Vizita.si

več beljakovin

Prehrana 18. 10. 2022 05.00

10 živil, ki spodbujajo prebavo in metabolizem

Prebavne težave povzročajo krče, slabost, pline in bolečine v trebuhu. Zaprtje je danes ena najpogostejših bolezni v zahodnih industrializiranih državah.

Prehrana 18. 10. 2022 05.00

Je mleko res zdravo?

Mleko je eno izmed tistih živil, ki je v prehrani Slovencev prisotno že od nekdaj. Uživati ga je priporočljivo kot del pestre in uravnotežene prehrane, saj je dober vir kalcija in vitamina D, pri izbiri pa velja prisegati na kakovostno mleko in mlečne izdelke iz slovenskih kmetij. Ob tem ne gre zanemariti niti izvora mleka, saj so med kravjim, kozjim in ovčjim mlekom kar precejšnje razlike. Jih poznate?

Vitamini in minerali 15. 10. 2022 05.00

Pomanjkanje tega vitamina lahko povzroči težave s srcem

Glede na najnovejšo študijo, objavljeno v reviji Nutrients, lahko pomanjkanje vitamina B12 povzroči povišan holesterol in povišane trigliceride, navsezadnje pa tudi težave s srcem.

Simptomi in bolezni 11. 10. 2022 05.00

Bodite pozorni: Simptomi GERB-a lahko močno spominjajo na simptome prehlada

Simptome gastroezofagealne refluksne bolezni (GERB) lahko pogosto zamenjujemo s simptomi prehlada. Želodec namreč povzroča težave, ki jih sprva sploh ne povezujemo nujno z želodcem. Med drugimi tudi in predvsem na primer trdovratni kašelj.

Simptomi in bolezni 09. 10. 2022 05.00

Pravočasno prepoznajte simptome nedelujočih ledvic

Večina ljudi ne posveča veliko pozornosti svojim ledvicam, dokler ne pride do večjih težav. Glede na to, da so ledvice tako rekoč 'vgrajeni stroj' za razstrupljanje v našem telesu, bi vsekakor morali bolj poskrbeti zanje. Kateri so tisti znaki in simptomi, ki kažejo na nepravilno delovanje ledvic?

Dieta 07. 10. 2022 05.00

Kaj se zgodi, ko nehamo uživati rdeče meso?

Nekateri se za opustitev mesa odločajo z etičnega vidika, drugi z okoljskega. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pravijo, da uradna medicina stoji za stališčem, da zdrava in uravnotežena prehrana vključuje vsa živila v priporočenih in optimalnih količinah. A pri tem dodajajo, da je lahko tudi prepogosto uživanje mesa in zlasti mesnih izdelkov v večjih količinah zdravju škodljivo.

Prehrana 27. 09. 2022 05.00

Prednosti in slabosti intuitivnega prehranjevanja

Na kratko – koncept intuitivnega prehranjevanja poenostavljeno predstavlja filozofijo proti dietam in ljudje, ki sprejmejo to tehniko intuitivnega prehranjevanja, niso nikoli na dieti, ne pazijo nujno na to, kakšne količine hrane pojejo, ker pojedo toliko, kolikor 'čutijo', da je prav za njihovo telo. Kakšne so prednosti takšnega prehranjevanja, kakšne so slabosti?

Imunski sistem 25. 09. 2022 05.00

Kako se boriti proti imunskemu staranju?

S starostjo imunski sistem postane manj učinkovit pri spopadanju z okužbami in manj odziven na 'dražljaje' okolja. Hkrati je staranje imunskega sistema povezano s kroničnim vnetjem, kar povečuje tveganje za veliko bolezni in bolezenskih stanj, ki so povezana s starostjo. Kako lahko ohranjamo zdrav imunski sistem in kako se boriti proti imunskemu staranju?

Prehrana 23. 09. 2022 05.00

Razlogov, zakaj uživati korenje, je veliko

Številne generacije so svojim otrokom priporočale, naj za boljši vid jedo korenje. Je to res? Kakšne so resnične koristi korenja in kaj vse vsebuje, si lahko preberite v spodnjih vrsticah.

