Vizita.si

več beljakovin

Prehrana 15. 03. 2023 05.00

Če jih še niste, je skrajni čas, da jih naberete

Vas zanima, zakaj so šparglji tako priljubljeni? Poleg tega, da so izjemno okusni, če jih le znamo pripraviti, so tudi izjemna zakladnica zdravja!

Prehrana 09. 03. 2023 05.00

Borovnice: 'superživilo', polno hranil

Borovnice so močno superživilo, polno hranil, kot so vitamin A, vitamini skupine B in polifenoli. Vsekakor bi bilo dobro, da jih dodamo v svoj jedilnik!

Zdravje 23. 02. 2023 05.00

6 načinov, kako se znebiti maščobe na trebuhu

Dejstvo je, da je veliko odvisno od naše genetike, hkrati pa tudi od naših navad. Izgubljanje trebušne maščobe je lahko zato težaven proces. To vrsto maščobe je namreč veliko težje izgubiti kot maščobo na drugih delih telesa.

Prehrana 22. 02. 2023 05.00

So lahko prebavljive in polne izredno zdravih hranil

Ribe bi se morale znajti na krožniku vsaj enkrat tedensko. Njihova hranilna sestava zelo dobro vpliva na naše zdravje," razloži dr. Urška Blaznik z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. So odličen vir lahko prebavljivih beljakovin. Morske ribe so za povrh dober vir vitamina D, selena in joda. Zadnje raziskave so pokazale, da bi bile lahko tudi sladkovodne ribe pomemben vir vitamina D. Mastne ribe pa imajo odlično maščobnokislinsko sestavo."

Aktivno življenje 22. 02. 2023 05.00

Kako 'najlažje' pridobiti mišično maso?

Pridobivanje in vzdrževanje mišične mase sta bistvenega pomena za športno uspešnost, preprečevanje poškodb, kakovost življenja in upočasnjevanje procesa staranja. Za nekatere je pomembna bolj, za druge manj, vseeno pa si poglejmo, kako najlažje pridobimo mišično maso in jo seveda tudi obdržimo.

Ginekologija in porodništvo 17. 02. 2023 05.00

Najpogostejši simptomi anemije v nosečnosti

Anemija v nosečnosti, ki je posledica pomanjkanja železa, je lahko vzrok za dodatno utrujenost in občutek šibkosti. Kakšni so dejavniki tveganja, simptomi in navsezadnje, kako se lahko s to težavo borimo?

Alergije 17. 02. 2023 05.00

Kaj je imunoglobulin E (IgE)?

Imunoglobulin E (IgE) je pomembno protitelo, ki je vključeno v alergijski odziv. Za kaj je odgovoren, kako deluje in predvsem – kaj pomeni, če so njegove vrednosti povišane ali znižane?

Dieta 14. 02. 2023 05.00

Kako hitro lahko shujšamo?

Nemalo ljudi gre od silnega prenajedanja na strogo dieto, kar ni niti pametno niti zdravo.

Zdravje 14. 02. 2023 05.00

Kako lahko nadomestimo nezdrava živila z bolj zdravimi alternativami?

Včasih mislimo, da se prehranjujemo zdravo, če kupujemo super eksotična živila, nadomestke mesa ali hrano, ki je tako ali drugače v trendu samo zaradi ene sestavine, medtem ko vse drugo še prehitro radi zanemarimo.

Bolezni 11. 02. 2023 05.00

11 znakov, da ščitnica deluje prekomerno

Prekomerno delovanje ščitnice (hipertiroidizem) ravno nasprotno od premalo delujoče ščitnice pospeši delovanje številnih celic in tkiv v telesu. Gre za eno od pogostih motenj hormonskega sistema, ki se največkrat pojavlja pri ženskah, starih od 20 do 50 let. Preverite, kako ga prepoznati.

Simptomi in bolezni 31. 01. 2023 05.00

Odvisnost od sladkorja: odtegnitvena kriza in kako jo omiliti

Zmanjšanje vnosa sladkorja v telo je lahko odličen začetek bolj zdravega načina življenja. Odpoved sladkarijam pa ni lahka. Ponujamo vam koristne nasvete, kako to storiti in se znebiti posledic, ki jih lahko prinese odtegnitvena kriza.

