jedilnik

Hrana, ki je dobra za prebavo
S pravo izbiro hrane in živil lahko pomagamo naši prebavi, da deluje in opravlja svoje delo nemoteno in brez 'zastojev'.

Osupljiva preobrazba upokojenke iz Velenja
Kdor danes spozna nasmejano, postavno in samozavestno upokojenko Blaženko Čujež, ne more verjeti, da je še pred pol leta tehtala kar 92 kilogramov. V preteklosti je v želji po izgubi teže preizkusila najrazličnejše diete in vadbe, a brez uspeha. Potem pa se je na pobudo prijateljice odločila preizkusiti celostni in individualni pristop, s pomočjo katerega je v petih mesecih izgubila neverjetnih 26 kilogramov in 145 centimetrov obsega.

Katera so ključna hranila za ohranjanje dobrega vida?
Zagotovo so vas v otroštvu večkrat spodbujali, da jejte korenje, saj boste potem bolje videli. Ta nasvet v resnici ni čisto iz trte izvit. Korenje je namreč bogat vir beta-karotena, ki se v telesu lahko spremeni v vitamin A, če ga telo potrebuje. Ravno vitamin A pa je eno od pomembnejših hranil, ki vpliva na zdravje naših oči. Seveda pa za zdrave oči in ohranjanje kakovosti vida še zdaleč ni dovolj le uživanje korenja ...

Živila, ki jih preprosto morate uživati v jesenskem času
Za veliko ljudi jesen pomeni sezono obilnih jedi 'na žlico'. Na voljo imamo izvrstne enolončnice in druge jedi, ki vsebujejo predvsem bučo, sladki krompir, korenček in ostalo. Poglejmo si, katera živila ne smejo manjkati na našem krožniku v tem letnem času.

5 razlogov, zakaj bi morali mandarine jesti vsak dan
Bogate so z vitaminom C, varujejo naš imunski sistem v hladni sezoni, pomagajo nam ohranjati vitko linijo in so tudi zelo okusne. Preberite, za kaj vse so še mandarine odlične in zakaj bi jih morali dodati v svoj jedilnik.

Kaj jesti in česa ne, ko boli želodec?
Bolečine v trebuhu so lahko zelo neprijetne, sploh če jih spremljajo krči, slabost, zgaga, driska ali celo bruhanje. V tem času je dobro, da prilagodimo tudi svojo prehrano. Torej, kaj jesti in česa ne, ko nas boli želodec? Več o tem si lahko preberete v nadaljevanju.

Kako preprečiti zaprtje na dopustu?
Poletje je v polnem razmahu in najbrž ga ni človeka, ki ne bi odšteval dneve do pričetka zasluženega letnega dopusta. Nekateri ga najraje preživljajo doma, drugi komaj čakajo, da spakirajo kovčke in se odpeljejo ali odletijo polnit baterije na razne počitniške destinacije. A pogosto ne gre vse čisto po načrtu. Okoli 40 odstotkov počitnikarjev se med oddihom namreč sooča z zaprtjem. Kaj ga povzroči in kako si učinkovito pomagati v boju proti tej najpogostejši tegobi počitnikarjev in popotnikov?

Zdrave navade slavnih, ki si jih lahko jemljemo za vzgled
Nimamo vsi osebnih trenerjev, osebnega kuharja, še manj pa tudi časa, da bi se ukvarjali samo s svojim tempom življenja, kajne? To je delno res, včasih pa je samo izgovor. Naslednje navade slavnih in znanih si lahko vsi jemljemo za vzgled.

Kokosova voda – je zdrava?
Izdelki iz kokosa so vse bolj priljubljeni in jih pogosto vključujemo v svoj jedilnik zaradi slastnega okusa. Med njimi poznamo kokosovo mleko, moko in tudi kokosovo vodo, za katero velja, da ni samo okusna, ampak tudi spodbudno deluje na naše zdravje. Več o tem si lahko preberete v nadaljevanju.

12 najboljših živil, ki jih morate to poletje vključiti v svoj jedilnik
Poleti skoraj vsi raje posegamo po bolj lahkotni hrani, ki nam daje več energije, nas ohladi in napolni naš dan z občutkom svežine. Če pozimi raje posegamo po bolj 'težki' hrani, imamo poleti radi lahka živila. Poglejmo si nekaj najboljših in najbolj zdravih, ki jih moramo letos preprosto vključiti v svoj jedilnik.

