vir beljakovin

Ideje za preproste in zdrave zajtrke
Vsi že dobro vemo, da je zajtrk eden najpomembnejših obrokov dneva. Če pojemo zdrav zajtrk, bomo telesu že takoj zjutraj zagotovili zdrav vir goriva in čez dan manj verjetno posegali po nezdravih živilih. Tisti, ki jedo zajtrk, imajo tudi manj verjetnosti za debelost, ki je glavni vzrok za srčno-žilne bolezni in nekatere vrste raka.

Prednosti in slabosti intuitivnega prehranjevanja
Na kratko – koncept intuitivnega prehranjevanja poenostavljeno predstavlja filozofijo proti dietam in ljudje, ki sprejmejo to tehniko intuitivnega prehranjevanja, niso nikoli na dieti, ne pazijo nujno na to, kakšne količine hrane pojejo, ker pojedo toliko, kolikor 'čutijo', da je prav za njihovo telo. Kakšne so prednosti takšnega prehranjevanja, kakšne so slabosti?

Razlogov, zakaj uživati korenje, je veliko
Številne generacije so svojim otrokom priporočale, naj za boljši vid jedo korenje. Je to res? Kakšne so resnične koristi korenja in kaj vse vsebuje, si lahko preberite v spodnjih vrsticah.

5 stvari za alkoholnega 'mačka', ki naj bi dejansko delovale
Najboljše je seveda zdravo in zmerno pitje alkoholnih pijač, a vsi vemo, da se občasno lahko vsakemu zgodi, da zjutraj zaradi alkohola zaboli glava. Predstavljamo nekaj načinov, da se znebite alkoholnega mačka, ki naj bi po navedbah portala healthista dejansko delovali!

Grozdje – hrana 'bogov' za zdravo srce in kosti
Grozdje vsebuje obilico flavonoidov, ki so zaslužni za barvo tega sadeža, zaslužni pa so za celo vrsto blagodejnih učinkov na človekovo zdravje, predvsem za ohranjanje zdravja srčno-žilnega sistema.

Kaj se lahko zgodi, če jeste preveč mesa?
Ljudje, ki pojedo veliko beljakovin živalskega izvora, imajo pogosteje preveč maščobe v jetrih ter večje tveganje za bolezen jeter. In sicer v primerjavi s tistimi, pri katerih so glavni vir beljakovin živila rastlinskega izvora. To je ugotovila nizozemska študija.

Preverite, zakaj je dobro uživati kostanj
Kostanj za razliko od drugih oreškov in semen vsebuje sorazmerno majhno količino kalorij in maščob. Ne glede na to pa je odličen vir mineralov, vitaminov in fitohranil, ki pozitivno vplivajo na zdravje ljudi.

14 živil, ki naj bi veljala za najbolj zdrava
Obstajajo živila, ki so bolj zdrava kot druga? Poglejmo si 14 živil, ki jih je portal ordinacija.hr navedel kot optimalna za zdravje.

Ali je konzervirana tuna zdrava?
Ali je tuna v konzervi zdrava? Kratek odgovor je da, absolutno!

Tako si lahko pomagate, če vam primanjkuje železa
Najpogostejši vzroki za pomanjkanje železa so neustrezen vnos železa, zmanjšana telesna aktivnost in povečana izguba krvi. Hrana, bogata z železom, je ključnega pomena za naše zdravje, zato je pomembno vedeti, kje ga najdemo.

Zdravstvene koristi češenj, ki jih še ne poznate
Češnje so okusna poletna poslastica, s prehranskega vidika pa so njihove koristi zelo cenjene.

Se zavedate, kako zdravi so?
Čeprav morda ni najbolj priljubljen med oreščki, si brazilski orešček zasluži našo pozornost že zgolj zaradi tega, ker ima veliko mineralov in antioksidantov, vsebuje pa tudi ogromno selena.

Kaj je ''brezmesno'' meso, iz česa je sestavljeno in ali je zdravo?
Meso rastlinskega izvora že najdemo na trgovinskih policah, zelo verjetno pa je, da bolj malo vemo, kako se pripravlja, iz česa je sestavljeno in najpomembnejše, je res zdravo?

6 stvari, ki vam upočasnjujejo presnovo
Dobra presnova je ključnega pomena za številne procese v telesu. Ta nam pomaga pri uravnavanju telesne teže in nas lahko varuje pred najrazličnejšimi boleznimi sodobnega časa, kot so sladkorna bolezen, srčno-žilne bolezni in rak. Prav zato je dobro, da vemo, kaj nam upočasnjuje presnovo.

To je resnica o hrani v bolnišnicah
Priprava bolnišničnih obrokov je vse prej kot enostavna, saj je treba zadostiti najrazličnejšim stanjem in terapijam ter striktno slediti splošnim prehranskim priporočilom. V naši največji bolnišnici imajo natančno opredeljene strokovne kriterije za izbor posameznega sklopa živil. Pozorni so na sestavo izdelka in hranilne vrednosti, prednost pa dajejo lokalnim pridelovalcem in proizvajalcem.

Prekinitveni post pod drobnogledom: Dobro, slabo in umazano
21. stoletje je obdobje instant zadovoljstva in posledično vedno več ljudi trpi za t. i. sindromom sijočega objekta, kjer se nam vedno znova ponujajo možnosti, kako lahko čez noč dosežemo izjemne rezultate na "znanstveno podprt" način.

