Vizita.si

hidratov

Prebava 13. 08. 2024 09.07

Zakaj pride do laktozne intolerance?

S staranjem se postopno slabšajo fiziološke funkcije organizma, s tem pa tudi vzdrževanje ravnovesja v telesu. Kar zadeva prebavo, se pojavijo pomembne strukturne spremembe organov oziroma žlez, ki proizvajajo prebavne sokove, kot so želodčna kislina, bikarbonat, encimi in slina. Pri encimih velja še posebej izpostaviti laktozno intoleranco, ki velja za najbolj znano in eno najpogostejših s starostjo povezanih prebavnih težav. Žal, ni edina!

Dieta 13. 08. 2024 04.39

Nasveti za hujšanje, za starejše od 40 let

S starostjo pridejo tudi določene telesne spremembe. Naše telo ne more več funkcionirati, kot je dvajset let nazaj. Med drugim lahko tudi ohranjanje telesne teže predstavlja večji izziv, kot nekoč. Preberite si, s kakšnimi ukrepi si lahko pomagate.

Simptomi in bolezni 10. 08. 2024 04.32

6 presenetljivih razlogov za slabost in kako si pomagati

Nemalo ljudi se ob nenadni slabosti, posebej če je nismo vajeni, ustraši. Navadno ni razloga za paniko, a poglejmo si najpogostejše razloge, zakaj pride do slabosti.

Dieta 08. 08. 2024 10.48

Zato ne morete shujšati

Kamor koli kliknemo, na spletu najdemo veliko morje najrazličnejših nasvetov strokovnjakov za hujšanje, ki pa nemalokrat spodbujajo bodisi stradanje bodisi pretiravanje v kateri koli obliki in restrikcije, ki niso ne pametne, še manj pa zdrave, v najboljšem primeru pa so le neumne. Poglejmo si najpogostejše.

Zdravje 07. 08. 2024 04.49

6 načinov, kako vam lahko zajtrk pomaga pri izgubi teže

Tokrat ne bomo govorili o tem, zakaj in kako je zajtrk najpomembnejši obrok dneva, temveč o preprostih dejstvih, zakaj in kako nam lahko ta obrok dneva pomaga pri izgubi teže.

Prehrana 26. 07. 2024 04.11

Poznate alfalfo?

Alfalfa ali po naše lucerna je s hranili bogata rastlina, ki se običajno uporablja za krmo živine. Ljudje so jo uporabljali tudi kot zeliščno zdravilo za uravnavanje holesterola, sladkorne bolezni in podobno.

Prehrana 20. 07. 2024 04.20

Živila, ki pomagajo proti utrujenosti

Vemo, da lahko prehrana in določena živila vplivajo na izboljšanje naše koncentracije ali pa tudi nasprotno – po določenih živilih smo lahko zelo zaspani. (Zdrava) prehrana je bistvenega pomena ne le za premagovanje utrujenosti, temveč tudi za celotno optimalno počutje.

Dieta 19. 07. 2024 04.43

Kaj je dieta fodmap?

Dieta fodmap, ki se je razvila v Avstraliji, je prehranski pristop, ki je postal vse bolj priljubljen pri ljudeh, ki trpijo zaradi prebavnih težav, kot so sindrom razdražljivega črevesja, kronične bolečine v trebuhu, napihnjenosti in driske. Kratica predstavlja različne vrste fermentabilnih ogljikovih hidratov, ki so prisotni v številnih živilih in lahko sprožijo simptome prebavnih težav pri občutljivih posameznikih.

Prebava 18. 07. 2024 10.18

To je največja napaka, ki jo naredimo, ko se odločimo za hujšanje

Mnogo ljudi ni zadovoljnih s svojo zunanjo podobo. Poleg znakov staranja so za to v največji meri krivi odvečni kilogrami. Ti se praviloma ne pojavijo čez noč, temveč se počasi in precej neopazno nalagajo na naša stegna, boke, trebuh ter ostala kritična področja. Ko nas začnejo motiti, se jih želimo seveda čim prej znebiti, zato smo pripravljeni poseči po številnih, v mnogih primerih precej drastičnih dietah. A te na dolgi rok, žal, ne bodo učinkovale.

