Vizita.si

zdravje želodca

Prebava 06. 10. 2023 05.00

Je to najslabša hrana za črevesje?

Hrana, ki jo jemo, lahko bodisi pozitivno ali negativno vpliva na naše zdravje. Predvsem na našo prebavo, ki se začne v ustih, konča pa v črevesju. Gastroenterologi pojasnjujejo, da obstajajo nekatera živila, ki bi se jim morali izogibati za zdravje našega črevesja in prebave kot celote.

Prebava 11. 09. 2023 05.00

Vpliv bolezni GERB na celotno prebavo

Gastroezofagealna refluksna bolezen (v nadaljevanju GERB) je kronično stanje, za katero je značilno vračanje želodčne kisline v požiralnik.

Prehrana 29. 08. 2023 05.00

Kaj jesti in česa ne, ko boli želodec?

Bolečine v trebuhu so lahko zelo neprijetne, sploh če jih spremljajo krči, slabost, zgaga, driska ali celo bruhanje. V tem času je dobro, da prilagodimo tudi svojo prehrano. Torej, kaj jesti in česa ne, ko nas boli želodec? Več o tem si lahko preberete v nadaljevanju.

Zdravje 19. 05. 2023 05.38

Kaj je lahko še boljše kot voda za rehidracijo?

Voda je vsekakor najboljša tekočina za vzdrževanje hidratacije telesa, kaj pa, ko pride do dehidracije? Po kateri pijači je dobro takrat poseči?

Zdravje 17. 05. 2023 05.00

Kako vedeti, katerega vitamina primanjkuje v našem telesu?

Da bi naše telo nemoteno delovalo, potrebuje pomoč vitaminov, ki imajo vsak svojo vlogo.

Aktivno življenje 15. 05. 2023 05.00

6 stvari, ki vam lahko pomagajo do ravnega trebuha

Je res tako težko doseči raven trebuh ali delamo kaj narobe?

Prehrana 04. 05. 2023 05.00

Vse, kar morate vedeti o makro in mikrohranilih

Če želimo razumeti prehrano, moramo poznati njene osnovne gradnike.

Prehrana 11. 04. 2023 05.00

Zdravstvene koristi mete: zakaj bi jo morali dodati svoji prehrani?

Odkrijte nekatere od številnih zdravstvenih koristi dodajanja mete vaši prehrani! Od izboljšanja prebave do zmanjšanja vnetij. Zakaj je vredno dodati svežo ali posušeno meto v svojo prehrano?

Aktivno življenje 09. 04. 2023 05.00

10 stvari, ki jih lahko že danes naredite za svoje zdravje

Z razlogom pravijo, da se kot mladi ne zavedamo določenih stvari, posebej tistih, ki vplivajo na naše zdravje v kasnejših zrelejših letih. Kaj lahko že danes naredimo za svoje zdravje, da bomo sami sebi kasneje hvaležni?

Rakave bolezni 03. 04. 2023 05.00

Ena krvna skupina naj bi bila bolj na udaru za ti dve vrsti raka

Bi bila lahko ena krvna skupina bolj na udaru za določeni vrsti raka?

Simptomi in bolezni 23. 03. 2023 05.00

Ste vedeli, da alkohol ne vpliva slabo le na vaša jetra?

Ko govorimo o alkoholu, velikokrat omenjamo škodljive posledice, ki jih ima na naša jetra, navsezadnje tudi na našo psiho v povezavi z odvisnostjo. Toda ali ste vedeli, da pretiravanje z alkoholom vpliva tudi na druge organe v našem telesu? Poglejmo si, kako.

Prebava 14. 02. 2023 05.00

To morate vedeti, če jeste zvečer

Sodobni človek mora vsakodnevno manevrirati med kariernim ter družinskim življenjem, kar je vse prej kot enostavna naloga. V kopici obveznosti se hitro zgodi, da sebe postavi na stranski tir in ni pozoren na znake, s katerimi organizem kliče na pomoč. Še posebej glasna je običajno prebava, ki je znana kot središče našega počutja, zato zgage, zaprtja, napihnjenosti in neurejene prebave nikoli ne smemo jemati kot nekaj, kar se bo uredilo samo od sebe.