Kako se lotiti načrtovanja zdravih obrokov?
Naša prehrana ima velik vpliv na naše zdravje in vsesplošno počutje, kar običajno že vemo, a si za obroke vseeno vzamemo premalo časa. Hiter življenjski tempo, številne obveznosti in skrbi nam pogosto odvračajo fokus od tistega, kar je resnično pomembno – skrb zase. Vendar pa lahko že z malo načrtovanja in priprave poskrbimo, da bodo zdravi in hranljivi obroki postali del našega vsakdana.

5 ključnih pravil za zdravo in lepo kožo
Zdrava in lepa koža je nekaj, kar si vsi želimo, ob tem pa moramo vedeti, da zanjo ni odgovorna samo genetika, ampak tudi mi sami. Obstaja nekaj preprostih pravil, s katerimi lahko poskrbimo, da bo naša koža preprosto čudovita. Več o tem si lahko preberete v nadaljevanju.

Kaj se zgodi, če je vaše telo 'zakisano'?
Diagnoza zakisanost telesa je vse pogostejša, ne le pri starejših ljudeh, ampak tudi pri mladih in celo otrocih. V nadaljevanju si lahko preberete več o tem, kako se lahko razkisamo in znova vzpostavimo želeno ravnovesje.

Lahko pojemo preveč šunke?
Šunka je sestavni del tradicije velikonočne pojedine in samih velikonočnih praznikov. Velja za zdravo meso ali ne? Kako lahko tudi v prazničnih časih pazimo na svojo prehrano? Več v nadaljevanju.

Kako lahko sami preprečimo ali omilimo akne?
Akne in mozolji nam lahko povzročijo nemalo težav, še posebej, če se jih lotimo povsem napačno, na primer s stiskanjem, praskanjem, uporabo agresivnih izdelkov, prikrivanjem s težkimi pudri in podobno. In čeprav si želimo za svojo kožo samo najboljše, ji ravno s takimi dejanji delamo še več škode. Za vas smo pripravili nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali do lepše in čistejše kože.

Prehranjevanje v času praznikov - bodite zmerni
Velikonočni prazniki imajo svoj pomen, večinoma pa jih povezujemo tudi z določenimi specialitetami in z okusno hrano – od šunke in jajc, pa vse do peciva. A prenajedanje, ki pride navadno skupaj z določenimi prazniki, tudi velikonočnimi, ima svojo ceno. Kako lahko brezskrbno in brez slabe vesti uživamo, hkrati pa še vseeno pazimo na 'zdravo mero'?

Imunski sistem: kako deluje, genetika in preventiva
Optimalno delovanje imunskega sistema je bistvenega pomena za ohranjanje našega zdravja, a ga pogosto jemljemo za nekaj samoumevnega, dokler tudi sami ne zbolimo. Od trenutka, ko se rodimo, je naša prva obramba pred škodljivimi patogeni in drugimi nevarnimi tujki.

Nikar ne čakajte, da zbolite
Saj poznate tisti klišejski rek, da je zdravje naše največje bogastvo? Žal pa se tega ne zavedamo, dokler nas ali naše najbližje ne začnejo pestiti razne zdravstvene tegobe ali resne bolezni, ki bistveno poslabšajo kakovost našega življenja in nas ovirajo pri vsakodnevnih aktivnostih. Nikar ne čakajte, da vas bo telo samo opozorilo, da z vami nekaj ni v redu. Raje poskrbite za preventivo in s tem za bolj zdravo in varno prihodnost.

Osupljiva preobrazba, ki je Sabini spremenila življenje
V želji po lepši postavi in boljšem počutju se lahko kaj hitro znajdemo v začaranem krogu, če se oblikovanja telesa in bolj uravnoteženega načina življenja lotimo na napačen način. V nadaljevanju zato predstavljamo najpogostejše napake, ki jih delamo, ko se odločimo za spremembo in nekaj učinkovitih načinov, ki lahko izboljšajo splošno počutje in kakovost našega življenja.

Borovnice: 'superživilo', polno hranil
Borovnice so močno superživilo, polno hranil, kot so vitamin A, vitamini skupine B in polifenoli. Vsekakor bi bilo dobro, da jih dodamo v svoj jedilnik!

