Vizita.si

tveganje za raka

Vitamini in minerali 15. 07. 2020 08.24

To se lahko zgodi, če v prehrano ne vnašamo dovolj sadja in zelenjave

Morda niso prva niti najbolj okusna izbira na vašem jedilniku, vsekakor pa je priporočljivo jesti dovolj velike količine sadje in zelenjave dnevno za naše zdravje. Kaj se zgodi, če ne uživamo dovolj tovrstnih živil?

Rakave bolezni 08. 07. 2020 07.51

Delate na prostem? To je vaš sovražnik številka ena

Na milijone ljudi v Evropi dela na prostem. Ne glede na raznolikost delovnih mest na prostem pa imajo vsi skupno eno stvar: izpostavljenost sončnim žarkom, in to kar tri četrtine delovnega časa.

Estetska medicina 06. 07. 2020 08.04

Vse, kar morate vedeti o povečanju prsi

Povečanje prsi je priljubljeno med pripadnicami nežnejšega spola, predvsem zaradi želje po spremembi. Najpogostejši razlogi, zaradi katerih se ženske odločijo, da gredo pod nož, so običajno nesimetričnost, povešenost, hipomastija (zmanjšana polnost dojk) in tudi sama želja po večjem in bujnejšem oprsju. Doc. dr. Krešimir Božikov, specialist plastične, estetske in rekonstruktivne kirurgije, ki je nedolgo nazaj operiral tudi influencerko Katarino Benček, je z nami spregovoril o tem, kakšen videz je trenutno najbolj priljubljen, kako poteka postopek in še in še. Če o posegu razmišljate tudi sami, si več preberite v nadaljevanju.

Rakave bolezni 03. 07. 2020 10.27

Prepoznajte prve znake pljučnega raka

Pljučni rak je pri moških od leta 1967 najpogostejša oblika rakave bolezni. Preverite, ali ste izpostavljeni pljučnemu raku in kaj lahko storite, da se mu izognete.

Rakave bolezni 03. 07. 2020 10.14

Ste izpostavljeni raku na požiralniku?

Rak požiralnika ima zaradi velikokrat prepoznega odkritja izjemno slabo prognozo. Če ga odkrijemo dovolj zgodaj, je možnost petletnega preživetja 70-odstotna, kasneje pa skoraj nična, zato je treba simptome prepoznati pravočasno!

Prehrana 02. 07. 2020 07.58

12 razlogov, zakaj so bučke tako zelo dobre za nas

V poletnem času so na našem jedilniku pogosto tudi bučke. Ne samo da so zelo okusne, ampak imajo tudi ogromno koristnih snovi za naše zdravje.

Bolezni 29. 06. 2020 08.24

Poznate tega povsem tihega ubijalca?

Se zavedate, da je okužba z virusi hepatitisa lahko življenjsko nevarna, vendar hkrati, dokler ni že prepozno, nima nobenih simptomov? Dr. Matičič svetuje, kako se je mogoče zaščititi.

Prehrana 23. 06. 2020 07.59

10 okusnih živil, ki so odlična za zdravje jeter

Jetra so izredno pomemben organ v našem telesu. Uživanje kave, čaja in soka iz pese pa je le nekaj načinov, kako lahko jetrom pomagate ohranjati zdravje.

Koža 19. 06. 2020 08.00

Kako izbrati primerno sončno kremo?

Poletje je tu in mnogi smo se že podali na plažo. Da se ni dobro pretirano sončiti, vemo že dolgo, a dermatologinja mag. Metka Adamič, dr. med., pojasnjuje, kakšne spremembe v koži se zgodijo, ko porjavimo, in kako se zaščititi pred UV-žarki. Ne spreglejte niti nasveta, kako izbrati primerno sončno kremo.

Bolezni 19. 06. 2020 09.30

8 znakov, ki jih kažejo naše oči in so pomembni za naše zdravje

Ste vedeli, da se na očeh pogosto vidi, če je z našim telesom kaj narobe? Tu je nekaj simptomov, ki se pokažejo na očeh in jih morate poznati.

Prehrana 19. 06. 2020 08.45

Najmočnejši probiotik, ki pomaga varovati pred rakom

Sok rdeče pese je običajno priporočljiv le v omejeni količini, saj vsebuje veliko sladkorja. A povsem drugače je s fermentirano rdečo peso, ki je bogat vir probiotikov in velja za eno najbolj zdravih živil na svetu.

