vir beljakovin

Poletno sadje, ki ga vsi obožujemo, je odlično za naše zdravje
Že dolgo vemo, da češnje in drugo koščičasto sadje zagotavljajo vrsto osnovnih vitaminov in mineralov. Toda tu je še nekaj razlogov, da poskrbite, da so na vašem jedilniku.

Tudi s hrano lahko preprečimo dehidracijo
Ko začutimo žejo, je navadno že prepozno, saj je to znak dehidracije. Žeja je namreč posledica tega, da je izguba tekočine večja od njenega vnosa v naše telo. Simptomi dehidracije lahko tako vključujejo suha usta, omotičnost, žejo, utrujenost in tudi težave s koncentracijo.

Kako zdrava je mikrozelenjava?
Ste že slišali za mikrozelenjavo? Poznate njeno sestavo, hranila in kaj vse vsebuje? Poglejmo si bolj podrobno, predvsem pa, kako zdrava je ta vrsta zelenjave.

Kaj se zgodi, če vsak dan jemo sladoled?
Tudi vi obožujete sladoled? Kaj se zgodi, če ga jemo vsak dan?

Kako negovati kožo poleti?
Kako negovati kožo poleti, kako se nega kože poleti razlikuje od tiste pozimi in koliko zaščite oz. kreme za sončenje dejansko potrebujete?

Vročina poslabša simptome, kako si lahko pomagate?
Z visokimi temperaturami in povečanjem vlažnosti, ki jo prepoznamo kot obdobje vročine, se žile razširijo, simptomi nizkega krvnega tlaka pa se ravno zaradi tega lahko poslabšajo.

V vročini ne delajte teh napak
Vročina ne vpliva le na našo kožo, temveč je obremenjen celoten organizem. Seveda imamo radi poletje in z njim toplejše dni, toda, kot smo že neštetokrat poudarili, je izjemno pomembno, da se držimo določenih vsesplošno znanih nasvetov, na katere pa radi pozabljamo!

Kaj se zgodi, če pride do pomanjkanja vitamina K?
Vitamin K ima vlogo pri strjevanju krvi, zdravju srca in zdravju naših kosti. Toda ravno vitamina K navadno ne zaužijemo dovolj z našo tipično zahodno prehrano. Zakaj je še tako zelo pomemben vitamin K?

Skrivnost ljudi, ki jim je uspelo shujšati
Dolgotrajna izguba teže je veliko bolj povezana z majhnimi, trajnostnimi prilagoditvami načina življenja in prehranjevanja kot tistimi večjimi, za katere si prizadeva skoraj vsak od nas.

Kdaj bi morali razmisliti o dodatkih k prebavnim encimom?
Prebavni encimski dodatki so postali priljubljeni zaradi trditev o zdravljenju pogostih oblik draženja črevesja, zgage in drugih bolezni. Toda kako delujejo prebavni encimi in kdo jih resnično mora dodati svoji prehrani?

5 načinov, kako lahko poskrbiš za zdravo prehrano
Danes se zdravo prehranjevanje zdi izjemno težavno, a nikakor ni treba, da je tako. Upoštevajte zgolj 5 naslednjih nasvetov, ki vam lahko pomagajo, da čez dan dlje časa ostanete siti, da se izognete nezdravim prigrizkom in da dobite dovolj energije za čez dan!

Odlična ideja za zdrav zajtrk
Zakaj si ne bi zajtrka pripravili iz prosene kaše? Proso je odličen vir mineralov, kot so magnezij, baker, mangan in fosfor. Vsi imajo zelo koristne učinke. Magnezij denimo nujno potrebujemo za normalno odvijanje več kot 300 procesov, ki potekajo v telesu. Sodeluje tako pri presnavljanju hrane kot pri delovanju živčevja.

Kaj je res in kaj ni, ko se govori o alkalni dieti?
Nenehno smo bombardirani z dietami, spremembami življenjskega sloga, metodami hujšanja in drugimi trendi, ki so povezani s tem, kar zaužijemo. Modna beseda, ki v zadnjih nekaj letih osvaja vse vidike našega življenja, je alkalna dieta.

8 načinov, kako se počutiti sito, medtem ko jeste manj
Če poskušate shujšati, verjetno veste, da morate bodisi zmanjšati vnos kalorij ali pa povečati telesno aktivnost. Prvo je za mnoge ljudi precej težavno, saj se lahko počutijo lačne.

Zakaj bi morali jesti več ananasa?
Ali ste vedeli, da je ananas poln zdravstvenih koristi? Krepi imunost, pomaga pri prebavi in še mnogo več. Poglejmo si, zakaj bi ga morali jesti več.

Tako lahko nadomestite mlečne izdelke
Če imate laktozo intoleranco ali alergijo na mleko ali pa ste po tovrstnih živilih zgolj občutljivi, napihnjeni in vam je slabo, vsekakor obstajajo živila, ki lahko nadomestijo vitamine, minerale in druge pomembne stvari, ki bi jih drugače dobili z mlečnimi izdelki.

