanstvenik je odkril, kako je mogoče izkoristiti vse prednosti za zdravje, ki jih ima kava. Nov način praženja kavnih zrn omogoči, da ta ohranijo več antioksidantov – predvsem enega, ki je zelo močan ter blagodejen.

Preprečite pojav herpesa!
Nadležen oralni herpes sicer vašega življenja ne ogrozi, vendar močno zamaje vašo samozavest. Naučite se, kako lahko zmanjšate pogostost njegovih izbruhov.

Poglejte, zakaj so mnogo bolj zdrave, kot si mislite!
Banane spadajo med bolj zdrave sadeže, saj vsebujejo ogromno vitaminov in mineralov, so bogate z vlakninami, vrh vsega imajo kljub svoji sladkosti nizek glikemični indeks.

Znižajo holesterol, izboljšajo prebavo, poskrbijo za dober spanec
Banane spadajo med bolj zdrave sadeže, saj vsebujejo ogromno vitaminov in mineralov, so bogate z vlakninami, vrh vsega imajo kljub svoji sladkosti nizek glikemični indeks.

Tega ne smete uživati, ko ste prehlajeni!
Prej ali slej vsakogar napade ta tako mučen prehlad. A ko se to zgodi, ne podaljšujte svojih muk s tem, da uživate napačno hrano in pijačo. Odrecite se sladkorju, procesiranim ogljikovim hidratom, alkoholu …

Kako opečen kruh in krompir pripraviti tako, da ne povzročata raka?
Hrustljav krompirček in opečen kruh lahko pripomoreta k nastanku rakavega obolenja, če ju preveč zapečemo, je pokazala nova britanska študija. Preberite si, kakšno pripravo priporoča strokovnjak.

Poglejte, kaj se je zgodilo po tem, ko je spremenila zajtrk …
23-letna nekdanja odvisnica od sladkorja Charlotte Bourton je izgubila kar 44 kilogramov, ko je spremenila svoje jutranje prehranjevalne navade. Če je prej dan pričela s čokoladicami in kruhom s čokoladnim namazom, je nato zajtrkovala bolj zdravo in sčasoma opustila tudi preostale sladkarije med obroki.

Poglejte, kaj sladkor, alkohol, gluten in mlečni izdelki naredijo obrazu!
Vsi že dobro vemo, da prehrana vpliva na videz kože. Zaradi prehrane z malo kakovostnimi hranili se lahko hitreje postrajo, saj se gube poglobijo, koža postane bolj suha in manj napeta. Naturopatinja iz Londona pa razkriva, kako na videz naše kože vpliva prekomerno pitje alkohola, uživanje sladkorja, glutena in mlečnih izdelkov.

Tako se zagotovo znebite maščobe na trebuhu
Maščobne obloge na trebuhu. Tiste, ki se jih je najtežje znebiti, in tiste, ki si jih najmanj želimo. A vse ni tako črnogledo. Z nekaj ukrepi se jih lahko za vedno znebimo. Tu je nekaj nasvetov, ki vam morda pridejo prav.

Poglejte, kaj se zgodi, ko devet dni ne jeste sladkorja
Prenehajte šteti kalorije in se preprosto odpovejte sladkorju. Zadnja raziskava je pokazala, da so imeli ljudje, ki so se le za devet dni odpovedali sladkorju, takoj nižji pritisk in nižji nivo holesterola v krvi.

Pomembno odkritje o sladkarijah!
Uživanje sladkorja nikakor ne vpliva samo na obseg pasu. Kot poudarjajo strokovnjaki, dokazano povzroča raka na črevesju. Poleg čokolade, piškotov in tortic pa so zelo škodljive tudi slabe nasičene in trans maščobe.

Samo dve stvari je morala spremeniti in uspelo ji je!
Visoka 26-letnica danes tehta zanjo zdravih 67 kilogramov. Kdo bi pomislil, da je imela leta 2007 več kot 100 kilogramov. Uspelo ji je, ker je spremenila dve stvari: odnos do hrane in odnos do telovadbe. Recept je preprost.

Zaradi teh fotografij se jim boste morda odpovedali
Zobozdravniki opozarjajo, da sladke pijače in prehrana, bogata s sladkorji, povzroča zobno gnilobo. Še posebej se spopadajo z vse več ekstrakcijami zob pri otrocih, kjer morajo včasih prav vse mlečne zobe izpuliti že zelo majhnim otrokom. Tu je nekaj fotografij, ki prikazujejo nekaj najhujših primerov, ki pa, kot pravijo, niso več taka redkost.

So dietne pijače bolj zdrave?
Če ste upali, da boste navadno pijačo zamenjali z dietno in boste s tem rešili težavo pridobivanja odvečnih kilogramov zaradi sladkih pijač, ste se zmotili, pravijo strokovnjaki. Preverite zakaj.

