zdrava hrana

Dejstva, ki jih moramo VSI poznati o rakavih boleznih
Včasih se človeku po branju in gledanju različnih stvari zazdi, da vse okoli nas povzroča raka. Na srečo to ne drži, tako kot tudi ne držijo nekateri najbolj znani miti o rakavih boleznih. Portal Ordinacija.hr je povzel nekaj ključnih ugotovitev strokovnjakov, v katere bi morali nehali verjeti.

Primer dneva uravnoteženega prehranjevanja
Uravnotežena prehrana je ključnega pomena za ohranjanje zdravja in dobrega počutja. Kombinacija pravilnih hranil, ustrezne hidracije in raznolike prehrane lahko pomaga telesu zagotoviti vse potrebne snovi, ki jih potrebuje za pravilno delovanje.

Iz česa je sestavljen uravnotežen obrok, zakaj so ta hranila pomembna in na kaj vplivajo?
Uravnotežena prehrana je ključni element zdravega življenjskega sloga. Sestoji iz uživanja raznolikega nabora hranilnih snovi, ki telesu zagotavljajo potrebno energijo, vitamine, minerale in druge snovi, potrebne za pravilno delovanje telesa.

Antioksidanti in njihov pomen za zdravje
Antioksidanti imajo sposobnost, da preprečijo ali upočasnijo poškodbe celic, ki jih povzročajo prosti radikali. Kaj sploh so antioksidanti, kaj so prosti radikali, kako delujejo eni in drugi ter kje in kako jih najdemo, si poglejmo v nadaljevanju.

Vse zdravstvene koristi koriandra
Koriander je zelišče, ki ponuja pomembna hranila, kot so vitamini A, K in C ter antioksidanti za zdravje srca. Za kaj vse je (še) dober?

6 preprostih načinov za lajšanje napihnjenosti, če ste vegan
Ne bomo filozofirali o tem, ali je veganska dieta zdrava in pametna ali ne, temveč se bomo osredotočili na to, zakaj lahko pri veganih večkrat pride do napihnjenosti in kako si lahko glede tega pomagamo.

Najboljše beljakovine za vaše telo
Beljakovine so ključne za izgradnjo mišične mase, ohranjanje občutka sitosti in izgubo odvečnih kilogramov. A po podatkih nove raziskave, objavljene v reviji Applied Physilogy, Nutrition and Metabolism, ni tako pomembno, koliko beljakovin pojeste, kot iz katerih živil jih prejemate. Predstavljamo vam nekaj najbolj zdravih virov beljakovin.

Slive – vijoličasti dar antioksidantov
Slive morda niso najbolj priljubljeno sadje. V to kategorijo bi v tem letnem času morda prej lahko uvrstili lubenico, melono, breskve ... Toda ko boste prebrali, kako zdrave so tudi slive, jih na tržnici več ne boste spregledali. Dokazano je, da so slive zelo antioksidanten sadež. Veliko vsebujejo tudi vitamina C.

5 nasvetov, ki vam bodo pomagali, da boste jedli počasneje
Vse hitrejši življenjski tempo, hočemo ali nočemo, vpliva tudi na naš način prehranjevanja, kar pomeni, da mnogokrat jemo v naglici. Zaradi tega imamo lahko veliko nepotrebnih težav: od slabše prebave, prenajedanja do pridobivanja telesne teže. Če smo le malo bolj pozorni, kaj in kako jemo, bomo že veliko naredili za svojo prebavo, hkrati pa bomo izboljšali tudi svoje počutje. Za vas smo pripravili nekaj nasvetov, zaradi katerih boste zagotovo jedli bolj počasi.

5 sprememb, ki lahko olajšajo življenje ljudem s psoriazo
Prehrana ne more ozdraviti luskavice, vsekakor pa lahko omili njene simptome. Predstavljamo vam pet sprememb življenjskega sloga, ki vam lahko pomagajo ublažiti simptome luskavice in preprečiti poslabšanje izbruhov.

Zato ne shujšate, čeprav pazite, kaj jeste
Če ste na dieti z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov, s katero mnogi uspešno shujšajo, številka na vaši tehtnici pa vztraja na istem in ne veste zakaj, so tukaj nekateri najpogostejši razlogi.

Kakšne prigrizke naj bi si privoščili po treningu?
Po dobro opravljeni vadbi je treba nadoknaditi izgubljeno energijo. Vendar vam ni treba posegati po beljakovinskih praških, saj lahko iz hrane prav tako dobite kakovostne beljakovine in ogljikove hidrate.

Kaj se zgodi, če uživamo preveč slane hrane?
Vsi vemo, da je sol ena izmed najbolj priljubljenih začimb na svetu. Toda nekateri posamezniki jo uživajo bistveno preveč. Poglejmo si, kakšne so posledice.

Imunski sistem: kako deluje, genetika in preventiva
Optimalno delovanje imunskega sistema je bistvenega pomena za ohranjanje našega zdravja, a ga pogosto jemljemo za nekaj samoumevnega, dokler tudi sami ne zbolimo. Od trenutka, ko se rodimo, je naša prva obramba pred škodljivimi patogeni in drugimi nevarnimi tujki.

Lepa hrana ni nujno zdrava hrana
Raziskave so pokazale, da nas vizualno lepa živila še vedno hitro pritegnejo, vendar to nikakor ni zagotovilo za njihovo kakovost in visoko hranilno vrednost.