Prebava 31. 01. 2023 05.00

Katera pogosta stanja vplivajo na prebavni sistem?

Obstajajo začasna stanja in dolgotrajne ali kronične bolezni in motnje, ki prizadenejo prebavni sistem.

Rakave bolezni 25. 01. 2023 05.00

Zakaj naj bi moški zbolevali za rakom pogosteje kot ženske?

Moški imajo večje tveganje za večino vrst raka, tudi če so izključeni dejavniki, kot sta kajenje in uživanje alkohola.

Prebava 24. 01. 2023 05.00

Kaj morate vedeti o prebavnem sistemu?

Hrana, ki jo jeste, ima neverjetno potovanje skozi vaše telo, od vrha (ust) do dna (vaš anus). Na tej poti se absorbirajo koristni deli vaše hrane, kar vam daje energijo in potrebna hranila. Danes pa bomo zajeli opis delovanja prebavnega sistema po korakih.

Rakave bolezni 28. 12. 2022 13.22

5 presenetljivih vzrokov za nastanek raka

Rakave bolezni so še vedno eden glavnih vzrokov smrti po vsem svetu, razlogi za njegov nastanek pa niso vedno nujno povezani (zgolj) z genetiko.

Novice 24. 10. 2022 05.00

4 razlogi, zakaj začeti jemati beta glukane še danes

Beta glukani so vodotopne prehranske vlaknine, ki jih najdemo v nekaterih gobah, morskih algah in žitaricah, kot so ječmen, oves in pšenica. Veliko se je že govorilo o njihovem koristnem vplivu na imunski sistem in njihovo vlogo pri borbi z bakterijami in virusi. Vendar le redko kdo ve, da so beta glukani na Japonskem registrirani kot zdravilo, ki pomaga pacientom pri zdravljenju rakavih obolenj, da imajo pomembno vlogo pri zdravju srca in celo pri hujšanju. Zakaj bi torej morali razmisliti o dodajanju beta glukanov v vaš jedilnik?

Zdravje 12. 10. 2022 05.00

Trpotčev čaj je odličen za krepitev pljuč

Še pomnite, kako smo si včasih, ko smo bili mlajši in smo se na igrišču igrali ter med igro pridobili kakšno odrgnino na kolenu, potem na rano dajali zeleno listje, ki je pomagalo ublažiti in omiliti bolečino? No, ti zeleni listi so bili pravzaprav trpotčevi. Za kaj vse je dober, pa preberite v naslednjih vrsticah.

Infekcijske bolezni 11. 10. 2022 13.21

Kaj je norovirus in kakšni so simptomi?

Norovirus je najpogostejši vzrok virusnega gastroenteritisa pri odraslih. Simptomi (bruhanje in driska) se pojavijo v 1–3 dneh od okužbe. Pri okužbi z norovirusi ste kužni od trenutka, ko se začnete počutiti slabo. Čeprav se po dnevu ali dveh začnete počutiti bolje, ste kužni še vsaj tri dni, podatki kažejo, da so nekateri kužni celo še dva tedna po izbruhu obolenja. Običajno so dlje kužni otroci.

Simptomi in bolezni 11. 10. 2022 05.00

Bodite pozorni: Simptomi GERB-a lahko močno spominjajo na simptome prehlada

Simptome gastroezofagealne refluksne bolezni (GERB) lahko pogosto zamenjujemo s simptomi prehlada. Želodec namreč povzroča težave, ki jih sprva sploh ne povezujemo nujno z želodcem. Med drugimi tudi in predvsem na primer trdovratni kašelj.

Dieta 07. 10. 2022 05.00

Kaj se zgodi, ko nehamo uživati rdeče meso?

Nekateri se za opustitev mesa odločajo z etičnega vidika, drugi z okoljskega. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pravijo, da uradna medicina stoji za stališčem, da zdrava in uravnotežena prehrana vključuje vsa živila v priporočenih in optimalnih količinah. A pri tem dodajajo, da je lahko tudi prepogosto uživanje mesa in zlasti mesnih izdelkov v večjih količinah zdravju škodljivo.

