hrana. živila

Resnica o hrani z negativnimi kalorijami
Živila z negativnimi kalorijami naj bi porabila več energije za prebavo. Ali ta živila res obstajajo ali je to le mit?

Kariogena hrana – kakšen vpliv ima na naše zobe?
Lepi in zdravi zobje so nekaj, kar si vsi želimo, zato jim moramo nameniti tudi malo več pozornosti. Ni skrivnost, da nanje poleg genetike, higiene in raznoraznih bakterij vpliva tudi prehrana. Slednja pa je lahko lahko bolj ali manj kariogena. Več o tem si lahko preberete v nadaljevanju.

5 nasvetov, ki vam bodo pomagali, da boste jedli počasneje
Vse hitrejši življenjski tempo, hočemo ali nočemo, vpliva tudi na naš način prehranjevanja, kar pomeni, da mnogokrat jemo v naglici. Zaradi tega imamo lahko veliko nepotrebnih težav: od slabše prebave, prenajedanja do pridobivanja telesne teže. Če smo le malo bolj pozorni, kaj in kako jemo, bomo že veliko naredili za svojo prebavo, hkrati pa bomo izboljšali tudi svoje počutje. Za vas smo pripravili nekaj nasvetov, zaradi katerih boste zagotovo jedli bolj počasi.

5 sprememb, ki lahko olajšajo življenje ljudem s psoriazo
Prehrana ne more ozdraviti luskavice, vsekakor pa lahko omili njene simptome. Predstavljamo vam pet sprememb življenjskega sloga, ki vam lahko pomagajo ublažiti simptome luskavice in preprečiti poslabšanje izbruhov.

Se lahko (tudi) s prehrano borimo proti alergijam?
Alergije na hrano so dandanes vse pogostejše, prizadenejo na milijone ljudi po vsem svetu in so velik izziv, saj vplivajo na kakovost življenja ter povzročajo nelagodje.

Kakšne prigrizke naj bi si privoščili po treningu?
Po dobro opravljeni vadbi je treba nadoknaditi izgubljeno energijo. Vendar vam ni treba posegati po beljakovinskih praških, saj lahko iz hrane prav tako dobite kakovostne beljakovine in ogljikove hidrate.

5 razlogov, zakaj vam ne uspe shujšati
Ko je govora o hujšanju, je močna in odločna volja skoraj vse. Skoraj.

Najboljša živila za starejše od 50 let
Uravnotežena prehrana je po mnenju Health in Human Research najboljša preventiva za varovanje zdravja in dolgoživost. Obstajajo živila, ki so na splošno dobra ne glede na našo starost, obstajajo pa tudi tista, ki imajo posebne koristi za ljudi, ki so starejši od 50 let.

Živila, ki so močni zavezniki v boju proti sladkorni bolezni, debelosti, depresiji in Alzheimerjevi bolezni
Verjetno ste že slišali za povezavo med črevesjem in možgani. Dokazano je, da to, kar jemo, neposredno vpliva na naše možgane in navsezadnje vpliva tudi na naše zdravje in razpoloženje.

Kaj se zgodi, če je vaše telo 'zakisano'?
Diagnoza zakisanost telesa je vse pogostejša, ne le pri starejših ljudeh, ampak tudi pri mladih in celo otrocih. V nadaljevanju si lahko preberete več o tem, kako se lahko razkisamo in znova vzpostavimo želeno ravnovesje.

Prehranjevanje v času praznikov - bodite zmerni
Velikonočni prazniki imajo svoj pomen, večinoma pa jih povezujemo tudi z določenimi specialitetami in z okusno hrano – od šunke in jajc, pa vse do peciva. A prenajedanje, ki pride navadno skupaj z določenimi prazniki, tudi velikonočnimi, ima svojo ceno. Kako lahko brezskrbno in brez slabe vesti uživamo, hkrati pa še vseeno pazimo na 'zdravo mero'?

Imunski sistem: kako deluje, genetika in preventiva
Optimalno delovanje imunskega sistema je bistvenega pomena za ohranjanje našega zdravja, a ga pogosto jemljemo za nekaj samoumevnega, dokler tudi sami ne zbolimo. Od trenutka, ko se rodimo, je naša prva obramba pred škodljivimi patogeni in drugimi nevarnimi tujki.

Lepa hrana ni nujno zdrava hrana
Raziskave so pokazale, da nas vizualno lepa živila še vedno hitro pritegnejo, vendar to nikakor ni zagotovilo za njihovo kakovost in visoko hranilno vrednost.

4 živila, dobra za vitalnost in zdravje celotnega telesa
Čeprav so probiotiki vsem zelo dobro poznan izraz, njihov pomen še vedno ne jemljemo dovolj resno.

Zato je pomembna zdrava prehrana
Danes je stres na žalost neizogiben. Toda spreminjanje življenjskih navad in določene prilagoditve prehrane nam lahko pomagajo, da se lažje spopademo z njim. Se sprašujete, kako? Predstavljamo nekaj ključnih točk, ki so jih zapisali na miss7zdrava in ki vam lahko pridejo prav.

7 nasvetov za naravno obvladovanje prebavnih težav
Kako lahko izboljšamo prebavo? Kako lahko poskrbimo, da ostane zdrava? S preprostimi navadami v prehrani in življenjskem slogu lahko zagotovite dobro zdravje črevesja. Zdrava prebava je namreč ključna za zdravo življenje!