Imate te simptome? Previdno!
Mesec marec je posvečen ozaveščanju o zgodnjem odkrivanju raka danke in debelega črevesa, ki je četrti najpogostejši vzrok smrti zaradi raka v Sloveniji. Zakaj nastane, še ni znano, a številne študije potrjujejo, da je bolezen najverjetneje posledica medsebojnega delovanja dednih dejavnikov in vplivov okolja. Na gensko predispozicijo ne moremo vplivati, z vpeljavo zdravih življenjskih navad pa lahko bistveno zmanjšamo tveganje za razvoj bolezni.

Preskakujete obroke zaradi hujšanja? Premislite še enkrat
Želite na hitro shujšati in zaradi tega v veri, da delate dobro, preskakujete obroke? Premislite še enkrat. Svojemu telesu s tem delate več škode kot koristi.

4 živila, dobra za vitalnost in zdravje celotnega telesa
Čeprav so probiotiki vsem zelo dobro poznan izraz, njihov pomen še vedno ne jemljemo dovolj resno.

Zato je pomembna zdrava prehrana
Danes je stres na žalost neizogiben. Toda spreminjanje življenjskih navad in določene prilagoditve prehrane nam lahko pomagajo, da se lažje spopademo z njim. Se sprašujete, kako? Predstavljamo nekaj ključnih točk, ki so jih zapisali na miss7zdrava in ki vam lahko pridejo prav.

7 nasvetov za naravno obvladovanje prebavnih težav
Kako lahko izboljšamo prebavo? Kako lahko poskrbimo, da ostane zdrava? S preprostimi navadami v prehrani in življenjskem slogu lahko zagotovite dobro zdravje črevesja. Zdrava prebava je namreč ključna za zdravo življenje!

Kako hitro lahko shujšamo?
Nemalo ljudi gre od silnega prenajedanja na strogo dieto, kar ni niti pametno niti zdravo.

Kako lahko nadomestimo nezdrava živila z bolj zdravimi alternativami?
Včasih mislimo, da se prehranjujemo zdravo, če kupujemo super eksotična živila, nadomestke mesa ali hrano, ki je tako ali drugače v trendu samo zaradi ene sestavine, medtem ko vse drugo še prehitro radi zanemarimo.

Kaj so prebavni encimi?
Naravni prebavni encimi so beljakovine, ki jih vaše telo tvori za razgradnjo hrane in pomoč pri prebavi. Prebava je proces uporabe hranil, ki jih najdemo v hrani, da vašemu telesu dajo energijo, mu pomagajo pri rasti in opravljanju vitalnih funkcij.

Preproste stvari, ki jih lahko storite, da zmanjšate tveganje za razvoj sladkorne bolezni
Sladkorna bolezen je kronična bolezen, ki jo je treba nadzorovati vse življenje: z jemanjem različnih vrst tablet, jemanjem inzulina ali drugih injekcijskih terapij, redno telesno aktivnostjo, spremljanjem ravni sladkorja v krvi in zdravo prehrano.

Kaj morate vedeti o prebavnem sistemu?
Hrana, ki jo jeste, ima neverjetno potovanje skozi vaše telo, od vrha (ust) do dna (vaš anus). Na tej poti se absorbirajo koristni deli vaše hrane, kar vam daje energijo in potrebna hranila. Danes pa bomo zajeli opis delovanja prebavnega sistema po korakih.

Dr. Živa Lavriša: Pomemben izziv sodobnega načina prehranjevanja je tudi dejstvo, da vedno manj hrane pripravljamo sami
Kje so največji izzivi pri sodobni prehrani poleg, seveda, pomanjkanja časa? Kako se prehranjujemo Slovenci, je štetje kalorij pametno, kaj je res in kaj ni o razstrupljanju telesa in o smernicah zdrave prehrane sem se pogovarjala z dr. Živo Lavriša, univ. dipl. inž. živ. tehnol., iz raziskovalne skupine Prehrana in javno zdravje z Inštituta za nutricionistiko.

Imate visok krvni tlak? Potem morate vedeti to
Če vprašate katerega koli zdravnika, kaj je najslabša stvar, ki jo lahko naredite za svoje zdravje, vam bodo skoraj vsi povedali enako.

Imate težave z vetrovi? Preverite, katera hrana jih lahko povzroča
Neprijetne vetrove povzroča uživanje polnozrnatih ogljikovih hidratov, so odkrili danski znanstveniki. A pozor. To ni negativno. Nasprotno. Zaradi tega niste napihnjeni in vam bolje delujeta črevesje in prebava.

Napaka, ki jo delamo vsi, pa se tega sploh ne zavedamo
Naši predniki so na svoje jedilnike umeščali predvsem sestavine, ki so bile aktualne v določeni sezoni in so zrasle doma ali v bližnji okolici. Razširjeno in uveljavljeno je bilo blagovno izmenjevanje, ki je zagotavljalo preskrbo in raznolikost na krožnikih. Danes, desetletja kasneje, je lokalna hrana ponovno v središču pozornosti. A tokrat ne le zaradi enostavnega zagotavljanja preskrbe, temveč tudi zaradi zagotavljanja kakovosti, ki postaja vse pomembnejši kriterij zdrave prehrane.

Kaj se zgodi, če redno uživamo ribe?
Redno uživate ribe? Sploh v tem letnem času in sploh če ste na počitnicah ob morju? Kitajska raziskava je pokazala, da nas ščitijo pred prezgodnjo smrtjo. In sicer se ob rednem uživanju rib tveganje zmanjša tudi za skoraj 40 odstotkov.