hidratov

3 dejavniki, ki najbolj škodujejo možganom
Dejavniki, ki povečujejo tveganje za bolezen srca in ožilja, slabo vplivajo tudi na možgane. Spremembe, ki jih v tem organu pustijo, so raziskovalci povezali z večjim tveganjem za demenco ali Alzheimerjevo bolezen. Nahujše posledice pustijo trije dejavniki: kajenje, sladkorna bolezen (če ni uravnana) ter povišan krvni tlak.

Že ena porcija tega sadeža bi lahko zmanjšala slab holesterol
Ste vedeli, da avokadu pravijo tudi aligatorjeva hruška ali masleno sadje? Je vrsta jagodičevja, ki raste v toplih podnebjih. Toda kako nam lahko pomaga pri zmanjševanju slabega holesterola?

To prehransko dopolnilo lahko izboljša vaše počutje
Janez Rakovec je mlad podjetnik, ki se navdušuje nad trajnostnim in ekološkim kmetovanjem. V oddaji Štartaj, Slovenija: na podeželju predstavlja svojo linijo izdelkov EKO JANEZ. Gre za prehranska dopolnila iz modro-zelene alge, blagega okusa, ki blagodejno vplivajo na človeško počutje.

Kaj se zgodi z vašim telesom, če vsak dan jeste oreščke?
Kdaj ste nazadnje uživali oreščke? Če je bilo dolgo časa nazaj, razmislite in preberite, zakaj bi jih morali vplesti v svojo prehrano!

Živilo, ki ga preprosto morate uživati v tem času
Kislo zelje je tradicionalna fermentirana jed, ki je znana po svojem edinstvenem okusu in številnih zdravilnih lastnostih.

Kako nevarna je gensko spremenjena hrana?
Gensko spremenjeni organizmi (GSO) predstavljajo žive organizme, razen ljudi, in mikroorganizme, kot so bakterije, glive in virusi, katerih genski material je bil umetno spremenjen, ne da bi to potekalo naravno s križanjem ali naravno rekombinacijo. V Evropski uniji obstaja skupna zakonodaja, ki ureja pravila za pridobitev dovoljenj in trženje teh organizmov.

'Slaba hrana ne obstaja!'
Zagotovo ste že slišali za 'kulturo diet' in njene škodljive posledice. Verjetno tudi veste, da popolno odpovedovanje eni hrani, enemu živilu ali skupini živil navadno vodi v ekstremna vedenja, ko pač enkrat posežemo po tovrstni hrani. O tem, zakaj ni nobeno pretiravanje dobro, še manj ekstremizem, zakaj se moramo enkrat za vselej odreči kulturi diet in zakaj slaba hrana sploh ne obstaja, je spregovorila tudi Stefani Sassos, ki je za Good Housekeeping napisala čudovito besedilo, ki ga povzemamo v nadaljevanju.

6 razlogov, zakaj telo zadržuje vodo, in kako jo izgubiti
Napihnjenost je včasih lahko posledica zadrževanja vode v telesu. Poglejmo podrobneje, kdaj in zakaj pride do tega pojava.

To je hrana, ki lahko masti vaše lase
Verjetno ste najprej pomislili na svoj šampon ali balzam. Da, tudi to dvoje je lahko krivec za mastne lase. A nikar ne spreglejte vloge hrane. Poglejmo si, zakaj in kako.

Je to najslabša hrana za črevesje?
Hrana, ki jo jemo, lahko bodisi pozitivno ali negativno vpliva na naše zdravje. Predvsem na našo prebavo, ki se začne v ustih, konča pa v črevesju. Gastroenterologi pojasnjujejo, da obstajajo nekatera živila, ki bi se jim morali izogibati za zdravje našega črevesja in prebave kot celote.

Katere vitamine poznamo in zakaj so pomembni?
Vitamini so esencialne snovi, ki igrajo ključno vlogo v različnih procesih v telesu, predvsem kot kofaktorji pri encimskih reakcijah. Ti vitamini podpirajo številne funkcije, kot so obnova kože, pravilno delovanje živčnega sistema, možganov, imunskega sistema ter zaščita celic pred prostimi radikali.

''Maraton je disciplina, do katere moramo imeti malo spoštovanja''
V luči prihajajočega Ljubljanskega maratona smo se o teku na dolge proge, pripravah in o vsem v povezavi s to 'disciplino' pogovarjali s slovenskim atletom, maratoncem in državnim rekorderjem v maratonu, Romanom Kejžarjem.

Kako vplivajo prevelike količine sladkorja na možgane in telo?
Glukoza je ključni vir energije za možgane, ki porabijo polovico vse razpoložljive glukoze v telesu. Njeno delovanje je povezano z mišljenjem, spominom in učenjem.

Kakšna mora biti prehrana pri aterosklerozi?
Bolezni srca in ožilja so splošna težava sodobne družbe. Ateroskleroza je glavni vzrok za srčno-žilna obolenja, ki povzroča visoko stopnjo umrljivosti prebivalstva.

