uživanje

Samo dva kozarca na dan povečata tveganje za prezgodnjo smrt
Samo dva kozarca dietne pijače na dan povečata tveganje za prezgodnjo smrt, kaže zadnja študija, ki jo je opravila Svetovna zdravstvena organizacija.

Kdaj bi morali uživati več rastlinskih beljakovin?
V španski študiji se je izkazalo, da so starejši odrasli, ki so pojedli več beljakovin iz rastlinskih virov, izkusili manj zdravstvenih težav povezanih s starostjo, kot tisti, ki so njihovo količino v prehrani zmanjšali. Pri starejših od 65 let je zelo pomembno zadostno uživanje beljakovin, ki naj bodo iz zdravih virov. Strokovnjaki odsvetujejo pretirano uživanje rdečega in predelanega mesa.

Krvni test razkriva, ali bomo še živeli v naslednjih desetih letih
Znanstveniki so razvili krvni test, ki lahko z 80-odstotno natančnostjo napove, ali boste umrli v naslednjih desetih letih. Nemškim strokovnjakom je to uspelo tako, da so analizirali 44.000 ljudi in identificirali 14 biomarkerjev v krvi, ki vplivajo na povečano tveganje za smrt.

Glivično vnetje? 3 presenetljivi vzroki, ki vam bodo dali misliti
Glivična okužba nožnice se lahko pojavi zaradi prekomernega razrasta glivice imenovane kandida, ki se nahaja v nožnici in črevesju. Za spletno stran Healthista je nutricistka Lisa Richards razkrila nekaj presenetljivih vzrokov, ki lahko privedejo do glivičnega vnetja nožnice.

Mit ali resnica: korenje izboljšuje vaš vid
Ljudje pravijo, da jabolko na dan odžene zdravnika stran, da nam korenje pomaga, da vidimo tudi v temi, in da moramo prehlad nahraniti, vročino pa sestradati. A kaj je res in kaj je le vraža. To so razkrili zdravniki.

Zakaj je temna čokolada lahko dobra za vas?
Če ste eden tistih, ki dneva ne more preživeti brez koščka čokolade, je idealna rešitev, da posežete po temni čokoladi. Tako boste po njej lahko posegli popolnoma brez slabe vesti, saj je v resnici zdrava za vas.

Načini, kako lahko jeste kruh in testenine in shujšate
Ogljikovi hidrati sami po sebi niso problematični, če želite shujšati. Svetovna zdravstvena organizacija pravi, da uživanje več vlaknin, ki jih dobimo iz polnozrnatih žitaric, kot so kosmiči, testenine, kruh in prav tako oreščki in stročnice lahko pomagajo zmanjšati tveganje za bolezni srca in prezgodnjo smrt. Ne le to, pomagajo nam tudi pri izgubi odvečnih kilogramov. Poglejmo, kako.

Jabolko na dan odžene ti smrtonosni bolezni stran
Jabolko na dan odžene raka in srčne bolezni stran. Znanstveniki so odkrili, da ljudje, ki uživajo prehrano, bogato s flavonoidi, manj verjetno umrejo zaradi raka ali srčno-žilnih bolezni. Uživanje okoli 500 mg flavonoidov na dan zmanjšuje tveganje za prezgodnjo smrt.

Samo tri skodelice na dan lahko sprožijo migreno
Za vse, ki se spopadajo z migreno, je morda bolje, da opustijo svojo navado pitja kave, kaže zadnja raziskava strokovnjakov z Univerze Harvard. Kot kaže, lahko samo tri skodelice kave na dan že sprožijo napad migrene.

Sprememba, ki lahko za 15 odstotkov zmanjša tveganje za raka dojk
Namesto govejega ali svinjskega mesa uživajte piščančje ali puranje. To bi lahko zmanjšalo tveganje za pojav invazivnega raka dojk, je pokazala študija ameriškega inštituta National Institute of Environmental Health Sciences. Sodelovalo je več kot 42 tisoč žensk, ki so jih spremljali skoraj osem let. Tiste, ki so uživale več rdečega mesa, so imele večje tveganje, da jih je presenetila neprijetna diagnoza.

Preprost ukrep, s katerim zmanjšate tveganje za bolezni srca in ožilja
Uživanje več zelenjave in manj mesa lahko zmanjša vaše tveganje za smrt zaradi bolezni srca in ožilja za 32 odstotkov. A znanstveniki opozarjajo, naj se ljudje ne odpovedo popolnoma mesu in mlečnim izdelkom. Pomembna je zmernost.