Hrana, ki pomaga, če imate akne ali menopavzo
Vam preglavice povzročajo akne ali pa vas mučijo simptomi menopavze – oblivanje vročice, glavoboli, nihanje razpoloženja? V obeh primerih je težava, da hormoni niso v ravnovesju. Kako jih uravnovesiti s hrano, piše britanska zdravnica dr. Erika Schwartz.

Prevare: Želijo vas prepričati, da je to zdravo – a ni!
Tu je nekaj izdelkov, ki jih proizvajalci reklamirajo kot hranljive in dobre za zdravje. A v resnici ni čisto tako, piše spletna stran Rawstory.com.

Izjemno živilo, ki je antioksidantno bolj kot borovnice
Želite zaužiti več antioksidantov? Z njimi nista bogata le sadje in zelenjava. Laneno seme je na devetem mestu 100 najbolj antioksidantnih živil, celo pred borovnicami in olivami oziroma njihovim oljem.

5 napitkov, ki se jim morate takoj odreči
Včasih lahko nekateri napitki, s katerimi se želimo odžejati, našemu organizmu naredijo več škode kot koristi. Še posebej, če vsebujejo preveč sladkorja. Tu je nekaj izmed napitkov, ki se jim je bolje izogniti ali pitje le-teh vsaj omejiti.

Kaj gube razkrivajo o vašem zdravju?
Gubice so običajen del staranja, a nekateri se postarajo hitreje kot preostali. Nekaj k temu pripomore genetika, veliko pa odloča tudi način življenja. Če pazimo na zdravo prehrano, se izogibamo prekomernemu sončenju in nezdravim razvadam, pijemo dovolj vode, lahko naša polt ostane dlje časa mladostna in sijoča. Kljub vsemu gubice le povedo nekaj o našem zdravju. Tu je nekaj dokazanih povezav.

Ne boste verjeli, kaj vse vsebujejo
Beta karoten, ki se v telesu pretvori v vitamin A. Pa vitamine B-kompleksa, vitamin C, kalij, mangan, vlaknine, omega-3 maščobe. Vse to se znajde na vašem krožniku, ko si privoščite bučke. Najbolj zdrave so dušene.

Tragična smrt 39-letnega bodybuilderja
Nekoč so vsi občudovali njegovo moč. Pred svojo veliko prezgodnjo smrtjo pa je komaj 39 let star Dean Wharmby za svojo bolezen - raka na jetrih krivil slabo prehrano, energijske pijače in uživanje steroidov.

Koliko si ga lahko privoščite brez slabe vesti?
Poleti se mnogi najraje shladijo tako, da si privoščijo za ta letni čas najbolj priljubljeno poslastico – sladoled. Ta je vsekakor zelo osvežujoč; nas pa je zanimalo, če je tudi vsaj malo zdrav.

5 naravnih trikov za sijočo kožo brez gubic in podočnjakov
Skrivnost bolj sijoče polti res obstaja. In sicer sta to sadje in zelenjava oranžne barve, pove nutricistka Mojca Cepuš. Zaupala nam je še, kako se lahko povsem naravno znebimo podočnjakov ter kožo dlje ohranimo bolj mladostno.

17 živil, ki jih morate jesti, če želite shujšati
Jesti je treba čim bolj raznoliko, a hkrati prehransko bogato hrano, pravi nutricistka Fiona Kirk. Ta je v svoji knjigi Razkrite skrivnosti diete sestavila seznam živil, ki jih je dobro jesti, če želimo shujšati.

Preprečuje kap, bolezni srca in sladkorno bolezen
Samo dva kozarca brusničnega soka na dan lahko zmanjšata tveganje za kap, srčno-žilne bolezni in sladkorno bolezen. Brusnice so namreč bogate s polifenoli, ki spodbujajo naravne obrambne mehanizme telesa.

Preprost trik, da ostanemo dlje časa siti
Če pred ogljikovimi hidrati zaužijemo nekaj beljakovin in zelenjave, bomo ostali dlje časa siti, pravi nova študija. Takšen način prehranjevanja lahko močno koristi tudi diabetikom, saj uravnava krvni sladkor.

4 najpogostejše zmote o sladkorju
Ljudje, ki pojedo največ dodanega sladkorja, imajo več kot dvakrat večje tveganje za prezgodnjo smrt ali bolezni srca, je pokazala objavljena v priznani reviji JAMA Internal Medicine. A to je nekaj, kar že vsi dobro vemo. Zatakne pa se pri vprašanjih, kot so: kako škodljiv je sladkor v sadju, kaj pa v sadnih sokovih in smoothijih?