živila

Poznate kombučo? Tu je 6 zdravilnih učinkov, ki jih morate spoznati
Kombuča je starodavno dobro poznano ljudsko zdravilo, ki so ga dobro poznale naše babice. Gre za posebno ‘gobo’, ki se namaka na posladkanem čaju in proizvaja zdravilni napitek, ki koristi pri marsikateri težavi.

'Masterchef' Gašper Kramar izgubil neverjetnih 100 kg
Gašper Kramar, ki smo ga spremljali v šovu MasterChef Slovenija, se je po udeležbi v šovu odločil za popolno spremembo življenjskega sloga. Nekdaj 185 kilogramov težak frizer je najprej shujšal 50, potem 60 kilogramov, trenutno se je tehtnica ustavila na 90! Pravi, da bi rad oklestil še dodatnih deset kilogramov, nato ga čaka operacija odvečne kože.

Kako uspešno znižati holesterol?
Stresnemu načinu življenja se danes težko izognemo, hkrati pa premalo časa namenjamo skrbi za svoje zdravje. To pušča nemalo posledic. Zaskrbljujoč je podatek, da ima več kot 60 odstotkov Slovencev povišan holesterol, kar med drugim vodi v srčno-žilne bolezni, te pa so tudi najpogostejši vzrok smrti pri nas. Kako si lahko pomagamo?

Poznate teh 7 dobrobiti kostanja?
Kostanj je plod narave, ki pred zimo poskrbi, da znova dobro okrepimo svoj imunski sistem. Bogat je namreč z vlakninami, vitamini, minerali in zdravimi maščobami. Najbolj priljubljen je pečen, ki si ga v tem času radi privoščimo v izobilju na kakšnem kostanjevem pikniku. In prav je tako, saj ima kostanj številne dobrobiti na naše zdravje. Tukaj je nekaj njih.

Za zadovoljno kožo je ključno ravnovesje hormonov
Že v času pubertete lahko prepoznamo močno povezanost med spolnimi hormoni in kožo. Ta se vsekakor pokaže v obliki neprijetnosti, ki se pojavijo na našem obrazu, kot so mozolji in akne. Žal pa doba teh ne mine s puberteto, saj ima lahko veliko žensk v času pred ovulacijo in v prvih dveh trimesečjih težave s kožo. Zakaj je temu tako in kako jih preprečiti?

Ne dajajte otrokom kokosovega ali riževega mleka
Kokosovo mleko, riževo mleko, ovseno ali katero drugo rastlinsko mleko, ki je nadomestek mleka ne bi smela piti večina otrok mlajših od pet let, so opozorili strokovnjaki. Kot pravijo, rastlinski nadomestki mleka ne nudijo otroku dovolj hranil, ki jih potrebuje za rast in razvoj.

Kako lahko študentska prehrana vpliva na uspešen študij?
Vas oktobra čaka novo študijsko leto? Da bo kar se da uspešno, si preberite smernice pravilne prehrane, ki bodo vaše telo (predvsem pa možgane) napolnile z zadostno energijo in hranili, s tem pa povečale vašo koncentracijo, produktivnost, spomin in fizično telesno pripravljenost.

3 živila, ki jih morate jesti za močnejše krvne žile
Ko naše telo deluje pravilno, se pravilno razvijajo tudi nove krvne žile - ne nastane jih ne preveč ne premalo. To nas ohranja zdrave. Proces, ki ga naše telo uporablja za ustvarjenje novih krvnih žil je imenovan angiogeneza. Ko pride do napak pri angiogenezi, pa se lahko razvijejo različne bolezni, vse od rakavih bolezni, srčno-žilnih in celo Alzheimerjeva bolezen. Da bi ta proces deloval pravilno, moramo po besedah dr. Willama Lija iz Univerze Harvard, izbirati prava živila.

Živila, ki vam lahko rešijo življenje
Znanstvenik iz Univerze Harvard dr. William Li je razkril živila, ki vam lahko rešijo življenje. Vsi se dobro zavedamo, da je zdrava prehrana ključnega pomena za naše zdravje, a dr. Li je razkril, katera živila natanko lahko izboljšajo vaše naravne obrambne mehanizme telesa in pomagajo okrepiti telo za boj proti bolezni.

Zakaj namesto belega izbrati polnozrnati kruh?
Uživajte živila polnozrnata, saj s tem zelo zmanjšate tveganje za nastanek sladkorne bolezni tipa dva. Kot si lahko preberete v spodnji povezavi, je ta nevarna, saj pri bolnikih, pri katerih ni pravočasno odkrita, za tri do petkrat poveča tveganje za srčni infarkt. Kar 40 odstotkov prizadetih šele po tem dogodku izve, da imajo sladkorno bolezen.

