vlaknine

Lena prebava
Lep pozdrav! Na vas sem se obrnila, ker imam precejšnje probleme s prebavo in resnično ne vem kaj storiti. Težave me pestijo že kakšni dve leti. Moja osebna zdravnica mi je predlagala jutranje pitje s...

'Sem živi dokaz, da je hrana najboljše zdravilo'
Britanski zdravnik Rupy Aujla pravi, da mu je sprememba prehrane pomagala pozdraviti njegovo srce. Prepričan je, da je hrana zdravilo in da to čudežno zdravilo lahko pomaga preprečiti nekatere najbolj smrtonosne bolezni - vse od raka, bolezni srca in ožilja, Alzheimerjeve bolezni do sladkorne bolezni. Kot pravi, je to zdravilo poceni, lahko za uporabo in že dostopno.

4 živila zmanjšajo tveganje za enega najpogostejših rakov
Česen, šalotka, por, drobnjak. To so živila, ki bi jih morali vključiti v svojo prehrano, saj res močno zmanjšajo tveganje za pojav raka na debelem črevesu in danki, tudi tako imenovanega kolorektalnega raka.

Povsem preprosto za 40 odstotkov zmanjšajte tveganje za raka jeter
Prehrana bogata s polnozrnatimi žitaricami zmanjšuje tveganje za raka na jetrih za 40 odstotkov, je pokazala zadnja raziskava Univerze Harvard. Tako lahko že dan pričnete s polnozrnatim kruhom, otrobi ali prosom in si tako telesu zagotovite vlaknine, ki jih potrebuje.

Veste, kako zdrav je avokado?
Avokado uvrščamo med sadeže. Med njimi pa je prav poseben. Zakaj? Medtem ko pri drugih prevladujejo ogljikovi hidrati, je avokado bogat predvsem z maščobami – a zdravim maščobami. Nikar se ga torej ne ustrašite ob teh besedah. Avokado bi moral biti del vaše prehrane.

Zdravnik razkril tri živila, ki se jim morate izogniti
Avstralski zdravnik Vincent Pedre, avtor knjige Veselo črevesje, je razkril tri živila, ki se jim moramo izogniti, če želimo ohraniti zdravo črevesje. Prav tako je razkril, katera živila sam izbere, ko gre s prijatelji v restavracijo. Prav v restavracijah je namreč pogosto pravi izziv najti zdravo prehrano.

Največji mit o soji
Soja je živilo, ki se ga mnogi bojijo, ker naj bi v telesu zaradi fitoestrogenov lahko delovalo kot ženski hormon estrogen. To prepričanje je precej razširjeno, vendar ne drži, pojasnjuje Nina Zupanič z Inštituta za nutricionistiko. Strah, da bi soja negativno vplivala na naše hormone, ni upravičen. To stročnico lahko brez skrbi v svojo prehrano vključijo tako moški kot ženske.

Razkrila 7 preprostih korakov, s katerimi lahko preoblikujete svoje telo
Ste si za novo leto obljubili, da boste v tem letu izgubili odvečne kilograme? Nekateri že nekje sredi januarja obupajo, a ni treba, da je tako. Osebna trenerka Camilla Akerberg je podala 7 nasvetov, kako preoblikovati svoje telo v letu 2019. Razkrila je tudi prehrano, na katero prisega, in način vadbe.

Preprosta sprememba, ki močno zmanjša tveganje za kap
Pomislite, ali uživate vsak dan dovolj zelenjave, stročnic, polnovrednih žit. To so živila, ki vsebujejo vlaknine. Tisti, ki jih imajo v svojih obrokih dovolj, imajo namreč občutno manjše tveganje za bolezni srca, kap, sladkorno bolezen in še mnoge druge kronične bolezni. Takšen je bil zaključek študije, ki jo je naročila Svetovna zdravstvena organizacija.

Spoznajte idealno živilo za hujšanje
Grenivka ima zelo malo kalorij, a hkrati veliko za nas koristnih hranil. Pravzaprav je eno najmanj kaloričnih živil, obenem vsebuje kar 15 različnih vitaminov in mineralov. Še posebej pa je bogata z vitaminom C. Srednje velika grenivka pokrije kar 64 odstotkov naših dnevnih potreb po tem močnem antioksidantu.

