zelenjava

Nosečnica v zadnjem tromesečju
Zadnji trije meseci so za nosečnice še posebej naporni. Maternica se vse bolj veča in pritiska na notranje organe.

Želite zanositi? Stop razvadam!
Če načrtujete nosečnost, je dobro, da svoje telo pripravite nanjo. Začnete lahko s tem, da izboljšate svoje prehranske navade in odpravite nekatere razvade.

10 nasvetov, kako se izogniti prehladu
Se bojite, da boste staknili prehlad ali gripo? Se izogibate sodelavcu, ker kiha in kašlja? Za vas smo poiskali nekaj koristnih nasvetov.

Buče v kulinariki in zdravilstvu
Težko najdemo zelenjavo, ki bi jo lahko pripravili na toliko različnih načinov kot buče. Lahko so v glavnih ali stranskih vlogah, v vsakdanjih in slavnostnih obedih.

13 pravil za boljši spomin
Kaj ne bi bilo super, če bi le pogledali stran knjige ali zapiskov in si natančno zapomnili, kaj na njej piše? Ali pa da bi vedeli, kje ste sinoči pustili ključe in vam jih zjutraj ne bi bilo treba iskati?

Pravilna hrana izboljša spomin
Čeprav velja, da naj bi se spomin z leti slabšal, obstaja mnogo načinov, da ta proces zaustavite! Najprej spremenite svojo prehrano!

Zakaj se jeseni zredimo?
Poleti uživamo lažjo hrano, se več gibamo, zato lažje izgubimo kilograme oziroma vzdržujemo težo. Ko nastopijo hladnejši dnevi, se običajno tudi naša prehrana spremeni. Hitro se zredimo, naša prehrana pa postane "težja". Zakaj prihaja do takšnih nihanj, nam je razložil dietetik Jože Lavrinec.

Tudi vi že kašljate?
Jeseni nam zaradi hladnejšega vremena pade odpornost telesa. Posledica so različna prehladna obolenja. Da bi okrepili imunski sistem, je dobro, da o tem začnete razmišljati čim prej.

Odkrili kemikalijo, ki uničuje rakaste celice
Raziskovalci so prvič identificirali kemikalijo oz. spojino, ki selektivno uničuje obolele celice.

S preprostimi koraki pospešite metabolizem in shujšajte!
Če boste znali pravilno upravljati s svojim metabolizmom, boste izgubili kar 600 dodatnih kalorij dnevno. Upoštevajte nekaj preprostih nasvetov in uspeli boste. Preverite, kako metabolizem spraviti v 'akcijo'.

Hladne ali tople?
Kumare lahko uživate surove ali pa jih skuhate. V obeh primerih so osvežilne in zelo zdrave. So nizkokalorične in hitro prebavljive. V teh vročih dneh si jih privoščite v izobilju!

Kumare za vitkost in lepo polt
Ker ugodno vplivajo na zdravje, so imele kumare že od nekdaj mesto v domači medicini. Z njimi so blažili mnoge tegobe in zdravili razne bolezni. Poleg tega so izjemno učinkovite pri hujšanju in pomagajo pri negi problematične kože.

KUMARA
Kumaro so poznali že v antiki. Izjemno cenjena pa je bila tudi med zdravilci v Indiji, iz koder izvira. Njena dobra lastnost je tudi ta, da jo lahko uporabljate čez celo leto, četudi pride njen okus najbolj do izraza prav poleti. Je zelo zdrava, zato si jo v vročih poletnih dneh privoščite v osvežilni solati.

Kako doživeti visoko starost?
Vas zanima, kakšen je ključ do visoke starosti? Prebivalci Kube bi vam svetovali veliko seksa, zdrave hrane in kajenje cigar, Japonci preprost življenjski slog in čim manj stresa, prebivalci Andore pa planinarjenje.

VIDEO: Uredite si prebavo z magnezijem!
Magnezij je tisti element, ki ga naš organizem potrebuje, dobivamo pa ga s hrano in pijačo.

Privoščite si korenčkov dan!
Uporabnost korenja je res neskončna. Uživate ga lahko za zajtrk, kosilo, večerjo ali ga grizljate za malico. Iz njega lahko pripravite sok, zelenjavno kašo, ga dušite ali uporabite za sladico.

Uničevalec rakastih celic
Korenje je nedvomno bogat vir zdravja. Poleg tega, da vsebuje snovi, ki pomagajo izboljšati vid, lepšajo kožo in vračajo sijaj lasem, so znanstveniki ugotovili, da pomaga tudi v boju proti raku. Pri moških pa naj bi povečeval sposobnost za oploditev.