Prehrana 19. 06. 2020 08.15

8 razlogov, da si privoščite lubenico

Na policah trgovin je že na voljo okusna lubenica, ki je nepogrešljiva v vročih poletnih dneh, ki se jim približujemo. Lubenica je v 92 odstotkih sestavljena iz vode in je odlična za hidracijo telesa. Ne le to, skrbi tudi za lepo kožo in dobro počutje.  

Prehrana 12. 06. 2020 10.30

9 živil, ki vsebujejo več kalija kot banane

Že samo ena banana zadovolji 10 odstotkov celotne dnevne potrebe po vnosu kalija v telo. Da bi zadovoljili svoje dnevne potrebe po vnosu tega minerala, ki je precej pomemben za preprečevanje srčne in možganske kapi ter kardiovaskularnih bolezni, pa strokovnjaki odkrivajo, katera živila še vsebujejo kalij.

Zdravje 29. 05. 2020 10.30

Mislite, da je bolj zdravo, a ni

Tako se prehranjujete v dobri veri, da delate nekaj dobrega zase. A v resnici vaša izbira morda sploh ni zdrava. Kaj so zmote o zdravi prehrani, smo se pogovarjali s prehransko strokovnjakinjo Mojco Cepuš.

Rakave bolezni 29. 05. 2020 08.45

Prepoznajte prve simptome raka na modih

Rak na modih je najpogostejše rakavo obolenje med mladimi moškimi, starimi med 20 in 35 let. Obolevnost za to vrsto raka je v zadnjih letih močno narasla – danes zboleva kar 70 odstotkov več moških kot pred 20 leti.

Zdravje 25. 05. 2020 08.00

5 navad, ki uničujejo vaše možganske celice

Vaši možgani so eden najpomembnejših organov v vašem telesu. Kot že dobro vemo, življenjske navade vplivajo na naše splošno zdravje. Na primer, če posameznik ne telovadi dovolj in preveč je, pridobiva odvečne kilograme. Če imamo preveč stresa v službi, se lahko pojavijo glavoboli. Obstaja pa tudi veliko škodljivih navad za naše možgane. Čerpav učinke le-teh redko začutimo takoj, se sčasoma pričnejo kazati.

Prehrana 25. 05. 2020 08.00

Kaj se zgodi z vašim telesom, če vsak dan pojeste avokado?

Ljudje so se dolgo časa dobesedno bali maščob in redno šteli kalorije, ki jih zaužijejo. A danes je že dobro znano, da se zdravim maščobam ni treba izogibati. Še več. Naše telo jih nujno potrebuje. Zdrave maščobe pa vsebuje tudi avokado. Preverite, kaj se zgodi z našim telesom, če ga uživamo redno.

Prehrana 21. 05. 2020 08.00

Kdo so fleksitarijanci?

Beseda fleksitarijanstvo je pravzaprav izpeljanka iz dveh besed – fleksibilnost in vegetarijanstvo. Torej gre za princip prehranjevanja, pri katerem se posameznik večino časa drži vegetarijanskih pravil, občasno pa poseže po mesni dobroti, kot so ribe in pršut.

Prehrana 08. 05. 2020 09.45

Deluje protivnetno, izboljša prebavo in krepi imunski sistem

Ananas je okusno tropsko sadje, ki je bogato z antioksidanti, vitamini in zdravimi hranili. Ljudje uživajo ananas zaradi njegovih protivnetnih učinkovin, dobrobiti za prebavo in za krepitev imunske odpornosti. Pomaga preprečevati tudi nekatere bolj resne bolezni.

Prehrana 08. 05. 2020 08.30

Jabolčni kis zjutraj na tešče. Napaka, ki jo delamo prepogosto

Jabolčni kis ima številne dobrodejne učinke na naše telo. Ti so v zdravilstvu dobro poznani dolgo časa. Prav zato mnogi ljudje z jabolčnim kisom pričnejo že dan in pijejo že zgodaj zjutraj, da bi prebudili svojo presnovo. A previdno, da ne bi naredili napake, ki jo delamo prepogosto.

Prehrana 03. 05. 2020 20.15

Kako zdrave so v resnici jagode?

Zdaj je pravi čas, da posežete po jagodah, saj njihova sezona traja od aprila do julija. Ne le da so zelo okusne, prav neverjetno je, kako bogate so z za nas izjemno koristnimi in blagodejnimi sestavinami.