Razkrivamo, ali ogljikovi hidrati res redijo
Bi se morali, če vas mučijo odvečni kilogrami, res odreči ogljikovim hidratom? Kar nekakšno splošno prepričanje se je razširilo, da ti redijo. Pa je to res? Ali s prstom kažemo na napačnega krivca? Za odgovor smo prosili prehransko strokovnjakinjo Mojco Cepuš, ki redno pomaga mnogim, ki želijo shujšati. Zato ima veliko izkušenj.

Predstavljamo najbolj zdrav način priprave
Najbolj zdravo je špinačo le narezati ter narediti kot smuti, pravijo raziskovalci univerze Linköping na Švedskem. Kuhanje naj bi uničilo antioksidante, ki jih vsebuje ta zelena listnata zelenjava. Še posebej, če želimo zaužiti antioksidant lutein, je bolje, da jo pripravimo kot smuti.

Odkritje o mandljih, ki vas bo navdušilo
Oreščki so dolgo časa – podobno kot jajca – veljali za hrano, pri kateri strokovnjaki niso bili prepričani, kako zdrava je. Pri jajcih so se bali velike vsebnosti holesterola, pri oreščkih pa maščob. Toda študije kažejo, da hrane res ne smemo presojati po eni sestavini.

Kako jesti med prazniki, da ne bi pridobili preveč kilogramov?
Med prazniki se velikorat podružimo ravno ob hrani, mize se šibijo pod raznimi dobrotami in prazniki so zato »idealen« čas za pridobitev odvečnih kilogramov. Seveda, če ste bolj suhceni in jih potrebujete, so praznične jedi za vas več kot dobrodošle, vendar pa večina med nami, ne potrebuje dodatnih kilogramov. Pravzaprav se jim želimo resnično izogniti.

Fitoterapija: Katera rož'ca kaj pozdravi?
Že stoletja ljudje živimo tudi v skladu z naravo in spoznavamo, kako nam lahko ta pomaga pri zdravljenju. Po drugi strani smo se naučili marsikaj dobrega ustvariti v laboratoriju. Kakšne so razlike med sinteznimi in rastlinskimi zdravili ter kdaj se odločiti za fitoterapijo, smo vprašali farmacevta.

Zakaj bi morali v tem času uživati ta sadež?
Kivi je idealen zimski sadež. Je poln vitamina C, ki ga potrebujemo za močan imunski sistem. Ena skodelica narezanih kivijev naj bi pokrila ne 100, ampak kar 273 odstotkov naših dnevnih potreb po tem vitaminu, ki je tudi močan antioksidant. Poleg tega je kivi kot vsak sadež še vir vlaknin, ki jih potrebujemo za dobro prebavo.

Ne boste verjeli, da je tole povsem zdravo
Zagotovo ste že kdaj slišali za humus. To je zdrav namaz iz čičerike in pa paste iz sezamovih semen. Imenuje se tahini. Toda sedaj je vse bolj priljubljen tudi čokoladni humus. To je humus, ki mu je primešan kakav. Navdušenci pravijo, da je okusen nadomestek čokolade; predvsem se je v nasprotju z njo s čokoladnim humusom možno posladkati brez slabe vesti.

Ženske, to vam lahko pomaga v menopavzi
Ženske, ki uživajo veliko sadja in zelenjave, imajo več možnosti, da jim menopavza povzroča manj preglavic. To je pokazala študija, ki je odkrila, da imajo po drugi strani več preglavic ženske, ki posegajo po nezdravih maščobah, sladkorju, nezdravih prigrizkih. Prehranjujte se torej bolj zdravo in imele boste manj težav.

Najpogostejša napaka, ki jo delamo pri zajtrku
Zajtrk je najpomembnejši obrok dneva. Z njim nahranimo naše telo po nočnem postu in dobimo energijo za dnevne izzive. A z napačno izbiro živil si lahko naredimo več škode kot koristi, zato se izognite najpogostejšim napakam in dan začnite premišljeno.

Če hujšate, ne bi smeli piti sokov
Sadje je zdravo, torej je zdrav tudi sadni sok? Tako razmišljamo, a se žal motimo. Zelo zdravo je pojesti ves sadež. Sadnega soka pa ni dobro spiti. Ker v njem ni več vlaknin, se namreč prehitro prebavi. Sladkor tako pride do jeter v zelo veliki količini, kar je zanje enako stresno, kot če bi spili sladko gazirano pijačo. Posledica je nalaganje odvečnih maščob.

