Vizita.si

uživanje

Zdravje 26. 06. 2019 11.28

Napitek, ki vas bo osvežil tudi na najbolj vroč dan

Vroči poletni dnevi so pred nami, zato je pomembno, da se ohladimo tudi z napitki, ki bodo dobro hidrirali naše telo in ga hkrati nekoliko ohladili. Dobro poznana osvežujoča pijača je limonada, a z nekaj izvirnosti, jo lahko naredimo še bolj okusno. Dodajmo ji še sok lubenice in ustvarimo najbolj osvežujočo in okusno pijačo tega poletja.

Rakave bolezni 19. 06. 2019 11.09

Samo dvakrat na teden in zmanjšali boste tveganje za raka črevesa

Uživanje jogurta dvakrat na teden lahko zmanjša tveganje za razvoj predrakavih sprememb črevesa pri moških za kar 20 odstotkov, je pokazala zadnja raziskava Univerze Washington. Poleg tega lahko s tem ukrepom zmanjšate tveganje za razvoj adenomov na črevesu, ki imajo večje tveganje, da postanejo rakavi, in sicer za kar 26 odstotkov.

Srčno žilne bolezni 18. 06. 2019 07.10

Novo odkritje o debelosti

Zdravniki so dolgo časa vedeli, da prekomerna telesna teža predstavlja dejavnik tveganja za srčno-žilne bolezni. Veliko študij je kazalo povezavo med zmašenimi in otrdelimi krvnimi žilami in debelostjo. A ni bilo dovolj dokazov, da bi lahko trdili, da debelost v resnici povzroča srčno-žilne bolezni. Sedaj je to uspelo dokazati strokovnjakom s švedskega Inštituta Karolinska.

Zdravje 14. 06. 2019 14.40

Pomaga pri izgubi odvečnih kilogramov, preprečuje dehidracijo, skrbi za močan imunski sistem

Kokosova voda ni le okusna, a je tudi dobra za vas, saj je bogata z vitamini, minerali, aminoksilinami in drugimi hranili. Pitje kokosove vode je odlično v vročih dneh, saj pomaga nadomestiti izgubljeno tekočino in elektrolite. Poleg tega kokosova voda znižuje krvni pritisk in vam pomaga hitreje izgubiti odvečne kilograme.

Lepota 14. 06. 2019 14.40

'Krivec je tudi hrana, ki je prazna.'

Poletje je čas, ko skočimo v kopalke, pa tudi, ko si zaželimo, da bi to lahko storili brez celulita. Kako se te nadloge znebiti, smo se pogovarjali z nutricistko Mojco Cepuš, ki pravi, da lahko to dosežemo tudi z malo drugačno prehrano.

Zdravje 14. 06. 2019 11.02

Če ne pretiravamo, je varen in antioksidanten napitek

O kavi je bilo narejeno veliko študij, ki so odkrile kar nekaj pozitivnih učinkov, med drugim so redno uživanje tega napitka povezale celo z manjšim tveganjem za prezgodnjo smrt. A kot pove prof. dr. Samo Kreft, mag. farm., z ljubljanske Fakultete za farmacijo, je bilo toliko študij bržkone izvedenih tudi zato, ker raziskovalci sami pogosto uživajo kavo in jih zato bolj zanima, kakšno je njeno delovanje.

Bolezni 13. 06. 2019 07.52

Vse, kar morate vedeti o vnetju mehurja

Vnetja mehurja so poleti nekoliko pogostejša kot pozimi. Poleti pijemo manj, zaradi česar se mehur manj spira, poleg tega je več spolnih odnosov, negativno pa na vnetje mehurja vpliva tudi, če ženske uriniranjo v jezerih in morjih. Preverite, kako si pomagati ob tej boleči infekciji.

Bolezni 10. 06. 2019 07.56

Ko je prenehala piti mleko, se je zgodilo teh 5 stvari

Novinarka spletne strani popsugar.com Jenny Sugar se je odločila, da bo opustila uživanje vseh mlečnih izdelkov. Tega se je držala štiri leta in opazila drastično spremembo. Preverite, kakšen vpliv je imela njena odločitev na njeno telo.

Zdravje 07. 06. 2019 11.50

Sadje, ki do 15 odstotkov zniža tveganje za bolezen srca

Imate radi borovnice? Potem si jih le privoščite, saj je nova študija pokazala, da varujejo srce in ožilje. Skledica borovnic na dan je zmanjšala tveganje za bolezen srca in ožilja za od 12 do 15 odstotkov. In to pri prekomerno težkih posameznikih, ki so že imeli vrsto dejavnikov tveganja, zaradi katerih so bili bolj ogroženi za pojav takšnih težav. Pri zdravih ljudeh z normalno težo bi po mnenju raziskovalcev tak učinek imela že manjša količina borovnic.

