Vizita.si

tveganje za raka

Prehrana 14. 11. 2022 05.00

5 razlogov, zakaj je dobro pogosto piti špinačni sok

Špinača je prava zakladnica kakovostnih hranil in vsebuje vitamine, minerale in antioksidante. Ne sme biti samo v solatah ali kot priloga, ampak jo uživajmo tudi na druge načine. Skrajni čas je, da poskusite tudi špinačni sok, ker prinaša številne zdravstvene koristi.

Zlata leta 28. 10. 2022 05.00

Kaj se zgodi, če redno uživamo ribe?

Redno uživate ribe? Sploh v tem letnem času in sploh če ste na počitnicah ob morju? Kitajska raziskava je pokazala, da nas ščitijo pred prezgodnjo smrtjo. In sicer se ob rednem uživanju rib tveganje zmanjša tudi za skoraj 40 odstotkov.

Preventiva 28. 10. 2022 05.00

4 preproste stvari, ki lahko zmanjšajo tveganje za nastanek raka

Po različnih študijah sodeč, ni vsaka 'diagnoza rak' (le) stvar genov ali slabe sreče. Ogromno lahko pripomoremo s svojimi navadami.

Prehrana 26. 10. 2022 05.00

Brstični ohrovt – zelena 'bombica', ki ima številne pozitivne učinke

Brstični ohrovt ima specifičen okus, posledično pa ni vsem pri srcu. Še več, večina ljudi ga preprosto ne mara. Vendar ne smemo pozabiti na njegova kakovostna mikrohranila, ki blagodejno vplivajo na naše zdravje. Poglejmo si, kako.

Novice 24. 10. 2022 05.00

4 razlogi, zakaj začeti jemati beta glukane še danes

Beta glukani so vodotopne prehranske vlaknine, ki jih najdemo v nekaterih gobah, morskih algah in žitaricah, kot so ječmen, oves in pšenica. Veliko se je že govorilo o njihovem koristnem vplivu na imunski sistem in njihovo vlogo pri borbi z bakterijami in virusi. Vendar le redko kdo ve, da so beta glukani na Japonskem registrirani kot zdravilo, ki pomaga pacientom pri zdravljenju rakavih obolenj, da imajo pomembno vlogo pri zdravju srca in celo pri hujšanju. Zakaj bi torej morali razmisliti o dodajanju beta glukanov v vaš jedilnik?

Prehrana 16. 10. 2022 05.00

Hrana, ki jo je dobro jesti v 20, 30, 40 letih ...

V najstniških letih potrebujemo več kalcija, da si izgradimo močne kosti, v 30 letih več energije, ker imamo številne obveznosti z družino in službo, v 40 se presnova upočasni in moramo znova prilagoditi prehrano. Preverite, kaj je dobro jesti v različnih življenjskih obdobjih.

Rakave bolezni 07. 10. 2022 05.00

Veste vse o raku dojke?

Rak dojk je najpogostejši rak pri ženskah.

Dieta 07. 10. 2022 05.00

Kaj se zgodi, ko nehamo uživati rdeče meso?

Nekateri se za opustitev mesa odločajo z etičnega vidika, drugi z okoljskega. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pravijo, da uradna medicina stoji za stališčem, da zdrava in uravnotežena prehrana vključuje vsa živila v priporočenih in optimalnih količinah. A pri tem dodajajo, da je lahko tudi prepogosto uživanje mesa in zlasti mesnih izdelkov v večjih količinah zdravju škodljivo.

Zdravje 30. 09. 2022 05.00

Posledice pretiranega sedenja niso nedolžne

V sodobnem času ure in ure preživimo za računalnikom, ne glede na to, ali ga uporabljamo za delo ali za sprostitev in zabavo. Toda pretirano sedenje in pomanjkanje telesne aktivnosti lahko močno vpliva na naše zdravje.

Prehrana 23. 09. 2022 05.00

Razlogov, zakaj uživati korenje, je veliko

Številne generacije so svojim otrokom priporočale, naj za boljši vid jedo korenje. Je to res? Kakšne so resnične koristi korenja in kaj vse vsebuje, si lahko preberite v spodnjih vrsticah.

Tuje 19. 09. 2022 05.00

Jane Fonda sporočila, da ima Ne-Hodgkinov limfom. Kakšni so simptomi in zdravljenje?

