zelenjavo

Naravno naredite nekaj za svojo prebavo
Prva stvar, ki jo lahko naredite za svojo prebavo: uživajte pravo hrano. Kaj to pomeni? Uživajte hrano, ki je naravna – sadje, zelenjavo, žita, stročnice, oreščke … Ko se enkrat na to navadimo, ni težko iz teh sestavin hitro pripraviti okusnega obroka. Marsikaj je mogoče pripraviti tudi za več dni vnaprej. Če uživate naravno hrano, boste tudi veliko težje pojedli preveč.

5 vrst sadja, ki lahko pomagajo pri hujšanju
Če ste se odločili, da bi radi izgubili nekaj odvečnih kilogramov in da boste ob tem vseeno skrbeli za svoje telo ter se zdravo prehranjevali, vam je na voljo kar nekaj vrst sadja, ki vam lahko pri tem pomagajo. Med njimi so hruške, zelena jabolka, ananas, borovnice in jagode. Preverite, zakaj.

Mesto, kjer se pojavljajo gube na vašem obrazu, razkriva vaše zdravstveno stanje
Celice kože z leti začnejo izgubljati vitalne sposobnosti samoobnavljanja, zato v primeru, da jih ne oskrbujemo dodatno še sami, naša koža začne izgubljati prožnost in postaja vse bolj starikava. Na določenih mestih pa začnejo nastajati obrazne gubice.

5 živil, ki razstrupljajo telo in so na dosegu roke
Se vam zdi, da imate premalo energije, da se vas nekaj loteva ali vas pestijo prebavne težave? Potem je morda čas za razstrupljanje. A še preden se odpravite v nakup dragih prehranskih dopolnil, najprej premislite ali imate morda živila, ki lahko razstrupijo vaše telo, že v hladilniku.

Najstarejši moški na svetu odkril skrivnost dolgega življenja
V Guinnessovo knjigo rekordov so vpisali Japonca, ki je s svojo častitljivo starostjo postal najstarejši moški na svetu. Marca bo dopolnil svoj 113. rojstni dan, le nekaj dni pred rojstnim dnevom pa so ga presenetili z vpisom v svetovno knjigo rekordov.

6 zdravih prigrizkov, ki ne redijo
Čeprav mnogi ljudje čutijo občutek krivde, ko uživajo prigrizke, v resnici z njimi ni nič narobe – če jih izberemo pravilno. Jasno je, da nezdravi prigrizki vodijo v debelost, a dobra izbira prigrizka nam lahko pomaga do bolj ozkega pasu in celo do izgube odvečnih kilogramov. Tu je nekaj zlatih pravil prigrizkov, ki jih morate poznati.

Nasveti prehranske strokovnjakinje, ki zmanjšajo tveganje za sladkorno bolezen
S prehransko strokovnjakinjo Andrejo Širca Čampa smo se pogovarjali, kakšni so napotki za prehranjevanje, ki bi se jih morali držati sladkorni bolniki. Treba se je zavedati, da so isti napotki tudi preventiva. Če jih upoštevamo, bomo zmanjšali tveganje za nastanek sladkorne bolezni tipa dva. Eden od nasvetov, ki bi se ga morali držati vsi, je denimo, da ogljikovi hidrati zavzemajo le četrtino krožnika.

9 živil, ki bi jih nujno morala uživati vsaka ženska
Predstavljamo 9 živil, ki bi jih ženske nujno morale vključiti v svojo prehrano, saj preprečujejo raka na dojkah. Na vašem krožniku naj se znajdejo brokoli, paradižnik, tuna, čičerika, pravijo strokovnjaki. Preberite si, kaj še varuje vaše zdravje.

Kako doseči, da bi bili prej siti in bi manj pojedli?
Na Nizozemskem so na univerzi Wageningen izvedli zanimivo raziskavo. Z magnetnoresonančnim slikanjem želodca in možganov so ugotovili, da so bili udeleženci prej siti ter so manj pojedli, če so ob obroku spili nekaj vode.

5 znakov, da imate v telesu strupe
To je pet znakov, da se je v vašem telesu nabralo preveč strupov. Ti vas obremenjujejo, zaradi česar se slabše počutite. Lahko pa sčasoma postanejo tudi vzrok bolezni. Kako prepoznati, kdaj je čas za razstrupljanje?

12 ukrepov za preprečevanje raka
Rak je huda bolezen, ki zahteva naporno zdravljenje. A kar nekaj lahko naredimo za preventivo. Evropski kodeks proti raku, ki je bil sprejet leta 2014, tako našteva 12 preventivnih ukrepov. Ti izboljšajo naše zdravje in nas ščitijo ne le pred rakom, temveč še pred mnogimi drugimi boleznimi.

