vir

6500 ljudi v Sloveniji ima to motnjo, a le 10 odstotkov jih ve zanjo
Družinska hiperholesterolemija je dedna motnja, ki jo spremlja zvišan "slabi" holesterol, in je izjemno nevarna, saj povečuje nagnjenost k prezgodnjemu pojavljanju bolezni srca in ožilja. Z njo se spopada okrog 6500 oseb v Sloveniji. Le 10 odstotkov pa jih ve, da jo ima. Prepoznajte simptome.

Dieta s črnim čajem za detoks in izgubo odvečne teže
Črni čaj ima na naše telo mnogo blagodejnih učinkov, zato se potrudite, da boste dnevno spili vsaj skodelico te tople in dišeče tekočine. Za blažji okus lahko dodate tudi malce mleka.

Z bolečinami v sklepih se spopadajo ne le starejši
Z bolečinami v sklepih se spopadajo ne le starejši ljudje. Okoli 10 milijonov ljudi se samo v Veliki Britaniji spopada z artritisom in podobnimi stanji. Nutricist Rick Hay je zato za spletno stran Healthista razkril 5 naravnih načinov, kako ublažiti bolečine v sklepih.

Razmišljate o digitalnem detoksu?
Ker se trenutno veliko pogovorov vrti v smeri novoletnih zaobljub, kamor sodijo tudi zaobljube o manjši uporabi telefona, družbenih omrežij in drugih spletnih platform, smo zbrali 3 učinkovite korake, ki vam lahko olajšajo težke začetke. Vsi vemo, da si danes bolj težko predstavljamo življenje brez prisotnosti na spletu, po drugi strani pa veliko preveč časa preživimo na aplikacijah, ki so postala slaba navada. Kako se odločiti za digitalni detoks in kako poiskati boljši nadomestek, si preberite v spodnjih namigih.

Rdeče meso: zdravo ali ne?
Kako je torej z rdečim mesom? Si ga smemo kdaj privoščiti ali bi se mu morali povsem odreči? "Povsem odreči se mu ni treba," odgovori prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš. "Svetujejo pa vse največje svetovne organizacije, da se v popolnosti izognemo predelanim mesninam, kot so salame, klobase, hrenovke in podobno." Nepredelano rdeče meso pa lahko uživamo v zmernih količinah.

To so pomembni minerali, ki nam jih ponavadi primanjkuje
Čeprav se vsi trudimo, da uživamo zdravo uravnoteženo prehrano, je nekatera hranila včasih težko pridobiti. Še posebej nekatere minerale. Po zadnji britanski raziskavi se je pokazalo, da ljudem običajno primanjkuje železa, cinka, magnezija in selena. Preverite, kako si zagotoviti zadostno količino teh mineralov.

Izboljšuje prebavo, znižuje pritisk, krepi odpornost
Papaja je okusen sadež, bogat z antioksidanti, vitamini in minerali. Uživanje papaje vam lahko pomaga okrepiti imunsko odpornost, izboljšati prebavo in znižati krvni pritisk. Prav tako je bogata z vitamini, ki varujejo zdravje vaših oči in kože.

Imate namen darovati kri? Potem si morate nujno prebrati spodnja navodila
Kri je tekoče tkivo, zgrajeno iz številnih vrst specializiranih celic in krvne plazme. V telesu normalnega odraslega človeka je približno 5 do 6 litrov krvi. Pri transfuziji krvi gre za prenos krvi oz. njenih pripravkov od ene osebe oz. darovalca, k drugi osebi oz. prejemniku. S pomočje transfuzije krvi, povečamo sposobnost krvi za prenos kisika, nadomestimo prostornino krvi v krvnem obtoku, povečamo imunost in zmanjšamo motnje pri strjevanju krvi.

Srce ji je prenehalo biti za celih šest ur
Štiriintridesetletno Britanko Audrey Schoeman je med planinarjenjem v Španiji, kamor se je odpravila s soprogom, presenetila snežna nevihta. Njeno srce se je ustavilo, temperatura telesa pa je padla na 18 stopinj. Šest ur kasneje so zdravniki v njej obudili življenje.

