živilo

Z bučo nad celulit
Buče so bogate z vlakninami, kalijem in betakarotenom, zato veljajo za enega najboljših naravnih sredstev proti celulitu. Pomagajo pri oblikovanju postave in ohranjanju telesne teže.

Z ovsom nad holesterol in diabetes
Oves je pravo 'superživilo'. Je odličen za zniževanje holesterola, pomaga pri skrbi za zdravje srca in ožilja ter jeter in je celo v pomoč pri sladkorni bolezni in hujšanju!

Hujšajte z negativnimi kalorijami!
Bi radi veliko jedli in pri tem hujšali? Čeprav je slišati nemogoče, je to povsem mogoče. Pomembno je le, da uživate čim več živil, za prebavo katerih organizem porabi več energije kot jo z zaužitjem dobi.

Z medom nad glavobol
Zajtrk s polnozrnatim kruhom in medom je idealen za "zmačkana" jutra, trdijo britanski kemiki. Poleg tega so razkrili še nekaj majhnih trikov, s katerimi lahko preprečite hude glavobole in slabost dan po naporni noči.

Matični mleček – vir življenja in plodnosti
O matičnem mlečku, kraljevi čebelji hrani, ne vemo prav veliko, saj nam niso znane niti vse njegove sestavine. Vemo pa, da je izjemno mogočna zdravilna učinkovina, ki povečuje plodnost, krepi imunski sistem in pomirja. Ne le to, znižuje tudi holesterol in pomaga pri zdravljenju neštetih bolezni.

Koliko vrst holesterola poznate?
V našem telesu obstajata dve vrsti holesterola: LDL-holesterol (Low-Density Lipoprotein cholesterol), kar prevedeno pomeni lipoproteinski holesterol male gostote, in HDL-holesterol, (High-Density Lipoprotein cholesterol), holesterol velike gostote.

Namaz iz smetane, zelene in kumare
Zajtrk je najpomembnejši obrok dneva. A enako pomembno kot to, da ga ne izpustimo, je tudi to, kaj za zajtrk pojemo. Tukaj je recept za nekoliko drugačen, a nadvse okusen in zdrav namaz.

Z oreščki do kakovostnejšega življenja
Oreščki so nekaj najboljšega, kar lahko privoščite svojemu organizmu! Poleg tega, da vas bodo napolnili z novo močjo, ki jo v jesenskih dneh še kako potrebujemo, so namreč tudi izjemno zdravi, predvsem za srce in ožilje.

Jutranja krema
Si za zajtrk skoraj vedno pripravite jajca, kruh z margarino in marmelado ali rogljiček, zdaj pa ste se naveličali vedno istega zajtrka? Potem si pripravite jutranjo kremo!

Z lubenico v boj proti celulitu
Ameriški znanstveniki so odkrili, da vsebuje lubenica aminokislino citrulin, ki naj bi vplivala na žile podobno kot viagra. Bi lahko bila torej lubenica naravno zdravilo za motnje erekcije?

VIDEO: Izognite se zastrupitvam s hrano!
Zastrupitve s hrano so zaradi visokih temperatur in nepravilnega shranjevanja živil poleti izjemno pogoste. Preverite, kako se lahko zaščitite, kako lahko prepoznate zastrupitev, kako morate ukrepati ter kdaj je potrebno obiskati zdravnika!

Zdrava hrana za osebe z okvarjenimi ledvicami
Zdrava prehrana, ki vsebuje veliko antioksidantov je ključnega pomena, ko govorimo o boleznih ledvic in drugih kroničnih in degenerativnih boleznih. Predstavljamo vam živila, ki jih morate nujno vključiti v svoj jedilnik!

Jamiejev seznam nepogrešljivih živil
So nekatere začimbe in so določena živila, brez katerih v kuhinji Jamieja Oliverja preprosto ne gre. Zdaj je slavni britanski kuhar sestavil seznam hrane in začimb, ki pridejo prav pri pripravi skorajda vsakega obroka.

Müsli v frapeju
Zajtrk je najpomembnejši obrok, ki vam bo dal energijo za vsa dnevna opravila. Prav zato je pomembno, da tega obroka ne izpustite in da je čim bolj zdrav. Predstavljamo vam zajtrk za štiri osebe.

Slanina in jajca za zajtrk? Odlično!
Zajtrk je pomemben in pika! Tudi, če si privoščite slanino, jajce in toast, ni slabo.

