Vizita.si

več beljakovin

Koža 20. 01. 2023 05.00

Mastna, suha ali mešana ... To naj bi bila najboljša prehrana glede na tip kože

Pomembno je, kaj nanašamo na kožo in s čim jo vlažimo, a še bolj kot to je pomembno, kaj dajemo v telo. Slednje se namreč pozna tudi in predvsem na naši koži.

Zdravje 11. 01. 2023 05.00

Pomemben mineral za krepitev imunske odpornosti

Cink je takoj za železom eden od najpogostejših mineralov v človeškem telesu, pomanjkanje le tega pa lahko povzroči številne težave. Med njimi so izpadanje las, težave s kožo, želodčne težave in tudi oslabljen imunski sistem, ki pa mora biti ravno v zimskem času okrepljen, saj nas ščiti pred škodljivimi mikroorganizmi.

Prehrana 16. 12. 2022 05.00

Kaj se zgodi, če vsak dan jeste ovsene kosmiče?

Kosmiči so eden najbolj priljubljenih izbir za zajtrk. A na žalost številni med njimi vsebujejo skrite sladkorje, umetna sladila, konservanse in predelane ogljikove hidrate. Če želite jesti kaj bolj zdravega, si privoščite ovsene kosmiče. Preverite, kaj se zgodi, če jih vsak dan jeste.

Prehrana 15. 12. 2022 05.00

Tradicionalne zimske jedi, pripravljene na bolj zdrav način

Vsi vemo, da je v zimskem času dobro uživati veliko fižola, kislega zelja in pese. Z roko v roki z omenjeno hrano gredo zelo dobro slanina, klobase in druga živila. So ta res najboljša izbira? Kako lahko tradicionalne obroke naredimo bolj zdrave?

Zdravje 09. 12. 2022 05.00

Znake pomanjkanja je potrebno prepoznati takoj

Da je magnezij eden najpomembnejših mineralov, priča že dejstvo, da je ključen pri več kot 300 biokemičnih procesih v našem telesu. Telo nas začne hitro opozarjati, ko nam magnezija primanjkuje, zato je izjemnega pomena, da te znake prepoznamo in pravočasno ukrepamo.

Prehrana 30. 11. 2022 09.16

Dr. Živa Lavriša: Pomemben izziv sodobnega načina prehranjevanja je tudi dejstvo, da vedno manj hrane pripravljamo sami

Kje so največji izzivi pri sodobni prehrani poleg, seveda, pomanjkanja časa? Kako se prehranjujemo Slovenci, je štetje kalorij pametno, kaj je res in kaj ni o razstrupljanju telesa in o smernicah zdrave prehrane sem se pogovarjala z dr. Živo Lavriša, univ. dipl. inž. živ. tehnol., iz raziskovalne skupine Prehrana in javno zdravje z Inštituta za nutricionistiko.

Srčno žilne bolezni 30. 11. 2022 05.00

3 preprosti nasveti za zdravo srce

Skrbite za zdravje svojega srca z vadbo, da srce dela hitreje, ali uživate le zdravo hrano in z njo preprečujete nabiranje oblog na arterijah?

Hujsanje 23. 11. 2022 05.00

5 mitov o topljenju maščobnih oblog, ki jih morate pozabiti

Vse dokler ne nehamo verjeti v mite in neresnice v povezavi s hujšanjem in topljenju maščobnih oblog, ne moremo zares začeti živeti zdravega življenja. To pa je navsezadnje naš cilj, kajne? Zdravo življenje namreč, ne zgolj in samo hujšanje.

Preventiva 07. 11. 2022 05.00

Sedem ur spanja je idealnih za večino odraslih, ugotavlja študija

Nedavno izvedena študija kaže, da naj bi bilo sedem ur spanja, nič več in nič manj, morda optimalna količina za večino odraslih oseb.

Vitamini in minerali 07. 11. 2022 05.00

Vitamini, minerali in vlaknine – kje jih najti?

Velikokrat slišimo in govorimo o pomenu vitaminov, mineralov in vlaknin na naše zdravje, a mnogo ljudi ne ve, v katerih živilih se ti skrivajo. Katera hrana je najboljši vir najpomembnejših vitaminov, mineralov in vlaknin za naše telo?