Živila, ki pomagajo bolj kot drage kreme
Številne ženske ne premišljujejo veliko, ko globoko sežejo v denarnico, da bi si kupile kremo, ki 'pomljajuje', svetli kožo in ji daje lep sijaj. A ameriška lepotna strokovnjakinja Mandi Nyambi, biologinja in nutricistka, trdi, da lahko prihranite veliko denarja, če veste, kaj je dobro jesti za lepo in mladostno kožo.

Slabe navade, ki bi jih morali odstraniti iz svojega vsakdana
Kakovost vašega življenja je vsekakor odvisna od vašega življenjskega sloga in zdrave prehrane. Če se vsakodnevno poslužujete slabih navad in razvad, se bo to dolgoročno poznalo na vašem telesu in bo vplivalo na končne rezultate vašega življenja. Katere so tiste slabe navade, ki bi jih morali odstraniti iz svojega vsakdana?

Strokovnjaki razkrili, kako zdrava je hrana v Sloveniji
Zadnja najobsežnejša mednarodna raziskava, kjer so strokovnjaki v 12 izbranih državah ugotavljali, kako zdrava so razpoložljiva živila na tržišču, je pokazala, da imamo v Sloveniji še precej prostora za izboljševanje živil. Čeprav imamo na trgu na voljo kar nekaj zdravih živil, pa jih je težko prepoznati.

Kaj skrivajo tresoče roke?
Zakaj se pojavi tresavica rok? Pogosto gre lahko le za kronično utrujenost in stres, pretirano telesno dejavnost, kakšno skodelico kave preveč, neprespanost, nenaden padec sladkorja v krvi ali izpostavljenost nizkim temperaturam. Kdaj pa tresenje rok postane zaskrbljujoče?

2 živili, ki zmanjšata tveganje za kožnega raka
Ljudje, ki uživajo zelenjavo bogato z vitaminom A, kot sta korenje in brokoli, imajo za 17% manjše tveganje za razvoj kožnega raka. Žal pa pri temu ne pomagajo prehranski dodatki.

Kaj ubije človeka v človeku?
Edino, kar ubije človeka v človeku, je droga. Ne moremo se sprenevedati, da je njena uporaba v Sloveniji zmerna, saj je testiranje odpadnih voda v letu 2017 namreč Ljubljano glede na uporabo kokaina, uvrstilo v sam vrh evropskih mest. V njih so namreč odkrili kar 449,76 miligrama kokaina na tisoč ljudi na dan. Z vsakim letom je ta številka žal večja.

Lepotica razkrila prave posledice glamuroznih zabav
Jessica Landon iz mesta Rancho Cucamonga se je pri 19 letih preselila v Los Angeles z željo, da bi postala igralka. Tam je kmalu postala redna gostja Hefnerjevega Playboyevega dvorca, kjer so se zabave vrstile ena za drugo. Alkohol je kmalu postal njena rutina in vsak dan je pila vodko. Vse dokler ni šest let kasneje utrpela hudih posledic.

Zdravilne pomladne rastline: Ste jih že nabrali?
Zima se je že skoraj čisto poslovila in prišla je pomlad, ko se narava in mi z njo začnemo prebujati. Pomlad pa poleg sonca prinaša tudi ogromno zdravih divjih rastlin, od divjih špargljev do regrata, med njimi zelo zdravilen pa je tudi čemaž. Vsi od naštetih znanilcev pomladi imajo pozitivne učinke na naše telo: pomagajo mu pri prilagajanju na nov letni čas in ga tudi razstrupljajo.

Kakšna hrana ščiti pred boleznijo ledvic?
Raziskovalci Fakultete za javno zdravje Bloomberg Univerze Johns Hopkins so prehrano, v kateri prevladuje zdrava hrana rastlinskega izvora, povezali z manjšim tveganjem za pojav bolezni ledvic. Takšno prehrano sestavljajo polnozrnata žita, stročnice, zelenjava, sadje in oreščki.

Katera živila povzročajo prenajedanje in odvečno težo?
Ljudje, ki so uživali zelo predelana živila, so v primerjavi s tistimi, ki so takih živil pojedli malo, zaužili več energije in pridobili več odvečne teže. To je veljalo, četudi so imeli tako obroki z zelo predelanimi živili kot obroki brez njih isto energijsko vrednost ter količino makrohranil, kot so sladkorji, vlaknine, ogljikovi hidrati in maščobe. Ljudje so pojedli več, ko je bil obrok sestavljen iz zelo predelanih živil.

