vitamine

Kako negovati telo z aparati za osebno nego in ustreznimi kremami?
Kakšni so različni tipi kože? Obstajajo štirje tipi kože in vedeti morate, pod katerega sodi vaša koža, da boste lahko bolje negovali. Preberite in ugotovite, kakšen je vaš tip kože!

Kaj morate vedeti o prebavnem sistemu?
Hrana, ki jo jeste, ima neverjetno potovanje skozi vaše telo, od vrha (ust) do dna (vaš anus). Na tej poti se absorbirajo koristni deli vaše hrane, kar vam daje energijo in potrebna hranila. Danes pa bomo zajeli opis delovanja prebavnega sistema po korakih.

Pomemben mineral za krepitev imunske odpornosti
Cink je takoj za železom eden od najpogostejših mineralov v človeškem telesu, pomanjkanje le tega pa lahko povzroči številne težave. Med njimi so izpadanje las, težave s kožo, želodčne težave in tudi oslabljen imunski sistem, ki pa mora biti ravno v zimskem času okrepljen, saj nas ščiti pred škodljivimi mikroorganizmi.

To doleti vsako žensko po 45. letu starosti
Neznosno potenje, navali vročine, motnje spanja, nihanje razpoloženja in potrtost ... To je le nekaj najpogostejših simptomov, ki jih povezujemo z menopavzo. Ta se v povprečju prične med 45. in 55. letom starosti in traja od 4 do 7 let. A čeprav obdobje menopavze, ki se mu ne more izogniti nobena ženska, velja kot eno bolj neprijetnih, ni nujno, da je tako. Če razumete, kaj se dogaja v vašem telesu in k lajšanju simptomov pristopite pravilno, je to obdobje lahko priložnost, da (za)živite dobro, izpolnjeno in s strastjo.

5 razlogov, zakaj je dobro pogosto piti špinačni sok
Špinača je prava zakladnica kakovostnih hranil in vsebuje vitamine, minerale in antioksidante. Ne sme biti samo v solatah ali kot priloga, ampak jo uživajmo tudi na druge načine. Skrajni čas je, da poskusite tudi špinačni sok, ker prinaša številne zdravstvene koristi.

Znaki, da jeste preveč 'slabe' hrane
To, kar jemo se odraža na našem počutju, na naših laseh, koži, ustih in praktično na vseh delih našega telesa. Poglejmo si najpogostejše 'simptome', ki razkrivajo, da uživamo preveč 'slabe' oz. 'prazne' hrane.

Kaj se zgodi, če redno uživamo ribe?
Redno uživate ribe? Sploh v tem letnem času in sploh če ste na počitnicah ob morju? Kitajska raziskava je pokazala, da nas ščitijo pred prezgodnjo smrtjo. In sicer se ob rednem uživanju rib tveganje zmanjša tudi za skoraj 40 odstotkov.

Je mleko res zdravo?
Mleko je eno izmed tistih živil, ki je v prehrani Slovencev prisotno že od nekdaj. Uživati ga je priporočljivo kot del pestre in uravnotežene prehrane, saj je dober vir kalcija in vitamina D, pri izbiri pa velja prisegati na kakovostno mleko in mlečne izdelke iz slovenskih kmetij. Ob tem ne gre zanemariti niti izvora mleka, saj so med kravjim, kozjim in ovčjim mlekom kar precejšnje razlike. Jih poznate?

Svetovni dan vida: poskrbite za svoje oči še danes
Ob svetovnem dnevu vida so napovedi strokovnjakov glede okvar vida v prihodnosti precej črne, a za zdravje oči in dober vid lahko veliko naredite sami.

Zakaj moramo uživati vitamine?
13 vitaminov naj bi bilo po mnenju strokovnjakov absolutno potrebnih za naše zdravje. Mednje spadajo vitamini A,C, D, E, K in skupina vitaminov B, ki jo tvorijo tiamin, riboflavin, niacin, pantotenska kislina, biotin, B6, B12 in folati. Kje najdete te vitamine in zakaj so tako pomembni?

Krepi odpornost, odpravlja glavobol, nespečnost, uravnava holesterol ...
Ste že slišali za vodni kefir? Gre za doma pripravljen probiotični napitek, ki skrbi za zdravo črevesno floro, pomlajuje naše telo, krepi odpornost, odpravlja glavobole, nespečnost, uravnava holesterol in še bi lahko naštevali. Pozitivnih učinkov je mnogo, vodni kefir pa si lahko pripravite kar sami doma.

Kaj se zgodi, ko nehamo uživati rdeče meso?
Nekateri se za opustitev mesa odločajo z etičnega vidika, drugi z okoljskega. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pravijo, da uradna medicina stoji za stališčem, da zdrava in uravnotežena prehrana vključuje vsa živila v priporočenih in optimalnih količinah. A pri tem dodajajo, da je lahko tudi prepogosto uživanje mesa in zlasti mesnih izdelkov v večjih količinah zdravju škodljivo.

Dobre in slabe plati vegetarijanske prehrane
Nekateri se za vegetarijansko prehrano odločijo, ker želijo izgubiti kakšen kilogram, drugi zaradi etičnih in moralnih načel, spet tretji imajo popolnoma drugačne razloge. Poglejmo si, zakaj je vegetarijanska prehrana dobra, zakaj ni in na kaj moramo biti pozorni, če se šele seznanjamo s tovrstnim načinom prehranjevanja.

Razlogov, zakaj uživati korenje, je veliko
Številne generacije so svojim otrokom priporočale, naj za boljši vid jedo korenje. Je to res? Kakšne so resnične koristi korenja in kaj vse vsebuje, si lahko preberite v spodnjih vrsticah.

