zdravo živilo

Vse o medu ob svetovnem dnevu čebel
Med je naravno sladko in hranljivo darilo narave, ki ga proizvajajo čebele iz nektarja cvetov. Poleg svoje okusne in sladke narave ima številne zdravstvene koristi. Pomembnost čebel pa presega zgolj proizvodnjo medu; čebele so ključne za opraševanje rastlin, kar omogoča pridelavo hrane za ljudi in živali ter ohranjanje biotske raznovrstnosti. Brez čebel bi bil naš svet revnejši za številne pomembne živilske vire in naravne procese. Zato je nujno, da cenimo in varujemo te pridne delavke ter se zavedamo njihove ključne vloge v ekosistemu.

So 'goljufivi' dnevi in obroki zdravi ali ne?
'Cheat day' ali 'cheat obrok', koncepta, ki sta izjemno priljubljena med navdušenci fitnesa in med prehranskimi navdušenci, imata kot vse drugo v življenju svoje prednosti in slabosti. Poglejmo si, kaj je tako imenovani 'dan pregrehe' ali 'obrok goljufanja', pozitivne in manj dobre plati enega in drugega ter vse ostalo.

Kaj se zgodi, če redno uživamo jogurt?
Jogurt je mlečni izdelek, ki je priljubljen po vsem svetu zaradi svojega okusa in številnih zdravstvenih koristi. To osvežujoče živilo je bogato z beljakovinami, vitamini, minerali in probiotiki, ki pozitivno vplivajo na naše telo.

6 živil, ki naj bi pomagala proti izpadanju las
Izpadanje las prizadene tako moške kot ženske. Razlogi za to se lahko skrivajo v genetiki, stanjih in boleznih, navsezadnje pa je 'krivec' lahko tudi prehrana. Če so težave hude, predvsem, če je izpadanje las nenadno in močno, obiščite zdravnika. Tokrat pa si bomo pogledali, katera živila naj bi pomagala pri izpadanju las.

Dobre in manj dobre plati uživanja suhega sadja
Radi uživate suho sadje? Poglejmo si prednosti in morebitne slabosti, če le-te obstajajo.

7 živil, ki spodbujajo prebavo
Zdrava prebava je ključnega pomena za splošno dobro počutje in zdravje. Dobra prebava omogoča telesu, da učinkovito absorbira hranila iz hrane, izloča odpadne snovi ter ohranja uravnoteženo prebavno funkcijo. Dodajanje naslednjih živil v prehrano lahko pomaga še dodatno spodbuditi prebavo in izboljšati zdravje prebavnega sistema.

Živilo, ki ga preprosto morate uživati v tem času
Kislo zelje je tradicionalna fermentirana jed, ki je znana po svojem edinstvenem okusu in številnih zdravilnih lastnostih.

Pozor, če nabirate gobe
Čeprav jih obravnavamo kot zelenjavo, so gobe vrsta gliv. Namesto da bi proizvedla semena, goba sprošča na milijone mikroskopskih trosov, ki se oblikujejo pod njenim klobukom. Lahko rastejo nad zemljo, na vrhu zemlje ali na drugi površini. So hranljivo živilo, ki je po vsem svetu priznano zaradi svojih mogočih koristi za zdravje.

5 razlogov, zakaj bi morali mandarine jesti vsak dan
Bogate so z vitaminom C, varujejo naš imunski sistem v hladni sezoni, pomagajo nam ohranjati vitko linijo in so tudi zelo okusne. Preberite, za kaj vse so še mandarine odlične in zakaj bi jih morali dodati v svoj jedilnik.

Pozabljeno žito, ki lahko zmanjša apetit in spodbudi presnovo
Že uživate ječmen? Kar malo pozabljeno žito ni le zelo zdravo. Študija, ki so jo objavili v British Journal of Nutrition (Britanski zbornik nutricistike), pravi, da lahko uživanje ječmena pripomore k bolj uspešnemu hujšanju. Ker uravnava raven krvnega sladkorja, je odlična izbira tudi za sladkorne bolnike.