Prehrana 12. 09. 2022 05.00

Grozdje – hrana 'bogov' za zdravo srce in kosti

Grozdje vsebuje obilico flavonoidov, ki so zaslužni za barvo tega sadeža, zaslužni pa so za celo vrsto blagodejnih učinkov na človekovo zdravje, predvsem za ohranjanje zdravja srčno-žilnega sistema.

Prehrana 07. 09. 2022 05.00

Kaj se lahko zgodi, če jeste preveč mesa?

Ljudje, ki pojedo veliko beljakovin živalskega izvora, imajo pogosteje preveč maščobe v jetrih ter večje tveganje za bolezen jeter. In sicer v primerjavi s tistimi, pri katerih so glavni vir beljakovin živila rastlinskega izvora. To je ugotovila nizozemska študija.

Zdravje 06. 09. 2022 05.00

Najpogostejši razlogi za počasno prebavo

Kje se skriva razlog za počasno prebavo, katere posledica je lahko napihnjenost, navsezadnje pa tudi povečanje telesne teže? Nekateri skriti dejavniki vas lahko presenetijo.

Prehrana 01. 09. 2022 05.00

14 živil, ki naj bi veljala za najbolj zdrava

Obstajajo živila, ki so bolj zdrava kot druga? Poglejmo si 14 živil, ki jih je portal ordinacija.hr navedel kot optimalna za zdravje.

Duševno zdravje 22. 08. 2022 05.00

Kdaj ne bi smeli prezreti svoje nenehne 'razdražljivosti'?

Se vam zdi, da se vaše 'slabo razpoloženje' nikakor ne konča, ne glede na to, kaj se dogaja, kaj se vam zgodi ali pa kaj doživljate?

Prehrana 19. 08. 2022 05.00

Lahko hrana pomaga pri lajšanju tesnobe?

Vsak od nas se kdaj pa kdaj počuti tesnobno, zaradi česar smo lahko zaskrbljeni, napeti ali čutimo strah in neprijetno tiščanje v prsih. Vendar obstaja več strategij, ki jih lahko uporabimo za boljše počutje, med drugim si lahko pomagamo tudi s tem, da izboljšamo svojo prehrano.

Prehrana 25. 07. 2022 05.00

Lahko s prehrano in z zdravimi navadami pomagamo okrepiti kri?

Poglejmo si nekaj dejstev o krvi, ki jih morda še ne poznate in seveda, kako lahko izboljšamo svojo kri.

Srčno žilne bolezni 19. 07. 2022 05.00

Imate povišan holesterol v krvi?

Povišan slabi ali LDL holesterol v krvi spada med glavne vzroke za razvoj ateroskleroze, katere razvoj se začne v zgodnjem otroštvu, nekaj let ali desetletij pozneje pa se lahko izrazi v obliki bolezni srca in ožilja, vodilnega vzroka umrljivosti v razvitem svetu. Kako ravnati v primeru hiperholesterolemije?

Simptomi in bolezni 18. 07. 2022 05.00

Hemofilija: Redka motnja, ki lahko ima resne posledice

Hemofilija je redka motnja, pri kateri se kri ne strdi na tipičen način, ker nima dovolj beljakovin za strjevanje krvi (faktorjev strjevanja krvi). Če imate hemofilijo, lahko krvavite dalj časa po poškodbi, kot bi, če bi se vaša kri pravilno strjevala.

Prehrana 08. 07. 2022 05.00

Se zavedate, kako zdravi so?

Čeprav morda ni najbolj priljubljen med oreščki, si brazilski orešček zasluži našo pozornost že zgolj zaradi tega, ker ima veliko mineralov in antioksidantov, vsebuje pa tudi ogromno selena.

Prehrana 28. 06. 2022 05.00

Kaj je ''brezmesno'' meso, iz česa je sestavljeno in ali je zdravo?

Meso rastlinskega izvora že najdemo na trgovinskih policah, zelo verjetno pa je, da bolj malo vemo, kako se pripravlja, iz česa je sestavljeno in najpomembnejše, je res zdravo?

