Vizita.si

hidratov

Prebava 10. 02. 2023 05.00

Kaj so prebavni encimi?

Naravni prebavni encimi so beljakovine, ki jih vaše telo tvori za razgradnjo hrane in pomoč pri prebavi. Prebava je proces uporabe hranil, ki jih najdemo v hrani, da vašemu telesu dajo energijo, mu pomagajo pri rasti in opravljanju vitalnih funkcij.

Koža 20. 01. 2023 05.00

Mastna, suha ali mešana ... To naj bi bila najboljša prehrana glede na tip kože

Pomembno je, kaj nanašamo na kožo in s čim jo vlažimo, a še bolj kot to je pomembno, kaj dajemo v telo. Slednje se namreč pozna tudi in predvsem na naši koži.

Prehrana 20. 01. 2023 05.00

Kakšno hrano bi morali za dobro zdravje jesti pozimi?

Pozimi je dobro jesti kuhano, saj tako ogrejemo ne le telo, temveč tudi duha. Nizke zimske temperature, krajša dnevna svetloba in hiter tempo življenja so dejavniki, ki vzpodbudijo naše veselje in notrenji mir, ko se vsi zberemo za jedilno mizo ob topli jedi. Katera pa so tista živila, s katerimi se je priporočljivo pozimi okrepčati?

Zdravje 11. 01. 2023 05.00

Pomemben mineral za krepitev imunske odpornosti

Cink je takoj za železom eden od najpogostejših mineralov v človeškem telesu, pomanjkanje le tega pa lahko povzroči številne težave. Med njimi so izpadanje las, težave s kožo, želodčne težave in tudi oslabljen imunski sistem, ki pa mora biti ravno v zimskem času okrepljen, saj nas ščiti pred škodljivimi mikroorganizmi.

Ginekologija in porodništvo 31. 12. 2022 05.00

To bi o sindromu policističnih jajčnikov morala vedeti vsaka ženska

Sindrom policističnih jajčnikov je ena najpogostejših bolezni, ki jo povzroča hormonsko neravnovesje, in prizadene vsako peto žensko.

Bolezni 20. 12. 2022 05.00

Kaj vse vpliva na težave s prebavili?

Najrazličnejše zdravstvene težave so vse pogostejše v današnjem času, ko zaradi tisoč in ene obveznosti zanemarjamo nekaj, kar je tako zelo pomembno – svoje telo. Vsi naši grehi pa se pogosto kažejo tudi v težavah s prebavili. O tem smo se pogovarjali tudi z gastroenterologom Rajkom Kneževićem.

Prehrana 16. 12. 2022 05.00

Kaj se zgodi, če vsak dan jeste ovsene kosmiče?

Kosmiči so eden najbolj priljubljenih izbir za zajtrk. A na žalost številni med njimi vsebujejo skrite sladkorje, umetna sladila, konservanse in predelane ogljikove hidrate. Če želite jesti kaj bolj zdravega, si privoščite ovsene kosmiče. Preverite, kaj se zgodi, če jih vsak dan jeste.

Zdravje 09. 12. 2022 05.00

Znake pomanjkanja je potrebno prepoznati takoj

Da je magnezij eden najpomembnejših mineralov, priča že dejstvo, da je ključen pri več kot 300 biokemičnih procesih v našem telesu. Telo nas začne hitro opozarjati, ko nam magnezija primanjkuje, zato je izjemnega pomena, da te znake prepoznamo in pravočasno ukrepamo.

Prehrana 02. 12. 2022 09.01

Kaj se zgodi, če imate povečan holesterol?

Prekomerna telesna teža, debelost, neaktivnost in kajenje so le nekateri izmed dejavnikov, ki lahko prispevajo k razvoju povišanega holesterola.

Simptomi in bolezni 25. 11. 2022 05.00

Imate visok krvni tlak? Potem morate vedeti to

Če vprašate katerega koli zdravnika, kaj je najslabša stvar, ki jo lahko naredite za svoje zdravje, vam bodo skoraj vsi povedali enako.