Živeti brez glutena
Celiakija je bolezen, ki se lahko nenadoma in nevidno priplazi, s svojimi kasnejšimi zapleti pa lahko hudo poškoduje naše zdravje. Sprva je veljala za bolezen otrok, kasneje pa so ugotovili, da pesti tudi čedalje več odraslih. Kako se spopasti s to boleznijo?

7 razlogov, zakaj bi morali uživati lubenico
Poletne počitnice, pikniki, zabave na prostem, sonce, morje in lubenica. Lubenica je zagotovo ena najbolj nepogrešljivih delov poletja in še zelo zdrava je za nas. Kljub temu se je lubenica pri nekaterih dietah znašla na seznamu živil, ki naj jih ne bi uživali, češ da je preveč sladka. A to ni res.

Mislili so, da ima vneto grlo, a izkazalo se je, da gre za nekaj bolj resnega
32-letna londončanka Stacey Raymond je zaradi 'vnetega grla' pet dni jemala antibiotike, ki ji jih je predpisal zdravnik. A stanje se je le še poslabševalo in uživanje hrane in pitje tekočine je postalo še bolj boleče. Takrat jo je zdravnik napotil direktno na urgenco, saj je sumil, da gre za gnojni absces. A izkazalo se je, da se spopada z agresivno mesojedo bakterijo, ki jo je skoraj ubila.

Hrana, ki se ji raje izognite za zdravo srce
Kako pogosto uživate ocvrto hrano? Ameriška študija je pokazala, da ta lahko poveča tveganje za pojav koronarne srčne bolezni. Do te pride, ko srce ne dobiva dovolj krvi, kar je lahko posledica delne zamašitve žil, ki jo dovajajo in se imenujejo koronarne.

Sadeži narave, ki vsebujejo največ protirakavih snovi
Zadnja raziskava britanskih raziskovalcev je pokazala, da pomaranče, grenivke in korenje vsebujejo protirakave snovi, ki so precej podobne tistim, ki so v licenciranih zdravilih. Študija je pokazala, da od več kot 7900 molekul v tem sadju in zelenjavi kar 110 molekul vsebuje protirakave snovi, ki so podobne tistim v zdravilih. Kljub vsemu seveda uživanje teh živil ne nadomešča običajnega zdravljenja, ampak nam zaenkrat lahko pomaga le pri preprečevanju raka.

Kaj se zgodi, ko rdeče meso zamenjate z ribo in perutnino?
Tisti, ki so v osmih letih začeli uživati več rdečega mesa, so imeli v naslednjih osmih letih večje tveganje za prezgodnjo smrt, je ugotovila ameriška študija. Manjše tveganje so imeli tisti, ki so uživali vse manj rdečega mesa in so tega nadomestili z ribami, perutnino pa tudi vegetarijanskimi obroki.

Največja nevarnost v poletnih dneh
Prva in največja nevarnost za naše telo v času poletnih vročin je dehidracija – zmanjšana količina tekočin v organizmu, praviloma s pridruženim pomanjkanjem elektrolitov, kar zelo slabo vpliva na naš organizem.

Strokovnjaki opozorili na nevarna priporočila
Priporočati ljudem, naj ne uživajo nasičenih maščob, je lahko slab nasvet in lahko celo bolj škodi kot pomaga, opozarjajo strokovnjaki. Popolno izogibanje nasičenim maščobam lahko privede do tega, da iz svoje prehrane izključujemo nekatera pomembna živila, kot so jajca, temna čokolada, meso in sir. Vsa ta živila so bogata z maščobami, a vsebujejo tudi veliko zdravih hranil in vitaminov.

Dermatologinja svetuje, kako oskrbeti opeklino
Obstajajo kratkoročne in dolgoročne posledice pretiranega sončenja, pove dermatologinja mag. Metka Adamič, dr. med. Rdečina, oteklina, mehurji, bolečina, po nekaj dneh pa srbečica in luščenje kože – ti nič kaj prijetni simptomi opeklin sodijo med kratkoročne posledice. Dolgoročne so hitrejše staranje kože ter večja verjetnost za kožnega raka, bolezen, ki lahko vodi v prezgodnjo smrt.