zdrava hrana

Kako hitro lahko shujšamo?
Nemalo ljudi gre od silnega prenajedanja na strogo dieto, kar ni niti pametno niti zdravo.

Kako lahko nadomestimo nezdrava živila z bolj zdravimi alternativami?
Včasih mislimo, da se prehranjujemo zdravo, če kupujemo super eksotična živila, nadomestke mesa ali hrano, ki je tako ali drugače v trendu samo zaradi ene sestavine, medtem ko vse drugo še prehitro radi zanemarimo.

Kaj so prebavni encimi?
Naravni prebavni encimi so beljakovine, ki jih vaše telo tvori za razgradnjo hrane in pomoč pri prebavi. Prebava je proces uporabe hranil, ki jih najdemo v hrani, da vašemu telesu dajo energijo, mu pomagajo pri rasti in opravljanju vitalnih funkcij.

Preproste stvari, ki jih lahko storite, da zmanjšate tveganje za razvoj sladkorne bolezni
Sladkorna bolezen je kronična bolezen, ki jo je treba nadzorovati vse življenje: z jemanjem različnih vrst tablet, jemanjem inzulina ali drugih injekcijskih terapij, redno telesno aktivnostjo, spremljanjem ravni sladkorja v krvi in zdravo prehrano.

Kaj morate vedeti o prebavnem sistemu?
Hrana, ki jo jeste, ima neverjetno potovanje skozi vaše telo, od vrha (ust) do dna (vaš anus). Na tej poti se absorbirajo koristni deli vaše hrane, kar vam daje energijo in potrebna hranila. Danes pa bomo zajeli opis delovanja prebavnega sistema po korakih.

Dr. Živa Lavriša: Pomemben izziv sodobnega načina prehranjevanja je tudi dejstvo, da vedno manj hrane pripravljamo sami
Kje so največji izzivi pri sodobni prehrani poleg, seveda, pomanjkanja časa? Kako se prehranjujemo Slovenci, je štetje kalorij pametno, kaj je res in kaj ni o razstrupljanju telesa in o smernicah zdrave prehrane sem se pogovarjala z dr. Živo Lavriša, univ. dipl. inž. živ. tehnol., iz raziskovalne skupine Prehrana in javno zdravje z Inštituta za nutricionistiko.

Imate visok krvni tlak? Potem morate vedeti to
Če vprašate katerega koli zdravnika, kaj je najslabša stvar, ki jo lahko naredite za svoje zdravje, vam bodo skoraj vsi povedali enako.

Imate težave z vetrovi? Preverite, katera hrana jih lahko povzroča
Neprijetne vetrove povzroča uživanje polnozrnatih ogljikovih hidratov, so odkrili danski znanstveniki. A pozor. To ni negativno. Nasprotno. Zaradi tega niste napihnjeni in vam bolje delujeta črevesje in prebava.

Napaka, ki jo delamo vsi, pa se tega sploh ne zavedamo
Naši predniki so na svoje jedilnike umeščali predvsem sestavine, ki so bile aktualne v določeni sezoni in so zrasle doma ali v bližnji okolici. Razširjeno in uveljavljeno je bilo blagovno izmenjevanje, ki je zagotavljalo preskrbo in raznolikost na krožnikih. Danes, desetletja kasneje, je lokalna hrana ponovno v središču pozornosti. A tokrat ne le zaradi enostavnega zagotavljanja preskrbe, temveč tudi zaradi zagotavljanja kakovosti, ki postaja vse pomembnejši kriterij zdrave prehrane.

Kaj se zgodi, če redno uživamo ribe?
Redno uživate ribe? Sploh v tem letnem času in sploh če ste na počitnicah ob morju? Kitajska raziskava je pokazala, da nas ščitijo pred prezgodnjo smrtjo. In sicer se ob rednem uživanju rib tveganje zmanjša tudi za skoraj 40 odstotkov.

5 živil, ki zmanjšajo napihnjenost, in 5 živil, ki jo povzročajo
Se soočate z neprestano napihnjenostjo in ne veste več, kaj bi vam lahko pomagalo? Predstavljamo živila, ki lahko zmanjšajo napihnjenost, in 5 živil, ki jo lahko povzročajo.

10 živil, ki spodbujajo prebavo in metabolizem
Prebavne težave povzročajo krče, slabost, pline in bolečine v trebuhu. Zaprtje je danes ena najpogostejših bolezni v zahodnih industrializiranih državah.

Prehrana pri psoriatičnem artritisu: katero hrano jesti in katero omejiti po mnenju strokovnjakov?
Čeprav psoriatičnega artritisa ni mogoče zdraviti samo z dieto, lahko nekatera živila pomagajo pri obvladovanju simptomov. Katero hrano jesti in katero omejiti po mnenju strokovnjakov?

Hrana, ki jo je dobro jesti v 20, 30, 40 letih ...
V najstniških letih potrebujemo več kalcija, da si izgradimo močne kosti, v 30 letih več energije, ker imamo številne obveznosti z družino in službo, v 40 se presnova upočasni in moramo znova prilagoditi prehrano. Preverite, kaj je dobro jesti v različnih življenjskih obdobjih.

