sveže

Kakšna bi morala biti prehrana pri ulceroznem kolitisu?
Ulcerozni kolitis spada v skupino vnetnih črevesnih bolezni.

Ste že poskusili dati čebulo v nogavice?
Verjamemo, da ste se že sami prepričali, kako rdeča čebula, ki jo postavimo ob vzglavje postelje, v trenutku pomirja tudi najbolj vztrajen kašelj, ampak ali ste vedeli tudi, da je to živilo enako učinkovito, ko ga prislonite ob nogo in čezenj potegnete nogavico? Morda se sliši kot šala, a ni!

Živilo, ki ga preprosto morate uživati v tem času
Kislo zelje je tradicionalna fermentirana jed, ki je znana po svojem edinstvenem okusu in številnih zdravilnih lastnostih.

Martinov praznik: tradicija, vino in druženje
Martinov praznik je dan, ki ga praznujejo v mnogih delih sveta, zlasti v Evropi. To je čas, ko se ljudje zberejo, da bi obeležili svetega Martina, zaščitnika vina in vinogradov. Praznik martinovanje ima bogato zgodovino in številne tradicije, ki segajo nazaj v srednji vek.

Kakšni so simptomi okužbe s salmonelo?
Okužba s salmonelo (salmoneloza) je pogosta bakterijska bolezen, ki prizadene črevesni trakt. Bakterije salmonele običajno živijo v živalskem in človeškem črevesju in se izločajo z blatom. Ljudje se najpogosteje okužimo z okuženo vodo ali hrano.

Je ta pripravek res naravno zdravilo proti prehladu in gripi?
Rumena ali rdeča čebula vsebujeta blagodejne spojine, kot je kvercetin. Toda ali je njihov učinek res večji, če namesto sveže čebule uživamo čebulno vodo?

Koprivin čaj je obogaten z železom in lahko znižuje krvni sladkor
Kopriva ali botanično urtica dioica je ena najbolj zdravilnih rastlin, kar jih poznamo. O njenem vplivu je pisal že grški modrec Fanias. Stari grški zdravnik Dioskurid pa ji je pripisoval zdravilni učinek pri splošni slabosti, izločanju seča, slabi prebavi, kašlju, ranah, čirih, krvavitvah in čiščenju krvi.

Živila, ki jih preprosto morate uživati v jesenskem času
Za veliko ljudi jesen pomeni sezono obilnih jedi 'na žlico'. Na voljo imamo izvrstne enolončnice in druge jedi, ki vsebujejo predvsem bučo, sladki krompir, korenček in ostalo. Poglejmo si, katera živila ne smejo manjkati na našem krožniku v tem letnem času.

Preproste navade za naravno krepitev imunosti
Predstavljamo vam nekaj trikov, ki bodo okrepili vašo imunost in s tem telesu omogočili lažji boj proti različnim virusom.

Veste vse o nosečniški slabosti?
Nosečnost je čudovito in posebno obdobje za vsako žensko, vendar pa se lahko pojavijo tudi nekateri neprijetni simptomi, med njimi tudi nosečniška slabost.

10 načinov, kako sta povezana sreča in zdravje
Ste kdaj pomislili, kako je sreča odvisna od našega zdravja? Ko smo zdravi, le redko pomislimo na to, kaj imamo. Poglejmo si, kako in zakaj je naša sreča odvisna od zdravja, navsezadnje pa, kaj lahko naredimo, da eno z drugim izboljšamo!

Kakšni so simptomi okužbe z listerijo?
Okužba z listerijo je bakterijska bolezen, ki se prenaša s hrano in je lahko zelo resna za nosečnice, osebe, starejše od 65 let, in osebe z oslabljenim imunskim sistemom. Najpogosteje jo povzroči uživanje nepravilno predelanega mesa in nepasteriziranih mlečnih izdelkov.

Tako boste poleti zdravi in aktivni
Poletje je čas vitalnosti, sonca in dogodivščin na prostem. Predstavlja odlično priložnost, da daste prednost svojemu zdravju in dobremu počutju, medtem ko kar najbolje izkoristite živahne, sončne in tople dni.

Vodnik za uravnoteženo poletno prehrano
Ni treba, da je poletna prehrana nujno izziv. Ne poslužujte se strogih diet, temveč poskrbite za uravnoteženo prehrano, ki vam bo pomagala najbolje izkoristiti prednosti sezonskih pridelkov. Poglejmo si nekaj več na to temo.

Najpogostejše tegobe in rešitve med potovanjem
Začenja se sezona piknikov, kampiranja, kratkih in daljših potovanj ter izletov. Z vsemi temi radostmi pa pridejo tudi različne tegobe. Brez skrbi, imamo tudi rešitve. Pomembno je, da poskrbite za preventivo.

Najboljše beljakovine za vaše telo
Beljakovine so ključne za izgradnjo mišične mase, ohranjanje občutka sitosti in izgubo odvečnih kilogramov. A po podatkih nove raziskave, objavljene v reviji Applied Physilogy, Nutrition and Metabolism, ni tako pomembno, koliko beljakovin pojeste, kot iz katerih živil jih prejemate. Predstavljamo vam nekaj najbolj zdravih virov beljakovin.