Čemu ste se pa vi odpovedali med velikonočnim postom?
Kristjani so na pepelnico vstopili v obdobje posta, ki je prvinsko namenjen čiščenju telesa in duha. A zgodnja pomlad je tudi za nevernike popoln čas za zmanjšan vnos hrane v telo. Ljudje z vsega sveta se iz različnih razlogov posta namreč poslužujejo že več stoletij, v zadnjih letih pa so ga številni začeli povezovati z besedama 'razstrupljanje' in 'hujšanje', ki sta postali priljubljena trenda zlasti v lepotni in fitnes industriji. Pa je med temi besedami dejansko kakšna povezava? In kako se pravzaprav pravilno lotiti čiščenja telesa?

To morate vedeti, če jeste zvečer
Sodobni človek mora vsakodnevno manevrirati med kariernim ter družinskim življenjem, kar je vse prej kot enostavna naloga. V kopici obveznosti se hitro zgodi, da sebe postavi na stranski tir in ni pozoren na znake, s katerimi organizem kliče na pomoč. Še posebej glasna je običajno prebava, ki je znana kot središče našega počutja, zato zgage, zaprtja, napihnjenosti in neurejene prebave nikoli ne smemo jemati kot nekaj, kar se bo uredilo samo od sebe.

Kako si lahko pomagamo pri najpogostejših zimskih tegobah?
Zimsko obdobje lahko prinaša tudi mnogo izzivov za naše zdravje in vsesplošno počutje, a temu smo lahko tudi kos. Včasih pravzaprav ni treba veliko, da naredimo nekaj zase in za svoje telo. Za vas smo pripravili nekaj preprostih nasvetov, ki vam bodo pomagali pri zimskih tegobah.

Zelenjava, ki jo to zimo obvezno vključite v jedilnik
Ohrovt pogosto imenujemo 'kralj kalcija', je pa tudi bogat vir vitamina A, vitamina C, železa, luteina in prehranskih vlaknin.

Tradicionalne zimske jedi, pripravljene na bolj zdrav način
Vsi vemo, da je v zimskem času dobro uživati veliko fižola, kislega zelja in pese. Z roko v roki z omenjeno hrano gredo zelo dobro slanina, klobase in druga živila. So ta res najboljša izbira? Kako lahko tradicionalne obroke naredimo bolj zdrave?

4 razlogi, zakaj začeti jemati beta glukane še danes
Beta glukani so vodotopne prehranske vlaknine, ki jih najdemo v nekaterih gobah, morskih algah in žitaricah, kot so ječmen, oves in pšenica. Veliko se je že govorilo o njihovem koristnem vplivu na imunski sistem in njihovo vlogo pri borbi z bakterijami in virusi. Vendar le redko kdo ve, da so beta glukani na Japonskem registrirani kot zdravilo, ki pomaga pacientom pri zdravljenju rakavih obolenj, da imajo pomembno vlogo pri zdravju srca in celo pri hujšanju. Zakaj bi torej morali razmisliti o dodajanju beta glukanov v vaš jedilnik?

Je mleko res zdravo?
Mleko je eno izmed tistih živil, ki je v prehrani Slovencev prisotno že od nekdaj. Uživati ga je priporočljivo kot del pestre in uravnotežene prehrane, saj je dober vir kalcija in vitamina D, pri izbiri pa velja prisegati na kakovostno mleko in mlečne izdelke iz slovenskih kmetij. Ob tem ne gre zanemariti niti izvora mleka, saj so med kravjim, kozjim in ovčjim mlekom kar precejšnje razlike. Jih poznate?

Svetovni dan vida: poskrbite za svoje oči še danes
Ob svetovnem dnevu vida so napovedi strokovnjakov glede okvar vida v prihodnosti precej črne, a za zdravje oči in dober vid lahko veliko naredite sami.

Hrana, ki jo je dobro jesti v 20, 30, 40 letih ...
V najstniških letih potrebujemo več kalcija, da si izgradimo močne kosti, v 30 letih več energije, ker imamo številne obveznosti z družino in službo, v 40 se presnova upočasni in moramo znova prilagoditi prehrano. Preverite, kaj je dobro jesti v različnih življenjskih obdobjih.

Ste že slišali za ta izjemen vir vlaknin?
V zadnjih nekaj letih se je naš nabor vsakodnevnih obveznosti precej podaljšal, zato nam ostaja vse manj časa za gibanje, sprostitev in zdravo prehranjevanje. Ko nas popade lakota, iščemo hitre rešitve, ki pa pogosto niso najbolj prijazne do naše prebave. Posledica je kritični porast funkcionalnih tegob sodobnega časa: zaprtja, zgage ter napihnjenosti, vse pogostejša je tudi lena prebava. Če stanje ni bolezensko, je zdrava prebava zagotovo dosegljiva – preverite, kako!