Bolezni 25. 01. 2023 05.00

Katere vrste krvnih bolezni poznamo?

Kri je sestavljena iz številnih vrst specializiranih celic in tekoče medceličnine ter ima pomembno vlogo v našem telesu, saj oskrbuje tkiva s kisikom in hranili, hkrati pa odstranjuje vse odpadne snovi, med drugim tudi ogljikov dioksid.

Preventiva 24. 01. 2023 05.00

Preproste stvari, ki jih lahko storite, da zmanjšate tveganje za razvoj sladkorne bolezni

Sladkorna bolezen je kronična bolezen, ki jo je treba nadzorovati vse življenje: z jemanjem različnih vrst tablet, jemanjem inzulina ali drugih injekcijskih terapij, redno telesno aktivnostjo, spremljanjem ravni sladkorja v krvi in zdravo prehrano.

Koža 20. 01. 2023 05.00

Mastna, suha ali mešana ... To naj bi bila najboljša prehrana glede na tip kože

Pomembno je, kaj nanašamo na kožo in s čim jo vlažimo, a še bolj kot to je pomembno, kaj dajemo v telo. Slednje se namreč pozna tudi in predvsem na naši koži.

Zdravje 11. 01. 2023 05.00

Pomemben mineral za krepitev imunske odpornosti

Cink je takoj za železom eden od najpogostejših mineralov v človeškem telesu, pomanjkanje le tega pa lahko povzroči številne težave. Med njimi so izpadanje las, težave s kožo, želodčne težave in tudi oslabljen imunski sistem, ki pa mora biti ravno v zimskem času okrepljen, saj nas ščiti pred škodljivimi mikroorganizmi.

Prehrana 16. 12. 2022 05.00

Kaj se zgodi, če vsak dan jeste ovsene kosmiče?

Kosmiči so eden najbolj priljubljenih izbir za zajtrk. A na žalost številni med njimi vsebujejo skrite sladkorje, umetna sladila, konservanse in predelane ogljikove hidrate. Če želite jesti kaj bolj zdravega, si privoščite ovsene kosmiče. Preverite, kaj se zgodi, če jih vsak dan jeste.

Prehrana 15. 12. 2022 05.00

Tradicionalne zimske jedi, pripravljene na bolj zdrav način

Vsi vemo, da je v zimskem času dobro uživati veliko fižola, kislega zelja in pese. Z roko v roki z omenjeno hrano gredo zelo dobro slanina, klobase in druga živila. So ta res najboljša izbira? Kako lahko tradicionalne obroke naredimo bolj zdrave?

Zdravje 09. 12. 2022 05.00

Znake pomanjkanja je potrebno prepoznati takoj

Da je magnezij eden najpomembnejših mineralov, priča že dejstvo, da je ključen pri več kot 300 biokemičnih procesih v našem telesu. Telo nas začne hitro opozarjati, ko nam magnezija primanjkuje, zato je izjemnega pomena, da te znake prepoznamo in pravočasno ukrepamo.

Prehrana 30. 11. 2022 09.16

Dr. Živa Lavriša: Pomemben izziv sodobnega načina prehranjevanja je tudi dejstvo, da vedno manj hrane pripravljamo sami

Kje so največji izzivi pri sodobni prehrani poleg, seveda, pomanjkanja časa? Kako se prehranjujemo Slovenci, je štetje kalorij pametno, kaj je res in kaj ni o razstrupljanju telesa in o smernicah zdrave prehrane sem se pogovarjala z dr. Živo Lavriša, univ. dipl. inž. živ. tehnol., iz raziskovalne skupine Prehrana in javno zdravje z Inštituta za nutricionistiko.

Srčno žilne bolezni 30. 11. 2022 05.00

3 preprosti nasveti za zdravo srce

Skrbite za zdravje svojega srca z vadbo, da srce dela hitreje, ali uživate le zdravo hrano in z njo preprečujete nabiranje oblog na arterijah?

Hujsanje 23. 11. 2022 05.00

5 mitov o topljenju maščobnih oblog, ki jih morate pozabiti

Vse dokler ne nehamo verjeti v mite in neresnice v povezavi s hujšanjem in topljenju maščobnih oblog, ne moremo zares začeti živeti zdravega življenja. To pa je navsezadnje naš cilj, kajne? Zdravo življenje namreč, ne zgolj in samo hujšanje.