KORENJE
Korenje morda ni okusno za vsakogar, vsekakor pa bi vas morale prepričati njegove zdravilne lastnosti. Je namreč zelenjava, ki od vseh vsebuje največ beta karotina in veliko pektina. Pomaga do boljšega vida, lepše kože in sijočih las.

Preverite, kakšne barve hrano najpogosteje jeste!
Na vpliv barv so prisegali že naši predniki. Z njimi so zdravili različna obolenja, uživali hrano v barvah, ki jim je vračala zdravje ter si z njimi pričarali pozitivno vzdušje v prostoru. Danes je najbolj popularno predvsem hujšanje s hrano različnih barv.

Privoščite si paradižnik na mediteranski način
Zlato jabolko, rajsko jabolko, sadež iz paradiža – kljub mikavnemu imenu paradižnik ni prišel iz raja. Je pa kar nekaj časa trajalo, da si je pridobil mesto, ki mu pripada. Danes brez njega v kuhinji ne shajamo več.

Zdravi srce in ožilje ter preprečuje rakava obolenja
Paradižnik je znan kot živilo, ki varuje pred rakom in ščiti srce in ožilje. Znanstveniki so zato naredili 'paradižnikovo' tabletko, ki naj bi pomagala preprečevati ta obolenja.

Želite biti zdravi, vitki in lepi?
Ni problema! Le držati se morate nekaj preprostih navodil. Redna vadba in zdrava prehrana sta le dve izmed njih. Preverite, kaj vse je še ključ do zdravja in vitalnosti ...

PARADIŽNIK
Paradižnik mnogi imenujejo kar super zelenjava, saj poka od različnih vitaminov in zdravih snovi, ki jih vsebuje. Ekološko vzgojen paradižnik spada k živilom, ki učinkovito zmanjšujejo tveganje za bolezni srca in ožilja. Zanimivo pa je, da poznamo kar nekaj vrst paradižnika. Med njimi tudi črni paradižnik.

Shujšajte s surovo hrano
Presna – surova hrana ni le dieta, je način prehranjevanja, ki vam ponudi povsem novo izkušnjo v življenju. Se sliši nenavadno? Pa ni! S presno hrano boste spoznali popolnoma nov vidik prehranjevanja: hrano ne boste ne kuhali, ne pekli in ne cvrli, jedli jo boste surovo.

Pazite, ko kupujete 'zdravo' hrano!
Naravno, bio, eko, zeleno, organsko, okolju prijazno in podobno so samo nekateri od izrazov, ki jih mnogi proizvajalci uporabljajo pri označevanju prehrambnih izdelkov. Nekateri pri predstavljanju izdelkov tako načrtno zavajajo potrošnike.

Ne boste verjeli: kremni jogurt je bolj kaloričen od jagodne pite!
Če želite v poletje zakorakati vitki in seveda zdravi morate upoštevati nekaj pravil. S preprostimi prijemi lahko vnos kalorij zmanjšate in tako izgubite nekaj odvečnih kilogramov.

REDKEV
Redkev je zelo razširjena, zdrava in uporabna zelenjava. Pomaga pri težavah z jetri in žolčem. V kombinaciji z medom pa je zelo dobro zdravilo proti kašlju. Ta zdravilna zelenjava je ena izmed najstarejših vrst zelenjave, kar jih človek pozna.

Privoščite si spomladanski afrodiziak!
Ste vedeli, da so šparglji, ki veljajo za eno od bolj zdrave zelenjave, tudi afrodiziak? Že stari Rimljani so sok špargljev mešali v ljubezenske napoje in verjeli, da kdor poje več špargljev, ima več ljubimcev. Če res deluje, pa lahko preverite sami med prvomajskimi prazniki!

ŠPARGELJ
Šparglji so ena od prvih vrst pomladne zelenjave, ki vam po dolgi in mrzli zimi povrnejo minerale in vitamine, ki jih potrebujete, da lahko v pomlad vstopite polni energije. Pravijo jim tudi znanilci pomladi, saj se njihova sezona začne v začetku aprila, na Primorskem že nekoliko prej, njihov vrhunec pa je prav med prvomajskimi prazniki.

Univerzalne 'prave' hrane ni
Ni univerzalnega pravila, ki bi veljalo za vse ljudi, pravi ameriški strokovnjak za prehrano Michael Pollan. Vsak človek je namreč individuum s svojimi lastnimi potrebami.