Debelost pri otrocih – razlogi, posledice in preventiva
Debelost pri otrocih je v razvitih državah in državah v razvoju dosegla raven epidemije. Še posebej je zaskrbljujoče, ker odvečni kilogrami pogosto vodijo k zdravstvenim težavam, ki so v preteklosti veljale za težave odraslih: k sladkorni bolezni, visokemu krvnemu tlaku, visokemu holesterolu ... Debelost v otroštvu je pogosto povezana tudi z nizko samopodobo, depresijo, slabšim učnim uspehom in nižjo kakovostjo življenja otroka.

Ste že slišali za ta izjemen vir vlaknin?
V zadnjih nekaj letih se je naš nabor vsakodnevnih obveznosti precej podaljšal, zato nam ostaja vse manj časa za gibanje, sprostitev in zdravo prehranjevanje. Ko nas popade lakota, iščemo hitre rešitve, ki pa pogosto niso najbolj prijazne do naše prebave. Posledica je kritični porast funkcionalnih tegob sodobnega časa: zaprtja, zgage ter napihnjenosti, vse pogostejša je tudi lena prebava. Če stanje ni bolezensko, je zdrava prebava zagotovo dosegljiva – preverite, kako!

Ideje za preproste in zdrave zajtrke
Vsi že dobro vemo, da je zajtrk eden najpomembnejših obrokov dneva. Če pojemo zdrav zajtrk, bomo telesu že takoj zjutraj zagotovili zdrav vir goriva in čez dan manj verjetno posegali po nezdravih živilih. Tisti, ki jedo zajtrk, imajo tudi manj verjetnosti za debelost, ki je glavni vzrok za srčno-žilne bolezni in nekatere vrste raka.

Organska hrana: Kaj je res in kaj ni?
Hiter življenjski ritem vpliva tudi na naše navade, hkrati pa se vse bolj zavedamo, kakšnega pomena je pestra in uravnotežena prehrana, ki nas lahko ohranja pri močeh, zdrave in vitalne. Mogoče zato niti ni presenetljivo, da se vedno več govori o organski hrani.

Nasveti nevroznanstvenice za preprečevanje demence
Dr. Lisa Mosconi, nevroznanstvenica, je za portal healthista razkrila nekaj nasvetov, ki naj bi dokazano pomagale preprečevati demenco.

14 živil, ki naj bi veljala za najbolj zdrava
Obstajajo živila, ki so bolj zdrava kot druga? Poglejmo si 14 živil, ki jih je portal ordinacija.hr navedel kot optimalna za zdravje.

Ali je konzervirana tuna zdrava?
Ali je tuna v konzervi zdrava? Kratek odgovor je da, absolutno!

7 živil, ki lahko škodujejo naši prebavi
Teoretično bi moralo (in načeloma tudi jo) naše telo prebaviti katero koli hrano, ki jo zaužijemo. Toda spremembe v izdelavi in pripravi hrane ter sedeči način življenja povzročajo, da se naša prebava ne odziva nujno dobro v vseh okoliščinah.

Lahko s prehrano in z zdravimi navadami pomagamo okrepiti kri?
Poglejmo si nekaj dejstev o krvi, ki jih morda še ne poznate in seveda, kako lahko izboljšamo svojo kri.

3 nasveti nutricionistke za povrnitev črevesnega zdravja
Pomen bakterij v človeškem telesu lahko opišemo z eno zanimivo ugotovitvijo: Nabor genomov vseh mikroorganizmov, ki so prisotni v mikroflori v telesu, vsebuje približno 100-krat več genov kot človeški genom, zaradi česar je človek bolj prokariontski kot evkariontski.

Kaj je ''brezmesno'' meso, iz česa je sestavljeno in ali je zdravo?
Meso rastlinskega izvora že najdemo na trgovinskih policah, zelo verjetno pa je, da bolj malo vemo, kako se pripravlja, iz česa je sestavljeno in najpomembnejše, je res zdravo?

Kako lahko ponotranjimo zdrav vzorec prehranjevanja?
Večina od nas se zaveda, da je veliko lažje narediti načrt zdrave prehrane, kot pa ga dejansko uresničiti.V današnjem dinamičnem in hitrem svetu je namreč zelo težko vzdržati zdrav vzorec prehranjevanja.

5 živil za boljšo prebavo
Vse hitrejši življenjski tempo, stres, pomanjkanje gibanja, neuravnoteženi obroki – to je le nekaj razlogov, zaradi katerih imamo lahko težave s prebavo. V nadaljevanju vam zato predstavljamo pet živil, ki nanjo delujejo blagodejno.

Kumkvat: zlata pomaranča, ki lahko upočasnjuje staranje in varuje zdravje
Kumkvat je agrum iz družine Rutaceae, je majhen okrogel oranžni sadež, ki spominja na pomarančo. Izvira s Kitajske in je prava zakladnica vitaminov.

Vitamin A: vse, kar morate vedeti
Vitamin A je bistveno hranilo, ki prispeva k številnim funkcijam v telesu, kot je denimo varovanje zdravja oči. Pri nas je pomanjkanje vitamina A redko. Večina ljudi lahko zadovolji potrebe po tem vitaminu že zgolj s svojo prehrano.

To je resnica o hrani v bolnišnicah
Priprava bolnišničnih obrokov je vse prej kot enostavna, saj je treba zadostiti najrazličnejšim stanjem in terapijam ter striktno slediti splošnim prehranskim priporočilom. V naši največji bolnišnici imajo natančno opredeljene strokovne kriterije za izbor posameznega sklopa živil. Pozorni so na sestavo izdelka in hranilne vrednosti, prednost pa dajejo lokalnim pridelovalcem in proizvajalcem.