Preventiva 07. 11. 2022 05.00

Sedem ur spanja je idealnih za večino odraslih, ugotavlja študija

Nedavno izvedena študija kaže, da naj bi bilo sedem ur spanja, nič več in nič manj, morda optimalna količina za večino odraslih oseb.

Vitamini in minerali 07. 11. 2022 05.00

Vitamini, minerali in vlaknine – kje jih najti?

Velikokrat slišimo in govorimo o pomenu vitaminov, mineralov in vlaknin na naše zdravje, a mnogo ljudi ne ve, v katerih živilih se ti skrivajo. Katera hrana je najboljši vir najpomembnejših vitaminov, mineralov in vlaknin za naše telo?

Prehrana 28. 10. 2022 13.13

Napaka, ki jo delamo vsi, pa se tega sploh ne zavedamo

Naši predniki so na svoje jedilnike umeščali predvsem sestavine, ki so bile aktualne v določeni sezoni in so zrasle doma ali v bližnji okolici. Razširjeno in uveljavljeno je bilo blagovno izmenjevanje, ki je zagotavljalo preskrbo in raznolikost na krožnikih. Danes, desetletja kasneje, je lokalna hrana ponovno v središču pozornosti. A tokrat ne le zaradi enostavnega zagotavljanja preskrbe, temveč tudi zaradi zagotavljanja kakovosti, ki postaja vse pomembnejši kriterij zdrave prehrane.

Prehrana 18. 10. 2022 05.00

Je mleko res zdravo?

Mleko je eno izmed tistih živil, ki je v prehrani Slovencev prisotno že od nekdaj. Uživati ga je priporočljivo kot del pestre in uravnotežene prehrane, saj je dober vir kalcija in vitamina D, pri izbiri pa velja prisegati na kakovostno mleko in mlečne izdelke iz slovenskih kmetij. Ob tem ne gre zanemariti niti izvora mleka, saj so med kravjim, kozjim in ovčjim mlekom kar precejšnje razlike. Jih poznate?

Prehrana 18. 10. 2022 05.00

10 živil, ki spodbujajo prebavo in metabolizem

Prebavne težave povzročajo krče, slabost, pline in bolečine v trebuhu. Zaprtje je danes ena najpogostejših bolezni v zahodnih industrializiranih državah.

Vitamini in minerali 15. 10. 2022 05.00

Pomanjkanje tega vitamina lahko povzroči težave s srcem

Glede na najnovejšo študijo, objavljeno v reviji Nutrients, lahko pomanjkanje vitamina B12 povzroči povišan holesterol in povišane trigliceride, navsezadnje pa tudi težave s srcem.

Simptomi in bolezni 11. 10. 2022 05.00

Bodite pozorni: Simptomi GERB-a lahko močno spominjajo na simptome prehlada

Simptome gastroezofagealne refluksne bolezni (GERB) lahko pogosto zamenjujemo s simptomi prehlada. Želodec namreč povzroča težave, ki jih sprva sploh ne povezujemo nujno z želodcem. Med drugimi tudi in predvsem na primer trdovratni kašelj.

Simptomi in bolezni 09. 10. 2022 05.00

Pravočasno prepoznajte simptome nedelujočih ledvic

Večina ljudi ne posveča veliko pozornosti svojim ledvicam, dokler ne pride do večjih težav. Glede na to, da so ledvice tako rekoč 'vgrajeni stroj' za razstrupljanje v našem telesu, bi vsekakor morali bolj poskrbeti zanje. Kateri so tisti znaki in simptomi, ki kažejo na nepravilno delovanje ledvic?

Dieta 07. 10. 2022 05.00

Kaj se zgodi, ko nehamo uživati rdeče meso?

Nekateri se za opustitev mesa odločajo z etičnega vidika, drugi z okoljskega. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pravijo, da uradna medicina stoji za stališčem, da zdrava in uravnotežena prehrana vključuje vsa živila v priporočenih in optimalnih količinah. A pri tem dodajajo, da je lahko tudi prepogosto uživanje mesa in zlasti mesnih izdelkov v večjih količinah zdravju škodljivo.

ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1251