Vizita.si

več beljakovin

Prehrana 21. 02. 2020 10.07

5 živil, ki razstrupljajo telo in so na dosegu roke

Se vam zdi, da imate premalo energije, da se vas nekaj loteva ali vas pestijo prebavne težave? Potem je morda čas za razstrupljanje. A še preden se odpravite v nakup dragih prehranskih dopolnil, najprej premislite ali imate morda živila, ki lahko razstrupijo vaše telo, že v hladilniku.

Bolezni 21. 02. 2020 09.57

Število bolnikov s to boleznijo se hitro povečuje

Sladkorna bolezen spada med najpogostejše kronične bolezni, število bolnikov s to boleznijo pa se hitro povečuje. Vzroke med drugim najdemo v demografskem staranju, daljši življenjski dobi, manjši umrljivosti splošnega prebivalstva in bolnikov s sladkorno boleznijo, večjemu deležu odkrite sladkorne bolezni in izboljšanem zdravljenju ter večji razširjenosti dejavnikov tveganja, kot so debelost, zmanjšana fizična aktivnost itd.

Bolezni 20. 02. 2020 07.46

Običajno zdravilo proti kašlju prestalo novo testiranje za zdravljenje Parkinsonove bolezni

Zdravilo, ki so ga odkrili pred več kot 50 leti in se je dolgo uporabljalo kot zdravilo proti kašlju in respiratornim boleznim, se je izkazalo kot zdravilo, ki bi pomagalo bolnikom s Parkinsonovo boleznijo.

Prehrana 18. 02. 2020 08.48

6 zdravih prigrizkov, ki ne redijo

Čeprav mnogi ljudje čutijo občutek krivde, ko uživajo prigrizke, v resnici z njimi ni nič narobe – če jih izberemo pravilno. Jasno je, da nezdravi prigrizki vodijo v debelost, a dobra izbira prigrizka nam lahko pomaga do bolj ozkega pasu in celo do izgube odvečnih kilogramov. Tu je nekaj zlatih pravil prigrizkov, ki jih morate poznati.

Prehrana 17. 02. 2020 08.56

12 naravnih superživil, ki jih morate poznati

Superživila so živila, ki imajo izjemne hranilne snovi in nas varujejo pred boleznimi. Da bi bila lahko učinkovita, morajo biti del uravnotežene prehrane, zato se moramo zavedati, da samo z uživanjem superživil ne bomo živeli zdravo. Če jih priključimo k uravnoteženi zdravi prehrani, pa nas lahko varujejo pred številnimi obolenji.

Zdravje 14. 02. 2020 13.28

Nasveti prehranske strokovnjakinje, ki zmanjšajo tveganje za sladkorno bolezen

S prehransko strokovnjakinjo Andrejo Širca Čampa smo se pogovarjali, kakšni so napotki za prehranjevanje, ki bi se jih morali držati sladkorni bolniki. Treba se je zavedati, da so isti napotki tudi preventiva. Če jih upoštevamo, bomo zmanjšali tveganje za nastanek sladkorne bolezni tipa dva. Eden od nasvetov, ki bi se ga morali držati vsi, je denimo, da ogljikovi hidrati zavzemajo le četrtino krožnika.

Prehrana 13. 02. 2020 09.10

9 živil, ki bi jih nujno morala uživati vsaka ženska

Predstavljamo 9 živil, ki bi jih ženske nujno morale vključiti v svojo prehrano, saj preprečujejo raka na dojkah. Na vašem krožniku naj se znajdejo brokoli, paradižnik, tuna, čičerika, pravijo strokovnjaki. Preberite si, kaj še varuje vaše zdravje.

Prehrana 07. 02. 2020 13.06

Prehrana, ki zmanjšuje vnetja v telesu. Kaj najbolj deluje?

Kronična vnetja igrajo pomembno vlogo pri pravzaprav vsaki bolezni. Zaradi kroničnih vnetij postanemo utrujeni, bolni in debeli. A zdravilo za naša vnetja je na našem krožniku. Hrana je tista, s katero lahko zmanjšamo vnetja v telesu.

Zdravje 03. 02. 2020 07.56

Dokazani številni pozitivni učinki na zdravje

Zimski čas je idealen za dogodivščine na snegu, sprehode v naravi in številna druga doživetja. Naj vam nič ne pokvari teh razposajenih trenutkov, zato nikar ne pozabite na učinkovito preventivo, ki ima še številne druge pozitivne učinke na zdravje, in to za celo družino.

Prehrana 24. 01. 2020 08.29

Najboljša živila za ženske, starejše od 40 let

Z leti telo upočasnjuje proizvajanje določenih hormonov, vitaminov, mineralov in beljakovin. Med drugim se začne spreminjati menstrualni ciklus, pojavi se lahko nočno potenje, slabši spomin, težje je izgubiti odvečne kilograme, gostota kosti začne upadati, libido pa se lahko poveča.

