vir

Nadvse okusen napitek, ki skrbi za dobro prebavo
Vsi že dobro poznamo riževo, ovseno ali mandljevo mleko. Zadnji hit med nadomestki mleka pa je mleko narejeno iz tigrovih oreščkov. A še preden se razburite, naj opozorimo, da pri tem ni bil poškodovan noben tiger. Oreščki, ki uspevajo v Afriki in Španiji, so ime po največjem predstavniku mačk dobili zaradi svojih prog na površini.

2 živili, ki zmanjšata tveganje za kožnega raka
Ljudje, ki uživajo zelenjavo bogato z vitaminom A, kot sta korenje in brokoli, imajo za 17% manjše tveganje za razvoj kožnega raka. Žal pa pri temu ne pomagajo prehranski dodatki.

Zdravilne pomladne rastline: Ste jih že nabrali?
Zima se je že skoraj čisto poslovila in prišla je pomlad, ko se narava in mi z njo začnemo prebujati. Pomlad pa poleg sonca prinaša tudi ogromno zdravih divjih rastlin, od divjih špargljev do regrata, med njimi zelo zdravilen pa je tudi čemaž. Vsi od naštetih znanilcev pomladi imajo pozitivne učinke na naše telo: pomagajo mu pri prilagajanju na nov letni čas in ga tudi razstrupljajo.

7 razlogov, zakaj bi morali uživati lubenico
Poletne počitnice, pikniki, zabave na prostem, sonce, morje in lubenica. Lubenica je zagotovo ena najbolj nepogrešljivih delov poletja in še zelo zdrava je za nas. Kljub temu se je lubenica pri nekaterih dietah znašla na seznamu živil, ki naj jih ne bi uživali, češ da je preveč sladka. A to ni res.

Vas ob misli na letenje grabi panika?
Poletni meseci kar kličejo po oddihu v bolj ali manj oddaljenih krajih, s tem pa je pogosto povezana tudi uporaba letalskega prometa. A če nekaterim letenje nad oblaki predstavlja čisti užitek, je za druge vir stresa, neobvladljivega strahu ali celo fobij. Kaj so vzroki za vse naštete tegobe in kako preseči strah, si preberite v spodnjih vrsticah.

Hrana, ki se ji raje izognite za zdravo srce
Kako pogosto uživate ocvrto hrano? Ameriška študija je pokazala, da ta lahko poveča tveganje za pojav koronarne srčne bolezni. Do te pride, ko srce ne dobiva dovolj krvi, kar je lahko posledica delne zamašitve žil, ki jo dovajajo in se imenujejo koronarne.

Sadeži narave, ki vsebujejo največ protirakavih snovi
Zadnja raziskava britanskih raziskovalcev je pokazala, da pomaranče, grenivke in korenje vsebujejo protirakave snovi, ki so precej podobne tistim, ki so v licenciranih zdravilih. Študija je pokazala, da od več kot 7900 molekul v tem sadju in zelenjavi kar 110 molekul vsebuje protirakave snovi, ki so podobne tistim v zdravilih. Kljub vsemu seveda uživanje teh živil ne nadomešča običajnega zdravljenja, ampak nam zaenkrat lahko pomaga le pri preprečevanju raka.

Celulita se lahko znebite s sadežem, ki ga je trenutno v obilju
S sočno in okusno lubenico. Ne samo, da je v teh dneh dobrodošla za osvežitev, saj vsebuje več kot 90 odstotkov vode - hkrati je tudi odličen pripomoček pri hujšanju in v boju proti celulitu.

Kaj se zgodi, ko rdeče meso zamenjate z ribo in perutnino?
Tisti, ki so v osmih letih začeli uživati več rdečega mesa, so imeli v naslednjih osmih letih večje tveganje za prezgodnjo smrt, je ugotovila ameriška študija. Manjše tveganje so imeli tisti, ki so uživali vse manj rdečega mesa in so tega nadomestili z ribami, perutnino pa tudi vegetarijanskimi obroki.

Strokovnjaki opozorili na nevarna priporočila
Priporočati ljudem, naj ne uživajo nasičenih maščob, je lahko slab nasvet in lahko celo bolj škodi kot pomaga, opozarjajo strokovnjaki. Popolno izogibanje nasičenim maščobam lahko privede do tega, da iz svoje prehrane izključujemo nekatera pomembna živila, kot so jajca, temna čokolada, meso in sir. Vsa ta živila so bogata z maščobami, a vsebujejo tudi veliko zdravih hranil in vitaminov.