Prehrana 28. 10. 2022 13.13

Napaka, ki jo delamo vsi, pa se tega sploh ne zavedamo

Naši predniki so na svoje jedilnike umeščali predvsem sestavine, ki so bile aktualne v določeni sezoni in so zrasle doma ali v bližnji okolici. Razširjeno in uveljavljeno je bilo blagovno izmenjevanje, ki je zagotavljalo preskrbo in raznolikost na krožnikih. Danes, desetletja kasneje, je lokalna hrana ponovno v središču pozornosti. A tokrat ne le zaradi enostavnega zagotavljanja preskrbe, temveč tudi zaradi zagotavljanja kakovosti, ki postaja vse pomembnejši kriterij zdrave prehrane.

Prehrana 18. 10. 2022 05.00

Je mleko res zdravo?

Mleko je eno izmed tistih živil, ki je v prehrani Slovencev prisotno že od nekdaj. Uživati ga je priporočljivo kot del pestre in uravnotežene prehrane, saj je dober vir kalcija in vitamina D, pri izbiri pa velja prisegati na kakovostno mleko in mlečne izdelke iz slovenskih kmetij. Ob tem ne gre zanemariti niti izvora mleka, saj so med kravjim, kozjim in ovčjim mlekom kar precejšnje razlike. Jih poznate?

Prehrana 18. 10. 2022 05.00

10 živil, ki spodbujajo prebavo in metabolizem

Prebavne težave povzročajo krče, slabost, pline in bolečine v trebuhu. Zaprtje je danes ena najpogostejših bolezni v zahodnih industrializiranih državah.

Vitamini in minerali 15. 10. 2022 05.00

Pomanjkanje tega vitamina lahko povzroči težave s srcem

Glede na najnovejšo študijo, objavljeno v reviji Nutrients, lahko pomanjkanje vitamina B12 povzroči povišan holesterol in povišane trigliceride, navsezadnje pa tudi težave s srcem.

Simptomi in bolezni 11. 10. 2022 05.00

Bodite pozorni: Simptomi GERB-a lahko močno spominjajo na simptome prehlada

Simptome gastroezofagealne refluksne bolezni (GERB) lahko pogosto zamenjujemo s simptomi prehlada. Želodec namreč povzroča težave, ki jih sprva sploh ne povezujemo nujno z želodcem. Med drugimi tudi in predvsem na primer trdovratni kašelj.

Simptomi in bolezni 09. 10. 2022 05.00

Pravočasno prepoznajte simptome nedelujočih ledvic

Večina ljudi ne posveča veliko pozornosti svojim ledvicam, dokler ne pride do večjih težav. Glede na to, da so ledvice tako rekoč 'vgrajeni stroj' za razstrupljanje v našem telesu, bi vsekakor morali bolj poskrbeti zanje. Kateri so tisti znaki in simptomi, ki kažejo na nepravilno delovanje ledvic?

Dieta 07. 10. 2022 05.00

Kaj se zgodi, ko nehamo uživati rdeče meso?

Nekateri se za opustitev mesa odločajo z etičnega vidika, drugi z okoljskega. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pravijo, da uradna medicina stoji za stališčem, da zdrava in uravnotežena prehrana vključuje vsa živila v priporočenih in optimalnih količinah. A pri tem dodajajo, da je lahko tudi prepogosto uživanje mesa in zlasti mesnih izdelkov v večjih količinah zdravju škodljivo.

Prehrana 27. 09. 2022 05.00

Prednosti in slabosti intuitivnega prehranjevanja

Na kratko – koncept intuitivnega prehranjevanja poenostavljeno predstavlja filozofijo proti dietam in ljudje, ki sprejmejo to tehniko intuitivnega prehranjevanja, niso nikoli na dieti, ne pazijo nujno na to, kakšne količine hrane pojejo, ker pojedo toliko, kolikor 'čutijo', da je prav za njihovo telo. Kakšne so prednosti takšnega prehranjevanja, kakšne so slabosti?

Imunski sistem 25. 09. 2022 05.00

Kako se boriti proti imunskemu staranju?