Se še spomnite rožičev? Preverite, za kaj vse so dobri
Nekaj časa nazaj so rožiči veljali za hrano siromakov, saj so jih v preteklosti uporabljali kot nadomestek čokolade, kave in ostalih takrat predragih in luksuznih priboljškov. Zdaj so rožiči postali težje dostopni in se jih prodaja v specializiranih trgovinah. Za kaj vse pa so dobri?

Poznate to neverjetno antioksidantno bombo?
Narava nas jeseni obda v tople jesenske barve in te se lahko znajdejo tudi na krožniku. Buče so odličen vir vitaminov in mineralov, ki bodo pred zimo naše telo dodobra nahranile s številnimi vitamini in minerali. So izjemno zdrave, saj so bogate z antioksidanti, hkrati pa vsebujejo malo kalorij, zato so odlična izbira za tiste, ki pazijo tudi na svojo linijo.

Pravočasno prepoznajte bolezni ščitnice
Bolezni ščitnice so v porastu tako pri nas kot v svetu, na žalost pa imajo te precej neznačilne simptome, zaradi česar jih pogosto ne prepoznamo. Ker lahko dolgotrajne motnje delovanja ščitnice privedejo do srčno-žilnih bolezni in celo smrti, je pomembno, da se jih naučite prepoznati.

So uši znak slabe higiene in nizkega standarda?
Ker so naglavne uši in garje jeseni pogosta nadloga, ki se pojavi med šolarji in še posebej med vrtčevskimi otroci, smo se o tej zajedavski okužbi pogovarjali z Matejo Avsec Jozić, dipl. m. s.

Martinova pojedina je lahko okusna in zdrava
Martinovo ne slovi kot najbolj zdrav praznik, čeprav lahko dejansko to zelo hitro postane. Je pravi čas, da si privoščite manj znano gosje ali račje meso ter odštejete več denarja za buteljko res dobrega vina.

Triangulacija v medosebnih odnosih
Tri ni vedno pravljično število, pač pa s seboj nosi tudi težave – vsaj v odnosih. Iz njega je izpeljan tudi pojem triangulacija, ki pomeni vključitev tretje osebe v odnos dveh. Pojavlja se v družinah, partnerskih in poslovnih odnosih, v ozadju pa se vedno skriva nefunkcionalno razreševanje težav. Zelo pogosta je med narcističnimi posamezniki in je lahko očitna ali prikrita, zato se mnogi sploh ne zavedajo, da so v ’odnosu treh’.

Kaj so vzroki krvavitev v prebavilih in kdaj do zdravnika?
Krvavitev v prebavila je lahko posledica povsem neznatnega vzroka, npr. draženja, lahko pa gre za odraz resnega stanja, kot je rak. Kadar je krvavitev obilna, lahko bolnik bruha kri, odvaja živo rdečo kri v blatu ali pa izloča črno, katranasto blato. Lahko so akutne krvavitve, ki nastanejo nenadoma ali pa kronične.

Koliko mleka lahko spijemo na dan?
Na dan je priporočljivo spiti od 4 do 6 decilitrov mleka, pove Živa Lavriša, raziskovalka na Inštitutu za nutricionistiko. Seveda lahko del tega mleka zaužijemo tudi z mlečnimi izdelki. Izogibati se mu morajo le ljudje z laktozno intoleranco ali alergijo na mleko. A pri alergiji ne pomaga uživanje mleka brez laktoze, saj težave povzročajo mlečne beljakovine.

Pomemben del zdrave hrane, na katerega pozabljamo
Vse bolj se navajamo, da v vsakodnevno prehrano vključujemo različna polnovredna žita, stročnice, zelenjavo ... Na semena pa kar nekako pozabljamo. Najbrž zato, ker na prvi pogled zaradi svoje majhnosti delujejo nepomembna. Oreščke si še privoščimo za malico. Na bučna, sončnična, sezamova ali lanena semena pa pogosto pozabimo, čeprav so izredno zdrava.

Krči v trebuhu, driska, zaprtje, napihnjenost ... Tu je pravi vzrok!
Sindrom razdražljivega črevesja je najpogostejša bolezen prebavil, ki večinoma prizadene ljudi v srednjih letih, pogosteje se pojavi pri ženskah. Kaže se z bolečinami v trebuhu, nenehnim napenjanjem, občutkom napihnjenosti, bolečinami ob odvajanju in zaprtjem ali drisko – lahko se stanji izmenjujeta. Dobra novica pa je, da bolezen ni nevarna in le redko vodi v hujše zaplete.