To pomaga izgubiti maščobo na trebuhu
Marsikaj je mogoče storiti, da bi izgubili škodljivo in nadležno maščobo, ki se nabira na predelu trebuha. Prvo pravilo, ki bi se ga bilo dobro držati, je tako, da poskušamo užiti toliko kalorij, kot jih tudi porabimo. Naše telo namreč presežke energije shranjuje za prihodnost v obliki maščobe. To imamo še iz časov, ko hrana ni bila vedno na voljo.

Preprosti ukrepi za znižanje holesterola
Avstralski nutricist in naturopat Rick Hay je v svoji novi oddaji 'Ask the Nutritionist' pojasnil, kakšne spremembe lahko naredite, da bi sami znižali nivo slabega holesterola v krvi.

To je rešitev, če ste pojedli preveč sladkorja
S sladko hrano zagotovo že sami veste, da ne bi smeli pretiravati. Toda včasih so posebne priložnosti ali pa ste si vzeli čas in si pripravili najljubšo slaščico … Tudi to je del življenja. Mi pa smo tukaj, da vam povemo, kako lahko zmanjšate slabe učinke takšne nezdrave hrane.

Okusni piškoti, ki so dobri za vaše srce
Imate radi piškote, a hkrati radi živite zdravo? Potem si kar sami doma pripravite zdrave in okusne piškote, po katerih se ne boste redili in boste hkrati poskrbeli za zdravo srce in vitko linijo. Gre za cimetove piškote iz ovsenih kosmičev in pirine moke, ki si jih lahko privoščite zjutraj ob skodelici kave.

Kaj bi morali jesti pri vsakem obroku, da bi lažje shujšali?
Velik del izgube odvečnih kilogramov je načrtovanje svojih obrokov. Ko si enkat zamislimo, kaj bomo jedli za vsak obrok, se je lažje držati našega prehranskega načrta in se upreti skušnjavi, da bi jedli nezdrave stvari. Kljub vsemu pa nutricistka Bari Stricoff svetuje, da vsakemu obroku dodate živila, ki vam bodo še hitreje pomagala do cilja.

To jejte, če imate povišan krvni tlak
Previsok krvni tlak lahko sčasoma povzroči mnogo težav – od bolezni srca do bolezni ledvic. Zaradi tega vsekakor redno merite svoj tlak, da bi še pravočasno izvedeli, ali imate to težavo. Če pa vas že muči, upoštevajte navodila zdravnika. Jemljite zdravila, ki vam jih predpiše. Hkrati pa se lahko proti povišanemu tlaku borite še s prehrano.

Zaščitite se pred drugim najbolj nevarnim rakom
Rak na debelem črevesu je pri nas drugi najpogostejši rak. Na tem mestu je tudi po smrtnosti. Ker se lahko dolgo razvija brez simptomov, ga pogosto ne odkrijejo pravočasno. A kaj lahko naredimo, da bi se pred njim zaščitili? Študije kažejo, da lahko za preventivo veliko naredimo s pravo prehrano. In londonski raziskovalci so odkrili, da ta mora vključevati ohrovt, zelje in brokoli.

Driska na dopustu: Kaj jesti? Kako si pomagati?
Driska je neprijetna težava, ki se pogosto pojavi, ko smo na dopustu, še posebej, če pride do zastrupitve s hrano zaradi bakterijske ali virusne okužbe. Preverite, kako ravnati, če se pojavi driska in kakšno prehrano je dobro jesti v tem času.

Je to razlog, da ne morete shujšati?!
Razlog, da kar ne morete in ne morete shujšati, bi lahko bile tudi bakterije v vašem črevesju. Morda ste že slišali, da je ta dom tudi za kar nekaj kilogramov teh malih bitij. Vsak od nas si deli telo z različnimi bakterijami. Katere so, pa je odvisno tudi od našega načina življenja.

Nikar ne zavrzite listov jagode! Tu je razlog, zakaj
Nikar ne zavrzite listov jagode, saj so lahko tako kot drugi deli sadeža dobri za vas. Ne le jagode, tudi čebulin olupek ali pa sredica ananasa so lahko odličen vir hranil, ki jih običajno zavržemo in ne uporabimo.