12 najboljših živil, ki jih morate to poletje vključiti v svoj jedilnik
Poleti skoraj vsi raje posegamo po bolj lahkotni hrani, ki nam daje več energije, nas ohladi in napolni naš dan z občutkom svežine. Če pozimi raje posegamo po bolj 'težki' hrani, imamo poleti radi lahka živila. Poglejmo si nekaj najboljših in najbolj zdravih, ki jih moramo letos preprosto vključiti v svoj jedilnik.

Zato dieta nikoli ni smiselna rešitev
Alison Wright se danes ukvarja z nutritivno medicino. Včasih je bila strastna kadilka, uživala je alkohol, imela stresno službo, se slabo prehranjevala in sovražila telovadbo. Nato je spoznala, da se je v življenju mogoče počutiti bolje. Njen pristop k učenju zdravega prehranjevanja je zaradi njenih lastnih izkušenj zelo zanimiv.

Kaj se zgodi, če jemo jogurt vsak dan?
Poleg tega, da je jogurt zdravo živilo samo po sebi, obstaja še en bolj resen in izjemen razlog, zakaj bi ga morali dodati v svojo prehrano.

Sladki krompir – zakaj bi ga morali jesti več?
Sladki krompir je super živilo, ki lahko izboljša vaše zdravje na več načinov. Preverite, zakaj bi bilo dobro, da sladki krompir dodate k svoji prehrani in kako lahko koristi vašemu telesu.

4 živila, dobra za vitalnost in zdravje celotnega telesa
Čeprav so probiotiki vsem zelo dobro poznan izraz, njihov pomen še vedno ne jemljemo dovolj resno.

Odvisnost od sladkorja: odtegnitvena kriza in kako jo omiliti
Zmanjšanje vnosa sladkorja v telo je lahko odličen začetek bolj zdravega načina življenja. Odpoved sladkarijam pa ni lahka. Ponujamo vam koristne nasvete, kako to storiti in se znebiti posledic, ki jih lahko prinese odtegnitvena kriza.

Dr. Živa Lavriša: Pomemben izziv sodobnega načina prehranjevanja je tudi dejstvo, da vedno manj hrane pripravljamo sami
Kje so največji izzivi pri sodobni prehrani poleg, seveda, pomanjkanja časa? Kako se prehranjujemo Slovenci, je štetje kalorij pametno, kaj je res in kaj ni o razstrupljanju telesa in o smernicah zdrave prehrane sem se pogovarjala z dr. Živo Lavriša, univ. dipl. inž. živ. tehnol., iz raziskovalne skupine Prehrana in javno zdravje z Inštituta za nutricionistiko.

5 razlogov, zakaj je dobro pogosto piti špinačni sok
Špinača je prava zakladnica kakovostnih hranil in vsebuje vitamine, minerale in antioksidante. Ne sme biti samo v solatah ali kot priloga, ampak jo uživajmo tudi na druge načine. Skrajni čas je, da poskusite tudi špinačni sok, ker prinaša številne zdravstvene koristi.

Napaka, ki jo delamo vsi, pa se tega sploh ne zavedamo
Naši predniki so na svoje jedilnike umeščali predvsem sestavine, ki so bile aktualne v določeni sezoni in so zrasle doma ali v bližnji okolici. Razširjeno in uveljavljeno je bilo blagovno izmenjevanje, ki je zagotavljalo preskrbo in raznolikost na krožnikih. Danes, desetletja kasneje, je lokalna hrana ponovno v središču pozornosti. A tokrat ne le zaradi enostavnega zagotavljanja preskrbe, temveč tudi zaradi zagotavljanja kakovosti, ki postaja vse pomembnejši kriterij zdrave prehrane.

5 živil, ki zmanjšajo napihnjenost, in 5 živil, ki jo povzročajo
Se soočate z neprestano napihnjenostjo in ne veste več, kaj bi vam lahko pomagalo? Predstavljamo živila, ki lahko zmanjšajo napihnjenost, in 5 živil, ki jo lahko povzročajo.