Zdravje 21. 01. 2020 07.47

Hrana, ki bo pomagala okrepiti odpornost

Recept za boljšo odpornost je zdrav življenjski slog, so zapisali na strani univerze Harvard. Kaj to pomeni? Uživajte dovolj različnega sadja in zelenjave, ne kadite, dovolj se gibajte, vzdržujte zdravo težo, če že uživate alkohol, počnite to zmerno, dovolj spite, redno si umivajte roke in tudi skrbite za higieno v kuhinji. Surovo meso naj ne bo nikdar v stiku z živili, ki ne bodo toplotno obdelana, saj tudi to lahko vodi v okužbo. Pomembno je še, da se naučite obvladovati stres.

Bolezni 16. 01. 2020 08.31

6 neverjetnih posledic, ko prenehate uživati sladkor

Znebiti se odvisnosti od sladkorja ni lahka naloga. Kljub temu priporočamo, da zmanjšate količino zaužitega sladkorja. Tukaj je nekaj res dobrih pozitivnih učinkov na telo, če zaužijete manj sladkorja, ki vas morda prepričajo.

Razstrupljanje 03. 01. 2020 08.10

Kako razstrupiti vsak organ v telesu?

Danes veliko ljudi – celo mladih – trpi za resnimi zdravstvenimi težavami, kot so avtoimunske bolezni in rak. Razlogov za to je veliko, nekateri precej pogosti so prekomerni stres, hormonske motnje, virusi, paraziti, težke kovine, prekomerno uživanje predelane hrane …

Bolezni 27. 12. 2019 08.45

Bolezen žolčnika, ki je ozdravljiva le v začetni obliki

Jetra in žolčnik ležijo v zgornjem desnem predelu trebuha, oba organa pa povezujejo izvodila, ki jih imenujemo žolčni sistem. Žolčnik je majhna vreča, okoli 8 cm dolga in 4 cm široka in leži pod jetri, v njej pa se shranjuje žolč ali zelenorumenkasta tekočina, ki jo proizvajajo jetra.

Prehrana 24. 12. 2019 11.03

Rdeče meso: zdravo ali ne?

Kako je torej z rdečim mesom? Si ga smemo kdaj privoščiti ali bi se mu morali povsem odreči? "Povsem odreči se mu ni treba," odgovori prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš. "Svetujejo pa vse največje svetovne organizacije, da se v popolnosti izognemo predelanim mesninam, kot so salame, klobase, hrenovke in podobno." Nepredelano rdeče meso pa lahko uživamo v zmernih količinah.

Zdravje 23. 12. 2019 08.24

To je edini pravi način, da shujšate in ostanete vitki

Danes obstaja cela poplava nasvetov, kako izgubiti odvečne kilograme. Vrsta diet in drugih trikov, ki so se do sedaj že večkrat izkazali za neuspešne. A shujšati se da. Prav tako tudi ohraniti zdravo telesno težo. Vendar ne na hiter in čudežni način. Dietetičarka Marina Zakič v svojem zapisu razkriva, kaj je edini pravi in učinkoviti način za izgubo odvečnih kilogramov.

Zdravje 12. 12. 2019 08.42

8 nasvetov za zdravje vaših ledvic

Normalno ima vsak človek po dve ledvici. Gre za parni organ fižolaste oblike, leži pa za potrebušnico ob hrbtenici. Njegova osnovna naloga je filtriranje odpadnih presnovkov, odvečne količine natrija in vode iz krvi ter njihovo odstranjevanje iz telesa, zato je pomembno, da ohranjamo njegovo zdravje. Kako lahko pripomoremo k delovanju in zdravju svojih ledvic?

Prehrana 04. 12. 2019 08.52

Se še spomnite rožičev? Preverite, za kaj vse so dobri

Nekaj časa nazaj so rožiči veljali za hrano siromakov, saj so jih v preteklosti uporabljali kot nadomestek čokolade, kave in ostalih takrat predragih in luksuznih priboljškov. Zdaj so rožiči postali težje dostopni in se jih prodaja v specializiranih trgovinah. Za kaj vse pa so dobri?

Prehrana 27. 11. 2019 13.11

Je pitje kave zdravo ali ne?

Danes je mednarodni dan kave. Ste si jo že privoščili? Zdravstvene raziskave glede uživanja kave si nasprotujejo. Nekateri priporočajo pitje kave, drugi jo odsvetujejo zaradi kontraindikacij. Preverite, kateri so pozitivni in kateri negativni učinki kave.

Vitamini in minerali 13. 11. 2019 08.37

Smo v Sloveniji nezadostno preskrbljeni z vitaminom D?

V maščobi topen D-vitamin je ključnega pomena za pravilen razvoj, rast in ohranjanje zdravja od rojstva do smrti. Eden najpomembnejših D-vitaminov je vitamin D3. Odgovoren je za vrsto funkcij v človeškem telesu, med drugim za ohranjanje zdravih kosti in pravilno delovanje imunskega sistema.