Prehrana 07. 06. 2019 11.37

Idealna izbira za zajtrk ali malico

Eden najpogostejših ciljev, ki si ga zadamo, je, da se bomo začeli zdravo prehranjevati. To pravzaprav niti ni težko, če boste izbrali živila, ki so ne samo koristna, ampak tudi izjemno okusna. Več o tem pa v nadaljevanju.

Srčno žilne bolezni 03. 06. 2019 13.39

Najboljša živila, ki naravno čistijo žile

Arterije si lahko predstavljamo kot vodovod v našem telesu. Po njih se prenaša s kisikom obogatena kri in hranila, ki prihajajo preko njih do vsake celice v telesu. Podobno, kot se doma lahko zamaši vodovod, se lahko zamašijo tudi arterije, in sicer tako, da se v njih nabira plag, zaradi česar arterije postajajo manj prehodne, stena arterije pa otrdi.

Prehrana 31. 05. 2019 09.34

Živila, ki povečujejo tveganje za kap

Močno predelana živila, kot so čips, sladki kosmiči, sladke gazirane pijače povečujejo tveganje za srčni infarkt in kap, opozarjajo strokovnjaki iz različnih držav po svetu in zahtevajo ukrepanje oblasti.

Duševno zdravje 31. 05. 2019 11.30

Še ena posledica prekomernega uživanja slabih maščob

Prehrana, ki vsebuje veliko slabih nasičenih maščob vodi v debelost. In ne le to – vodi tudi v depresijo, so odkrili raziskovalci univerze v Glasgowu na Škotskem. V obvestilu za javnost so zapisali, da znanost že nekaj časa raziskuje povezavo med debelostjo in depresijo. A šlo naj bi za eno prvih študij, ki je razkrila, kakšen je vpliv prevelike količine slabih maščob.

Zdravje 30. 05. 2019 08.10

Kaj se zgodi, če redno uživate limeto ali limono?

Limona in limeta sta sadeža, ki spadata v skupino citrusov in imata zelo podobne hranilne vrednosti in učinke na zdravje. A kljub temu obstaja nekaj razlik med njima. Preverite, kako se razlikujeta in kakšne učinke imata, če ju uživamo redno.

Zdravje 27. 05. 2019 14.59

Kaj se zgodi, če redno uživate vinski kis?

V zadnjem času je veliko govora o jabolčnem kisu, kaj pa vinski kis? V resnici si solato najpogosteje začinimo prav z njim. Prav zato smo pogledali, kako zdrav je vinski kis?

Zdravje 24. 05. 2019 13.49

Kako zdrav je sir v resnici?

Je sir zdrav ali ne? Nekateri se mu pred poletjem izogibajo, da ne bi pridobili odvečnih kilogramov, drugi pravijo, da zakisa telo, da je preveč masten in da se mu je treba izogibati. A kaj je resnica in kaj je mit? Sir je zdrav, a z njim vseeno ne gre pretiravati, pravi dietetičarka Kelly Pritchett. Privoščimo si ga v zmernih količinah.

Rakave bolezni 23. 05. 2019 07.51

7 dejavnikov, ki močno pripomorejo k razvoju raka

Več kot 80110 novih primerov raka med odraslimi starejšimi od 20 let v ZDA v letu 2015 lahko pripišemo preprosto le slabi prehrani, je pokazala zadnja študija, objavljena v strokovni publikaciji JNCI Cancer Spectrum.

Rakave bolezni 17. 05. 2019 12.01

En ukrep za manjše tveganje za smrt zaradi raka dojke

Uživanje manj maščob in več sadja lahko zmanjša možnosti za smrt zaradi raka dojke, je pokazala zadnja velika študija. V Sloveniji se vsako leto z rakom dojke spopade okoli 1300 žensk, ta oblika raka je med ženskami najpogostejša.

Bolezni 17. 05. 2019 11.59

''Nosečnost mi je rešila življenje!"

22-letna Iris Doyle  se je od sedmega leta starosti spopadala z anoreksijo in ko je tehtala le še 37 kilogramov, je bilo njeno življenje že ogroženo. A kot pravi, ji je življenje rešila nepričakovana nosečnost in danes je Iris vesela, zdrava in se veseli svoje prihodnosti.

Zdravje 13. 05. 2019 12.43

Sadež z veliko maščobami, ki vam lahko pomaga shujšati

Da je avokado dober vir zdravih maščob, že dobro vemo. A zadnja raziskava je pokazala, da nam kljub temu, da vsebuje veliko maščob, lahko pomaga pri hujšanju. Še več, pravzaprav je odličen za tiste, ki se spopadajo s prekomerno telesno težo ali debelostjo in imajo povečano tveganje za sladkorno bolezen.

