Vizita.si

sladkorja

Prehrana 29. 05. 2024 04.39

8 načinov, kako se počutiti sito, medtem ko jeste manj

Če poskušate shujšati, verjetno veste, da morate bodisi zmanjšati vnos kalorij ali pa povečati telesno aktivnost. Prvo je za mnoge ljudi precej težavno, saj se lahko počutijo lačne.

Alternativa 27. 05. 2024 04.17

Priprava sirupa iz smrekovih vršičkov zahteva le nekaj sestavin

Sirup iz smrekovih vršičkov je tradicionalno naravno ''zdravilo'', ki so ga uporabljale že naše babice za lajšanje težav z dihali, kašljem in prehladom. Smrekovi vršički, mladi poganjki smrekovih vejic, so bogati z eteričnimi olji, vitamini in minerali, kar jim daje številne zdravilne lastnosti. Ta naravni sirup je enostaven za pripravo in je odlična izbira za tiste, ki želijo izkoristiti moč narave za izboljšanje svojega zdravja.

Zdravje 25. 05. 2024 04.55

Ste že pili peteršiljev čaj?

Peteršilj (Petroselinum crispum) je pogosto uporabljena zeliščna rastlina v kuhinji, znana po svojem svežem okusu in bogatih hranilnih vrednostih. Poleg kulinarične uporabe pa ima peteršilj številne zdravstvene koristi, zaradi česar je postal priljubljena sestavina za pripravo čaja.

Prehrana 22. 05. 2024 04.27

Prehranske vlaknine: zato jih potrebujemo v prehrani

Vlaknine najdemo v sadju, zelenjavi, celih zrnih in stročnicah, najbolj pa so znane po svoji sposobnosti preprečevanja ali lajšanja zaprtja. Toda ali ste vedeli, da živila, ki vsebujejo vlaknine, nudijo tudi druge koristi za zdravje?

Zdravje 20. 05. 2024 04.41

Najpogostejši razlogi za bolečino v trebuhu

Ko nas začne boleti trebuh, se velikokrat sprašujemo, ali je kriva določena hrana, živilo, kombinacija več dejavnikov ali kaj drugega. Predstavljamo najpogostejše vzroke za bolečino v trebuhu in najboljše načine zdravljenja, navsezadnje pa tudi preventivo.

Prehrana 20. 05. 2024 04.00

Vse o medu ob svetovnem dnevu čebel

Med je naravno sladko in hranljivo darilo narave, ki ga proizvajajo čebele iz nektarja cvetov. Poleg svoje okusne in sladke narave ima številne zdravstvene koristi. Pomembnost čebel pa presega zgolj proizvodnjo medu; čebele so ključne za opraševanje rastlin, kar omogoča pridelavo hrane za ljudi in živali ter ohranjanje biotske raznovrstnosti. Brez čebel bi bil naš svet revnejši za številne pomembne živilske vire in naravne procese. Zato je nujno, da cenimo in varujemo te pridne delavke ter se zavedamo njihove ključne vloge v ekosistemu.

Srčno žilne bolezni 12. 05. 2024 04.28

Srčno-žilne bolezni so lahko povezane s tem

Nobeno presenečenje ni, da je pogosto ali celo redno uživanje ocvrte hrane povezano z večjim tveganjem za razvoj srčno-žilnih bolezni. Poglejmo si, kaj je razkrila nova študija.

Prehrana 02. 05. 2024 04.50

Razlogi, zakaj hrepenite po sladkem

Včasih naše telo hrepeni po točno določenih stvareh brez očitnega razloga. Velikokrat nam telo na takšne in drugačne načine sporoča, da mu primanjkuje določenih hranil – največkrat vitaminov. Poglejmo si, kaj razkriva želja po sladkem.

Prehrana 30. 04. 2024 04.00

Poznate umetna sladila?

Umetna sladila so postala stalnica sodobne prehrane, ponujajoč sladkost brez dodatnih kalorij. Njihova popularnost je vse večja, a hkrati se pojavljajo tudi vprašanja glede njihovega vpliva na zdravje.

Prehrana 26. 04. 2024 04.27

Dobre in manj dobre plati uživanja suhega sadja

Radi uživate suho sadje? Poglejmo si prednosti in morebitne slabosti, če le-te obstajajo.