Živila, po katerih boste dobili definiran trebuh
Avstralska nutricistka Bec Miller pravi, da je pri izgubi odvečnih kilogramov res tako, da se trebušne mišice ustvarja v kuhinji. Razkrila je šest različnih vrst hrane, ki jih morate vključiti v svoj jedilnik, če želite imeti vitko postavo in definiran trebuh.

Neverjetna preobrazba MasterChefa Gašperja Kramarja
Gašper Kramar, ki smo ga spoznali v 4. sezoni šova MasterChef, je vso Slovenijo osupnil z neverjetno preobrazbo. V letu in pol mu je uspelo izgubiti 100 kilogramov, naslednji korak pa je operacija odstranitve odvečne kože. Kot pravi, si enkrat v življenju želi imeti izklesan trebuh, a pot do cilja v sklopu osebnega projekta 'SIXPACK' je še dolga. A simpatični 35-letnik verjame vase in je prepričan, da mu bo uspelo, njegov napredek pa bomo budno spremljali tudi na naši spletni strani.

Kaj je dobro vedeti o medu?
Hladnejši del leta si pri nas brez medu kar težko predstavljamo. Velikokrat mu pripisujemo tudi kakšne zdravilne učinke. Pa imamo prav? To smo se odločili povprašati profesorja na ljubljanski Fakulteti za farmacijo prof. dr. Sama Krefta, mag. farm.

Razstrupljanje z grenko soljo številni odsvetujejo
Jetra lahko tako kot druge organe v telesu obremenimo zaradi jemanja določenih zdravil ali zaradi nezdravega načina življenja. Vsi pa dobro vemo, kako zelo pomembna so zdrava in spočita jetra za naše zdravje. Naturopatinja Hulda Clark je predstavila svojo metodo dvodnevnega čiščenja jeter s pomočjo grenke soli.

Martinova pojedina je lahko okusna in zdrava
Martinovo ne slovi kot najbolj zdrav praznik, čeprav lahko dejansko to zelo hitro postane. Je pravi čas, da si privoščite manj znano gosje ali račje meso ter odštejete več denarja za buteljko res dobrega vina.

Poznate recept za dolgo in kakovostno življenje?
V številnih medijih lahko vsakodnevno zasledimo tako imenovane recepte za dolgo življenje. Zasuti smo z informacijami, kaj je idealen življenjski slog, kako se prehranjevati in na kakšen način razmišljati, da bi se čim bolj uspešno spopadali s stresom. A vprašanje, ki se pri tem poraja, je, kaj je res in kaj je le balast? Kako močno ste pripravljeni slediti vsemu, kar vam strežejo novodobni guruji zdravega življenja in nenazadnje – že imate svoj recept, s katerim jadrate skozi življenje?

Pomemben del zdrave hrane, na katerega pozabljamo
Vse bolj se navajamo, da v vsakodnevno prehrano vključujemo različna polnovredna žita, stročnice, zelenjavo ... Na semena pa kar nekako pozabljamo. Najbrž zato, ker na prvi pogled zaradi svoje majhnosti delujejo nepomembna. Oreščke si še privoščimo za malico. Na bučna, sončnična, sezamova ali lanena semena pa pogosto pozabimo, čeprav so izredno zdrava.

Živila, ki bi jih morali jesti, ko je zunaj mraz
Ni pomembno, kateri datum je zapisan na koledarju. Vedno se moramo tako pri oblačenju kot pri tem, po kakšni hrani posežemo, prilagoditi vremenu, pravi naturopatinja Erika Brajnik. Preberite si, kaj priporoča, kadar postane mrzlo.

Trdi, da je z vegansko dieto pozdravila hudo luskavico
Ženska, ki je bojevala bitko s hudo obliko luskavice več kot 35 let, trdi, da je bolezensko stanje kože pozdravila zgolj s pomočjo veganske diete.

Limona, kurkuma, ingver in česen: ali resnično pomagajo pri krepitvi imunskega sistema?
Poleg splošnih smernic o krepitvi imunskega sistema, kot so opustitev kajenja, redno gibanje in telovadba, ohranjanje zdrave telesne teže, opustitev alkohola, zadosten spanec in čas za počitek, zmanjšanje stresnih dejavnikov ter higiena rok, je vsekakor še posebej pomembna in vplivna zdrava prehrana. V obdobju jeseni je zato priporočljivo povečati količino zaužite zelenjave in sadja.

