zrna

Hrana, ki je dobra za prebavo
S pravo izbiro hrane in živil lahko pomagamo naši prebavi, da deluje in opravlja svoje delo nemoteno in brez 'zastojev'.

Mineral, ki igra ključno vlogo pri rasti in razvoju
Cink je esencialni mineral, ki ima številne pomembne funkcije v našem telesu. Kot eden od ključnih mineralov, ki jih sicer naše telo potrebuje v majhnih količinah, ima cink ključno vlogo pri regulaciji številnih procesov in ohranjanju našega zdravja.

Vpliv prehrane na sladkorno bolezen in nadzor krvnega sladkorja
Sladkorna bolezen, znana tudi kot diabetes, je kronična bolezen, ki vpliva na način, kako telo obdeluje glukozo (sladkor). Ena izmed ključnih komponent uspešnega upravljanja sladkorne bolezni je pravilna prehrana.

Tako boste poleti zdravi in aktivni
Poletje je čas vitalnosti, sonca in dogodivščin na prostem. Predstavlja odlično priložnost, da daste prednost svojemu zdravju in dobremu počutju, medtem ko kar najbolje izkoristite živahne, sončne in tople dni.

Antioksidanti in njihov pomen za zdravje
Antioksidanti imajo sposobnost, da preprečijo ali upočasnijo poškodbe celic, ki jih povzročajo prosti radikali. Kaj sploh so antioksidanti, kaj so prosti radikali, kako delujejo eni in drugi ter kje in kako jih najdemo, si poglejmo v nadaljevanju.

Vodnik za uravnoteženo poletno prehrano
Ni treba, da je poletna prehrana nujno izziv. Ne poslužujte se strogih diet, temveč poskrbite za uravnoteženo prehrano, ki vam bo pomagala najbolje izkoristiti prednosti sezonskih pridelkov. Poglejmo si nekaj več na to temo.

Vse fantastične koristi kefirja, ki jih morate poznati
Kefir vsebuje številne hranilne snovi in probiotike, prav zaradi tega pa je med mnogimi zelo priljubljen. Določeni posamezniki nanj prisegajo celo bolj kot na jogurt.

Proteini: vse, kar morate vedeti
Vse, kar morate vedeti o pomenu proteinov in njihovi razgradnji.

Prehrana pri psoriatičnem artritisu: katero hrano jesti in katero omejiti po mnenju strokovnjakov?
Čeprav psoriatičnega artritisa ni mogoče zdraviti samo z dieto, lahko nekatera živila pomagajo pri obvladovanju simptomov. Katero hrano jesti in katero omejiti po mnenju strokovnjakov?

Krepi odpornost, odpravlja glavobol, nespečnost, uravnava holesterol ...
Ste že slišali za vodni kefir? Gre za doma pripravljen probiotični napitek, ki skrbi za zdravo črevesno floro, pomlajuje naše telo, krepi odpornost, odpravlja glavobole, nespečnost, uravnava holesterol in še bi lahko naštevali. Pozitivnih učinkov je mnogo, vodni kefir pa si lahko pripravite kar sami doma.

Prof. dr. Irena Preložnik Zupan, dr. med.: Prognoza bolezni se je dramatično izboljšala z uvedbo tarčnih zdravil
Kaj je kronična mieloična levkemija in kako jo zdravimo? Kaj je tarčno zdravljenje, o katerem se tako pogosto govori? O tej bolezni, možnosti zdravljenja in poteku le tega, smo se pogovarjali s prof. dr. Ireno Preložnik Zupan, dr. med., spec. internistka in hematologinja, iz Kliničnega oddelka za hematologijo Interne klinike UKC Ljubljana.

Instant kava - kaj morate vedeti?
Nekateri prisegajo na domačo turško kavo, ki zavre, spet drugi imajo najraje instant kavo. Kakšna je razlika med eno in drugo, katere so njune prednosti in blagodejne lastnosti, kakšne so njune slabosti? Tokrat bomo pod drobnogled vzeli instant kavo.

Naravni ščit pred virusi in bakterijami imamo v vsaki kuhinji
Če izvzamemo sladice, je skoraj ni jedi, ki je ne bi začinili s poprom. Poleg soli namreč velja za eno najbolj priljubljenih začimb, ki pa ima poleg tega, da obogati okus, tudi številne pozitivne učinke na naš organizem. Poznamo več vrst in različic popra, med najpogosteje uporabljenimi pri nas pa so črni, beli, zeleni in rdeči poper. Poznate njihove pozitivne lastnosti in vsestranskost uporabe?

Nevarno stanje, s katerim se spopada več kot 60 odstotkov Slovencev
Srčno-žilne bolezni so tako v razvitem delu sveta kot tudi Sloveniji že desetletja najpogostejši vzrok obolevnosti in umrljivosti odraslih. Dejavnikov tveganja je več, med najpogostejšimi pa je zagotovo povišan holesterol v krvi. Na srečo lahko že z manjšimi spremembami življenjskega sloga veliko pripomoremo k zmanjšanju tveganja za omenjene bolezni ter posledično boljši kakovosti življenja. Kako?

Kakšna je razlika med dobrimi in slabimi ogljikovimi hidrati?
Poznamo preproste in zapletene ogljikove hidrate; vlaknine, škrob in sladkorje. Kakšne so prednosti zdravih ogljikovih hidratov, kateri ogljikovi hidrati so slabi in zakaj?

Poznate žita brez glutena?
Vedno več ljudi, bodisi zaradi modnih smernic, drugi pa zaradi zdravstvenih težav, išče prehrano brez glutena. K slednji spadajo tudi in predvsem žita.