Prehrana 26. 04. 2024 04.21

5 pijač, s katerimi boste premagali željo po sladkem

Sladkorja ne vnašamo v svoje telo zgolj s prehrano, ampak velikokrat tudi s sladkimi, zelo sladkimi pijačami. Le-te pa niso najbolj zdrave za naše telo, če z njimi pretiravamo. Vsekakor pa si lahko zadovoljimo svojo željo po sladkih pijačah z nekaj preprostimi triki.

Novice 25. 04. 2024 10.17

Ženska prejela prašičjo ledvico skupaj z mehansko srčno črpalko

54-letnica, ki je imela srčno in ledvično popuščanje, bojda ni bila upravičena do tradicionalne presaditve, zato so zanjo oblikovali alternativni postopek.

Prehrana 23. 04. 2024 04.56

Poznate vse koristi češenj?

Češnje (Prunus avium) predstavljajo pomembno sadno vrsto z razširjenostjo po vsem svetu. Njihova biološka in fiziološka kompleksnost, ki sega onstran zgolj okusnih lastnosti, privlači tako botanike in nutricioniste kot tudi kulinarične strokovnjake. Čeprav so bile že stoletja del kmetijskih praks in prehranske kulture, so češnje še vedno predmet številnih raziskav zaradi svojih zdravstvenih koristi in raznolikosti sort.

Prehrana 23. 04. 2024 04.15

Rastlina, za katero ne bi nikoli rekli, da vsebuje magnezij

Topinambur ali jeruzalemska artičoka je rastlina, ki izvira iz Severne Amerike. Gre za trajnico iz družine Asteraceae, sorodno sončnicam, s podzemnimi gomolji, ki so užitni in imajo številne koristi za zdravje. Ključni del te rastline so njeni gomolji, ki vsebujejo inulin, vrsto prebiotika, ki ima pomembno vlogo pri podpori prebavi in splošnemu zdravju črevesja.

Prebava 22. 04. 2024 11.57

Slovenska znanstvenika odkrila črevesne bakterije za zniževanje holesterola

Spremembe v črevesnem mikrobiomu so bile vpletene v vrsto bolezni, vključno s sladkorno boleznijo tipa 2, debelostjo in vnetno črevesno boleznijo. Študija odkriva več vrst bakterij, ki presnavljajo holesterol, pri ljudeh z nižjo ravnjo holesterola. Slovenska znanstvenika sta sodelovala pri raziskavah.

Prehrana 16. 04. 2024 04.31

Najboljša sadje in zelenjava, ki sta polna antioksidantov

Živila, bogata z antioksidanti, so ključne sestavine zdrave prehrane. Antioksidanti, ki jih najdemo predvsem v rastlinski hrani, pomagajo nevtralizirati oksidativni stres in nudijo zaščito pred poškodbami celic, ki jih povzročajo prosti radikali.

Prehrana 16. 04. 2024 04.16

Kako pripraviti uravnotežen obrok?

Uravnotežen obrok je ključnega pomena za vzdrževanje zdravega življenjskega sloga in optimalnega delovanja telesa. Razumevanje osnovnih načel prehrane nam omogoča, da z združevanjem različnih hranilnih snovi ustvarimo obrok, ki zadovolji naše prehranske potrebe. V tem članku bomo raziskali pomembnost uravnoteženega prehranjevanja in ponudili smernice za pripravo takšnih obrokov, ki bodo koristili našemu zdravju in blaginji.

Prehrana 13. 04. 2024 04.02

Spomladanski detoks – ali ga res potrebujemo?

Vstopamo v spomladanski del leta, čas obnovitve in prenove. V spomladanskem času se mnogi od nas začnemo zavedati pomembnosti uravnotežene prehrane in t. i. čiščenja telesa. V tem času se pogosto srečujemo s pojmom "spomladanski detoks", ki obljublja razstrupljanje telesa in izgubo odvečnih kilogramov. Vendar pa se poraja vprašanje – ali ta praksa resnično deluje?

Zdravje 07. 04. 2024 04.14

Znate brati krvno sliko?