Preventiva 16. 07. 2024 04.04

Kako se izogniti mačku? To naj bi bila najboljša rešitev

Ali obstajajo načini, s katerimi se lahko izognemo mačku?

Dieta 13. 07. 2024 04.15

'Zdrava' živila, ki imajo mnogo več sladkorja, kot si mislite

Velikokrat se določena živila v družbi dojemajo kot zdrava, četudi niso. Kljub lepi embalaži in lepo zapakirani vsebini je zelo pomembno, da znamo brati drobni tisk, predvsem pa se zavedamo, da določena živila, četudi se oglašujejo in dojemajo kot zdrava, le-to niso.

Zdravje 03. 07. 2024 04.10

Tudi s hrano lahko preprečimo dehidracijo

Ko začutimo žejo, je navadno že prepozno, saj je to znak dehidracije. Žeja je namreč posledica tega, da je izguba tekočine večja od njenega vnosa v naše telo. Simptomi dehidracije lahko tako vključujejo suha usta, omotičnost, žejo, utrujenost in tudi težave s koncentracijo.

Bolezni 27. 06. 2024 04.55

Ste že slišali za to bolezen?

Bolezni shranjevanja glikogena so skupina redkih dednih stanj, ki lahko povzročijo pogosto nizek krvni sladkor, mišično oslabelost in poškodbe jeter.

Dieta 13. 06. 2024 04.41

Skrivnost ljudi, ki jim je uspelo shujšati

Dolgotrajna izguba teže je veliko bolj povezana z majhnimi, trajnostnimi prilagoditvami načina življenja in prehranjevanja kot tistimi večjimi, za katere si prizadeva skoraj vsak od nas.

Prebava 10. 06. 2024 04.46

Kdaj bi morali razmisliti o dodatkih k prebavnim encimom?

Prebavni encimski dodatki so postali priljubljeni zaradi trditev o zdravljenju pogostih oblik draženja črevesja, zgage in drugih bolezni. Toda kako delujejo prebavni encimi in kdo jih resnično mora dodati svoji prehrani?

Prehrana 29. 05. 2024 04.39

8 načinov, kako se počutiti sito, medtem ko jeste manj

Če poskušate shujšati, verjetno veste, da morate bodisi zmanjšati vnos kalorij ali pa povečati telesno aktivnost. Prvo je za mnoge ljudi precej težavno, saj se lahko počutijo lačne.

Prebava 14. 05. 2024 04.32

Kako povečati vnos vlaknin brez napihnjenosti?

Ko govorimo o zdravi prehrani, so vlaknine vsekakor eden izmed najpomembnejših elementov le-te. So pomemben del neprebavljivih ogljikovih hidratov, ki pa podpirajo zdravje srca, spodbujajo občutek sitosti in tako rekoč 'čistijo' prebavni trakt.

Srčno žilne bolezni 12. 05. 2024 04.28

Srčno-žilne bolezni so lahko povezane s tem

Nobeno presenečenje ni, da je pogosto ali celo redno uživanje ocvrte hrane povezano z večjim tveganjem za razvoj srčno-žilnih bolezni. Poglejmo si, kaj je razkrila nova študija.

Prebava 02. 05. 2024 04.00

Kje se začne prebava?

Prebavni sistem je eden najbolj osupljivih in kompleksnih sistemov v našem telesu, ki omogoča razgradnjo hrane v hranila, potrebna za delovanje našega telesa in celic. Od trenutka, ko hrano zaužijemo, do trenutka, ko se preostanki izločijo iz telesa, prebavni sistem izvaja številne natančno usklajene mehanizme.

Prebava 01. 05. 2024 04.01

Ste že slišali za simbiotike?

V zadnjih letih je preučevanje črevesnega mikrobioma postalo eno najbolj vznemirljivih področij v znanstveni skupnosti. Spoznanja o kompleksnem ekosistemu mikroorganizmov, ki naseljujejo naše črevesje, so prinesla nove vpoglede v povezavo med zdravjem prebavil in celotnim zdravjem organizma.

Prehrana 26. 04. 2024 04.27

Dobre in manj dobre plati uživanja suhega sadja

Radi uživate suho sadje? Poglejmo si prednosti in morebitne slabosti, če le-te obstajajo.

