gramov

Tudi vi obožujete morsko hrano? Vse to so njene prednosti
Morska hrana ni samo izjemno okusna, pač pa ima zaradi vsebnosti številnih hranil mnoge pozitivne učinke na naše zdravje in vitalnost, ravno zato nutricionisti priporočajo, da jo uživajte najmanj trikrat tedensko.

S temi triki boste tudi s starostjo ohranili mišično maso
Izguba mišične mase morda ne zveni kot nekaj resnega, vendar ima lahko velik vpliv na vaše vsakdanje življenje in poveča tveganje za druge zdravstvene težave. Z leti se mišična masa naravno zmanjšuje, kar je proces, imenovan sarkopenija. Čeprav je to naraven del staranja, je pomembno razumeti, kako ta proces vpliva na naše telo in kaj lahko storimo, da zmanjšamo njegove posledice.

'Zdrava' živila, ki imajo mnogo več sladkorja, kot si mislite
Velikokrat se določena živila v družbi dojemajo kot zdrava, četudi niso. Kljub lepi embalaži in lepo zapakirani vsebini je zelo pomembno, da znamo brati drobni tisk, predvsem pa se zavedamo, da določena živila, četudi se oglašujejo in dojemajo kot zdrava, le-to niso.

Tudi s hrano lahko preprečimo dehidracijo
Ko začutimo žejo, je navadno že prepozno, saj je to znak dehidracije. Žeja je namreč posledica tega, da je izguba tekočine večja od njenega vnosa v naše telo. Simptomi dehidracije lahko tako vključujejo suha usta, omotičnost, žejo, utrujenost in tudi težave s koncentracijo.

Kaj se zgodi, če ne jemo zajtrka?
Vsi vemo, da naj bi bil zajtrk najpomembnejši obrok dneva, toda, ste se vprašali, zakaj?

Ne boste verjeli, kako zdrave so
Fige so starodavno sadje, ki se že tisočletja uporablja v prehrani in medicini. Priljubljene so zaradi svojega sladkega okusa in številnih koristi za zdravje. Rastejo predvsem v toplejših podnebjih, kot so sredozemska regija, Bližnji vzhod in deli Azije.

Kaj jesti za zdravo prebavo?
Zdrava prebava je redna prebava in redna prebava je zdrava prebava. Poglejmo si, katera živila vam lahko pomagajo spodbujati bolj redno prebavo, če spadate med tiste posameznike, ki se spopadajo z bolj nerednim odvajanjem blata.

Srčno-žilne bolezni so lahko povezane s tem
Nobeno presenečenje ni, da je pogosto ali celo redno uživanje ocvrte hrane povezano z večjim tveganjem za razvoj srčno-žilnih bolezni. Poglejmo si, kaj je razkrila nova študija.

Razlogi, zakaj hrepenite po sladkem
Včasih naše telo hrepeni po točno določenih stvareh brez očitnega razloga. Velikokrat nam telo na takšne in drugačne načine sporoča, da mu primanjkuje določenih hranil – največkrat vitaminov. Poglejmo si, kaj razkriva želja po sladkem.

5 pijač, s katerimi boste premagali željo po sladkem
Sladkorja ne vnašamo v svoje telo zgolj s prehrano, ampak velikokrat tudi s sladkimi, zelo sladkimi pijačami. Le-te pa niso najbolj zdrave za naše telo, če z njimi pretiravamo. Vsekakor pa si lahko zadovoljimo svojo željo po sladkih pijačah z nekaj preprostimi triki.

10 živil, ki so odličen vir magnezija
Magnezij je ključen mineral, ki igra pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja telesa. Sodeluje pri več kot 300 biokemičnih procesih, vključno z mišično funkcijo, srčnim ritmom, živčnim sistemom.

Spijete več kot 2 kozarca na dan?
Čeprav je občasno prav, da nazdravimo, pa je lahko pitje alkohola izjemno škodljivo za vaše zdravje, če to počnete redno in prepogosto.

Vse, kar moraš vedeti o ženskih prsih
Ženske prsi so eden najbolj prepoznavnih simbolov ženskosti in hkrati pomemben del ženskega telesa, ki ga je treba razumeti in negovati. Poglejmo si nekaj ključnih dejstev o ženskih prsih, od njihovega razvoja do pomembnosti samopregledovanja in zanimivih dejstev.

Lahko debelost vpliva na možgane?
Raziskovalci Univerzitetnega kliničnega centra Leiden na Nizozemskem so pregledali z magnetno resonanco narejene slike možganov kar 12 tisoč ljudi. Ugotovili so povezavo med debelostjo in večjim tveganjem za pojav sprememb v možganih, poročajo na strani Združenja radiologov Severne Amerike. Ni pa še jasno, kaj točno te spremembe povzroča ter kaj za posameznika pomenijo.

5 stvari, ki se zgodijo, če vsak dan jeste kosmiče
So kosmiči zdravi ali bi morebiti morali za zajtrk ali malico izbrati kaj drugega?