Svetovni dan ozaveščanja o limfomu obeležujemo 15. oktobra. Limfomi so maligne bolezni, katerih tumorske celice izvirajo iz limfnega sistema. Gre za bolezen, ki je sorodna levkemiji, povzroča pa jo tudi maligna sprememba limfocitov in njihovo nenadzorovano razmnoževanje.

Imunski sistem 08. 09. 2022 05.00

7 načinov, kako lahko okrepite imunski sistem pred prihodom jeseni

Počasi se bližamo sezoni prehladov in gripe, morda oz. zelo verjetno tudi še enemu valu COVID-19, zato je pomembno, da pravočasno pripravimo svoj imunski sistem, da bo le-ta lahko deloval s polno zmogljivostjo. Poglejmo si, kako lahko to naredimo na naraven način.

Simptomi in bolezni 07. 09. 2022 05.00

Stanje, ki lahko škoduje našemu zdravju

Zdrav holesterol (HDL) imamo vsi, težava pa nastane, ko se začne nabirati preveč slabega (LDL) holesterola. Zelo visok (škodljiv) holesterol lahko močno škoduje našemu zdravju, saj lahko vodi v različne bolezni srca, vključno s srčnimi infarkti, možgansko kapjo in z drugimi bolezni, kot je ateroskleroza. Nedavno pa naj bi bila celo dokazana povezava med visokim holesterolom in agresivno obliko raka prostate, okvaro spomina in celo z erektilno disfunkcijo.

Prehrana 01. 09. 2022 05.00

14 živil, ki naj bi veljala za najbolj zdrava

Obstajajo živila, ki so bolj zdrava kot druga? Poglejmo si 14 živil, ki jih je portal ordinacija.hr navedel kot optimalna za zdravje.

Simptomi in bolezni 19. 07. 2022 05.00

Vse, kar morate vedeti o virusu HIV

HIV se običajno prenaša s spolnim stikom ali uporabo skupnih igel.

Zdravje 21. 06. 2022 05.00

Če ne pretiravamo, ima številne koristi za naše telo

Rastline niso edine, ki absorbirajo in presnavljajo sončno svetlobo. Podobno počnemo tudi vsi sesalci. Toda razmerje med (zdravo!) izpostavljenostjo soncu in zdravjem ni tako enostavno. Po eni strani sonce spodbuja proizvodnjo koristnih vitaminov D, po drugi strani pa določenim posameznikom povzroča veliko tegob, od katerih je najnevarnejša seveda kožni rak.

Preventiva 17. 06. 2022 05.00

Kaj lahko storite pri dvajsetih za preprečitev osteoporoze v poznejših letih?

Pri dvajsetih letih so kosti še vedno sposobne obnavljanja, kar pomeni, da jih v tem obdobju še vedno lahko krepite. Da bi zmanjšali tveganje za razvoj osteoporoze v poznejših letih in zgradili kar se da močne in zdrave kosti, bo potrebna vpeljava nekaterih sprememb v vaš način življenja.

Zdravje 16. 06. 2022 05.00

6 načinov, kako lahko poskrbimo za zdravo poletje

Seveda vsi obožujemo poletje in vse aktivnosti, povezane z njim, a ta letni čas prinaša tudi nekatere nevarnosti, ki predstavljajo veliko tveganje za naše zdravje. Posledično je dobro, da poskrbimo za preventivo.

Zdravje 15. 06. 2022 05.00

Kaj se zgodi, če začnete pri šestdesetih?

Nikoli ni prepozno, da se začnemo več gibati in da tudi užijemo pozitivne učinke te koristne navade. Ljudje, ki so se začeli redno gibati v srednjih letih, so imeli isto tveganje za prezgodnjo smrt kot tisti, ki so telovadili vse življenje, je pokazala ameriška študija.

Starostne bolezni 13. 06. 2022 05.00

Osteoporoza je resna nevarnost za vaše zdravje

Osteoporoza je bolezen kostnega tkiva, s katero prihaja do izgube organskega in mineralnega dela kosti, zaradi česar te postanejo krhke in lomljive. Spada med pet najpogostejših kroničnih bolezni nasploh, 80 % prizadetih pa predstavljajo ženske.

Prehrana 02. 06. 2022 05.00

7 zdravstvenih koristi paradižnika

Ste vedeli, da lahko paradižnik presenetljivo ugodno vpliva na našo kožo, črevesje in še veliko več? Poglejmo si nekaj glavnih koristi paradižnika.