Prehrana 24. 11. 2022 05.00

Imate težave z vetrovi? Preverite, katera hrana jih lahko povzroča

Neprijetne vetrove povzroča uživanje polnozrnatih ogljikovih hidratov, so odkrili danski znanstveniki. A pozor. To ni negativno. Nasprotno. Zaradi tega niste napihnjeni in vam bolje delujeta črevesje in prebava.

Prehrana 23. 11. 2022 05.00

Upočasnjeno delovanje ščitnice - kaj jesti, kdaj in v kakšnih količini?

Upočasnjeno delovanje ščitnice ali hipotiroidizem zahteva posebno vrsto prehrane. Priporočljiva je hrana z nizkim do srednje glikemičnim indeksom, kot je denimo ovsena kaša z jogurtom in cimetom. Nutricionist Nenad Bratković ponuja dodatne informacije o prehrani za ljudi, ki se borijo z upočasnjenim delovanjem ščitnice.

Prehrana 11. 11. 2022 05.00

7 prebiotičnih živil, ki lahko pomagajo prebavi

Če želite nekoliko izboljšati svojo prebavo, je tukaj nekaj najboljših prebiotičnih živil, ki jih priporočajo dietetiki.

Prehrana 28. 10. 2022 13.13

Napaka, ki jo delamo vsi, pa se tega sploh ne zavedamo

Naši predniki so na svoje jedilnike umeščali predvsem sestavine, ki so bile aktualne v določeni sezoni in so zrasle doma ali v bližnji okolici. Razširjeno in uveljavljeno je bilo blagovno izmenjevanje, ki je zagotavljalo preskrbo in raznolikost na krožnikih. Danes, desetletja kasneje, je lokalna hrana ponovno v središču pozornosti. A tokrat ne le zaradi enostavnega zagotavljanja preskrbe, temveč tudi zaradi zagotavljanja kakovosti, ki postaja vse pomembnejši kriterij zdrave prehrane.

Simptomi in bolezni 18. 10. 2022 05.00

Prehrana pri psoriatičnem artritisu: katero hrano jesti in katero omejiti po mnenju strokovnjakov?

Čeprav psoriatičnega artritisa ni mogoče zdraviti samo z dieto, lahko nekatera živila pomagajo pri obvladovanju simptomov. Katero hrano jesti in katero omejiti po mnenju strokovnjakov?

Vitamini in minerali 17. 10. 2022 05.00

Zakaj moramo uživati vitamine?

13 vitaminov naj bi bilo po mnenju strokovnjakov absolutno potrebnih za naše zdravje. Mednje spadajo vitamini A,C, D, E, K in skupina vitaminov B, ki jo tvorijo tiamin, riboflavin, niacin, pantotenska kislina, biotin, B6, B12 in folati. Kje najdete te vitamine in zakaj so tako pomembni?

Prehrana 30. 09. 2022 05.00

Ideje za preproste in zdrave zajtrke

Vsi že dobro vemo, da je zajtrk eden najpomembnejših obrokov dneva. Če pojemo zdrav zajtrk, bomo telesu že takoj zjutraj zagotovili zdrav vir goriva in čez dan manj verjetno posegali po nezdravih živilih. Tisti, ki jedo zajtrk, imajo tudi manj verjetnosti za debelost, ki je glavni vzrok za srčno-žilne bolezni in nekatere vrste raka.

Prehrana 27. 09. 2022 05.00

Prednosti in slabosti intuitivnega prehranjevanja

Na kratko – koncept intuitivnega prehranjevanja poenostavljeno predstavlja filozofijo proti dietam in ljudje, ki sprejmejo to tehniko intuitivnega prehranjevanja, niso nikoli na dieti, ne pazijo nujno na to, kakšne količine hrane pojejo, ker pojedo toliko, kolikor 'čutijo', da je prav za njihovo telo. Kakšne so prednosti takšnega prehranjevanja, kakšne so slabosti?