Preventiva 26. 04. 2024 04.11

Ste si danes že izmerili krvni tlak?

Krvni tlak je ključen kazalnik zdravja srca in ožilja, če je povišan, pa je pomemben dejavnik tveganja za številne srčno-žilne bolezni, vključno s srčnim infarktom, možgansko kapjo in ledvičnimi težavami. Redno spremljanje krvnega tlaka je zato ključnega pomena za ohranjanje zdravja in preprečevanje resnih bolezni.

Prehrana 24. 04. 2024 04.56

Vse, kar morate vedeti o mediteranski dieti

Mediteranska dieta je prehranski načrt, ki izvira s Sredozemskega območja in se že dolgo ponaša s svojimi zdravstvenimi koristmi.

Prehrana 16. 04. 2024 04.16

Kako pripraviti uravnotežen obrok?

Uravnotežen obrok je ključnega pomena za vzdrževanje zdravega življenjskega sloga in optimalnega delovanja telesa. Razumevanje osnovnih načel prehrane nam omogoča, da z združevanjem različnih hranilnih snovi ustvarimo obrok, ki zadovolji naše prehranske potrebe. V tem članku bomo raziskali pomembnost uravnoteženega prehranjevanja in ponudili smernice za pripravo takšnih obrokov, ki bodo koristili našemu zdravju in blaginji.

Aktivno življenje 02. 04. 2024 08.50

Alenka Žigon: "V treh mesecih sem izgubila 10 kilogramov in 104 centimetre obsega"

Čeprav nikoli ni imela težav s prekomerno telesno težo, je gospa Alenka Žigon tako kot številne druge ženske z leti začela opažati, da se ji telo spreminja. Kljub redni telesni aktivnosti so se ji namreč začeli kopičiti kilogrami, posledično je bila njena samozavest na dnu. Ko se je tehtnica ustavila pri skoraj 71 kilogramih, se je zavedala, da mora nekaj spremeniti. Po tehtnem razmisleku se je odločila za celostni pristop in ob strokovni podpori v treh mesecih dosegla osupljive rezultate. Brez stradanja in prenaporne vadbe.

Prehrana 25. 03. 2024 04.50

10 načinov za spomladansko 'čiščenje' prehrane

Navadno govorimo o spomladanskem čiščenju stanovanja, morda pa je prišel čas, da spregovorimo tudi o 'čiščenju', bolje rečeno, spremembi naše prehrane. Zima se počasi končuje, zato bi bilo dobro, da tudi prehrano prilagodimo letnemu času.

Prebava 25. 03. 2024 04.18

Prebavna motnja, ki vpliva na absorpcijo hranil

Sindrom malabsorpcije je prebavna motnja, ki telesu, natančneje, naši prebavi, preprečuje, da bi učinkovito absorbirala hranila iz hrane.

Prehrana 20. 03. 2024 04.30

Zakaj bi morali za hujšanje jesti živila, ki imajo veliko 'volumna'?

Uživanje živil, ki imajo veliko 'volumna', pomeni uživanje več zdravih živil, hitrejšo sitost in več zdravja!

Preventiva 12. 03. 2024 04.13

9 nasvetov, kako prenehati uživati nezdravo hrano

Nezdrava hrana običajno zajema ultra predelano hrano in pijačo, kot so hitra hrana, gazirane pijače, sladkarije, piškoti in slani prigrizki. Ta živila na žalost predstavljajo velik del prehrane večine ljudi.

Prebava 22. 02. 2024 04.19

Pretesna oblačila? Morda niso krivi kilogrami ...

Zunaj že diši po pomladi in za številne je to čas, ko prevetrijo svojo omaro ter naredijo selekcijo oblačil. To pomeni tudi, da bo nekaj oblačil treba pomeriti in verjetno nam ni treba razlagati o tem, kako klavrno se človek počuti, ko ne more zapeti najljubših hlač pretekle pomladi, nekoč ohlapna majica s kratkimi rokavi pa postane nenavadno oprijeta. A pozor, ni nujno, da so za tako stanje krivi kilogrami!

ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1106