Mit ali resnica: korenje izboljšuje vaš vid
Ljudje pravijo, da jabolko na dan odžene zdravnika stran, da nam korenje pomaga, da vidimo tudi v temi, in da moramo prehlad nahraniti, vročino pa sestradati. A kaj je res in kaj je le vraža. To so razkrili zdravniki.

Načini, kako lahko jeste kruh in testenine in shujšate
Ogljikovi hidrati sami po sebi niso problematični, če želite shujšati. Svetovna zdravstvena organizacija pravi, da uživanje več vlaknin, ki jih dobimo iz polnozrnatih žitaric, kot so kosmiči, testenine, kruh in prav tako oreščki in stročnice lahko pomagajo zmanjšati tveganje za bolezni srca in prezgodnjo smrt. Ne le to, pomagajo nam tudi pri izgubi odvečnih kilogramov. Poglejmo, kako.

Preprost ukrep, s katerim zmanjšate tveganje za bolezni srca in ožilja
Uživanje več zelenjave in manj mesa lahko zmanjša vaše tveganje za smrt zaradi bolezni srca in ožilja za 32 odstotkov. A znanstveniki opozarjajo, naj se ljudje ne odpovedo popolnoma mesu in mlečnim izdelkom. Pomembna je zmernost.

Živila, ki pomagajo bolj kot drage kreme
Številne ženske ne premišljujejo veliko, ko globoko sežejo v denarnico, da bi si kupile kremo, ki 'pomljajuje', svetli kožo in ji daje lep sijaj. A ameriška lepotna strokovnjakinja Mandi Nyambi, biologinja in nutricistka, trdi, da lahko prihranite veliko denarja, če veste, kaj je dobro jesti za lepo in mladostno kožo.

Strokovnjaki razkrili, kako zdrava je hrana v Sloveniji
Zadnja najobsežnejša mednarodna raziskava, kjer so strokovnjaki v 12 izbranih državah ugotavljali, kako zdrava so razpoložljiva živila na tržišču, je pokazala, da imamo v Sloveniji še precej prostora za izboljševanje živil. Čeprav imamo na trgu na voljo kar nekaj zdravih živil, pa jih je težko prepoznati.

Bi prepoznali prve znake mišje mrzlice?
V Sloveniji je bilo največ primerov mišje mrzlice prijavljenih na Dolenjskem in v Prekmurju, ponavadi se pojavljajo posamični primeri, po sedmih letih pa letos znova beležimo njen izbruh. Smrtnost zaradi mišje mrzlice je sicer v Sloveniji zelo nizka. V zadnjih 35 letih je pri nas zabeleženih 15 primerov smrti. Vendar pa je zdravljenje vsekakor potrebno, v izogib nevarnih posledic, kot je lahko odpoved ledvic.

2 živili, ki zmanjšata tveganje za kožnega raka
Ljudje, ki uživajo zelenjavo bogato z vitaminom A, kot sta korenje in brokoli, imajo za 17% manjše tveganje za razvoj kožnega raka. Žal pa pri temu ne pomagajo prehranski dodatki.

Kakšna hrana ščiti pred boleznijo ledvic?
Raziskovalci Fakultete za javno zdravje Bloomberg Univerze Johns Hopkins so prehrano, v kateri prevladuje zdrava hrana rastlinskega izvora, povezali z manjšim tveganjem za pojav bolezni ledvic. Takšno prehrano sestavljajo polnozrnata žita, stročnice, zelenjava, sadje in oreščki.

Katera živila povzročajo prenajedanje in odvečno težo?
Ljudje, ki so uživali zelo predelana živila, so v primerjavi s tistimi, ki so takih živil pojedli malo, zaužili več energije in pridobili več odvečne teže. To je veljalo, četudi so imeli tako obroki z zelo predelanimi živili kot obroki brez njih isto energijsko vrednost ter količino makrohranil, kot so sladkorji, vlaknine, ogljikovi hidrati in maščobe. Ljudje so pojedli več, ko je bil obrok sestavljen iz zelo predelanih živil.

Živeti brez glutena
Celiakija je bolezen, ki se lahko nenadoma in nevidno priplazi, s svojimi kasnejšimi zapleti pa lahko hudo poškoduje naše zdravje. Sprva je veljala za bolezen otrok, kasneje pa so ugotovili, da pesti tudi čedalje več odraslih. Kako se spopasti s to boleznijo?