Kislo zelje zelo prispeva k zmanjšanju telesne teže
Prvi hladnejši dnevi že dišijo po domači kuhinji. Segedin in sarme so z namenom jedi za jesenke in zimske dni, saj zelje vsebuje vse, kar človeško telo potrebuje, da bi okrepilo imunski sistem in se pripravilo na nižje temperature.

Potujoča posvetovalnica osvešča o raku dojk in prostate
Zdravje je največja vrednota, preventivni ukrepi in pravočasno odkrivanje sprememb so lahko ključni, še posebej pri boleznih, kot je rak. Ker pogosto nimamo časa ali možnosti za zaupen preventivni posvet, so pri podjetju HOFER svojim sodelavkam in sodelavcem s potujočo posvetovalnico »SKUPAJ.ZDRAVI.« pripeljali strokovnjaka kar v neposredno bližino dela.

8 načinov, kako ostati zdrav tudi v hladnih dneh
Se sprašujete, kako nekaterim uspe, da kljub sezoni prehladov in napornemu veselemu decembru nikoli ne zbolijo in ostanejo zdravi? Na genetiko sicer ne moremo vplivati, lahko pa z nekaterimi ukrepi okrepimo svoj imunski sistem in se tako izognemo prehladom in gripi vso zimo.

Ali kokošja juha v resnici pomaga ob prehladu?
Da, kokošja juha v resnici lahko pomaga premagati prehlad, saj deluje protivnetno in blaži simptome prehlada, je pokazala nova raziskava. Že mame in babice so dobro vedele, da topla kokošja juha lahko pomaga premagati prehlad, zdaj pa je to potrdila tudi znanost.

Res krompirja in mesa ne smemo jesti skupaj?
Moramo živila res ločevati? Res ne smemo uživati hkrati mesa in krompirja? Resnica je prav nasprotna, pravi prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš. Meso in krompir je celo priporočljivo uživati skupaj. Namesto da pazimo na to, da hrano ločujemo, pa je bolje, da pazimo, da ne uživamo prevelikih porcij.

Kaj storiti, ko na potovanju dobite drisko?
S potovalno drisko se sreča od 20 do 50 odstotkov ljudi, ki potujejo v tuje kraje, zlasti afriške, južnoameriške in azijske države. Kako se ji lahko izognete in kaj storiti v primeru bolezni?

Jesenski plodovi prinašajo energijo sonca in vitalnosti
Narava nam nudi ravno tisto, kar naše telo v določeni sezoni potrebuje za dobro počutje in zdravje. V jesensko zimskem času je zato narava polna plodov, obogatenih z vitaminom C, antioksidanti ter beta glukanom, ki krepijo naš imunski sistem in nam pomagajo v borbi z gripo in prehladi.

Stari dober česen je res izjemno živilo
Česen se v prehrani ljudi nahaja že stoletja. Že od nekdaj tudi velja za skorajda zdravilno živilo. Vsekakor ga je v svoje obroke še posebej priporočljivo vključiti v tem letnem času, ko smo bolj izpostavljeni okužbam. Zelo dobro pa vpliva tudi na srce.

Znebite se bremen in 'smeti', ki vam ležijo na duši
Skoraj vsak od nas se je že znašel v stiski na različnih področjih življenja, a če je nismo prepoznali, se zato tudi nismo znali izviti iz njenega objema. Največkrat pravimo, da smo ali zaradi preobilice dela v službi ali natrpanega urnika doma, pod stresom, a v ozadju je veliko več, kar nam greni vsakdan, krha naše odnose, obremenjuje naše srce in um ter zato dolgoročno škoduje našemu zdravju. Nenehni občutki zaskrbljenosti, jeze, strahu, dvoma, hrepenenja, osamljenosti, manjvrednosti, odtujenosti in krivde niso tako nedolžni. Če se jih ne znebimo, se lahko razvijejo tesnoba, depresija, panični napadi, obsesivno-kompulzivne motnje, različne fobije, izgorelost in psihosomatske motnje (glavobol, migrena, bolečine v telesu, okvare notranjih organov, kožne bolezni, težave z rodili in sečili, bolečine v hrbtu, želodcu, motnje v delovanju ščitnice), a če jih znamo prepoznati in pravilno 'pospremiti' iz našega telesa, srca in misli, lahko bistveno izboljšamo kakovost našega življenja in odnosov ter z nasmehom na obrazu premagujemo vsakodnevne izzive.