Zdravje 10. 05. 2019 18.13

Odličen zajtrk za bolj zdrave oči

Nitrati v zelenjavi zmanjšajo tveganje za razvoj starostne degeneracije rumene pege, so ugotovili znanstveniki Inštituta za medicinske raziskave Westmead v Avstraliji. Nitrati se nahajajo v zeleni listnati zelenjavi in rdeči pesi. Če diagnozo starostne degeneracije rumene pege že imate, pa so ugotovili, da pomaga preprečiti razvoj pozne faze zmerno uživanje jajc.

Zdravje 07. 05. 2019 15.59

Kaj se zgodi, če vsak dan jeste banane?

Banane so okusno sadje, ki so bogat vir vitaminov, mineralov, hranil in vlaknin. Uživanje le ene do dveh banan na dan lahko izboljša delovanje prebave, zniža krvni sladkor in daje veliko energije. A večina ljudi dobro pozna rumene banane, le malo pa jih pozna rdeče banane. Ste že slišali zanje?

Zdravje 06. 05. 2019 15.40

Izboljšuje prebavo, pomaga pri hujšanju in krepi imunski sistem

Ste že slišali za rambutan sadež? Gre za tropsko sadje, ki izvira iz jugovzhodne Azije in ima podoben okus kot nekoliko bolj poznan sadež liči. Ko olupimo rambutan sadež pridemo do okusne sredice, ki je bogata z vitaminom C in vlakninami. Prav zato sadež pomaga krepiti imunsko odpornost in izboljšuje prebavo. Pojasnili pa bomo tudi, zakaj vam lahko pomaga pri hujšanju. Spoznajte rambutan sadež.

Neplodnost 01. 05. 2019 10.48

Tako lahko na naše telo vplivajo pesticidi

Postopki za zdravljenje neplodnosti so manj učinkoviti pri ženskah, ki uživajo več hrane, ki vsebuje ostanke pesticidov, je pokazala študija univerze Harvard. Ali imajo ostanki pesticidov na naše telo učinke, ki se jih še ne zavedamo dovolj?

Zdravje 26. 04. 2019 10.11

Zmanjša tveganje za bolezni srca in ožilja, sladkorno bolezen tipa 2 in raka

Si jutra ne predstavljate brez aromatične kave? Potem vas bo zagotovo razveselila novica o tem, da nam kot kaže, pitje kave lahko podaljša življenjsko dobo. Uživanje kave namreč zmanjša tveganje za smrt zaradi srčnio-žilnih bolezni, sladkorne bolezni ali raka.

Zdravje 26. 04. 2019 09.40

Pomembno novo odkritje, ki pomaga pri izgubi kilogramov

Čas, kdaj jeste, je ravno tako pomemben kot, kaj je na vašem krožniku, so odkrili raziskovalci Univerze Manchester. Pokazalo se je, da uživanje hrane pozno zvečer lahko vrže naše telo iz ravnovesja.

Bolezni 25. 04. 2019 16.08

Poskrbite za čudovit nasmeh

Da je smeh pol zdravja, ni samo rek, dejstvo je, da so nasmejani ljudje veliko bolj zdravi in priljubljeni. Za samozavesten in čudovit nasmeh pa so ključni zdravi in bleščeči zobje, zato jim namenite svojo pozornost.

Zdravje 23. 04. 2019 15.06

Kaj za 87 odstotkov poveča tveganje za smrt zaradi bolezni srca?

Redno uživanje zajtrka že dolgo velja za zdravo navado. Nedavno pa so bili objavljeni rezultati prve študije, ki je pogledala, kako vpliva na naše srce izpuščanje tega obroka. Kaj je bila ugotovitev? Tisti, ki nikoli niso jedli zajtrka, so imeli v primerjavi s tistimi, ki so redno zajtrkovali, kar za 87 odstotkov večje tveganje za smrt zaradi bolezni srca in ožilja.

Zdravje 23. 04. 2019 11.47

Pogosta navada lahko poslabša izid infarkta

Ste med tistimi, ki ne zajtrkujejo? Se najeste šele pozno zvečer oziroma tik pred tem, ko se odpravite spat? Ljudje s takšnimi prehranskimi navadami imajo ob srčnem infarktu več možnosti za slabši izid, je pokazala brazilska študija, ki je bila objavljena v medicinski reviji Evropskega združenja kardiologov.

Zdravje 19. 04. 2019 09.16

Kaj poveča tveganje za drugega najhujšega raka?

Obsežna britanska študija je nedavno pokazala, da tudi uživanje rdečega in predelanega mesa v količinah, ki naj bi še veljale za zmerne, lahko poveča tveganje za raka na debelem črevesu in danki. Ta je pri nas na drugem mestu po smrtnosti, kažejo podatki Onkološkega inštituta, čeprav od leta 2009 deluje presejalni program Svit, ki ga lahko odkrije še v predrakavi fazi, torej še preden se razvije.

ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 996