Simptomi in bolezni 31. 05. 2022 05.00

Vse, kar morate vedeti o kroničnih vnetnih črevesnih boleznih

H kroničnim vnetnim črevesnim boleznim sodita ulcerozni kolitis in Chronova bolezen. Kakšni so simptomi in znaki omenjenih stanj, kako ju zdravimo, je morda v ozadju lahko psihosomatski vzrok in kakšna je prognoza? O tem smo se pogovarjali z dr. Natašo Smrekar, dr. med., spec. gastroenterologije.

Rakave bolezni 26. 05. 2022 05.00

Vrste raka, ki so lahko povezane s slabo in nepravilno prehrano

Podatki kažejo, da lahko življenjski slog močno vpliva na dolgoživost in zdravje. Ali hrana, ki jo zaužijete, poveča možnost za nastanek raka? Odgovor je podal dr. Howard Grossman, zdravnik interne medicine, znan po svojem delu z ranljivimi skupinami, ki navaja, v katerih primerih je hrana povezana z razvojem raka.

Bolezni 21. 05. 2022 05.00

Preverite, ali imate ulcerozni kolitis

Ulcerozni kolitis je bolezen, ki prizadene sluznico danke in debelega črevesa. Ta postane vneta, pojavijo se razjede. Če je ne zdravite, se lahko razvije celo rak, zato se naučite prepoznati njene znake.

Rakave bolezni 13. 05. 2022 05.00

Pravočasno odkrijte simptome raka materničnega vratu

V Sloveniji zdravniki skoraj vsak drugi dan odkrijejo novo bolnico z rakom materničnega vratu. Vsaka četrta obolela ženska zaradi njega tudi umre. Med bolnicami, ki so izgubile bitko s to boleznijo, je bila tudi komaj 36-letna tekmovalka letošnjega šova Kmetija Ksenija Sešel. Zato je izjemnega pomena, da veste, kako se zaščititi pred rakom materničnega vratu in kaj storiti, če zbolite.

Prehrana 22. 04. 2022 05.00

Veganstvo in zdravje skozi prizmo znanosti

Vsake toliko časa lahko v medijih zasledimo dokumentarec, ki sporoča, da se moramo, če je naša vrednota zdravje, odpovedati praktično vsem izdelkom živalskega izvora. Vedno več je tudi osebnih zgodb in pričevanj slavnih osebnosti o koristih odpovedovanja živalskim proizvodom in popolnega prehoda k rastlinski oziroma veganski prehrani.

Bolezni 21. 04. 2022 05.00

Kdaj je otekanje prstov lahko razlog za skrb?

Pojav otekanja prstov na rokah je lahko posledica mnogih bolezni, lahko pa gre tudi zgolj za posledico povsem nenevarnih dejavnikov. V večini primerov gre za začasno težavo, ki izzveni sama od sebe. V določenih primerih pa je otekanje prstov lahko simptom resnejših obolenj. Preverite deset razlogov, zakaj vam lahko otekajo prsti.

Prehrana 04. 03. 2022 05.00

Vse o superživilih – miti in resnice

Prehrana ima pomembno vlogo v našem življenju, saj vpliva tudi na naše zdravje in dobro počutje, zato ni presenetljivo, da si želimo verjeti v pravljice o superživilih. Slednje ne skrivajo v sebi nobenih čudežnih sestavin, a vseeno vsebujejo določene snovi, ki nam dejansko lahko koristijo. Več o tem si lahko preberete v nadaljevanju.

Žensko zdravje 21. 02. 2022 05.00

4 najpomembnejši pregledi za ženske, starejše od 40 let

Za svoje zdravje je pomembno skrbeti vse življenje, štirideseta leta pa so čas, ko ženske začnejo opažati določene spremembe na svojem telesu, a se morda še ne zavedajo, da bi morale opraviti preglede, o katerih prej niso razmišljale.

Prehrana 18. 02. 2022 05.00

Ali živalske beljakovine res povzročajo raka?

Dejstvo je, da naše telo potrebuje beljakovine. To makrohranilo igra pomembno vlogo v našem telesu, ki vključuje pomoč celicam, tkivom in organom pri delovanju. Beljakovine je pomembno zaužiti za sintezo aminokislin, ki sestavljajo beljakovinske verige, nekaterih aminokislin pa naše telo ne more proizvesti samo.

ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1049