Sadeži narave, ki vsebujejo največ protirakavih snovi
Zadnja raziskava britanskih raziskovalcev je pokazala, da pomaranče, grenivke in korenje vsebujejo protirakave snovi, ki so precej podobne tistim, ki so v licenciranih zdravilih. Študija je pokazala, da od več kot 7900 molekul v tem sadju in zelenjavi kar 110 molekul vsebuje protirakave snovi, ki so podobne tistim v zdravilih. Kljub vsemu seveda uživanje teh živil ne nadomešča običajnega zdravljenja, ampak nam zaenkrat lahko pomaga le pri preprečevanju raka.

Strokovnjaki opozorili na nevarna priporočila
Priporočati ljudem, naj ne uživajo nasičenih maščob, je lahko slab nasvet in lahko celo bolj škodi kot pomaga, opozarjajo strokovnjaki. Popolno izogibanje nasičenim maščobam lahko privede do tega, da iz svoje prehrane izključujemo nekatera pomembna živila, kot so jajca, temna čokolada, meso in sir. Vsa ta živila so bogata z maščobami, a vsebujejo tudi veliko zdravih hranil in vitaminov.

Vroči dnevi so pred nami. To so ukrepi, ki jih je dobro upoštevati
Pred nami je vročinski val, ki lahko povzroči številne škodljive učinke na naše zdravje. Še posebej to velja za bolj občutljive ljudi, kot so starejši, otroci in bolniki. Kljub temu vsi lahko občutimo negativne posledice prekomerne vročine. Tu je nekaj nasvetov, kako jih zmanjšati in kako ravnati, ko je vroče.

Kaj jesti, če se spopadate z zaprtjem?
Tokrat se bomo osredotočili na zaprtje, ki se lahko pojavi zaradi prehrane, ki ima premalo prehranskih vlaknin ali zaradi premalo gibanja in preveč sedenja.

Idealna izbira za zajtrk ali malico
Eden najpogostejših ciljev, ki si ga zadamo, je, da se bomo začeli zdravo prehranjevati. To pravzaprav niti ni težko, če boste izbrali živila, ki so ne samo koristna, ampak tudi izjemno okusna. Več o tem pa v nadaljevanju.

Najboljša živila, ki naravno čistijo žile
Arterije si lahko predstavljamo kot vodovod v našem telesu. Po njih se prenaša s kisikom obogatena kri in hranila, ki prihajajo preko njih do vsake celice v telesu. Podobno, kot se doma lahko zamaši vodovod, se lahko zamašijo tudi arterije, in sicer tako, da se v njih nabira plag, zaradi česar arterije postajajo manj prehodne, stena arterije pa otrdi.

Živila, ki povečujejo tveganje za kap
Močno predelana živila, kot so čips, sladki kosmiči, sladke gazirane pijače povečujejo tveganje za srčni infarkt in kap, opozarjajo strokovnjaki iz različnih držav po svetu in zahtevajo ukrepanje oblasti.

Otrokom privlačne embalaže še ne pomenijo zdravih živil
Inštitut za nutricionistiko je v ugledni znanstveni reviji Nutrients objavil rezultate nove raziskave, v kateri so raziskovali, kako zdrava so v resnici predpakirana živila, ki se ponujajo predvsem otrokom. Nezdravo prehranjevanje je še vedno eden izmed večjih problemov, ki močno vpliva na zdravje prebivalstva. Še posebej ranljiva in izpostavljena populacijska skupina so otroci, saj je dokazano, da prehrana v otroštvu zaznamuje tudi prehranske navade v odrasli dobi.

Opustitev pogoste razvade zmanjša tveganje za kap
Še ena študija je pokazala, kako škodljivo je kajenje. Kadilci, ki jih zadene kap, imajo, če s svojo razvado ne prenehajo, večje tveganje, da se jim ta neljubi dogodek ponovi. Kajenje povzroča odvisnost, tako da je seveda o prenehanju lažje govoriti kot to storiti. A pomagalo bo že zmanjšanje števila pokajenih cigaret.

Shujšal 45 kilogramov z eno samo spremembo
Pred dvema letoma je najstnik Michael Watson iz zvezne države Ohio tehtal kar 152 kilogramov in bil ujet v vsakodnevno rutino. V šoli so ga zaradi debelosti ves čas zbadali in se norčevali iz njega. Vse dokler se ni odločil, da bo začel hoditi peš v šolo.