Samo dvakrat na teden in zmanjšali boste tveganje za raka črevesa
Uživanje jogurta dvakrat na teden lahko zmanjša tveganje za razvoj predrakavih sprememb črevesa pri moških za kar 20 odstotkov, je pokazala zadnja raziskava Univerze Washington. Poleg tega lahko s tem ukrepom zmanjšate tveganje za razvoj adenomov na črevesu, ki imajo večje tveganje, da postanejo rakavi, in sicer za kar 26 odstotkov.

Če ne pretiravamo, je varen in antioksidanten napitek
O kavi je bilo narejeno veliko študij, ki so odkrile kar nekaj pozitivnih učinkov, med drugim so redno uživanje tega napitka povezale celo z manjšim tveganjem za prezgodnjo smrt. A kot pove prof. dr. Samo Kreft, mag. farm., z ljubljanske Fakultete za farmacijo, je bilo toliko študij bržkone izvedenih tudi zato, ker raziskovalci sami pogosto uživajo kavo in jih zato bolj zanima, kakšno je njeno delovanje.

Kaj jesti, če se spopadate z zaprtjem?
Tokrat se bomo osredotočili na zaprtje, ki se lahko pojavi zaradi prehrane, ki ima premalo prehranskih vlaknin ali zaradi premalo gibanja in preveč sedenja.

Nikoli več ne boste imele težav z rdečimi pikami po britju
Namesto da bi se ponašali z lepo gladko kožo, vam videz kazijo rdeče pikice. Krivec so prav dlačice, ki jih odstranjujete. Ker ne pokukajo na plano, jih telo zazna kot vsiljivce, imunski sistem pa v obrambi povzroči vnetje. Je to mogoče preprečiti?

6 vrst semen, ki bi jih morali uživati
Semena so izjemno zdrav del naše prehrane, na katerega pa na žalost velikokrat pozabljamo. A semena lahko zelo preprosto vključimo v svojo prehrano. Dodamo jih lahko v jutranje kosmiče, jih potrosimo po solati ali dodamo k omaki kot prilogo. Tu je nekaj semen, ki jih je dobro vključiti v vsakodnevno prehrano.

Idealna izbira za zajtrk ali malico
Eden najpogostejših ciljev, ki si ga zadamo, je, da se bomo začeli zdravo prehranjevati. To pravzaprav niti ni težko, če boste izbrali živila, ki so ne samo koristna, ampak tudi izjemno okusna. Več o tem pa v nadaljevanju.

Najboljša živila, ki naravno čistijo žile
Arterije si lahko predstavljamo kot vodovod v našem telesu. Po njih se prenaša s kisikom obogatena kri in hranila, ki prihajajo preko njih do vsake celice v telesu. Podobno, kot se doma lahko zamaši vodovod, se lahko zamašijo tudi arterije, in sicer tako, da se v njih nabira plag, zaradi česar arterije postajajo manj prehodne, stena arterije pa otrdi.

Kaj se zgodi, če redno uživate limeto ali limono?
Limona in limeta sta sadeža, ki spadata v skupino citrusov in imata zelo podobne hranilne vrednosti in učinke na zdravje. A kljub temu obstaja nekaj razlik med njima. Preverite, kako se razlikujeta in kakšne učinke imata, če ju uživamo redno.

Kaj se zgodi, če redno uživate vinski kis?
V zadnjem času je veliko govora o jabolčnem kisu, kaj pa vinski kis? V resnici si solato najpogosteje začinimo prav z njim. Prav zato smo pogledali, kako zdrav je vinski kis?

Kako zdrav je sir v resnici?
Je sir zdrav ali ne? Nekateri se mu pred poletjem izogibajo, da ne bi pridobili odvečnih kilogramov, drugi pravijo, da zakisa telo, da je preveč masten in da se mu je treba izogibati. A kaj je resnica in kaj je mit? Sir je zdrav, a z njim vseeno ne gre pretiravati, pravi dietetičarka Kelly Pritchett. Privoščimo si ga v zmernih količinah.

Sadež z veliko maščobami, ki vam lahko pomaga shujšati
Da je avokado dober vir zdravih maščob, že dobro vemo. A zadnja raziskava je pokazala, da nam kljub temu, da vsebuje veliko maščob, lahko pomaga pri hujšanju. Še več, pravzaprav je odličen za tiste, ki se spopadajo s prekomerno telesno težo ali debelostjo in imajo povečano tveganje za sladkorno bolezen.