Prehrana 11. 11. 2019 14.50

Martinova pojedina je lahko okusna in zdrava

Martinovo ne slovi kot najbolj zdrav praznik, čeprav lahko dejansko to zelo hitro postane. Je pravi čas, da si privoščite manj znano gosje ali račje meso ter odštejete več denarja za buteljko res dobrega vina.

Prehrana 01. 11. 2019 17.46

Pomemben del zdrave hrane, na katerega pozabljamo

Vse bolj se navajamo, da v vsakodnevno prehrano vključujemo različna polnovredna žita, stročnice, zelenjavo ... Na semena pa kar nekako pozabljamo. Najbrž zato, ker na prvi pogled zaradi svoje majhnosti delujejo nepomembna. Oreščke si še privoščimo za malico. Na bučna, sončnična, sezamova ali lanena semena pa pogosto pozabimo, čeprav so izredno zdrava.

Prehrana 19. 03. 2018 07.50

Živila, ki bi jih morali jesti, ko je zunaj mraz

Ni pomembno, kateri datum je zapisan na koledarju. Vedno se moramo tako pri oblačenju kot pri tem, po kakšni hrani posežemo, prilagoditi vremenu, pravi naturopatinja Erika Brajnik. Preberite si, kaj priporoča, kadar postane mrzlo.

Življenjske zgodbe 25. 10. 2019 13.05

Nekoč je jedel za 10 ljudi. Poglejte ga danes

Danes 17-letni deček, ki je nekoč tehtal 152 kilogramov in jedel za deset ljudi, je v samo v 14 mesecih izgubil skoraj polovico svoje telesne teže. To mu je uspelo s pomočjo bariatrične operacije, ki mu jo je podaril dobrodelni kirurg.

Prehrana 15. 10. 2019 13.16

Se boste zaradi krompirja res zredili?

"To, da se med hujšanjem ne sme jesti krompirja, je neumnost," takoj jasno pove prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš, ki vsakodnevno ljudem pomaga do bolj zdrave teže. Preberite si, zakaj si ga lahko tudi, ko se trudite izgubiti odvečne kilograme, privoščite brez slabe vesti in z veliko užitka.

Bolezni 06. 10. 2019 15.25

8 sprememb na nohtih, ki jih ne smete ignorirati

Mehki nohti, katerih površina se zvija in lupi, so lahko tudi posledica prepogostega umivanja rok, povečanega stika s kemikalijami ali rezultat slabih prehranskih navad, pojasnjuje dr. Ivana Manola.

Bolezni 10. 09. 2019 11.45

3 živila, ki jih morate jesti za močnejše krvne žile

Ko naše telo deluje pravilno, se pravilno razvijajo tudi nove krvne žile - ne nastane jih ne preveč ne premalo. To nas ohranja zdrave. Proces, ki ga naše telo uporablja za ustvarjenje novih krvnih žil je imenovan angiogeneza. Ko pride do napak pri angiogenezi, pa se lahko razvijejo različne bolezni, vse od rakavih bolezni, srčno-žilnih in celo Alzheimerjeva bolezen. Da bi ta proces deloval pravilno, moramo po besedah dr. Willama Lija iz Univerze Harvard, izbirati prava živila.

Zdravje 06. 09. 2019 10.32

'Zdrav' nasvet, zaradi katerega se lahko redite

Največji hit med zadnjimi trendi v zdravem prehranjevanju so zeleni smoothiji, ki naj bi pomagali povečati vnos zdravih hranil v telo in celo pomagali shujšati. A strokovnjaki opozarjajo, da se zaradi nekaterih najbolj 'zdravih' trendov lahko v resnici redite. Prav tako taki nadomestki sadja in zelenjave niso najboljša rešitev. Preverite, zakaj.  

Zlata leta 23. 08. 2019 11.40

Kdaj bi morali uživati več rastlinskih beljakovin?

V španski študiji se je izkazalo, da so starejši odrasli, ki so pojedli več beljakovin iz rastlinskih virov, izkusili manj zdravstvenih težav povezanih s starostjo, kot tisti, ki so njihovo količino v prehrani zmanjšali. Pri starejših od 65 let je zelo pomembno zadostno uživanje beljakovin, ki naj bodo iz zdravih virov. Strokovnjaki odsvetujejo pretirano uživanje rdečega in predelanega mesa.

Okužbe in zastrupitve 19. 08. 2019 23.14

Glivično vnetje? 3 presenetljivi vzroki, ki vam bodo dali misliti

Glivična okužba nožnice se lahko pojavi zaradi prekomernega razrasta glivice imenovane kandida, ki se nahaja v nožnici in črevesju. Za spletno stran Healthista je nutricistka Lisa Richards razkrila nekaj presenetljivih vzrokov, ki lahko privedejo do glivičnega vnetja nožnice.

ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 996