Tako koristna so. Zakaj jih torej premalokrat uživamo?
Glede na število kalorij, ki jih vsebujejo, so chia semena eno s koristnimi hranili najbogatejših živil. Vsebujejo neverjetno veliko vlaknin, ki jih toliko ljudi uživa premalo. Poleg tega so polna antioksidantov, beljakovin, omega-3 maščobnih kislin ter železa, kalcija, fosforja in mangana.

Kako do več energije? Odgovor naj bi se skrival v tem
Večina od nas je vsak dan izpostavljena številnim izzivom, ki nam pogosto povzročajo stres in povečane fizične in duševne napore. Slednji močno vplivajo na naše telo, zato je pomembno, da si v prvi vrsti znamo pomagati sami.

Bulgur – zdravo žito, ki ga je enostavno pripraviti
Ste že slišali za bulgur? Je neverjetno vsestransko polnozrnato žito, ki ima svoje korenine v vzhodni, sredozemski in zahodnoazijski kuhinji.

11 živil, polnih kalija, ki so odlična za zdravje
Predstavljamo enajst živil, ki vsebujejo ogromno kalija in so odlična za naše zdravje – pravijo, da predvsem za zdravje srca in denimo za zniževanje krvnega tlaka. Poglejmo si ta živila.

10 živil za zdravo prebavo
Zdrava prebava je ključnega pomena za naše splošno počutje, saj prebavni proces telesu zagotavlja energijo in pomembne hranilne snovi, potrebne za normalno delovanje. Čeprav se vsi trudimo uživati raznoliko hrano, je določena hranila včasih težko pridobiti v količinah, ki jih organizem potrebuje za optimalno delovanje, zato je dobro vedeti, katera živila se morajo pogosteje znajti na naših jedilnikih, da ne bomo trpeli za leno prebavo, zaprtjem in drugimi prebavnimi tegobami sodobnega časa.

To je eden glavnih krivcev za bolečine v sklepih
Vse toplejši dnevi kar kličejo po preživljanju prostega časa v naravi, uživanju v sprehodih, teku, kolesarjenju in drugih aktivnosti na svežem zraku. A žal se pogosto dogaja, da nam tovrstne aktivnosti otežuje nelagodje v sklepih in hrbtenici, tudi bolečine, težave pa se lahko še stopnjujejo, če se spopadate s prekomerno težo. Kje tiči vzrok in kako si pomagati?

Vse o superživilih – miti in resnice
Prehrana ima pomembno vlogo v našem življenju, saj vpliva tudi na naše zdravje in dobro počutje, zato ni presenetljivo, da si želimo verjeti v pravljice o superživilih. Slednje ne skrivajo v sebi nobenih čudežnih sestavin, a vseeno vsebujejo določene snovi, ki nam dejansko lahko koristijo. Več o tem si lahko preberete v nadaljevanju.

10 živil, ki so dobra za vaša jetra
Jetra opravljajo različne bistvene naloge za naše telo – od proizvodnje beljakovin, holesterola do žolča in shranjevanja vitaminov, mineralov in celo ogljikovih hidratov.

Ali živalske beljakovine res povzročajo raka?
Dejstvo je, da naše telo potrebuje beljakovine. To makrohranilo igra pomembno vlogo v našem telesu, ki vključuje pomoč celicam, tkivom in organom pri delovanju. Beljakovine je pomembno zaužiti za sintezo aminokislin, ki sestavljajo beljakovinske verige, nekaterih aminokislin pa naše telo ne more proizvesti samo.

Miti in dejstva o prehranskih dodatkih
Verjetno se je vsak izmed bralcev tega prispevka že poigraval z idejo ali potrebuje dodatke k prehrani in katera so tista prehranska dopolnila, ki mu lahko izboljšajo zdravje, morda pripomorejo k boljšemu počutju in močnejšemu imunskemu sistemu.

Poznate žita brez glutena?
Vedno več ljudi, bodisi zaradi modnih smernic, drugi pa zaradi zdravstvenih težav, išče prehrano brez glutena. K slednji spadajo tudi in predvsem žita.

Živila, zaradi katerih boste pozabili na gripo in prehlad
Vsi vemo, da je bolje in lažje preprečiti in krepiti svojo odpornost proti virusnim boleznimi kot pa kasneje lajšati simptome prehlada ali gripe. Pri tem igra ključno vlogo prehrana. S pravilnim prehranjevanjem namreč telo napravimo odpornejše in ga pripravimo na boj proti okužbam, kar je še posebej pomembno v tem letnem času.

Ne marate mleka? Obstajajo živila, ki vsebujejo še večje količine kalcija
Marsikateri 'moderni' prehrani in dieti v današnjem času primanjkuje kalcija. Mastna hrana ovira absorpcijo kalcija, natrij (sol), kofein in fosfati iz gaziranih pijač pa še dodatno povečajo izločanje kalcija iz telesa. Edini način vnosa kalcija v telo je z zdravo hrano.

Nasveti za prehrano po praznikih, brez večjih omejitev in stradanja
Le malo ljudi se ni, med prazniki in novoletnim slavjem, vsaj malo 'pregrešilo'. Zato vam predstavljamo nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali, da se boste hitro počutili bolj sveže in z več energije.