Simptomi in bolezni 30. 08. 2022 05.00

To so razlogi, zakaj lahko pride do spahovanja

Vsak kdaj pa kdaj po obroku začuti slabost in potrebo po spahovanju. Do slednjega največkrat pride zaradi točno določene hrane, a ta ni vedno razlog za spahovanje želodca.

Razstrupljanje 16. 08. 2022 05.00

Takšen očiščevalni proces bi morali telesu podariti enkrat na leto

Ajurveda obsega znanja iz zeliščne medicine, nutricionistike, telesne vadbe, kirurgije, psihologije in duhovnosti. Po ajurvedi je pomembno, kaj posameznik uživa, prav tako pomembno pa je tudi, kako to uživa. Uspešnost prebave naj bi bila povezana z našimi mislimi, okoljem in čustvi.

Zdravje 15. 06. 2022 05.00

Kdaj postane odvajanje blata skrb vzbujajoče?

Redno odvajanje blata je ključno za dobro zdravje. Zaprtje ali driska sta lahko opozorilo za resnejše težave s prebavo. Vaše blato pri tem razkriva veliko več, kot si mislite. O tem smo se pogovarjali s Tatjano Puc Kous, dr. med. spec, ki je endoskopistka z bogatimi vsestranskimi izkušnjami na področju interne medicine in gastroenterologije.

Prehrana 02. 06. 2022 05.00

7 zdravstvenih koristi paradižnika

Ste vedeli, da lahko paradižnik presenetljivo ugodno vpliva na našo kožo, črevesje in še veliko več? Poglejmo si nekaj glavnih koristi paradižnika.

Rakave bolezni 26. 05. 2022 05.00

Vrste raka, ki so lahko povezane s slabo in nepravilno prehrano

Podatki kažejo, da lahko življenjski slog močno vpliva na dolgoživost in zdravje. Ali hrana, ki jo zaužijete, poveča možnost za nastanek raka? Odgovor je podal dr. Howard Grossman, zdravnik interne medicine, znan po svojem delu z ranljivimi skupinami, ki navaja, v katerih primerih je hrana povezana z razvojem raka.

Zdravje 19. 05. 2022 05.00

Kaj sploh je bolečina in katere vrste poznamo?

Poleg delitve na akutno in kronično bolečino obstaja še delitev bolečine glede na patofiziološko osnovo. Tako obstajajo somatska, visceralna in nevropatska bolečina.

Prehrana 10. 05. 2022 05.00

Sladki krompir - pisana zakladnica hranil

V naši družbi še do pred kratkim ni bil tako priljubljen, danes pa vedno bolj. Sladki krompir pripravljamo kot prilogo, dodajamo juham, domačim zelenjavnim namazom ali pa enolončnicam. Poglejmo si, zakaj je dober za naše zdravje.

Prehrana 22. 04. 2022 05.00

Napitek, ki lahko pomaga razstrupiti jetra

Ta recept temelji na načelih ajurvede in kitajske medicine, pa tudi sodobne znanosti. Ta recept je primeren za čiščenje in razstrupljanje jeter ali preprosto za podporo delovanja jeter in žolčnika ter splošno zdravje.

Zdravje 25. 03. 2022 12.33

To je najpogostejši vzrok za slabo počutje

Prebavne nevšečnosti so rak rana sodobne družbe, vzroki zanje pa pogosto povsem jasni: sodoben način življenja s stalnim hitenjem, pomanjkanje časa za počitek in sprostitev ter obroki, ki so komaj podobni pravi hrani. Posledice so vsem dobro znane: slabost, spahovanje, napenjanje, zaprtje. Gre za rezultat slabe prebave, zaradi česar telesu primanjkuje energije in hranilnih snovi, potrebnih za normalno delovanje. Rešitev je v bistvu precej preprosta: bolj zdrava prehrana pomeni tudi bolj zdravo prebavo, boljše počutje in kakovostnejše življenje. A kaj to pomeni v praksi?

ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1251