Zdravje 02. 05. 2020 08.15

Malica, ki ščiti srce, pomaga pri povišanem holesterolu

Ljudje v prehrani potrebujemo tudi maščobe. A zdrave maščobe. Eden njihovih najboljših virov je oreh. Zelo zdrava malica, s katero zaužijemo še vlaknine, vitamine, minerale in antioksidante. Študija za študijo je pokazala, da uživanje orehov pomaga zniževati povišan holesterol oziroma preprečuje njegovo povišanje. Že zaradi tega varuje srce.

Zdravje 28. 04. 2020 09.02

5 najbolj pogostih razlogov za bolečine v dojkah

Ženske lahko iz več razlogov bolijo dojke, ta bolečina pa nikdar ne nakazuje na raka dojke, saj to ni eden od simptomov te bolezni. Gre za različne dejavnike, ki lahko vplivajo na bolečino na tem predelu ženskega telesa. Mi pa vam predstavljamo najpogostejših 5, ki jih je za Women's Health predstavila ginekologinja in porodničarka Diane Young.

Bolezni 23. 04. 2020 09.17

8 stvari, ki škodijo vašim jetrom

Ljudje poškodbe jeter običajno povezujejo z alkoholizmom, a obstajajo tudi drugi dejavniki, ki lahko poškodujejo ta pomemben organ v telesu. Tu je 8 izmed njih.

Zdravje 21. 04. 2020 08.01

Jejmo letom primerno. Kaj jesti v katerem življenjskem obdobju?

Ste že kdaj opazili, da danes ne morete več jesti nekaterih živil, ki ste jih z lahkoto pojedli, ko ste bili mlajši. Ali pa da ima vaše telo drugačno reakcijo nanje in da se sedaj zredite, nekoč pa ste jih lahko zaužili povsem brez posledic. Naše telo ima v različnih obdobjih različne potrebe po hranilih. Preverite, kaj jesti v različnih življenjskih obdobjih.

Koža 20. 04. 2020 09.14

Živila, ki ščitijo našo kožo in jo ohranjajo mlado

Pomlad je v polnem razcvetu in že nas grejejo topli sončni žarki. Ko posijejo prvi sončni žarki, pogosto pozabimo na UV zaščito in našo kožo, ki je še povsem bela, kaj hitro opeče. Najboljša zaščita pred UV žarki sta sončna krema in zadrževanje v senci, a pomagajo lahko tudi nekatera živila.

Zdravje 10. 04. 2020 10.04

7 nujnih sprememb za ženske po 40. letu

Bliža se menopavza ali se je celo že pojavila. To pomeni, da se spreminjajo hormoni, čemur bi se bilo dobro prilagoditi. Marsikaj, kar ste včasih prenašale z lahkoto, postane pri teh letih bolj škodljivo. Sem spadajo alkohol, procesirana hrana, celo vroča kava.

Prehrana 08. 04. 2020 08.45

Preprost nasvet za bolj zdrav velikonočni obrok

Nič ni narobe, če se občasno pregrešimo ali pojemo več, kot naše telo potrebuje, razlaga prehranska strokovnjakinja Anja Pristavec. A le če se tako prehranjujemo le ob praznikih in ne ves čas. Preprosto pa lahko tudi svoje praznične obroke spremenimo v bolj zdrave, če poskrbimo, da polovico obroka sestavlja zelenjava. Kaj bi bilo še dobro vedeti o velikonočni hrani?

Bolezni 08. 04. 2020 09.10

5 bolezni, ki se lahko pojavijo, če ne spite dovolj

Spanje je ključnega pomena za vaše fizično zdravje. Med spanjem se naše telo obnavlja, vključno s krvnimi žilami in srcem. Pomanjkanje spanja lahko zato vodi do povečanega tveganja za bolezni srca in ožilja, visokega krvnega pritiska, sladkorne bolezni in kapi.  

Prehrana 08. 04. 2020 08.35

Šunka - DA ali NE?

Velika noč je najpomembnejši krščanski praznik in za vernike predstavlja praznik veselja in upanja, saj je Jezus na dan velike noči vstal od mrtvih. Za veliko noč so mize obložene s šunko, obarvanimi jajci, hrenom, kruhom in domačo orehovo potico. Hren in jajca so lahko del zdrave prehrane, žal pa za šunko, ne moremo tega reči. Kljub temu si jo seveda lahko v tem času nekaj privoščite.

ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 996