Razlogi, zakaj hrepenite po sladkem
Včasih naše telo hrepeni po točno določenih stvareh brez očitnega razloga. Velikokrat nam telo na takšne in drugačne načine sporoča, da mu primanjkuje določenih hranil – največkrat vitaminov. Poglejmo si, kaj razkriva želja po sladkem.

Poznate vse koristi češenj?
Češnje (Prunus avium) predstavljajo pomembno sadno vrsto z razširjenostjo po vsem svetu. Njihova biološka in fiziološka kompleksnost, ki sega onstran zgolj okusnih lastnosti, privlači tako botanike in nutricioniste kot tudi kulinarične strokovnjake. Čeprav so bile že stoletja del kmetijskih praks in prehranske kulture, so češnje še vedno predmet številnih raziskav zaradi svojih zdravstvenih koristi in raznolikosti sort.

Slovenska znanstvenika odkrila črevesne bakterije za zniževanje holesterola
Spremembe v črevesnem mikrobiomu so bile vpletene v vrsto bolezni, vključno s sladkorno boleznijo tipa 2, debelostjo in vnetno črevesno boleznijo. Študija odkriva več vrst bakterij, ki presnavljajo holesterol, pri ljudeh z nižjo ravnjo holesterola. Slovenska znanstvenika sta sodelovala pri raziskavah.

Kako pripraviti uravnotežen obrok?
Uravnotežen obrok je ključnega pomena za vzdrževanje zdravega življenjskega sloga in optimalnega delovanja telesa. Razumevanje osnovnih načel prehrane nam omogoča, da z združevanjem različnih hranilnih snovi ustvarimo obrok, ki zadovolji naše prehranske potrebe. V tem članku bomo raziskali pomembnost uravnoteženega prehranjevanja in ponudili smernice za pripravo takšnih obrokov, ki bodo koristili našemu zdravju in blaginji.

10 živil, ki so odličen vir magnezija
Magnezij je ključen mineral, ki igra pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja telesa. Sodeluje pri več kot 300 biokemičnih procesih, vključno z mišično funkcijo, srčnim ritmom, živčnim sistemom.

Živila za lepo kožo, lase in nohte
Sijoči lasje, močni nohti in sijoča koža so lahko znaki odličnega lepotnega režima, vendar pomena odlične prehrane ne smemo podcenjevati.

14 najboljših živil za zdrave lase
Genetika, starost, stres in prehrana so nekateri dejavniki, ki vplivajo na rast las. Čeprav je težko (ali naravnost nemogoče) spremeniti številne krivce na tem seznamu, lahko vsekakor spremenite, kar jeste, in pomagate svojim lasem.

10 načinov za spomladansko 'čiščenje' prehrane
Navadno govorimo o spomladanskem čiščenju stanovanja, morda pa je prišel čas, da spregovorimo tudi o 'čiščenju', bolje rečeno, spremembi naše prehrane. Zima se počasi končuje, zato bi bilo dobro, da tudi prehrano prilagodimo letnemu času.

Zakaj bi morali za hujšanje jesti živila, ki imajo veliko 'volumna'?
Uživanje živil, ki imajo veliko 'volumna', pomeni uživanje več zdravih živil, hitrejšo sitost in več zdravja!

7 znakov pomanjkanja kalija
Kalij je eden najpomembnejših mineralov, ki jih naše telo nujno potrebuje za pravilno delovanje. Ohranja ravnovesje tekočin in elektrolitov v telesu, izjemno pomemben pa je tudi za zdravo delovanje našega srca, ledvic, možganov in mišic.

Zato bi morali po teh živilih posegati pogosteje
Prebava ima izjemno pomembno vlogo v našem telesu. Vpliva na absorpcijo hranil v krvni obtok in na raven energije v telesu. Zanemariti ne gre niti vpliva na imunsko odpornost, miselne procese ter splošno zdravje. Glede na to, da prebavnih procesov ne vidimo s prostim očesom, lahko vplivamo samo na vstopno točko hrane v telo, kar pomeni, da lahko s pravilno izbiro živil do neke mere vplivamo tudi na to, kako hitro se bo hrana prebavila.

9 nasvetov, kako prenehati uživati nezdravo hrano
Nezdrava hrana običajno zajema ultra predelano hrano in pijačo, kot so hitra hrana, gazirane pijače, sladkarije, piškoti in slani prigrizki. Ta živila na žalost predstavljajo velik del prehrane večine ljudi.

5 najbolj zdravih semen, ki jih lahko dodamo v prehrano
Vključevanje semen v prehrano je odličen način, kako povečati vnos hranil, kot so beljakovine, vitamini, minerali in zdrave maščobe. Poleg tega so semena pogosto polna antioksidantov in vlaknin, kar prispeva k splošnemu zdravju.

To se zgodi, če jemo preveč mastne hrane
Naše telo potrebuje (zdrave!) maščobe za pravilno in optimalno delovanje. A govora je o zdravih maščobah v normalnih mejah.