Nasveti nevroznanstvenice za preprečevanje demence
Dr. Lisa Mosconi, nevroznanstvenica, je za portal healthista razkrila nekaj nasvetov, ki naj bi dokazano pomagale preprečevati demenco.

Kaj se zgodi, če zaužijete čajno žličko medu in cimeta na dan?
Morda ste že slišali za številne pozitivne učinke medu in cimeta na zdravje. Mati narava je sama ustvarila nekaj najpomembnejših živil, ki so močni antioksidanti in so bogati z vitamini in minerali. Cimet in med spadata mednje.

Zdaj je pravi čas, da okrepite svoj imunski sistem
Sveža in vse bolj meglena jutra so najbolj jasen znak, da vstopamo v jesen, z njo pa prihaja sezona prehladov in gripe. V hladnem vremenu se virusi namreč širijo veliko hitreje, saj so prostori bolj ogrevani in slabše prezračevani, mraz pa povzroči tudi padec imunske odpornosti. Ravno zato je izjemno pomembno, da še pred prihodom hladnejših dni dobro okrepimo svoj imunski sistem in naše telo pripravimo na vse zimske izzive. Razkrivamo, kako se tega lotiti na naraven način!

Kaj se lahko zgodi, če jeste preveč mesa?
Ljudje, ki pojedo veliko beljakovin živalskega izvora, imajo pogosteje preveč maščobe v jetrih ter večje tveganje za bolezen jeter. In sicer v primerjavi s tistimi, pri katerih so glavni vir beljakovin živila rastlinskega izvora. To je ugotovila nizozemska študija.

Seznam čajev, ki jim pripisujejo pomlajevalni učinek
Skodelica čaja je znana po svojih sproščujočih in prebujajočih učinkih, vendar je lahko veliko več kot to. Lahko je tudi eden najboljših naravnih pripravkov proti prehitremu staranju kože.

14 živil, ki naj bi veljala za najbolj zdrava
Obstajajo živila, ki so bolj zdrava kot druga? Poglejmo si 14 živil, ki jih je portal ordinacija.hr navedel kot optimalna za zdravje.

Lahko hrana pomaga pri lajšanju tesnobe?
Vsak od nas se kdaj pa kdaj počuti tesnobno, zaradi česar smo lahko zaskrbljeni, napeti ali čutimo strah in neprijetno tiščanje v prsih. Vendar obstaja več strategij, ki jih lahko uporabimo za boljše počutje, med drugim si lahko pomagamo tudi s tem, da izboljšamo svojo prehrano.

To so po mnenju nutricionistov zdravstvene koristi grenivke
Bele, rumene, rožnate ali rdeče grenivke imajo številne zdravstvene koristi, zaradi katerih niso povsem podobne drugemu sadju.

Zdravstvene koristi češenj, ki jih še ne poznate
Češnje so okusna poletna poslastica, s prehranskega vidika pa so njihove koristi zelo cenjene.

Takšen zajtrk kuri odvečno maščobo
Bi radi imeli bolj zdravo težo in izgubili odvečno maščobo, ki vam škoduje? Največja napaka pri doseganju tega cilja bi bila, da bi se zajtrku odrekli. To je prvi obrok po krajšem postu, ki se zgodi, ko spimo. Zajtrk je nujni obrok, s katerim našemu telesu vlijemo novo energijo. In če želite shujšati, morate več jesti prav v prvem delu dneva. Morate pa znati izbrati prava živila.

Ajurvedski čaj za pomoč pri čiščenju telesa
Razstrupljanje je ključna funkcija telesa, ki vključuje odstranjevanje odpadnih snovi in toksinov iz presnove. Organi, ki izvajajo razstrupljanje, so koža, ledvice in – najpomembnejša – jetra.

Kumkvat: zlata pomaranča, ki lahko upočasnjuje staranje in varuje zdravje
Kumkvat je agrum iz družine Rutaceae, je majhen okrogel oranžni sadež, ki spominja na pomarančo. Izvira s Kitajske in je prava zakladnica vitaminov.

To je resnica o hrani v bolnišnicah
Priprava bolnišničnih obrokov je vse prej kot enostavna, saj je treba zadostiti najrazličnejšim stanjem in terapijam ter striktno slediti splošnim prehranskim priporočilom. V naši največji bolnišnici imajo natančno opredeljene strokovne kriterije za izbor posameznega sklopa živil. Pozorni so na sestavo izdelka in hranilne vrednosti, prednost pa dajejo lokalnim pridelovalcem in proizvajalcem.

Imeli boste manj maščobe na trebuhu in tudi več energije
Če se boste odrekli uživanju sladkorja, boste kmalu občutili vrsto pozitivnih učinkov, pravi Samantha Coogan, prehranska strokovnjakinja z univerze v Nevadi, Las Vegas, na njihovi spletni strani. Sčasoma boste imeli manj odvečne maščobe na trebuhu, občutili pa boste tudi več energije. Med drugim zato, ker boste bolje spali.

Sladki krompir - pisana zakladnica hranil
V naši družbi še do pred kratkim ni bil tako priljubljen, danes pa vedno bolj. Sladki krompir pripravljamo kot prilogo, dodajamo juham, domačim zelenjavnim namazom ali pa enolončnicam. Poglejmo si, zakaj je dober za naše zdravje.

Tako lahko odpravite celulit
Celulit je maščoba pod kožo, ki povzroča grudast, 'skutni' videz na stegnih, zadnjem predelu nog in zadnjici, lahko pa tudi na bokih in trebuhu. Morda vam ni všeč, je pa vsekakor običajen in neškodljiv.