Živilo, ki lahko zaščiti črevesje in preprečuje bolezni
Nova študija je pokazala, da brokoli vsebuje določene molekule, ki lahko pomagajo zaščititi in izboljšati zdravje črevesja, s tem pa zmanjšajo tveganje za nekatere črevesne bolezni.

Poskrbite za odgovorno pitje alkohola med prazniki
Decembrski čas, zlasti obdobje med božičem in silvestrovim, vsako leto predstavlja veliko problematiko prekomernega pitja alkohola. V obdobju druženj, zaključkov in srečanj marsikdo pozabi na zmernost, popivanje pa pri nekaterih uide izpod nadzora. Preverite, kako se lahko držite odgovornega pitja med prazniki.

Že ena porcija tega sadeža bi lahko zmanjšala slab holesterol
Ste vedeli, da avokadu pravijo tudi aligatorjeva hruška ali masleno sadje? Je vrsta jagodičevja, ki raste v toplih podnebjih. Toda kako nam lahko pomaga pri zmanjševanju slabega holesterola?

To prehransko dopolnilo lahko izboljša vaše počutje
Janez Rakovec je mlad podjetnik, ki se navdušuje nad trajnostnim in ekološkim kmetovanjem. V oddaji Štartaj, Slovenija: na podeželju predstavlja svojo linijo izdelkov EKO JANEZ. Gre za prehranska dopolnila iz modro-zelene alge, blagega okusa, ki blagodejno vplivajo na človeško počutje.

Veste, kaj vse je v zrezku?
Je zrezek zdrav ali bi ga morali izpustiti? Preberite o pozitivnih in negativnih učinkih uživanja.

Kaj je res in kaj ni, ko je govora o uživanju mesa?
Z nobeno stvarjo v življenju ni dobro pretiravati. Seveda enako velja tudi za meso, predvsem pa z zrezki. Slednji so hrana, ki je bogata s hranili, vendar pa vsekakor obstaja nekaj potencialnih slabosti, če jih uživamo preveč.

Živilo, ki ga preprosto morate uživati v tem času
Kislo zelje je tradicionalna fermentirana jed, ki je znana po svojem edinstvenem okusu in številnih zdravilnih lastnostih.

Ogroženi so tisti, ki spijejo več kot tri in pol kozarce vina na teden
Za mnoge se trije kozarci vina in pol na teden ne sliši veliko. A raziskovalci so ugotovili, da že tako malo alkohola pusti posledice na naših možganih. In sicer se sčasoma to pokaže tako, da imamo večje tveganje za pojav demence, hude kronične bolezni, ki prizadene naš spomin, sposobnosti razumevanja, učenja, govora, presoje, orientacije ...

'Vztrajnostni tek je kot prispodoba za življenje, korak sledi koraku''
Tukaj je težko pričakovani drugi del intervjuja s tekaškim trenerjem Urbanom Praprotnikom. V tokratnem intervjuju o ustrezni hidraciji in prehrani, pripravljenosti, poškodbah in še marsičem. Vabljeni k branju.

5 razlogov, zakaj bi morali mandarine jesti vsak dan
Bogate so z vitaminom C, varujejo naš imunski sistem v hladni sezoni, pomagajo nam ohranjati vitko linijo in so tudi zelo okusne. Preberite, za kaj vse so še mandarine odlične in zakaj bi jih morali dodati v svoj jedilnik.

Lahko poveča tveganje za kap za 10 do 15 odstotkov
Tveganje za kap se povečuje, več kot alkohola oseba uživa, je pokazala britansko-kitajska študija. Za povrh se s tem povečuje tveganje za povišan krvni tlak, kar je v resnici še en dejavnik tveganja za kap. Strokovnjaki opozarjajo, da je tveganje večje že pri uživanju, ki naj bi bilo zmerno.

Ste že slišali za jiaogulan?
Kakšna je uporaba te rastline, kakšni so, če sploh, stranski učinki, kako jo uporabljamo in za kaj vse je sploh dobra?

Enostavni viri beljakovin, ki jih ne smete spregledati
Verjetno vsi vemo, kako pomembne so beljakovine za naše zdravje, kajne? Vseeno pa mnogo ljudi med nami ob omembi beljakovin najprej pomisli na vire mesa, četudi se veliko, včasih celo več beljakovin kot v mesu, skriva tudi v drugih okusnih živilih.

Živila, ki so bogata z omega 3 maščobnimi kislinami
Ne uživate radi rib in morske hrane? Pomembne omega 3 maščobne kisline lahko v telo pridobite tudi z naslednjimi živili, a stroka pri tem jasno poudarja – največ omenjenih maščobnih kislin najdemo prav v ribah in ribjem olju.

Najboljše beljakovine za vaše telo
Beljakovine so ključne za izgradnjo mišične mase, ohranjanje občutka sitosti in izgubo odvečnih kilogramov. A po podatkih nove raziskave, objavljene v reviji Applied Physilogy, Nutrition and Metabolism, ni tako pomembno, koliko beljakovin pojeste, kot iz katerih živil jih prejemate. Predstavljamo vam nekaj najbolj zdravih virov beljakovin.