6 stvari, ki se zgodijo, če in ko omejimo sladkor
Za začetek naj povemo, da je pri sladkorju kot pri vseh drugih stvareh v življenju – nič ni nujno slabo, če uživamo v mejah normale. Seveda je govora o zdravem sladkorju, ne toliko o dodanem in umetnem. Kaj se torej zgodi, če tovrstnega sladkorja uživamo preveč, in kaj, ko ga prenehamo uživati?

Mineral, ki igra ključno vlogo pri rasti in razvoju
Cink je esencialni mineral, ki ima številne pomembne funkcije v našem telesu. Kot eden od ključnih mineralov, ki jih sicer naše telo potrebuje v majhnih količinah, ima cink ključno vlogo pri regulaciji številnih procesov in ohranjanju našega zdravja.

Vpliv prehrane na sladkorno bolezen in nadzor krvnega sladkorja
Sladkorna bolezen, znana tudi kot diabetes, je kronična bolezen, ki vpliva na način, kako telo obdeluje glukozo (sladkor). Ena izmed ključnih komponent uspešnega upravljanja sladkorne bolezni je pravilna prehrana.

Zakaj se boste lahko počutili zaspano po prenehanju kajenja?
Odtegnitveni simptomi nikotina nikakor niso prijetni. Pogosto poslušamo, kako ljudje ob opustitvi cigaretov tožijo o naraščanju teže, težav s prebavo in ostalega, le malokoga pa slišimo tarnati o stranskem pojavu, ki se pojavi skoraj vedno – napadih močne zaspanosti.

7 znakov, da vam primanjkuje beljakovin
Beljakovine so eno od treh glavnih makrohranil, vendar jih veliko ljudi zaužije premalo. Spodaj so navedeni simptomi, ki kažejo, da potrebujete več beljakovin na svojem jedilniku.

Kako se žensko telo spreminja med menstrualnim ciklom?
Hujšanje je pogosta tema za mnogo žensk, saj si želijo doseči in vzdrževati zdravo telesno težo. Pri ženskah, ki imajo menstruacijo, pa se lahko pojavijo nekatere specifične spremembe in izzivi v povezavi s hujšanjem. V članku bomo raziskali, zakaj je hujšanje pri ženskah, ki imajo menstruacijo, lahko drugačno ter kako razumeti spremembe in jih obrniti v svoj prid.

Enostavni viri beljakovin, ki jih ne smete spregledati
Verjetno vsi vemo, kako pomembne so beljakovine za naše zdravje, kajne? Vseeno pa mnogo ljudi med nami ob omembi beljakovin najprej pomisli na vire mesa, četudi se veliko, včasih celo več beljakovin kot v mesu, skriva tudi v drugih okusnih živilih.

Kakšen je vpliv alkohola na telesno aktivnost in pripravljenost?
Kako alkohol vpliva na fizično dejavnost – ima pozitivne ali negativne vplive? Kdaj in koliko alkohola je priporočljivo, če si želimo biti fizično aktivni in si želimo imeti primerno in ustrezno kondicijo? Vse v povezavi s tem v nadaljevanju.

Vodnik za uravnoteženo poletno prehrano
Ni treba, da je poletna prehrana nujno izziv. Ne poslužujte se strogih diet, temveč poskrbite za uravnoteženo prehrano, ki vam bo pomagala najbolje izkoristiti prednosti sezonskih pridelkov. Poglejmo si nekaj več na to temo.

Kako se spreminjajo prehranske potrebe skozi starost in na kaj paziti?
Prehranske potrebe različnih starostnih skupin predstavljajo ključen vidik zagotavljanja optimalne prehrane in zdravja skozi celotno življenje. Od obdobja dojenčkov do starostnikov se naše prehranjevalne potrebe spreminjajo glede na stopnjo rasti, razvoja in starostnih sprememb, ki se dogajajo v telesu. Razumevanje teh sprememb in prilagajanje prehrane ustrezni starostni skupini je ključnega pomena za ohranjanje zdravja in dobro počutje posameznika.

Zakladnica zdravja, ki se poleti mora znajti na vašem jedilniku
Ali ste vedeli, da so bučke polne hranil in lahko koristijo vašemu zdravju na več načinov?

6 stvari, ki vam lahko pomagajo do ravnega trebuha
Je res tako težko doseči raven trebuh ali delamo kaj narobe?

Lahko voda pospeši hujšanje?
Pitje vode je lahko koristno za hujšanje. Hidracija je ključna za številne dejavnike, ki igrajo vlogo pri izgubi teže, vključno s prebavo, porabo kalorij, delovanjem mišic.

Zato ne shujšate, čeprav pazite, kaj jeste
Če ste na dieti z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov, s katero mnogi uspešno shujšajo, številka na vaši tehtnici pa vztraja na istem in ne veste zakaj, so tukaj nekateri najpogostejši razlogi.

Vitamin B2: bistveno hranilo za energijo in presnovo
Vitamin B2, znan tudi kot riboflavin, igra ključno vlogo pri proizvodnji energije in presnovi.

Vse, kar morate vedeti o makro in mikrohranilih
Če želimo razumeti prehrano, moramo poznati njene osnovne gradnike.