Kako hitro lahko shujšamo?
Nemalo ljudi gre od silnega prenajedanja na strogo dieto, kar ni niti pametno niti zdravo.

Kako lahko nadomestimo nezdrava živila z bolj zdravimi alternativami?
Včasih mislimo, da se prehranjujemo zdravo, če kupujemo super eksotična živila, nadomestke mesa ali hrano, ki je tako ali drugače v trendu samo zaradi ene sestavine, medtem ko vse drugo še prehitro radi zanemarimo.

Kaj so prebavni encimi?
Naravni prebavni encimi so beljakovine, ki jih vaše telo tvori za razgradnjo hrane in pomoč pri prebavi. Prebava je proces uporabe hranil, ki jih najdemo v hrani, da vašemu telesu dajo energijo, mu pomagajo pri rasti in opravljanju vitalnih funkcij.

Odvisnost od sladkorja: odtegnitvena kriza in kako jo omiliti
Zmanjšanje vnosa sladkorja v telo je lahko odličen začetek bolj zdravega načina življenja. Odpoved sladkarijam pa ni lahka. Ponujamo vam koristne nasvete, kako to storiti in se znebiti posledic, ki jih lahko prinese odtegnitvena kriza.

Se vam kljub hujšanju nabirajo kilogrami? To so potencialni razlogi
Telovadite in pazite, da se prehranjujete zdravo, omejili ste vnos kalorij, številne na tehtnici pa vseeno kažejo enako stanje ali pa se celo soočate z nabiranjem kilogramov? Naslednji razlogi in določena bolezenska stanja so lahko razlog, da vam kljub vsemu trudu ne uspe izgubiti kilogramov.

Preproste stvari, ki jih lahko storite, da zmanjšate tveganje za razvoj sladkorne bolezni
Sladkorna bolezen je kronična bolezen, ki jo je treba nadzorovati vse življenje: z jemanjem različnih vrst tablet, jemanjem inzulina ali drugih injekcijskih terapij, redno telesno aktivnostjo, spremljanjem ravni sladkorja v krvi in zdravo prehrano.

Kakšno hrano bi morali za dobro zdravje jesti pozimi?
Pozimi je dobro jesti kuhano, saj tako ogrejemo ne le telo, temveč tudi duha. Nizke zimske temperature, krajša dnevna svetloba in hiter tempo življenja so dejavniki, ki vzpodbudijo naše veselje in notrenji mir, ko se vsi zberemo za jedilno mizo ob topli jedi. Katera pa so tista živila, s katerimi se je priporočljivo pozimi okrepčati?

Je uporaba električne ščetke res bolj priporočljiva od uporabe navadne ščetke?
Temelj dobre ustne higiene je preprečevanje prekomernega nabiranja plaka. Plak oziroma biofilm bakterij in ostankov hrane v večjih količinah lahko celo začutimo z jezikom, ker imamo po dlje časa neumitih zobeh občutek puhastih zob.

Zakaj nekateri pogosteje doživljajo lakoto?
Naše telo je odvisno od hrane, da zadovolji svoje energetske potrebe, zato je povsem normalno, da nekaj ur po jedi začutimo lakoto. Če pa vaš želodec nenehno zahteva več, včasih tudi celo takoj po obroku, je morda kaj narobe z vašim zdravjem.

To morate vedeti še pred božično pojedino
V povprečju se med prazniki zredimo za 2 kilograma, a ni nujno, da je tako. Z nekaj preprostimi triki lahko ohranimo enako telesno težo, pa čeprav se tudi malo razvajamo in posladkamo med prazniku. Tu je nekaj trikov, ki jih je razkrila nutricistka Fiona Kirk za spletno stran Healthista.com.

Tradicionalne zimske jedi, pripravljene na bolj zdrav način
Vsi vemo, da je v zimskem času dobro uživati veliko fižola, kislega zelja in pese. Z roko v roki z omenjeno hrano gredo zelo dobro slanina, klobase in druga živila. So ta res najboljša izbira? Kako lahko tradicionalne obroke naredimo bolj zdrave?

Kaj se zgodi, če imate povečan holesterol?
Prekomerna telesna teža, debelost, neaktivnost in kajenje so le nekateri izmed dejavnikov, ki lahko prispevajo k razvoju povišanega holesterola.

Dr. Živa Lavriša: Pomemben izziv sodobnega načina prehranjevanja je tudi dejstvo, da vedno manj hrane pripravljamo sami
Kje so največji izzivi pri sodobni prehrani poleg, seveda, pomanjkanja časa? Kako se prehranjujemo Slovenci, je štetje kalorij pametno, kaj je res in kaj ni o razstrupljanju telesa in o smernicah zdrave prehrane sem se pogovarjala z dr. Živo Lavriša, univ. dipl. inž. živ. tehnol., iz raziskovalne skupine Prehrana in javno zdravje z Inštituta za nutricionistiko.

Zakaj smo med zimskimi meseci tako utrujeni? To so naši nasveti za boljše počutje!
Kratki dnevi, nizke temperature in meglena jutra – to so tipične značilnosti zimskih mesecev. To pa je tudi obdobje, ko marsikdo občuti pomanjkanje energije in večjo utrujenost – vas zanima, zakaj?