vitamini v prehrani

S koruzo do boljše prebave
V teh dneh si bo marsikdo privoščil bodisi pečeno bodisi kuhano koruzo. Ta žitarica, ki so jo najprej gojili v Južni in Srednji Ameriki, je danes priljubljena po vsem svetu. Je bogat vir vitaminov in mineralov.

Mladostniki pojedo preveč sladkarij
Število mladostnikov, ki redno zajtrkujejo, narašča, je pokazala zadnja raziskava Inštituta za varovanje zdravja (IVZ). Kljub vsemu pa še vedno preveč mladostnikov uživa sladkane pijače, sladkarije in se prepogosto poslužuje hitrih in neučinkovitih diet.

Mineštra 'na zdravje'
Zelenjava je bogat vir vitaminov in mineralov. In ker mineštra po tem receptu vsebuje raznovrstno zelenjavo – korenje, brokoli, cvetačo, zeleno – se upravičeno imenuje mineštra 'na zdravje'.

Kdaj in zakaj uživati margarino?
Maščobe v prehrani imajo odločilen vpliv na maščobe v krvi. Živalske maščobe vsebujejo veliko nasičenih maščobnih kislin in holesterola, ki ob čezmernem uživanju povišajo raven holesterola v krvi. Nasprotno pa v rastlinskih oljih prevladujejo enkrat in večkrat nenasičene maščobne kisline. Te ne povišajo vrednosti krvnih maščob, še več, povišane vrednosti zmorejo celo znižati.

Nova dieta, zaradi katere je Demi videti prekrasno
Po številnih čudežnih in nezdravih dietah zvezdnikov je tokrat zadnji hit dieta, ki pa je končno bolj zdrava in bi jo potrdil marsikateri nutricionist. Z njo lepo telo ohranjata Demi Moore in Jennifer Lopez.

Por – naravni antibiotik
Por ima pikantno trpko aromo, ki rahlo spominja na čebulo. Poznamo spomladanske, poletne, jesenske in zimske sorte pora. Prvi dve imata daljše steblo, listi so svetlo zelene barve. Jesenski in zimski por imata krajše steblo in temnozelene liste.

Za osteoporozo Gwyneth Paltrov so krive diete
Odkar je Gwyneth Paltrow oznanila, da ima zgodnjo obliko osteoporoze, ki sicer prizadene starejše ljudi, so zdravniki začeli namigovati, da so vzrok zanjo zagotovo drastične diete, ki se jih je posluževala zvezdnica.

Britney pila nevarne napitke za hujšanje
Britney Spears je pred poletjem želela izgubiti nekaj kilogramov, zato je začela piti posebne napitke, s katerimi je v 14 dneh izgubila 10 kilogramov. Žal pa je izbrala smrtno nevaren način diete!

Regrat za leno črevo
V vseh delih rastline je lepljiv užiten mlečni sok z zdravilnimi učinki, najbolj uporabna pa je korenina. Svež regrat se uporablja kot solata, ki krepi organizem, lajša presnovo in pomaga pri čiščenju krvi.

Vitamini brez mineralov v telesu ne delujejo
Vitamini brez mineralov v telesu ne morejo delovati, poleg tega pa jih telo brez mineralov ne more niti sprejeti. Vitamine telo lahko tvori samo, medtem, ko ne more tvoriti mineralov.

Praznične jedi so lahko koristne za zdravje!
Silvestrovo je pred vrati in mize bodo spet polno obložene. Na krožnikih se bo znašlo marsikatero živilo, ki zdravju ni najbolj prijazno. A vendarle kot dodatek k prazničnim jedem pogosto uporabimo tudi kaj takšnega, kar je dobro za naše telo.

S pravilno prehrano nad novo gripo!
Ali ste že slišali, da hrana dela čudeže? S pomočjo pravilne prehrane lahko namreč zelo dobro okrepite svoj imunski sistem in poskrbite, da bo vaše telo pripravljeno na okužbo!

Z ananasom proti raku
Dve molekuli v steblu ananasa sta pokazali aktivnost proti tumorjem. Ena molekula, imenovana CSS, blokira protein, ki je deformiran pri 30 odstotkih vseh rakavih sprememb, druga molekula pa stimulira imunski sistem, da napade in uniči rakave celice.

Z gobo nad raka (Ganoderma lucidum)
V Aziji svetlikavo pološčenko že dolgo uporabljajo pri zdravljenju različnih oblik raka. Na Japonskem jo uvrščajo celo na uradno listo zdravil, spremljajočih pri kemoterapiji. Neodvisno od tega, kdaj gobo zaužijete, pred ali po obsevanju, se število levkocitov, eritrocitov in trombocitov izredno hitro povrne v prvotno stanje.

Kostanj
Kostanj so poznali že Stari Grki. Tudi v Sloveniji je imel v prehrani nekoč pomembno vlogo, a je danes bolj znan kot 'jesenska poslastica'. Ima bogato hranilno vrednost, vsebuje veliko škroba, manj znan pa je podatek, da se kostanjevo listje v zdravilstvu uporablja tudi za zdravljenje dihalnih in želodčnih bolezni.

7 živil za povečanje odpornosti
V času prehladnih obolenj je dobro, da poskrbite za svoje telo in namesto hamburgerjev, čipsa, čokolade in drugih nezdravih prigrizkov, uživate zdravo hrano, ki vsebuje dovolj vitaminov in mineralov, da zaščitite telo pred virusi in bakterijami. Preverite, s katero hrano si lahko povečate odpornost.

Nohti razkrivajo resnico o vašem zdravju!
Se vam nohti lomijo ali so čudne barve? Vašemu telesu očitno primanjkuje vitaminov in mineralov. Prav tako na krhost vaših nohtov vplivajo uporaba sredstev za odstranjevanje laka, uporaba umetnih nohtov ali delo na vrtu brez rokavic.

KUMARA
Kumaro so poznali že v antiki. Izjemno cenjena pa je bila tudi med zdravilci v Indiji, iz koder izvira. Njena dobra lastnost je tudi ta, da jo lahko uporabljate čez celo leto, četudi pride njen okus najbolj do izraza prav poleti. Je zelo zdrava, zato si jo v vročih poletnih dneh privoščite v osvežilni solati.

REDKEV
Redkev je zelo razširjena, zdrava in uporabna zelenjava. Pomaga pri težavah z jetri in žolčem. V kombinaciji z medom pa je zelo dobro zdravilo proti kašlju. Ta zdravilna zelenjava je ena izmed najstarejših vrst zelenjave, kar jih človek pozna.

ŠPARGELJ
Šparglji so ena od prvih vrst pomladne zelenjave, ki vam po dolgi in mrzli zimi povrnejo minerale in vitamine, ki jih potrebujete, da lahko v pomlad vstopite polni energije. Pravijo jim tudi znanilci pomladi, saj se njihova sezona začne v začetku aprila, na Primorskem že nekoliko prej, njihov vrhunec pa je prav med prvomajskimi prazniki.