Ali lahko z aktivno hojo odpravite celulit?
Da bi hoja vplivala na vaše telo, kot bi si želeli, so potrebna določena pravila, kot so vzravnana drža, hitri in ritmični koraki, roki pa morata pokrčeni nihati ob telesu. Pri vsakem koraku je treba zavestno stopiti s celim podplatom, najprej s peto, potem pa podplat priviti na prste in ga odločno odriniti od tal.

Kislo zelje zelo prispeva k zmanjšanju telesne teže
Prvi hladnejši dnevi že dišijo po domači kuhinji. Segedin in sarme so z namenom jedi za jesenke in zimske dni, saj zelje vsebuje vse, kar človeško telo potrebuje, da bi okrepilo imunski sistem in se pripravilo na nižje temperature.

10 razlogov, zakaj se ne morete znebiti maščobe na trebuhu
Maščoba na trebuhu je tista, ki je najbolj trdovratna in se je je najtežje znebiti. Tu je nekaj dokazanih razlogov, zakaj se te maščobe ne morete znebiti za vedno.

Se boste zaradi krompirja res zredili?
"To, da se med hujšanjem ne sme jesti krompirja, je neumnost," takoj jasno pove prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš, ki vsakodnevno ljudem pomaga do bolj zdrave teže. Preberite si, zakaj si ga lahko tudi, ko se trudite izgubiti odvečne kilograme, privoščite brez slabe vesti in z veliko užitka.

'Čudežna' goba za hujšanje in čiščenje telesa
Kombuča je goba. Pravijo ji tudi 'čudežna' goba, predvsem zaradi dobrobiti, ki jih prinaša za naše telo. Čaj ali sok iz kombuče pospešuje prebavo, odstranjuje bakterije iz telesa, odpravlja utrujenost, pomaga pri hujšanju in krepi imunski sistem.

Več kot polovica bolnikov lahko zdaj preživi smrtonosnega raka
Več kot polovica bolnikov lahko zdaj preživi smrtonosnega kožnega raka, ki je bil do nedavnega neozdravljiv.

Naj gibanje postane del vašega vsakdana
Imunski sistem je obrambni mehanizem telesa, ki ščiti telo pred virusi, bakterijami ali glivicami, ki povzročajo bolezni. Kadar imunski sistem deluje učinkovito, je v stalni pripravljenosti, da nas zaščiti pred okužbami in splošnimi napadi mikrobov vseh vrst. Kako ga okrepiti?

7 razlogov, zakaj bi morali uživati mandarine
Odkar se je na spletu pojavila Kristina, prodajalka mandarin, si najbrž mnogi želijo pobližje spoznati ta sadež in njegove zdravilne učinkovine. Zato vam predstavljamo sedem razlogov, zakaj bi bilo dobro v jesenskih dneh uživati mandarine.

Novo odkrijte o neverjetnih učinkih limone
Limona je izjemno zdrav citrus, ki je bogat vir vitamina C in drugih vitaminov ter mineralov, zato jo vedno uporabljamo, ko se prehladimo. Mnogi danes prisegajo tudi na ritual jutranjega pitja nekaj kapljic limone, razredčene v vodi na tešče, za dobro hidracijo telesa in boljšo presnovo. Zadnja raziskava pa razkriva še eno prednost limone, ki pa je kar malo neobičajna.

Poznate teh 7 dobrobiti kostanja?
Kostanj je plod narave, ki pred zimo poskrbi, da znova dobro okrepimo svoj imunski sistem. Bogat je namreč z vlakninami, vitamini, minerali in zdravimi maščobami. Najbolj priljubljen je pečen, ki si ga v tem času radi privoščimo v izobilju na kakšnem kostanjevem pikniku. In prav je tako, saj ima kostanj številne dobrobiti na naše zdravje. Tukaj je nekaj njih.

Večina jih izpljune, a ravno v njih je največ koristnih sestavin
Grozdje zori od konca avgusta do oktobra – odvisno pač od sorte in pokrajine, kjer raste. Jemo ga lahko svežega ali posušenega, iz grozdja pridobivajo tudi sokove, olje in celo kreme. To sladko sadje je namreč še kako koristno, tako za naše zdravje kot tudi za lepoto.