Je mleko res zdravo?
Mleko je eno izmed tistih živil, ki je v prehrani Slovencev prisotno že od nekdaj. Uživati ga je priporočljivo kot del pestre in uravnotežene prehrane, saj je dober vir kalcija in vitamina D, pri izbiri pa velja prisegati na kakovostno mleko in mlečne izdelke iz slovenskih kmetij. Ob tem ne gre zanemariti niti izvora mleka, saj so med kravjim, kozjim in ovčjim mlekom kar precejšnje razlike. Jih poznate?

Hrana, ki jo je dobro jesti v 20, 30, 40 letih ...
V najstniških letih potrebujemo več kalcija, da si izgradimo močne kosti, v 30 letih več energije, ker imamo številne obveznosti z družino in službo, v 40 se presnova upočasni in moramo znova prilagoditi prehrano. Preverite, kaj je dobro jesti v različnih življenjskih obdobjih.

Krepi odpornost, odpravlja glavobol, nespečnost, uravnava holesterol ...
Ste že slišali za vodni kefir? Gre za doma pripravljen probiotični napitek, ki skrbi za zdravo črevesno floro, pomlajuje naše telo, krepi odpornost, odpravlja glavobole, nespečnost, uravnava holesterol in še bi lahko naštevali. Pozitivnih učinkov je mnogo, vodni kefir pa si lahko pripravite kar sami doma.

Takšen zajtrk kuri odvečno maščobo
Bi radi imeli bolj zdravo težo in izgubili odvečno maščobo, ki vam škoduje? Največja napaka pri doseganju tega cilja bi bila, da bi se zajtrku odrekli. To je prvi obrok po krajšem postu, ki se zgodi, ko spimo. Zajtrk je nujni obrok, s katerim našemu telesu vlijemo novo energijo. In če želite shujšati, morate več jesti prav v prvem delu dneva. Morate pa znati izbrati prava živila.

9 najboljših poletnih živil, ki vam lahko pomagajo shujšati
Raznolika prehrana je ključ do zdravega hujšanja, vsekakor pa obstajajo živila, ki so še posebej učinkovita pri odpravljanju odvečne maščobe in celo pomagajo pri zmanjševanju celulita!

Razlog, zakaj se ni treba odreči ogljikovim hidratom
Ste tudi vi med tistimi, ki ljubijo ogljikove hidrate, kot so riž, testenine in kruh, a menite, da prav zaradi njih ne morete izgubiti odvečne telesne teže ali pa preprosto bolj zdravo zaživeti? Znanstveniki trdijo, da ogljikovi hidrati niso nezdravo živilo in da nam jih zaradi hujšanja ni treba opustiti.

Preverite, ali imate zamaščena jetra
Prišla je pomlad in z njo tradicionalno spomladansko čiščenje. To med drugim obsega tudi pospravljanje omare in umeščanje pomladnih ter poletnih kosov garderobe na glavne police. Številni ob tem z zaskrbljenostjo ugotavljajo, da jih oblačila prejšnje tople polovice leta zategujejo in tiščijo, kar je znak, da so pridelali nekaj dodatne maščobe in kilogramov. Če tudi vi sodite mednje, je sedaj še pravi čas, da ukrepate in telo spravite na prave tirnice na naraven način.

Pri razstrupljanju vam lahko pomagajo ta živila
Vsak dan smo z različnih strani zasipani z različnimi oglasi in izdelki, ki obljubljajo čudežne rezultate pri dieti in razstrupljanju. Resnica je, da to naše telo načeloma počne že samo po sebi, seveda pa lahko pride to trenutka, ko zaradi prevelike nakopičene količine tega ni več zmožno početi.

Živila, ki vam lahko škodijo, če jih jeste ob napačnem času
Različne raziskave so pokazale, da naj bi povprečen človek danes zaužil bistveno več kalorij kot naši predniki. Velikokrat tudi menimo, da lahko določena živila jemo kadarkoli, ker spadajo v tako imenovana 'zdrava živila', četudi temu ni tako.

Katero zelenjavo je bolje jesti kuhano kot surovo?
Prepričanje, da je zelenjavo najboljše uživati svežo, je po besedah nutricistov napačno. Trdijo namreč, da je določeno vrsto zelenjave bolj zdravo pred zaužitjem skuhati kot pa pojesti surovo. Preverite, zakaj.