Prehrana 16. 06. 2022 05.00

Kako lahko ponotranjimo zdrav vzorec prehranjevanja?

Večina od nas se zaveda, da je veliko lažje narediti načrt zdrave prehrane, kot pa ga dejansko uresničiti.V današnjem dinamičnem in hitrem svetu je namreč zelo težko vzdržati zdrav vzorec prehranjevanja.

Srčno žilne bolezni 10. 06. 2022 05.00

6 stvari, ki vam upočasnjujejo presnovo

Dobra presnova je ključnega pomena za številne procese v telesu. Ta nam pomaga pri uravnavanju telesne teže in nas lahko varuje pred najrazličnejšimi boleznimi sodobnega časa, kot so sladkorna bolezen, srčno-žilne bolezni in rak. Prav zato je dobro, da vemo, kaj nam upočasnjuje presnovo.

Zdravje 02. 06. 2022 05.00

3 preproste navade za krepitev mišic

Želite okrepiti svoje mišice? Pri tem vam lahko pomagajo te tri preproste navade.

Simptomi in bolezni 31. 05. 2022 05.00

Vse, kar morate vedeti o kroničnih vnetnih črevesnih boleznih

H kroničnim vnetnim črevesnim boleznim sodita ulcerozni kolitis in Chronova bolezen. Kakšni so simptomi in znaki omenjenih stanj, kako ju zdravimo, je morda v ozadju lahko psihosomatski vzrok in kakšna je prognoza? O tem smo se pogovarjali z dr. Natašo Smrekar, dr. med., spec. gastroenterologije.

Prehrana 16. 05. 2022 08.51

To je resnica o hrani v bolnišnicah

Priprava bolnišničnih obrokov je vse prej kot enostavna, saj je treba zadostiti najrazličnejšim stanjem in terapijam ter striktno slediti splošnim prehranskim priporočilom. V naši največji bolnišnici imajo natančno opredeljene strokovne kriterije za izbor posameznega sklopa živil. Pozorni so na sestavo izdelka in hranilne vrednosti, prednost pa dajejo lokalnim pridelovalcem in proizvajalcem.

Zdravje 11. 05. 2022 05.00

Lahko oblika zadnjice razkriva tveganja za nekatere bolezni?

Vsa telesa so čudovita točno takšna, kot so, kar vključuje tudi in predvsem našo zadnjico. Zanimivo pa je, da različne študije, denimo študija Penn Medicine in še ena od European Hearth Journal, celo razkrivajo, da lahko oblika naše zadnjice in to, na katerih delih se nam nabira največ maščob, pove veliko o našem zdravju.

Simptomi in bolezni 11. 05. 2022 05.00

Kateri alergeni so najpogostejši krivci za alergije?

Burne reakcije telesa na snov, torej alergije, so v tem letnem času največkrat povezane z vdihavanjem alergenov. Hkrati pa se lahko pojavijo tudi alergije na različna živila.

Prehrana 25. 04. 2022 05.00

Prekinitveni post pod drobnogledom: Dobro, slabo in umazano

21. stoletje je obdobje instant zadovoljstva in posledično vedno več ljudi trpi za t. i. sindromom sijočega objekta, kjer se nam vedno znova ponujajo možnosti, kako lahko čez noč dosežemo izjemne rezultate na "znanstveno podprt" način.

Zdravje 13. 04. 2022 05.00

Kako do več energije? Odgovor naj bi se skrival v tem

Večina od nas je vsak dan izpostavljena številnim izzivom, ki nam pogosto povzročajo stres in povečane fizične in duševne napore. Slednji močno vplivajo na naše telo, zato je pomembno, da si v prvi vrsti znamo pomagati sami.

Prehrana 13. 04. 2022 05.00

Bulgur – zdravo žito, ki ga je enostavno pripraviti

Ste že slišali za bulgur? Je neverjetno vsestransko polnozrnato žito, ki ima svoje korenine v vzhodni, sredozemski in zahodnoazijski kuhinji.

ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 996