Prehrana 23. 09. 2022 05.00

Razlogov, zakaj uživati korenje, je veliko

Številne generacije so svojim otrokom priporočale, naj za boljši vid jedo korenje. Je to res? Kakšne so resnične koristi korenja in kaj vse vsebuje, si lahko preberite v spodnjih vrsticah.

Prehrana 12. 09. 2022 05.00

Grozdje – hrana 'bogov' za zdravo srce in kosti

Grozdje vsebuje obilico flavonoidov, ki so zaslužni za barvo tega sadeža, zaslužni pa so za celo vrsto blagodejnih učinkov na človekovo zdravje, predvsem za ohranjanje zdravja srčno-žilnega sistema.

Zdravje 08. 09. 2022 08.42

To razlog za nenehno utrujenost

Pogosta ali celo redna utrujenost je v današnjih časih zelo pogosta. Približno tretjina zdravih najstnikov, odraslih in starejših posameznikov naj bi poročala, da se pogosto počutijo zaspane ali utrujene.

Prehrana 07. 09. 2022 05.00

Preverite, zakaj je dobro uživati kostanj

Kostanj za razliko od drugih oreškov in semen vsebuje sorazmerno majhno količino kalorij in maščob. Ne glede na to pa je odličen vir mineralov, vitaminov in fitohranil, ki pozitivno vplivajo na zdravje ljudi.

Zdravje 06. 09. 2022 05.00

Najpogostejši razlogi za počasno prebavo

Kje se skriva razlog za počasno prebavo, katere posledica je lahko napihnjenost, navsezadnje pa tudi povečanje telesne teže? Nekateri skriti dejavniki vas lahko presenetijo.

Prehrana 01. 09. 2022 05.00

14 živil, ki naj bi veljala za najbolj zdrava

Obstajajo živila, ki so bolj zdrava kot druga? Poglejmo si 14 živil, ki jih je portal ordinacija.hr navedel kot optimalna za zdravje.

Imunski sistem 22. 08. 2022 05.00

7 zdravih navad, s katerimi se lahko pripravite na jesen

Bolj ko se letos približujemo jeseni, močnejše so lahko skrbi glede imunske podpore pri večini od nas.

Aktivno življenje 03. 08. 2022 05.00

Zakaj je dobro pred vsakim treningom pojesti banano?

Banane izstopajo kot eden izmed najbolj priljubljenih prigrizkov pred vadbo. So namreč okusne, bogate z ogljikovimi hidrati in lahko prebavljive.

Prehrana 21. 07. 2022 05.00

Zdravstvene koristi češenj, ki jih še ne poznate

Češnje so okusna poletna poslastica, s prehranskega vidika pa so njihove koristi zelo cenjene.

Preventiva 19. 07. 2022 05.00

3 nasveti nutricionistke za povrnitev črevesnega zdravja

Pomen bakterij v človeškem telesu lahko opišemo z eno zanimivo ugotovitvijo: Nabor genomov vseh mikroorganizmov, ki so prisotni v mikroflori v telesu, vsebuje približno 100-krat več genov kot človeški genom, zaradi česar je človek bolj prokariontski kot evkariontski.

Prehrana 08. 07. 2022 05.00

Se zavedate, kako zdravi so?

Čeprav morda ni najbolj priljubljen med oreščki, si brazilski orešček zasluži našo pozornost že zgolj zaradi tega, ker ima veliko mineralov in antioksidantov, vsebuje pa tudi ogromno selena.

Prehrana 21. 06. 2022 05.00

9 najboljših poletnih živil, ki vam lahko pomagajo shujšati

Raznolika prehrana je ključ do zdravega hujšanja, vsekakor pa obstajajo živila, ki so še posebej učinkovita pri odpravljanju odvečne maščobe in celo pomagajo pri zmanjševanju celulita!

ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1106