S starostjo imunski sistem postane manj učinkovit pri spopadanju z okužbami in manj odziven na 'dražljaje' okolja. Hkrati je staranje imunskega sistema povezano s kroničnim vnetjem, kar povečuje tveganje za veliko bolezni in bolezenskih stanj, ki so povezana s starostjo. Kako lahko ohranjamo zdrav imunski sistem in kako se boriti proti imunskemu staranju?

Prehrana 23. 09. 2022 05.00

Razlogov, zakaj uživati korenje, je veliko

Številne generacije so svojim otrokom priporočale, naj za boljši vid jedo korenje. Je to res? Kakšne so resnične koristi korenja in kaj vse vsebuje, si lahko preberite v spodnjih vrsticah.

Prehrana 12. 09. 2022 05.00

Grozdje – hrana 'bogov' za zdravo srce in kosti

Grozdje vsebuje obilico flavonoidov, ki so zaslužni za barvo tega sadeža, zaslužni pa so za celo vrsto blagodejnih učinkov na človekovo zdravje, predvsem za ohranjanje zdravja srčno-žilnega sistema.

Prehrana 07. 09. 2022 05.00

Kaj se lahko zgodi, če jeste preveč mesa?

Ljudje, ki pojedo veliko beljakovin živalskega izvora, imajo pogosteje preveč maščobe v jetrih ter večje tveganje za bolezen jeter. In sicer v primerjavi s tistimi, pri katerih so glavni vir beljakovin živila rastlinskega izvora. To je ugotovila nizozemska študija.

Zdravje 06. 09. 2022 05.00

Najpogostejši razlogi za počasno prebavo

Kje se skriva razlog za počasno prebavo, katere posledica je lahko napihnjenost, navsezadnje pa tudi povečanje telesne teže? Nekateri skriti dejavniki vas lahko presenetijo.

Prehrana 01. 09. 2022 05.00

14 živil, ki naj bi veljala za najbolj zdrava

Obstajajo živila, ki so bolj zdrava kot druga? Poglejmo si 14 živil, ki jih je portal ordinacija.hr navedel kot optimalna za zdravje.

Duševno zdravje 22. 08. 2022 05.00

Kdaj ne bi smeli prezreti svoje nenehne 'razdražljivosti'?

Se vam zdi, da se vaše 'slabo razpoloženje' nikakor ne konča, ne glede na to, kaj se dogaja, kaj se vam zgodi ali pa kaj doživljate?

Prehrana 19. 08. 2022 05.00

Lahko hrana pomaga pri lajšanju tesnobe?

Vsak od nas se kdaj pa kdaj počuti tesnobno, zaradi česar smo lahko zaskrbljeni, napeti ali čutimo strah in neprijetno tiščanje v prsih. Vendar obstaja več strategij, ki jih lahko uporabimo za boljše počutje, med drugim si lahko pomagamo tudi s tem, da izboljšamo svojo prehrano.

Prehrana 25. 07. 2022 05.00

Lahko s prehrano in z zdravimi navadami pomagamo okrepiti kri?

Poglejmo si nekaj dejstev o krvi, ki jih morda še ne poznate in seveda, kako lahko izboljšamo svojo kri.

Srčno žilne bolezni 19. 07. 2022 05.00

Imate povišan holesterol v krvi?

Povišan slabi ali LDL holesterol v krvi spada med glavne vzroke za razvoj ateroskleroze, katere razvoj se začne v zgodnjem otroštvu, nekaj let ali desetletij pozneje pa se lahko izrazi v obliki bolezni srca in ožilja, vodilnega vzroka umrljivosti v razvitem svetu. Kako ravnati v primeru hiperholesterolemije?

Simptomi in bolezni 18. 07. 2022 05.00

Hemofilija: Redka motnja, ki lahko ima resne posledice

Hemofilija je redka motnja, pri kateri se kri ne strdi na tipičen način, ker nima dovolj beljakovin za strjevanje krvi (faktorjev strjevanja krvi). Če imate hemofilijo, lahko krvavite dalj časa po poškodbi, kot bi, če bi se vaša kri pravilno strjevala.

Prehrana 08. 07. 2022 05.00

Se zavedate, kako zdravi so?

Čeprav morda ni najbolj priljubljen med oreščki, si brazilski orešček zasluži našo pozornost že zgolj zaradi tega, ker ima veliko mineralov in antioksidantov, vsebuje pa tudi ogromno selena.

ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1049