Živila, ki topijo maščobe
Ne morete izgubiti odvečnih kilogramov, ker preveč radi jeste? Poskusite shujšati z uživanjem živil, ki topijo maščobe in dlje časa dajejo občutek sitosti! Vas zanima, katera živila so to?

VIDEO: Potica za alergike
Bližajo se velikonočni prazniki, ko bodo naše mize spet polne najrazličnejših dobrot. Ker pa je veliko ljudi alergičnih na kakšno hrano, na primer na jajca, mleko, gluten, morajo kljub prazničnemu vzdušju paziti, kaj jedo. A zaradi alergij ni treba, da so prikrajšani.

Stevia, naravno sladilo brez kalorij
Prvotno rastišče stevie so gorska območja Paragvaja, kjer so jo Indijanci Guarani uporabljali že stoletja. Imenujejo jo "kaa-he-e", kar pomeni v njihovem jeziku sladka zel. Liste so uporabljali predvsem za sladkanje grenkega čaja mate in v medicinske namene.

Gensko spremenjena hrana povečuje tveganje za razvoj raka
Po nekaterih teorijah gensko spremenjena hrana povečuje tveganje za razvoj raka, pripisujejo ji krivdo za povečano pojavnost alergijskih bolezni in tudi slabljenje imunskega sistema.

Ali jedi iz mikrovalovne pečice povzročajo raka?
Redna uporaba mikrovalovne pečice povečuje tveganje za nastanek rakavih obolenj, trdijo nekateri raziskovalci. Poleg tega pa naj bi pogosto uživanje v mikrovalovni pečici pripravljene hrane zviševalo tudi holesterol v krvi ter povzročalo motnje v limfnem sistemu in prebavnem traktu.

Kateri aditivi v hrani povzročajo raka?
Praviloma je za vsako živilo določeno, kateri in v kolikšni meri se lahko uporablja aditiv. Ugotavljanje varnosti aditivov poteka po mednarodnih predpisih. Na leto pojemo kar 4 kilograme teh strupenih snovi.

FIŽOL
Domovina fižola je Južna Amerika. Pred davnimi leti so ga že Indijanci sadili skupaj s koruzo, bučami in konopljo. Uživali so zelenega in posušenega, pa tudi fižolovi listi so bili zelo priljubljeni.

ČRNI SEZAM
Že v antiki in ajurvedski medicini, je bil črni sezam znan kot odlično zdravilo za pospeševanje izgradnje kosti in tvorbe hrustanca.

Deklica, ki je alergična na hrano
Življenje 12-letne Kendall je vse prej kot običajno. Alergična je namreč na skoraj vso hrano. Že če se nasloni na neočiščeno mizo, na kateri je bilo odloženo kakšno živilo, lahko pade v šok in se celo zaduši.

Pazite se zdravstvenih nasvetov zvezdnikov!
Zvezdniki imajo mnenje o marsičem – o razmerjih, karieri, modi, denarju. Po novem pa delijo tudi zdravstvene nasvete. A strokovnjaki opozarjajo, da jim ne smemo vedno verjeti.

Praznične jedi so lahko koristne za zdravje!
Silvestrovo je pred vrati in mize bodo spet polno obložene. Na krožnikih se bo znašlo marsikatero živilo, ki zdravju ni najbolj prijazno. A vendarle kot dodatek k prazničnim jedem pogosto uporabimo tudi kaj takšnega, kar je dobro za naše telo.

Zdrava vegetarijanska božična pojedina
Prihaja božič, praznik, ki ga praznuje na miljone ljudi po vsem svetu. Praznično vzdušje se zrcali tudi v kulinaričnih dobrotah. Božična pojedina je lahko tudi zdrava, z nizkim glukemičnim indeksnom in lahko prebavljiva.

Banana za srce in ožilje
Banane vsebujejo veliko kalija in malo natrija. Natrij sicer telo nujno potrebuje, a večina ljudi ga zaužije preveč. Natrijev klorid je namreč sol, brez katere v gospodinjstvu ne gre. Posledice so povišan krvni tlak ter z njim povezane srčno-žilne bolezni.

BANANA
Banana je bogat vir vitaminov in mineralov. Ker vsebuje zelo veliko kalija, je še posebej priporočljiva za tiste, ki jih pestijo utrujenost, pomanjkanje energije in visok krvni tlak.

Zdravi, vitalni in spolno aktivni pri 100-tih letih
Okinava je dolgo časa burila duhove ameriških in japonskih znanstvenikov. To južno japonsko otočje se namreč ponaša z najvišjim številom starostnikov preko 100 let. Vsi ti ljudje so ne glede na svojo starost izredno vitalni in aktivni.