Mineral, ki je pomemben pri imunski odpornosti
Cink je učinkovit pri zatiranju alergij, lajša depresijo, spodbuja rast in pospešuje celjenje ran, deluje protivirusno in antibakterijsko, ena najpomembnejših funkcij cinka pa je prav krepitev imunosti.

Otroci pri zobozdravniku
Kljub večji ozaveščenosti ljudi o pomembnosti ustne higiene za ustno zdravje in preventivnim dejavnostim na področju zobozdravstva se v ustih mlajših generacij še vedno velikokrat pojavlja zobna gniloba (karies). Stanje je še posebej slabo pri najmlajših, saj ima zobni karies kar polovica otrok, mlajših od šest let.

Če se lotevate hujšanja, morate vedeti to
Kalorični primanjkljaj vpliva na to, kako hitro izgubite kilograme, večji primanjkljaj pa vodi do hitrejše izgube teže. Vendar se strokovnjaki strinjajo, da je zmerno hujšanje, pri katerem izgubljamo polovico kilograma do kilogram na teden, najbolj zdrava in trajnostna stopnja hujšanja. Če v določenem tednu izgubite več kot to, boste verjetno znatno zmanjšali svojo mišično maso.

Protivnetna živila, ki jih je dobro vnesti v svojo prehrano
Vnetja so imunski odziv našega telesa, ki kaže, da nekaj ni popolnoma v redu. Če ga pravočasno in ustrezno ne zdravimo, lahko vnetje privede tudi do drugih zdravstvenih težav, vključno s srčno-žilnimi boleznimi in rakom.

Preverite, kako hitra je vaša prebava
Obstajajo številne preiskave, ki jih lahko opravite kar v domačem "laboratoriju". Ena takih je preverjanje, kako hitro prebavite hrano. To lahko preverite s pomočjo naslednjih dveh preprostih testov.

5 živil, ki lahko pomagajo pri izgubi maščobe okoli trebuha
Vključite v svojo prehrano ta okusna, zdrava in hranljiva živila, ki vam bodo lahko pomagala pri izgubi trdovratne maščobe okoli trebuha.

8 živil, dobrih za zdravje moških
Hrana je vir energije. Z izbranim načinom prehranjevanja in živili lahko vplivamo na naše zdravje, počutje in količino energije. Čedalje več je na tržišču industrijsko predelane hrane, ki ji primanjkuje prehranskih vrednot vitaminov in mineralov. Posledično se pojavijo mnoge zdravstvene težave, slabo počutje in utrujenost. Zato bomo tokrat malo več besed namenili hrani, ki je primerna za krepitev zdravja in telesa moških.

Kaj je celiakija?
Celiakija ni 'smer prehranjevanja', še manj pa, kot poudarja Jana Ačko iz Komisije za prehrano Slovenskega društva za celiakijo, zgolj in samo 'občutljivost na gluten'. Gre za kronično avtoimuno bolezen, ki tudi v sodobni medicini velja za neozdravljivo.

Katera hrana zmanjša utrujenost?
Čutite, kako ste vsak dan veliko prehitro utrujeni, čeprav vas še vedno čaka kopica neodložljivih obveznosti? Če si ne morete privoščiti sproščujočega dopusta, preverite, kako si lahko pomagate drugače.

Kako preveriti enega izmed simptomov koronavirusa?
Poročali smo o zgodbi mladega dekleta iz Bosne in Hercegovine, ki je kot simptom koronavirusa navedla tudi izgubo vonja. Vse več okuženih je pritrdilo, da so ravno tako med simptomi virusa zaznali izgubo okusa in vonja. Kako preveriti slednjega?

Nasveti prehranske strokovnjakinje, ki zmanjšajo tveganje za sladkorno bolezen
S prehransko strokovnjakinjo Andrejo Širca Čampa smo se pogovarjali, kakšni so napotki za prehranjevanje, ki bi se jih morali držati sladkorni bolniki. Treba se je zavedati, da so isti napotki tudi preventiva. Če jih upoštevamo, bomo zmanjšali tveganje za nastanek sladkorne bolezni tipa dva. Eden od nasvetov, ki bi se ga morali držati vsi, je denimo, da ogljikovi hidrati zavzemajo le četrtino krožnika.

Katera živila povzročajo prenajedanje in odvečno težo?
Ljudje, ki so uživali zelo predelana živila, so v primerjavi s tistimi, ki so takih živil pojedli malo, zaužili več energije in pridobili več odvečne teže. To je veljalo, četudi so imeli tako obroki z zelo predelanimi živili kot obroki brez njih isto energijsko vrednost ter količino makrohranil, kot so sladkorji, vlaknine, ogljikovi hidrati in maščobe. Ljudje so pojedli več, ko je bil obrok sestavljen iz zelo predelanih živil.

Živeti brez glutena
Celiakija je bolezen, ki se lahko nenadoma in nevidno priplazi, s svojimi kasnejšimi zapleti pa lahko hudo poškoduje naše zdravje. Sprva je veljala za bolezen otrok, kasneje pa so ugotovili, da pesti tudi čedalje več odraslih. Kako se spopasti s to boleznijo?

Zmanjša tveganje za bolezni srca in ožilja, sladkorno bolezen tipa 2 in raka
Si jutra ne predstavljate brez aromatične kave? Potem vas bo zagotovo razveselila novica o tem, da nam kot kaže, pitje kave lahko podaljša življenjsko dobo. Uživanje kave namreč zmanjša tveganje za smrt zaradi srčnio-žilnih bolezni, sladkorne bolezni ali raka.