12 najboljših živil, ki jih morate to poletje vključiti v svoj jedilnik
Poleti skoraj vsi raje posegamo po bolj lahkotni hrani, ki nam daje več energije, nas ohladi in napolni naš dan z občutkom svežine. Če pozimi raje posegamo po bolj 'težki' hrani, imamo poleti radi lahka živila. Poglejmo si nekaj najboljših in najbolj zdravih, ki jih moramo letos preprosto vključiti v svoj jedilnik.

Zakaj peče jezik, ko jeste ananas?
Ste med tistimi, ki ob uživanju ananasa dobite nenavadno mravljinčenje v zadnjem delu grla? Ali pa vas začne srbeti in peči jezik?

Simptomi, ki nakazujejo na težave z jetri
V zadnjih letih je izjemno priljubljen koncept 'čiščenja' telesa, ki naj bi se ga lotili zlasti po praznični hrani ali po daljšem obdobju nezdravega prehranjevanja ter pretiravanja z alkoholom, torej tudi po turneji spomladanskih in poletnih piknik zabav. Istočasno lahko beremo, da se je naše telo sposobno povsem samo očistiti toksinov in pri tem procesu ne potrebuje izdatne pomoči od zunaj. Je torej razstrupljanje zgolj modna muha sodobnega potrošništva?

4 koristi rožmarina, ki jih verjetno še ne poznate
Rožmarin je aromatična zimzelena rastlina, ki jo radi uporabljamo v domači kuhinji ali pa samo uživamo v njenem prijetnem sredozemskem vonju. To pa še ni vse, saj rožmarin lahko blagodejno vpliva tudi na naše zdravje. Več o tem si lahko preberete v nadaljevanju.

5 nasvetov, kako to poletje (p)ostati zdrav in fit
V poletnih mesecih je pomembno, da poskrbimo za preventivo – hidratacija, zaščita pred soncem, zaščita pred insekti in vse ostalo. Poglejmo si deset nasvetov, da boste to poletje ostali zdravi in fit.

Preprost trik, ki vedno deluje
V osnovi vemo, da sta za dobro počutje in fit postavo najpomembnejša gibanje ter uravnotežena prehrana, a nam primež sodobnega časa ne omogoča, da bi vsak dan imeli več raznovrstnih obrokov ter se večkrat tedensko potili v fitnesu ali telovadnici. Vseeno pa naš položaj ni tako brezizhoden, kot se morda zdi na prvi pogled: preverite, kako lahko kljub pomanjkanju časa stopite na pot bolj zdravega življenjskega sloga!

Vam primanjkuje vitamina C? Potem jejte ta živila
Ko nam upade imunska odpornost in želimo pojesti več vitamina C, se najpogosteje spomnimo na limone in pomaranče. A mnogi drugi sadeži vsebujejo celo več vitamina C kot citrusi. Preverite, kako ga še lahko vnesete v svoje telo.

V tem času se čim manj zadržujte na prostem
Izcedek iz nosu, zamašen nos, kihanje ter vnete in srbeče oči so najpogostejši simptomi senenega nahoda, s katerim se številni spopadajo ravno v tem času, ko vse cveti. Če ste tudi vi med alergiki, preverite, kako lahko alergijo omilite ter tako brezskrbno uživate v radostih življenja tudi v času cvetenja.

Za koga je primeren kemični piling?
Kemični piling uporablja kemično raztopino za odstranjevanje plasti kože, ki razkrije bolj mladostno kožo pod njo. Lahko zmanjša ali izboljša fine linije in gube, akne, brazgotine, neenakomerno obarvanje kože in druge kožne nepopolnosti. Različne kemikalije določajo globino pilinga in vrsto zdravljene kože.

Zdravstvene koristi mete: zakaj bi jo morali dodati svoji prehrani?
Odkrijte nekatere od številnih zdravstvenih koristi dodajanja mete vaši prehrani! Od izboljšanja prebave do zmanjšanja vnetij. Zakaj je vredno dodati svežo ali posušeno meto v svojo prehrano?

So polne vitamina C, mangana, kalcija in tudi vitamina K
Maline lahko uživamo vse leto, sveže ali zamrznjene, samostojno ali v različnih sokovih. Niso le okusne in vsestranske, temveč imajo tudi zdravstvene prednosti. Poglejmo si, kaj je o njih znano.

Znaki, ki kažejo, da bi morali uživati več vlaknin
Prehranske vlaknine so odgovorne za zdravo prebavo in imajo preventivni učinek na pojav bolezni žilnega in prebavnega sistema, vendar različne raziskave kažejo, da jih ne jemo dovolj. Na srečo lahko pomanjkanje vlaknin zlahka prepoznamo, to pa so glavni simptomi.

Če delate to, razmislite še enkrat
Vsi vemo, da je mleko izvrsten naravni vir kalcija, vendar se njegove koristi ne končajo pri tem mineralu. Ta vsebuje tudi beljakovine, obogatene vitamine in druge koristne snovi za naš organizem. V uravnotežene in raznovrstne obroke pa je dobro vključevati tudi druge mlečne izdelke, pri čemer naj bodo prva izbira lokalni in domači proizvodi.

Študentska prehrana: nasveti za zdrave obroke
Naj vas vaš proračun ne odvrne od kuhanja! Z malo ustvarjalnosti lahko pridemo do zdravih obrokov!