Kaj se zgodi, če vsak dan jeste banane?
Banane so okusno sadje, ki so bogat vir vitaminov, mineralov, hranil in vlaknin. Uživanje le ene do dveh banan na dan lahko izboljša delovanje prebave, zniža krvni sladkor in daje veliko energije. A večina ljudi dobro pozna rumene banane, le malo pa jih pozna rdeče banane. Ste že slišali zanje?

Izboljšuje prebavo, pomaga pri hujšanju in krepi imunski sistem
Ste že slišali za rambutan sadež? Gre za tropsko sadje, ki izvira iz jugovzhodne Azije in ima podoben okus kot nekoliko bolj poznan sadež liči. Ko olupimo rambutan sadež pridemo do okusne sredice, ki je bogata z vitaminom C in vlakninami. Prav zato sadež pomaga krepiti imunsko odpornost in izboljšuje prebavo. Pojasnili pa bomo tudi, zakaj vam lahko pomaga pri hujšanju. Spoznajte rambutan sadež.

V katerem obdobju se lahko bolj zredimo?
Če uživamo hrano z visoko energijsko vrednostjo v času kroničnega stresa, lahko pridobimo več kilogramov kot takrat, ko nismo v stresu, je pokazala avstralska študija, ki je bila sicer narejena na živalskem modelu. Medtem ko nekateri v času stresa izgubijo željo po hrani, večina prav takrat čuti še večjo željo po živilih z veliko sladkorja in slabih maščob. To lahko poveča tveganje za debelost, ki močno škodi zdravju.

Poskrbite za čudovit nasmeh
Da je smeh pol zdravja, ni samo rek, dejstvo je, da so nasmejani ljudje veliko bolj zdravi in priljubljeni. Za samozavesten in čudovit nasmeh pa so ključni zdravi in bleščeči zobje, zato jim namenite svojo pozornost.

'Tako sem jezna na tiste, ki ne cepijo otroka'
Fainy Sukenik verjame v nujnost cepljenja otrok in njeni štirje otroci so bili redno cepljeni. Prav zato je besna, ker je eden od njenih otrok zbolel za ošpicami. 8-mesečna Shira Goldschmidt je namreč premajhna, da bi jo lahko cepili, a je zaradi drugih necepljenih otrok zbolela za ošpicami in utrpela hude zaplete. Zdravniki na infekcijski kliniki so jasni, da so za to brez dvoma krivi tisti, ki otrok ne cepijo, poroča CNN.

Odlična izbira za ljudi, ki radi jedo zdravo
Perutninsko meso je ena najbolj priljubljenih izbir ljudi, ki radi jedo zdravo, saj vsebuje malo maščob, je lahko prebavljivo, ima visoko hranilno vrednost, priprava je preprosta. Danes smo vse bolj osveščeni tudi o tem, kako pomemben je vir perutninskega mesa in da lahko piščancem prijazna reja pomaga tudi k temu, da je meso bolj kvalitetno.

Kaj poveča tveganje za drugega najhujšega raka?
Obsežna britanska študija je nedavno pokazala, da tudi uživanje rdečega in predelanega mesa v količinah, ki naj bi še veljale za zmerne, lahko poveča tveganje za raka na debelem črevesu in danki. Ta je pri nas na drugem mestu po smrtnosti, kažejo podatki Onkološkega inštituta, čeprav od leta 2009 deluje presejalni program Svit, ki ga lahko odkrije še v predrakavi fazi, torej še preden se razvije.

Povečujejo tveganje za prezgodnjo smrt za kar 23 odstotkov
Uživanje šestih rezin slanine na dan ali treh klobas in deset rezin šunke na dan poveča tveganje za prezgodnjo smrt za 23 odstotkov, je pokazala zadnja raziskava finske univerze. Tudi na slovenskem Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) opozarjajo, da prepogosto uživanje rdečega mesa in še posebej predelanih mesnih izdelkov, škodi zdravju.

Znižuje krvni pritisk, holesterol, izboljšuje razpoloženje ...
Ste že slišali za okro? Okra je živilo, ki ni samo okusno, a je tudi izjemno zdravo. Jedilni oslez ali okra je odlična v enolončnici, juhi ali solati, bogata pa je s številnimi vitamini in minerali. Okra pomaga znižati krvni pritisk, holesterol, izboljšuje razpoloženje in krepi imunski sistem. Priporočljiva je tudi za diabetike, saj pomaga uravnavati krvni sladkor.