Zakaj se rezultati krvne slike lahko od časa do časa razlikujejo, katere so tri najpomembnejše stvari, ki bi jih morali znati prebrati na krvni sliki, in kaj ima krvna slika opraviti z našo prehrano?

Zdravje 06. 04. 2024 04.18

5 razlogov, zakaj je sladkor lahko škodljiv za zdravje

Sladkor, čeprav je okusen in priljubljen sestavni del mnogih prehranskih izdelkov, lahko v prevelikih količinah negativno vpliva na zdravje.

Simptomi in bolezni 30. 03. 2024 04.59

8 znakov, ki lahko kažejo na vnetje v telesu

Večji kot je 'maščobni obroč' okoli pasu oziroma višja kot je raven sladkorja v krvi, večja je nevarnost vnetij, vključno s kroničnimi boleznimi, bolečinami v mišicah in zgodnjo jutranjo utrujenostjo, težavami pri uriniranju in draženju oči.

Prehrana 25. 03. 2024 04.50

10 načinov za spomladansko 'čiščenje' prehrane

Navadno govorimo o spomladanskem čiščenju stanovanja, morda pa je prišel čas, da spregovorimo tudi o 'čiščenju', bolje rečeno, spremembi naše prehrane. Zima se počasi končuje, zato bi bilo dobro, da tudi prehrano prilagodimo letnemu času.

Prehrana 23. 03. 2024 04.10

Vas boli trebuh? Preverite, kaj jesti, da bi se počutili bolje

Imate razdražen želodec? Se spopadate s slabostjo, bruhanjem ali le neprijetnim občutkom, zaradi nečesa, kar ste pojedli? Zdravniki pogosto rečejo, da je najbolje kar počakati, da se želodec umiri ali predpišejo zdravila, če je to potrebno. V tem času pa je dobro, da prilagodimo svoj prehrano. Tu je nekaj živil, ki vam bodo pomagala pomiriti radražen želodec.

Razstrupljanje 12. 03. 2024 04.54

Nova raziskava razkriva učinke probiotikov na krepitev razpoloženja

Nedavna študija je razkrila potencialno pozitiven učinek probiotikov na simptome tesnobe in depresije pri ljudeh. Uživanje probiotikov naj bi tako, če gre verjeti omenjeni raziskavi, močno vplivalo na naše razpoloženje.

Prebava 06. 03. 2024 04.45

Kako lahko s spremembami življenjskega sloga izboljšamo prebavo?

Zdravniki slabo prebavo pogosto povezujejo z več dejavniki, kot so gastrointestinalna stanja ali stres. Navsezadnje pa je velikokrat lahko kriva naša prehrana, pa tudi sam življenjski slog.

Prehrana 29. 02. 2024 04.45

5 najbolj zdravih semen, ki jih lahko dodamo v prehrano

Vključevanje semen v prehrano je odličen način, kako povečati vnos hranil, kot so beljakovine, vitamini, minerali in zdrave maščobe. Poleg tega so semena pogosto polna antioksidantov in vlaknin, kar prispeva k splošnemu zdravju.

Prehrana 28. 02. 2024 04.44

Ali je res slabo jesti po 8. uri zvečer? To morate vedeti

Ljudje se med seboj razlikujemo po številnih značilnostih in navadah. Ena izmed slednjih je seveda tudi ta, ali (lahko) uživamo hrano pozno zvečer ali ne. Bolje rečeno, ali je morda bolje, da je ne bi? Ali je res tako slabo jesti po 8. uri zvečer?

Bolezni 16. 02. 2024 04.30

Potencialni zaplet sladkorne bolezni

Diabetična retinopatija je resna očesna bolezen, ki se pojavi kot zaplet sladkorne bolezni.

Prehrana 15. 02. 2024 04.40

To se zgodi, če jemo preveč mastne hrane

Naše telo potrebuje (zdrave!) maščobe za pravilno in optimalno delovanje. A govora je o zdravih maščobah v normalnih mejah.

Vitamini in minerali 15. 02. 2024 04.34

Kdo bi moral jemati dodatke cinka?

So dodatki cinka smiselni in kdaj? Poglejmo si vse, kar morate vedeti o dodatkih cinka.

ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1310